Predĺžená rodičovská po treťom roku dieťaťa
Prosím velmi pekne o radu v mojej situacii. Som doma s detmi od narodenia prvej dcery, tj. koniec roka 2006 doteraz. Zamestnanecky pomer mi skoncil podla dohody so zamestnavatelom jpresne v den nastupu na MD- kedze som mala pracovny pomer na dobu určitú. MOj zamestnavatel je v BA, pricom ja som zmenila mesto bydliska o 200km. Po dcerke sa mi nadvazujuco narodil syn- v podstate s 3rocnym rozdielom, takze nadalej poberam rodičovsky prispevok nepretrzite. Syn bude mat 24.9.2012 3roky a narok na rodicovsky prispevok mi zanikne. Situacia s pracou je tu v regione velmi zla, nikto nezamestna matku s dvoma malymi detmi, mala som problem vobec umiestnit starsiu dceru do skolky, vezmu mi ju az do povinnej sk. dochadzky od 5r., a MOZNO aj mladsieho syna, kedze mi RD konci. Problem je v tom, ze manzel je neustalen a dvojtyzdnovkach, starí rodicia nemozu pomoct, zijeme skoro z ruky do ust vdaka roznym dlzobam a pod. Mam sice vysoku skolu, ovladam jazyk, VP atd, lenze viem, ze sa nezamestnam!! Preto by som zvolila nejaku schodnejsiu cestu- ostat s mladsim synom na RD aj po 3r. veku dietata do jeho 5tich rokov, prip. aspon do 4roch. Viem o moznosti nahlasit sa niekde (ale neviem ako a kam)- a ostat s nim doma za predpokladu, ze prijem nebude ziadny, ale budem mat uhradene statom aspon odvody, no je aj moznost mat predlzeny rodicovky prispevok. Znama v BA to v tieto mesiace vybavila u pediatricky a psychologicky za malicky uplatok- kavu, cokolady atd..Viete mi niekto poradit, na co vlastne mam narok po skonceni RD v mojom pripade ( kedze zamestnanie uz nemam), ake mam moznosti, co mozem robit, kam sa nahlasit, kedze je viac nez iste, ze ostat evidovana na UP skonci len tak, ze sa budem chodit nahlasovat a pracu aj tak mat nebudem. A neviem ci na nieco z UP vobec narok mam, alebo co po tom pol roku evidencie na UP, ci socialka, alebo...?? Na zivnost nemozem ist, manzel je zivnostnik a nestihame platit jeho odvody a vsetko okolo :(( Prosiiiim..pomozte mi radou, skusenostou! Dakujem
@slavka1307 mojmu malemu vyberali nsonu mandlu ked mal 5,5 r tiez mu tlacila a slabsie pocul preco ju nedas vybrat budes mat po probleme aspon my sme mali, neviem ale podla mna ta nosna mandla a nasledne ma zhorseny sluch nie je dobr argument
@slavka1307 to je velmi malo....Treba dg.kde je dlhodobo nepr.zdravotny stav,co yrva viac ako rok.My sme mali jednu z dg.tiez podobnu,mala skoro vobec nepocula,vyriesil to rychly zakrok.Ale nam to makoniec schvalili ,aj ked po dvoch odvolaniach,ale nie pre imuno,ani orl diagnozu,ale pre razstep.Aj to z odrenymi ušami ako pisem
@slavka1307 ako pisala @anicka26 nepriaznivy zdravotny stav ma podla zakona trvat 12 kalendarnych mesiacov a to ze ta alergiu na daku potravinu nevyzaduje celodennu starostlivost..odovlat sa da ale nie na posudok ale na Rozhodnutie ale pokial sa tam nedolozi nove vysetrenia, tak si posudkovy lekar bude stat za svojim a pojde to na ustredie a ty sa k tomu vyjadriadria a daju stanovisko... Zeny budte rady ze mate zdrave deti co by dali mamicky s chorymi detickami za to aby ich dietatko je zdrave.
ahojte maminy, chcem sa spytat ... dcerka mi nastupila do skolky ma 3,5 roka horsko tazko som ju vybavila a chcu mi ju vyradit kvoli tomu ze cely den tam nic neje... ona ma celkovo prolem s jedenim aj doma ma strach z jedla je ochotna zjest len vybranu stravu ktoru jej v skolke nedaju ona sa tam nicoho ani nedotkne .. mame s tym velke problemy nikde do skolky ju s tymto nevezmu... mame termin u psychologa , pravdepodobne ide o niaky blok co bude urcite dlhodobejsie... som s nou sama a zial kvoli tomu nemozem do prace ... myslite ze by to mohol byt dovod na predlzenu platenu rodicovsku ? ale asi nie vsak .... dakujem
myslela som si , i ked podla mna aj toto je zdravotny psychicky problem ....
Ahojte žienky,..tak ja si idem zajtra zaniesť papiere na predlženú rodičovskú... Správu mám vypísanú od našej detskej dr... uviedla tam dátumy chorôb a ich diagnozy /čísla/...od začiatku roka 2014 do teraz bol malý 14 krát chorý z toho mal 6 krát antibiotikum. Neustále má nádchy,priedušky. Navštevujeme aj alergologičku, čo je tam samozrejme spomínané a berieme Aerius, Nasonex /do nosa/ a Ribomunil.. Obe doktorky aj detská aj alergologička mi tam napísali že neodporúčajú dieťa do kolektívu. malý mi nastúpil do škôlky vo febráry tohto roku /to mal aj 3 rôčky/ a bol v nej len 2 týždne, čo je odvtedy zase neustále chorý a teda sme doma. Aj to je spomínané v tej správe... Dokladám do správy aj výsledky z krvy od alergol. čo budú zajtra...Myslíte, že by námt o mohlo prejsť? Pre mna je ozaj nepredstaviteľné ako ísť do práce..čo kde ako s malým? Žial ja môžem povedať že všetko v správe je reálne, my sme neustále chorý aj ked na tom papiery to až tak nevyzerá, ako sa trápime už vyše roka...
Moja mala bude mat v auguste 6 rokov a mam schvalenu az dokonca predlzenu RD. Nastupila do skolky a bola tam tyzden dva tyzdne doma..3dni a 3 tyzdne doma a takto stale dookola. Dg..znizena imunita...tiez sme brali lieky vsetky mozne aj nosne mandle vybrali. Po nich sa stav zlepsil..nastastie...ak aj je chora ma to lahsi priebeh a vydrzi dlhsie zdrava...no soplika sa niekedy tazko zbavujeme ☹ ...do 5 rokov raz za rok schvalovali a potom po pol roku. Mozno zalezi na posudkovej komisii..no my sme problem nemali. Ked som ziadala prizvukovala som ze som sama s malou a nemam kam dat malu.
Ahojte baby.ja si idem podavat ziadost o predlzenu platenu rodicovsku dovolenku zo zdravotnych dovodov dietata.ja momentalne som na urade prace a poberam podporu.chcem sa spytat je mozne aby si ziadost na dieta podal moj manzel on je zamestnany a ja zatial poberala podporu , a potom po skonceni podpory si ju dam prepisat na seba ?takto mi to tvrdila na urade tak sa pytam ci je to mozne.
ahojte bud dlhodobo zly zdrav. stav al. po vaznej operaciii, co bol nas pripad, starsi syna a samozrejme schvalili... az na to ze nie je co zavidiet, po vaznom naleze creva...navzdy jazva a imunodeficientny...
@mananenka mne na podobne ochorenia zamietli,pisala som odvolanie,pritom dvojdnova hospitalizacia kde sme inhalovali a veci podobne stala poistovnu 633 eur a keby som bola volala zachranku ked dcerka uz doslova piskala nevie kolko stoji vyjazd ked sme 36 km od nemocnice,ale opakovane hosp.sme nemali a od septembra do 31.3. Odchodila 23 dni do skolky.ja osobne som z tohto systemu tu znechutena,v juni ked mala tri roky som dala vypoved lebo nam ani nechcela dr.potvrdit do skolky prihlasku...a tak to chodi ..
@9lf9 ahoj ja som v podobnej situacii ako @kompromis a chcem sa teda opytat, kedy si ma manzel poziadat o odňatie RP a ja poziadat nanovo o RP, ak som evidovana na UP a poberam podporu od 3.1? Totiz bojim sa toho, aby som nemusela po ukonceni poberania podpory zacat platit odvody, dokial mi schvalia poberanie RP...
A mohla by si mi este poradiť prosim, ci je pre mna "vyhodou", co sa tyka poberania RP, ak si budem hladat pracu? Znamena to, ze odvody by nadalej platil stat, ak sa zamestnam popri poberani RP? (to kazdy zamestnavatel urcite rad uvita..)
@milluska pokial ty poberas podporu nemozes poberat aj rodicovsky, tak ak si zacala brat podporu od 3.1 mas ju do 3.7 ..kedze beries podporu tak musis byt evidovana na urade prace a vtedy za eba zdravotne plati stat... do kedy mate teraz pripznany posudok? Co sa tyka terajsieho zakona tak to ci matka pracuje alebo nie nema na vypaltu ziadny vplyv- pokial tam druhy rodic nepracuje mimo Sk..ked ta zamestnavatel zamestna tak ta nahlasuje do zakona na soc. poistovnu...takze tam su ziadne ulavy v tomto neni....su teraz rozne opatrenia na podposru zamestnanosti..terza je ten projekt do 29r..ale to sa nna teba uz nevztahuje.a je este dalsi kde sa preplaca matkam s malymi detmi cast mzdy- je to z EU fondov tak ej tam vela papierovaciek- zamestnavatel mus dat zmluvu na TPP, prihlasit sa cez implementacnu agenturu v BA a tam mu uz povedia co vsetko budu potrebovat , ale preplaca sa to do oktobra tohto roku.
@9lf9 ahoj, ano viem ze.nemozem subezne brat dve davky, preto chcem aby o.predlzenie RD poziadal manzel, kedze to tak ide... A po mojom skonceni poberania podpory som.myslela, ze zacnem poberat RP ja... Ale ak dobre chapem,.pre mna z poberania RP ziadne vyhody neplynu,.kedze ma zamestnavatel automaticky zahlasi na poistovnu, cize.zacne platit odvody zamestnavatel, aj ked som na RP, spravne chapem? Vyhodami pre mna som myslela,.ze.ma.lahsie zamestna zamestnavatel,.ktory nemusi za.mna platit odvody, ale teda ako pises, odvody by platit musel... A druha vec, kvoli ktorej som chcela prehlasit po dobrati podpory RP na mna je, ze uz za mna od 3.7 nebude nikto platit odvody, ci? A ak nastupim.do prace napr v.oktobri, znamena to ze ak nezacnem poberat RP. musim si za august/september odvody zaplatit?
@milluska ked si evidovana o musis byt kedze cerpas podporu tak i poistencom statu a na tom nemeni nic ci podposru poberas alebo nie..takze aj po jej ukonceni si poistencom statu a palti za teba zdravotku...tych 6mes sa da doplatit spatne od podania ak je samozrejme narok ale to sa tyka skor novych ziadosti, pretoze predlzeny RP zalezi od toho co bude na posudku a od kedy ho lekar prizna od vtedy vznikne narok- to ze dieta malo 3r v 2/2015 a ty podas v maji neznamena ze lekar od 2/2015 aj prizna posudok s nepriaznivym stavom.
@kompromis vsetko zavisi od prizanania posudku lebo sa davaju aj na 3 mes, na 6mes..na rok... zalezi podla diagnozy ktoru ma dieta..ale ak mas podporu do 10.9 a RP bude priznany a bude ho brat muz a budes to chciet prehodit na seba tak nech on ide v auguste poziadat o odnatie RP od 1.9 a ty si poziadas od 19 o RP novou ziadostou.

Ahojte. Ja som si akurát dnes prevzala vyjadrenie, že mi predĺženú RD neschválili, lebo vraj dcéra nemá dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav. Mala som tam vyjadrenie od pediatra, alergológa i ORL - ale toto vyšetrenie akoby posudkový lekár ani nevidel. Ako podať odvolanie ? Je na to nejaké tlačivo, či iba napísať list, že žiadam opätovne o posúdenie zdravotného stavu aj kvôli ORL - zväčšená nosná mandla - následne dobre nepočuje, tiež tam pediater napísal, že neodporúča do MŠ. Ďakujem.