Predĺžená rodičovská po treťom roku dieťaťa
Prosím velmi pekne o radu v mojej situacii. Som doma s detmi od narodenia prvej dcery, tj. koniec roka 2006 doteraz. Zamestnanecky pomer mi skoncil podla dohody so zamestnavatelom jpresne v den nastupu na MD- kedze som mala pracovny pomer na dobu určitú. MOj zamestnavatel je v BA, pricom ja som zmenila mesto bydliska o 200km. Po dcerke sa mi nadvazujuco narodil syn- v podstate s 3rocnym rozdielom, takze nadalej poberam rodičovsky prispevok nepretrzite. Syn bude mat 24.9.2012 3roky a narok na rodicovsky prispevok mi zanikne. Situacia s pracou je tu v regione velmi zla, nikto nezamestna matku s dvoma malymi detmi, mala som problem vobec umiestnit starsiu dceru do skolky, vezmu mi ju az do povinnej sk. dochadzky od 5r., a MOZNO aj mladsieho syna, kedze mi RD konci. Problem je v tom, ze manzel je neustalen a dvojtyzdnovkach, starí rodicia nemozu pomoct, zijeme skoro z ruky do ust vdaka roznym dlzobam a pod. Mam sice vysoku skolu, ovladam jazyk, VP atd, lenze viem, ze sa nezamestnam!! Preto by som zvolila nejaku schodnejsiu cestu- ostat s mladsim synom na RD aj po 3r. veku dietata do jeho 5tich rokov, prip. aspon do 4roch. Viem o moznosti nahlasit sa niekde (ale neviem ako a kam)- a ostat s nim doma za predpokladu, ze prijem nebude ziadny, ale budem mat uhradene statom aspon odvody, no je aj moznost mat predlzeny rodicovky prispevok. Znama v BA to v tieto mesiace vybavila u pediatricky a psychologicky za malicky uplatok- kavu, cokolady atd..Viete mi niekto poradit, na co vlastne mam narok po skonceni RD v mojom pripade ( kedze zamestnanie uz nemam), ake mam moznosti, co mozem robit, kam sa nahlasit, kedze je viac nez iste, ze ostat evidovana na UP skonci len tak, ze sa budem chodit nahlasovat a pracu aj tak mat nebudem. A neviem ci na nieco z UP vobec narok mam, alebo co po tom pol roku evidencie na UP, ci socialka, alebo...?? Na zivnost nemozem ist, manzel je zivnostnik a nestihame platit jeho odvody a vsetko okolo :(( Prosiiiim..pomozte mi radou, skusenostou! Dakujem
@gapa
Ahoj, prepáčte za opakujúcu sa otázku, no ja som z toho stále "jeleň".... Môj syn bude mať o mesiac 3 roky a tiež ho nemám kde umiestniť (myslím MŠ). Práve som volala do práce, aby som sa dohodla čo ďalej. Bola som v domnení, že ak po 3 rokoch nenastúpim, zamestnávateľovi iba oznámim, že nastúpim až v septembri. No ekonómka mi povedala, že musím nastúpiť a ak nie, treba požiadať o neplatené voľno, ktoré mi nemusia odsúhlasiť (čomu rozumiem a chápem ich). Ak teda žiadna iná možnosť nie je, ako to potom bude s dovolenkou, ktorá mi zostala? Ak budem na neplatenom voľne, kedy je vhodné si ju vybrať ? Odvody do sociálnej a zdravotnej poisťovne si budem musieť (počas neplateného voľna) platiť ja, alebo - ak sa teda starám o dieťa do 6.rokov štát? Veľká vďaka za odpoveď!
@zjanka nie pojdeš na upsvar dajú ti potvrdenie otom že si poberala rp s tým podeš do zdravotnej poistovne a nahlásiš sa štat bude za teba platit zdravotné,do soc poistovne sa pojdeš nahlásiť aby sa ti rátalo dôchodkové,zamestnavatelovi napíš klasickú žiadosť s odôvodnením že s dôvodu neumiestnenia dieťata do mš si nútená ostať na neplatenej rodičovskej dovolenke a s tohoto dôvodu ho žiadaš o jej čepanie on by ti mal vyhovieť ale počas tejto doby ti môže dať kedy kolvek výpoved( bohužial)
@zjanka Treba zistiť, kolko máš zostatok dovolenky, treba si požiadať o jej vyčerpanie (zákon hovorí, že sa vyčerpá po ukončení md a RD) nech ti to schvália. Po jej ukončení môžeš čerpať neplatené volno z dôvodu staroslivosti o dieťa podla § 141 ods.3 Zákonníka práce - bez náhrady mzdy na žiadost zamesnanca, nejde o predlženú RD, lebo § 166 ods.2 Zákonníka práce nesplnaš (nemáš dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdr.stavom).
treba potom vybaviť zdr.poistovnu, ako píšu vyššie, si vybav potvrdenie z upsvar o dobe poberania RP, a ked budeš mať doklad odkedy máš neplatené volno (aj ked ten asi netreba, no zájdi po nejakom čase, kedy už to mzdárka nahlási) - zdr.poistovnu môžeš vybaviť aj neskôr, aj ked myslím v zákone je do 7 či 8dní, tj. ukončíš obdobie kedy si poistená ako poberatel RP a podpíšeš prehlásenie o riadnej starostlivsogti o dieťa
Na soc.poistovni si treba dať odhlášku v čase po ukončení rodič.dovolenke (do 8dní), ked po nej budeš čerpať riadnu dovolenku a potom nanovo prihlášku odo dna NV (prihláška sa nedá podať ani 1den spätne!!! a treba kopiu RL), daj si potvrdiť pečiatkou kopiu pre seba (príp. vypíš odhlášku a prihlášku 2x)
baby, da sa ukoncit riadna RD a neskor, v pripade zhorseneho zdrav.stavu dietata,opat vybavit predlzena RD zo zdr.dovodov? Ci to uz nejde?
viete mi niekto poradit? ked mam predlzenu rodic.dovolenku zo zdrav.dovodov a mam kratkodobu brigadu, musim to zahlasit aj na urad prace? v soc.poistovni aj v zdravotnej som bola.
@angels882 zatial neziadam. Maly ma potvrdeny reflux, znizenu imunitu, opakovane infekty dych.ciest. teraz mame dalsi termin na imuno, predpokladam, ze znovu pojdeme aj na odbery, ci nahodou nebude mat nejaku alergiu...... myslim, ze u nas to je malo na schvalenie, len hladam info, ci to treba riesit teraz alebo aj neskor v pripade zhorsenia zdrav.stavu.
Žienky poradte 🙂 synček bude mať 31.5. tri roky. Od septembra by ho mali zobrat do skolky. Ja nemam pracu a rozmyslam co sa mi oplati viac... Ostat na predlzenej neplatenej rodicovskej ale ist na urad prace? Ak by som si aj od septembra nasla pracu tak mozem byt tri mesiace na neplatenej a potom ist do roboty? Pripadne od septembra by potom mohol byt syn len tie 4 hodiny denne v skolke vsak?
@zuzkakorienok ej veru, aj mňa by toto zaujímalo..
@zuzkakorienok
@raona pridavam sa, tiez riesim tuto dilemu,tak budem s vami cakat na odpoved 😉
@zuzkakorienok môzes ist na neplatenu na kolko chces...nie je to nijak ohranicene...oplati ako oplati nebudes musiet chodit na urad na podpisy...myslim ze iny rozdiel nie je...a ano keby si aj v septembri na neplatenej RD tak môze byt len na 4 hodky v skôlke a odo mna ziadali aj potvrdenie o tom od riaditelky v skôlke
@matkaasebko rozdiel je este v tom ze ked ostanm na neplatenej RD tak za mna stat plati zdravotne aj socialne, ale zas si na mna muz nemoze odratat ulavu na dani :-/
hmm, tak ked pojdem na úrad práce tak si platím sama zdravotné a sociálne poistenie ci ako?
rodiel žiadny ak si na up maš tak isto platene všetko štatom takže je to jedno jedine že sa nehlasiš a nechodiš na podpisi ak si na nepltenej rd
a moze ci nemoze si ziadat manzel ulavu na dani v dalsom roku ak budem na neplatenej RD?
@fidka79 no troška Ťa nechápem , ale ok.. tu nejde o to, či platiť neplatiť odvody, tu ide o to, čo je pre mňa výhodnejšie.. a čo je typické pre určitú vrstvu?!?! nie, nečakám do tretieho roku, ale nikde nemám zaručené, že si tú prácu do tretieho roku veku môjho dieťaťa nájdem, preto sa moja zlatá musím popýtať na všetky možnosti.. ty budeš jedna z tých šťastných, čo buď už pracuje, alebo sa má kam vrátiť do práce....... ak budeš bez práce, potom možno pochopíš, prečo hľadáme výhody a nevýhody..........
@turistka, ďakujem.. no ak by som bola na neplatenej, tak ju do škôlky ani nedám.. nebude z čoho škôlku platiť.... ☹

@rainee podla mna sa oplati nahlasit uz len koli tomu, aby mal na teba manzel narok na odpocet nezdanitelnej ciastky pri rocnom zuctovani dane