Predĺžená rodičovská po treťom roku dieťaťa
Prosím velmi pekne o radu v mojej situacii. Som doma s detmi od narodenia prvej dcery, tj. koniec roka 2006 doteraz. Zamestnanecky pomer mi skoncil podla dohody so zamestnavatelom jpresne v den nastupu na MD- kedze som mala pracovny pomer na dobu určitú. MOj zamestnavatel je v BA, pricom ja som zmenila mesto bydliska o 200km. Po dcerke sa mi nadvazujuco narodil syn- v podstate s 3rocnym rozdielom, takze nadalej poberam rodičovsky prispevok nepretrzite. Syn bude mat 24.9.2012 3roky a narok na rodicovsky prispevok mi zanikne. Situacia s pracou je tu v regione velmi zla, nikto nezamestna matku s dvoma malymi detmi, mala som problem vobec umiestnit starsiu dceru do skolky, vezmu mi ju az do povinnej sk. dochadzky od 5r., a MOZNO aj mladsieho syna, kedze mi RD konci. Problem je v tom, ze manzel je neustalen a dvojtyzdnovkach, starí rodicia nemozu pomoct, zijeme skoro z ruky do ust vdaka roznym dlzobam a pod. Mam sice vysoku skolu, ovladam jazyk, VP atd, lenze viem, ze sa nezamestnam!! Preto by som zvolila nejaku schodnejsiu cestu- ostat s mladsim synom na RD aj po 3r. veku dietata do jeho 5tich rokov, prip. aspon do 4roch. Viem o moznosti nahlasit sa niekde (ale neviem ako a kam)- a ostat s nim doma za predpokladu, ze prijem nebude ziadny, ale budem mat uhradene statom aspon odvody, no je aj moznost mat predlzeny rodicovky prispevok. Znama v BA to v tieto mesiace vybavila u pediatricky a psychologicky za malicky uplatok- kavu, cokolady atd..Viete mi niekto poradit, na co vlastne mam narok po skonceni RD v mojom pripade ( kedze zamestnanie uz nemam), ake mam moznosti, co mozem robit, kam sa nahlasit, kedze je viac nez iste, ze ostat evidovana na UP skonci len tak, ze sa budem chodit nahlasovat a pracu aj tak mat nebudem. A neviem ci na nieco z UP vobec narok mam, alebo co po tom pol roku evidencie na UP, ci socialka, alebo...?? Na zivnost nemozem ist, manzel je zivnostnik a nestihame platit jeho odvody a vsetko okolo :(( Prosiiiim..pomozte mi radou, skusenostou! Dakujem
@leeenka26 pozri môžu mu vrátiť ak
( 3803,33 - podpora- tvoja hrubá mzda+odvody ) /12*10 = suma ktorú si môže uplatniť
ak bola tvoja podpora s príjmom vyššia ako 3169,44 eur tak si nemôže uplatniť nič ....
už na RD nie si, už zarábaš ... takže si sama uplatnuješ svoju nezdaniteľnú čiastku
@zalka prosim ta peniaze vyplatene zo zrusenej zivotnej poistky sa zapocitajvau ako prijem na ucely NCZD na manzelku? Ja mysl ze ano,viem ze su od dane oslobodene,nasla som na nete ze ako prijem na manzelku sa zapocitava alykolvek prijem aj ked je od dane oslobodeny okrem zamest.premie,dan.bonus atd. Nie som si ista ale myslim ze to tak je 🙂
@tajka1986 prepáč s tým ti nepomôžem, nemala som ešte taký prípad ... ale peniaze zo zrušenej poistky sú tvojimi peniazmi, ako ked zrušíš vkladnú knižku tiež sa ti to do príjmu nezapočíta. Poisťovňa by ti mala vydať potvrdenie o príjme z vkladov a toto potom tvojim príjmom je.
Ak si vložila 1000e a dostala si 1200e .. tak tvojím príjmom je 200e ako výnos z vkladu .. a o tom by ti mala poisťovňa dať potvrdenie čo je tvojím vlastným príjmom ...
ale fakt nestretla som sa s tým ešte ... takže toto ber ako moju dumku
@leeenka26 samozrejme je to tvoj príjem, mzdárka u tvojho mng. môže vyžadovať potvrdenie zo SP o výške vyplatenej podpory .. ak máš toto potvrdenie tak vieš koľko si máš odrátať.
@zalka teraz som citala ze socialne davky sa nerataju. Uz som si aj podla vzorca vypocitala celkom peknu sumu ale asi to nebude dobre :/ na nete pisu ze suma ktoru som ja mala za cely rok ak som to dobre pochopila neratam rd ale prijmy v hrubom bez tej soc. davky teda len to je suma 2461 eur. (3803,33-2461):12x9 sa rovna 1006,5 eur. No a preto 9 lebo od oktobra uz robim. Ze to mam zle?? 😀
@leeenka26
podpora je tvojím vlastným príjmom ... nie je to štátna sociálna dávka
preto je to zle ...
a ak robíš od prvého oktobra ... tak si môže mng. uplatniť nczd za 9 mesiacov
tj. ( 3803,33 - 2461,+ odvody - podpora ) / 12x9 = NCZD čo si môže uplatniť ... a dan z toho 19%
ak boli tvoje odvody 500 eur .. do ZP a SP ... a podpora 1500 eur ... tak to vyrátaš
( 3803,33-2461+500-1500 ) /12 * 9 = 342,33/12*9 = 256,74 je NCZD čo si môže mng. uplatniť a vrátia mu max. 48 eur na dani ...
prepáč neviem ako ti to vysvetliť, lebo viac po lopate sa to už nedá ak nerozumieš a nechápeš písanému slovu
@leeenka26 ako prepáč čo je na tom zložité ak ti napíšem hrubá mzda plus odvody mínus podpora .. ked to nečítaš... prečítaš začiatok a dosť .. a napísala som to asi 4x ako sa to konkretne u teba ráta .. a aj tak mám pocit, že si to nepochopila .. ale ja osobne ti to ináč vysvetliť už neviem,
možno nejaká druhá babenka použije slová, kt. porozumieš ... a týmto slovám čo som napísala ja porozumie zase niekto druhý komu to pomôže ... pekný den
@zalka dakujek zalka,a co potom ta zdravotna poistovna,kto mi ju bude platit?up,ci zamestnavatel?a keby mi maly medzitym casom ochorel a musela by som byt s nim doma,potom co?nezrusi mi up v ziadnom pripade do jeho 6.rokov platene rodicovske z dovodu nepriazniveho stavu dietata?
Dakujem vam vsetkym baby,aj tebe zalka.🙂
prosim Vas o radu ak mi viete niektora poradit, lebo na uradoch mi nepovedali dohromady nic. 12 marca 2016 mi konci RD s tretim dietatom. MA ZHORSENY ZDRAV. STAV A CHCEM vybavit predlzenu RD platenu. Ak mi ju schvalia mozem sa popri tom zamestnat ? a ako to je s odvodmi kto ich bude platit? Mozem dat dieta do skolky? Ak ano tak na kolko hodin? Dakujem za odpoved
Ahojte, som tu prvý krát. Vie mi tu niekto poradit, mám dvojičky a 02.08.2016 budú mať 3roky. Chcela by som s nimi byť ešte rok doma. Vôbec sa mi nechce ísť do práce (lebo tam mi hrozia dvanástky, nočné, sviatky atď.) je to možné, resp . koľko by som dostávala materskú, ak vôbec. Ďakujem

@zalka a moj rocny prijem bol 2015 rodicak 1000 eur + upsvar 1200 cca a potom praca v hrubom cca 2000 tak podla toho sa vychadza? 4200 eur to je spolu. Neviem kde by som si to mohla pozriet