Predĺžená rodičovská po treťom roku dieťaťa
Prosím velmi pekne o radu v mojej situacii. Som doma s detmi od narodenia prvej dcery, tj. koniec roka 2006 doteraz. Zamestnanecky pomer mi skoncil podla dohody so zamestnavatelom jpresne v den nastupu na MD- kedze som mala pracovny pomer na dobu určitú. MOj zamestnavatel je v BA, pricom ja som zmenila mesto bydliska o 200km. Po dcerke sa mi nadvazujuco narodil syn- v podstate s 3rocnym rozdielom, takze nadalej poberam rodičovsky prispevok nepretrzite. Syn bude mat 24.9.2012 3roky a narok na rodicovsky prispevok mi zanikne. Situacia s pracou je tu v regione velmi zla, nikto nezamestna matku s dvoma malymi detmi, mala som problem vobec umiestnit starsiu dceru do skolky, vezmu mi ju az do povinnej sk. dochadzky od 5r., a MOZNO aj mladsieho syna, kedze mi RD konci. Problem je v tom, ze manzel je neustalen a dvojtyzdnovkach, starí rodicia nemozu pomoct, zijeme skoro z ruky do ust vdaka roznym dlzobam a pod. Mam sice vysoku skolu, ovladam jazyk, VP atd, lenze viem, ze sa nezamestnam!! Preto by som zvolila nejaku schodnejsiu cestu- ostat s mladsim synom na RD aj po 3r. veku dietata do jeho 5tich rokov, prip. aspon do 4roch. Viem o moznosti nahlasit sa niekde (ale neviem ako a kam)- a ostat s nim doma za predpokladu, ze prijem nebude ziadny, ale budem mat uhradene statom aspon odvody, no je aj moznost mat predlzeny rodicovky prispevok. Znama v BA to v tieto mesiace vybavila u pediatricky a psychologicky za malicky uplatok- kavu, cokolady atd..Viete mi niekto poradit, na co vlastne mam narok po skonceni RD v mojom pripade ( kedze zamestnanie uz nemam), ake mam moznosti, co mozem robit, kam sa nahlasit, kedze je viac nez iste, ze ostat evidovana na UP skonci len tak, ze sa budem chodit nahlasovat a pracu aj tak mat nebudem. A neviem ci na nieco z UP vobec narok mam, alebo co po tom pol roku evidencie na UP, ci socialka, alebo...?? Na zivnost nemozem ist, manzel je zivnostnik a nestihame platit jeho odvody a vsetko okolo :(( Prosiiiim..pomozte mi radou, skusenostou! Dakujem
@kompromis na zadosti o posudenie bude vypisovat udeje manzel, uz zalezi na konkretnej pani co to bude preberat ci jej bude stacit ked to zanies s jeho OP, alebo musi ist osobne....na vsetko maju 30 dni na spracovanie... zalezi kedy pojdete podat ziadost o odnatie, a kedy bude vyplatny termin lebo ziadost do 30 dni vybavit vybavia ale to uz moze byt ze odisli za ten any mesiac peniaze a pridu az na dalsi..takze spracovanie je do 30 dni a max do necelych 2 mes. penaize na ucte od podania
Ahojte maminy. Je tu prosim niekto, komu schvalili predlzenu RD zo zdravotnych dovodov s diagnozou dietata - hypotonicko atakticky syndrom ? Mame odporucenie od neurologa, chcela by som vediet, ci niekomu takuto diagnozu schvalili. DAKUJEM
Ahojte ja mam taku otazku ked nemam narok na materske iba na RP tak treba do zdravotnej odovzdat papier ze poberam RP?
Prosim poradte... Som momentalne na urade prace po rodicovskej. Syncek ma 4 roky, este sa mu chcem venovat. Mozem sa prihlasit znova na predlzenu neplatenu rodicovsku a ukoncit moju evidenciu na UP? Vdaka
@ginepra -ahoj 🙂 ano , mozes poziadat o neplatenu rodicovsku dovolenku. Pozri :
Rodičovskú dovolenku si možno predĺžiť aj vtedy, ak je dieťa zdravé. V tom prípade ide o osobnú celodennú starostlivosť o dieťa do 6 rokov veku, kedy mamička nedostáva rodičovský a ani iný obdobný príspevok, ale štát za ňu platí zdravotné poistenie, dôchodkové poistenie a poistné do rezervného fondu solidarity. Matka musí zájsť do sociálnej poisťovne a podpísať čestné prehlásenie, že sa bude osobne celodenne starať o dieťa.
Problém s predĺžením rodičovskej dovolenky môže nastať vtedy, ak je mamička zamestnankyňou. Zamestnávateľ je povinný poskytnúť matke rodičovskú dovolenku do 3 rokov veku dieťaťa, do 6 rokov len v prípade, že ide o dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav dieťaťa. Ak sa matka rozhodne, že zostane doma pri zdravom dieťati a bude sa o neho naďalej celodenne starať aj po dovŕšení 3 rokov (6 rokov), musí požiadať zamestnávateľa o súhlas. Zamestnávateľ jej môže poskytnúť pracovné voľno bez náhrady mzdy alebo ak sa nedohodnú, tak ju prepustiť.
Ahojte baby,mam taku otazku som na rod. dovolenke s dcerou ktora bude mat v auguste 3 roky,teraz od 1 maja som sa aj zamestnala,ale zistila som ze som tehotna tak z prace musim odist,lebo je to narocne,ale z dochodkoveho poistenia som sa uz odhlasila da sa saze prihlasit naspat? a este kedze od septembra budem bez prijmu,tak si chcem dat aspon predlzit neplatenu rod. dovolenku,ale neviem kam si to mam ist vybavit
Baby chcem sa opytat. Co sa vsetko potrebuje na predlzenu rodicovsku dovolenku. Maly v priebehu 4mesiacov mal dve spiralove zlomeniny stehennej kosti ktore sa stali pri chodzi. Uz druhy mesiac lezime so zavesenymi nozkami v nemocnici. Po prvej zlomenine sme sa 4mesiace davali dokopy a teraz druha. Caka nas kooec vysetreni. V auguste by som mala nastupit do prace. Ale nebuxe to mozne. Viete mi poradit ako postupovat?
Ahojte.chcem sa spytat predlzenu rodicovsku dovolenku mi schvalili od 27.4 dostanem teda rodicak aj za april a kedy mi ho vyplatia ?doplatia mi ho s dalsim rodicakom ?dakujem
@violetka1 Citujem: Mam sice vysoku skolu, ovladam jazyk, VP atd, lenze viem, ze sa nezamestnam!! Preto by som zvolila nejaku schodnejsiu cestu- ostat s mladsim synom na RD aj po 3r. veku dietata do jeho 5tich rokov, prip. aspon do 4roch. Viem o moznosti nahlasit sa niekde (ale neviem ako a kam)- a ostat s nim doma za predpokladu, ze prijem nebude ziadny, ale budem mat uhradene statom aspon odvody, no je aj moznost mat predlzeny rodicovky prispevok. Znama v BA to v tieto mesiace vybavila u pediatricky a psychologicky za malicky uplatok- kavu, cokolady atd..
taketo spekulantky mam najradsej...bezdovodne mat dlhsi rodicak....deti pritom zdrave...no super, ved my danovi poplatnici sa ti na neho radi poskladame...predpokladam, ze si sa ani nesnazila zamestnat....ved naco, uz vopred vies, ze sa nezamestnas, lepsie trochu vyzmykat stat...
to je moj nazor
Ahojte maminky malý včera dovŕšil tri roky do septembra ho nemám kde dať. Tak mi v práci povedali ze mi môžu dať neplatené volno. Len zabudli dodať,že odvody budem sama platiť. Tak sa chcem spýtať či sa dá ešte niečo robiť? Aspoň predlzit na neplatnú RD?
Lebo s 23€ čo budem dostávať si odvody nezaplatil;(
Kam presne prosím treba ísť niekto povie ze stačí ísť do sociálnej poisťovne inde že na úrad práce tak som stoho jeleň. A čo zo.sebou brat aké papiere?. Dakujem
@saska697 zisti si, či máš ešte a kolko dovolenky, obvykle si najprv čerpáš riadnu dovolenku a potom neplatené volno, aby si od mzdárky mala presné údaje, tj. RD končí xx.xx.xx (dovršením 3rokov), čerpanie dovolenky x dní, neplatené volno od xx.xx.xx do xx.xx.xx. Riadnu dovolenku treba vyčerpať do 31.12.2015.
Ak budeš čerpať riadnu dovolenku, tak treba odhlášku dnom ukončenia RD do soc.poistovne a na upsvar nahlásiš po dovršení 3rokov, kto sa o dieťa stará (ty), ked pôjde do škôlky nahlásiš tiež do 8dní. Na zdr.poistovnu si zavolaj, či je nahlásené poberanie RP (napr. mesiac po ukočnení RD).
Najneskôr prvý den čerpania NV prihláška (odo dna čerpania NV) na soc.poistovnu ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov + prehlásenie o riadnej starostlivosti + kopia RL (aj s prihlášky aj odhlášky urob kopiu, daj potvrdiť pečiatkou soc.poistovne a založ k zápočtom do dôchodkku). Pozor, prihláška sa nedá podať ani den spätne!!!
Zájdi na zdr.postovnu a podaj prihlášku ako osoba riadne celodenne a osobne sa starajúca o dieťa do 6rokov (môže navševovať škôlku max. 4hod. denne, nie viac).
Dobré mať so sebou list od mzdárky odkedy čerpáš NV. Ak by ti na SP tvrdili, že to nemajú v systéme, to je ich starosť, mzdárka má na to 8dní po začiatku čerpania, ty ale na to nemáš tolko času. Daj si potvrdiť prevzatie prihlášky na kopii a nechaj na seba kontakt (je aj na prihláške), tj. nech sa ohlásia, ak by mzdárka nenahlásila.- nedaj sa odradiť (je takých pár prípadov).
AK DIEťA NACHODí DO šKôLKY, RESP. MAX. NA 4HOD. DENNE, NIč SI NEMUSíš PALTIť!!!
Tak.bola som.v soc.poisťovní tam mi povedali ze aj pri neplatenom voľné nemusím ja platiť bude štát a potom keď nastúpim do roboty tak sa to zruší v zdravotnej som.im taktiež povedala,že mám neplatené volno ale nebudem.mať s čoho platiť. Tak mi dal automaticky papier na neplatenu RD a prehlásenie že sa celodenne budem.starať o malého nakoľko ho nezobrali do škôlky. A že to sa tiež zruší po nástupe do roboty. A to bolo všetko. Nič viac nechceli
Prosim vas,predlzili mi s autistickym dietatom platenu rod.dovolenku do jeho 6.rokov,ale ziadny papier mi nedosiel,aj ked na neho dostavam z uradu peniaze.Chcem sa opytat,kde si mozem vybavit potvrdenie o tom,ze toto je moj jediny prijem,co mi onu davaju.A este,ci som povinna ist aj do socialnej to nahlasit.
Viem,ze do zdravotnej ano,ale neprisiel mi ten papier ze mi to predlzili.maly ma 4a pol roka,moze do specialnej skolky chodit fakt len na 4hod,aby som si nemusela platit zp?
Ked som bola s malou na rod.dovolenke,mohol podla skolky chodit od osmej di druhej.
Mne ho do normalnej skolky nikto nezoberie.a teraz potrebujem potvrdit svoj prijem za rok 2014aj pre jeho prispevok,ktory sme vybavovali na dopravu,ak to nestihnem,vsetko mi pozastavia.ja sa v tych uradnych veciach nevyznam vobec.myslim,ze ten moj prijem sa poklada ta rodic.predlzena dovolenka,ktoru mi dava urad,ale kto mi tam presne ma dat to potvrdeniez uradu?dakujem za pomoc dievcata.

@9lf9 ja som nemyslela posudok,ale kolko trva vybavenie tej ziadosti poberania rodicaku ked poziadam po manzelovi o to poberanie