icon

Predĺžená rodičovská po treťom roku dieťaťa

violetka1
26. feb 2012

Prosím velmi pekne o radu v mojej situacii. Som doma s detmi od narodenia prvej dcery, tj. koniec roka 2006 doteraz. Zamestnanecky pomer mi skoncil podla dohody so zamestnavatelom jpresne v den nastupu na MD- kedze som mala pracovny pomer na dobu určitú. MOj zamestnavatel je v BA, pricom ja som zmenila mesto bydliska o 200km. Po dcerke sa mi nadvazujuco narodil syn- v podstate s 3rocnym rozdielom, takze nadalej poberam rodičovsky prispevok nepretrzite. Syn bude mat 24.9.2012 3roky a narok na rodicovsky prispevok mi zanikne. Situacia s pracou je tu v regione velmi zla, nikto nezamestna matku s dvoma malymi detmi, mala som problem vobec umiestnit starsiu dceru do skolky, vezmu mi ju az do povinnej sk. dochadzky od 5r., a MOZNO aj mladsieho syna, kedze mi RD konci. Problem je v tom, ze manzel je neustalen a dvojtyzdnovkach, starí rodicia nemozu pomoct, zijeme skoro z ruky do ust vdaka roznym dlzobam a pod. Mam sice vysoku skolu, ovladam jazyk, VP atd, lenze viem, ze sa nezamestnam!! Preto by som zvolila nejaku schodnejsiu cestu- ostat s mladsim synom na RD aj po 3r. veku dietata do jeho 5tich rokov, prip. aspon do 4roch. Viem o moznosti nahlasit sa niekde (ale neviem ako a kam)- a ostat s nim doma za predpokladu, ze prijem nebude ziadny, ale budem mat uhradene statom aspon odvody, no je aj moznost mat predlzeny rodicovky prispevok. Znama v BA to v tieto mesiace vybavila u pediatricky a psychologicky za malicky uplatok- kavu, cokolady atd..Viete mi niekto poradit, na co vlastne mam narok po skonceni RD v mojom pripade ( kedze zamestnanie uz nemam), ake mam moznosti, co mozem robit, kam sa nahlasit, kedze je viac nez iste, ze ostat evidovana na UP skonci len tak, ze sa budem chodit nahlasovat a pracu aj tak mat nebudem. A neviem ci na nieco z UP vobec narok mam, alebo co po tom pol roku evidencie na UP, ci socialka, alebo...?? Na zivnost nemozem ist, manzel je zivnostnik a nestihame platit jeho odvody a vsetko okolo :(( Prosiiiim..pomozte mi radou, skusenostou! Dakujem

zolkoj
2. feb 2016

No zopár kolegov by súhlasilo, no neviem čo šéf? Ak keď môžem povedať, že patrím medzi tých lepších zamestnancov, tak uvidíme. Chcela by som mu zavolať, a nejako si to u neho vybaviť, no asi je ešte skoro, keďže materská mi končí ,,až, už,, v auguste. 😢

tynamartina
16. mar 2016

prosim ta nevies poradit.Mala mala 3 roky teraz 15teho. Bola som na socialke ze ukoncim RD. Do prace nadtupujem ( novej) 1.4. Na sicialke mi povedali ze mozem sa odhlasit az 31.3 teda ze nemusim sa toho 15teho. Ze mam narok do 6 rokov a odhlasim sa ked sa zamestnam. Nejde mi to do hlavy , vsade citam na predlzenu sa trrba prihlasit, ci cestne prehlasenie ze sa staram o dieta a oni odomna nic nechcu.Mala zacala od 1.3 chodit do skolky. Dakujem
@zalka

gapa
16. mar 2016

@tynamartina nerozumiem, ako to s tebou je. Trvá ti teraz pracovný pomer? Lebo iba zamestnaný môže čerpať rodičovskú dovolenku, lebo RD je ospravedlnené volno v zamestnaní. Ak si zamestnaná, tak potom čo čerpáš v zamestnaní v období 16.3.-31.3.? riadnu dovolenku? a potom nová práca?
Ak si ale teraz nezamestnaná, len si poberala rodič.príspevok a dieťa má 3 roky 15.3.2016 a tvoj nový pp začne 1.4.2016, tak ozaj stačí odhláška až dnom 31.3. Ak by náhodou pp skončil, tak zájdi hned den po ukončení pp na soc.poistovnu nanovo sa prihlásiť (traba aj kopiu RL dieťaťa), lebo ta neprihlásia ani den spätne(ak končí pp v piatok, najlepšie v piatok vybaviť). Odporúčam robiť kopie z prihláškok a odhlášok, dať potvrdiť prevzatie a založiť do dôchdoku.

tynamartina
16. mar 2016

@gapa ďakujem , pred RD som bola nezamestnamá, teraz 1.4 nastupujem do novej prace.Ja som len všade čitala že treba nahlasovať po troch rokoch dietata. Ake ako zo zdravotkou, tam mi stačí doplatit tých 16 dní keďže malá chodí do škôlky,?( zatial síce len na 4 hod. Ale par dní bude určite aj dlhšie aby si zvykla tam spať, a tam viem že dlhšie ako 4 hod nemôže)alebo musim tam ísť niečo nahlasiť dopredu?

gapa
16. mar 2016

@tynamartina to platí u zamestnaných, že dnom ukončenia RD, ty si RD nečerala, lebo nie si zamestnaná.
No zdravotku si vyžiadaj z upsvar doklad dokedy si poberala RP. Možno ti to vypíšu tak, že ti to bude platiť do konca mesiaca (záleží ako uvedú, podla skúsenosti) a môžeš byť aj osoba riadne celodenne a osobne sa starajúca. Ak teda bude viac ako 4hod, môžeš potom nahlásiť a tie dni zaplatiť (netuším ako to kontrolujú).
na upvar treba nahlásiť, kto sa o dieťa stará.

monuska342
17. mar 2016

ahojte chcem sa spytat som na predlzenej RD platenej ale v zdravotke som zatial evidovana ako mamicka na neplatenej RD musim to ist prehlasit alebo je to jedno?budem na RD iba do augusta

tynamartina
17. mar 2016

@gapa ďakujem pekne

ivanna1370
3. apr 2016

ahojte, prosim o radu. Na socialke mi schvalili predlzenie poberania rodicovskeho prispevku zo zdravotnych dovodov az do 6 rokov dietata. Akym sposobom to mam oznamit zamestnavatelovi ? Mam napisat ziadost o predlzenie rodicovskej dovolenky zo zdravotnych dovodov a odvolat sa na schvalenie socialkou ? Čo z toho pre mna vyplyva ? Rovnake podmienky ako pri RD do 3 rokov ? Ak poziadam zamestnavatela o preplatenie riadnej dovolenky, na ktoru mam narok za cas materskej dovolenky, moze ma odmietnut ? a moze mi ta dovolenka prepadnut ? Na co sa mozem odvolavat ?

tinkaro
15. apr 2016

Ahojte poprosim vas o radu🙂
Som v zdravotnej poistovni ako osoba starajuca sa o dieta do 6. rok....nepoberam nic, dieta zdrave v skolke na 4.hod...chcem sa opytat, ci mozem mat nejaky prijem z prace, a druha otazka z akeho vymeriavacie zakladu mi platia odvody dakujem...

maca173
18. apr 2016

Mamicky, prosim vas o radu, ak viete v tom chodit....Konci mi rodicovska dovolenka, chcem zamestnavatela poziadat o predlzenu rodicovsku dovolenku do 5-tich rokov dietata (NIE zo zdravot.dovodov), moze dieta nastupit do skolky na cely den? A ja mozem pracovat kolko hod. denne? Pracovat by som mala u svojho zamestnavatela? Alebo ak sa dohodneme na predlzeni, mozem si najst pracu, respektive nejaku brigadu aj inde? Volala som aj na socialku, ale nevedeli mi poradit, tak skusam stastie tu....dakujem za kazdy prispevok, radu 😉

kubkovamama
18. apr 2016

@maca173 ahoj,pokial viem rodicovsku si mozes predlzit zo zdrav.dovodov-vtedy je platena,zamestnavatel je zo zakona povinny umožniť ti to.Druhy pripad co asi myslis ty je,ze si na UPSVaR vedena na dobrovolnej rodicovskej neplatenej!s vedomim zamestnavatela,ale to pre teba podla mna nema vyznam,kedze chces popri tom pracovat.Do skolky v oboch pripadoch beru zo zakona na 4 hodiny,resp.po dohode so skolkou aj na dlhsie.Maminy tak riesia prestupne obdobie medzi 2 tehotenstvami..tak zalezi,ci sa ti to vobec financne oplati.Pracovat mozes na plny uvazok aj brigadne,akokolvek.Ale vtedy nema vyznam predlzovat rodicovsku,ani by ti to na socialke neschvalili.Ked budes v praci a dieta v skolke,je ten status "rodicovska dovolenka" uplny nezmysel

maca173
18. apr 2016

Ide o to, ze ak budem na predlzenej rodic.dov., stat mi bude platit nemocenske aj dochodkove poistenie, samozrejme rodicovsky prispevok uz nebudem dostavat...pracovat chcem, avsak u nas sa robi tak 200hod. mesacne, (12-tky) co nepripada pri dietati do uvahy....tak by som si chcela nieco najst na skrateny prac. cas, popripade na 8hod.,

zalka
18. apr 2016

@maca173 ak pracuješ tak štát neplatí ani ZP ani SP odvody lebo ti to ide zo mzdy ...

kubkovamama
18. apr 2016

Jaj tak..no to je blba pracovna doba.No aj tak v tom pripade ti poistenie uz bude platit zamestnavatel..ak ti neskonci zmluva pocas.Ja som tak bola pred 3r so synom,ale myslim,ze nic sa nezmenilo odvtedy.Lebo-budes vedena v poistovniach stale u svojho povodneho zamestnavatela a popri rodicovskej ako u dalsieho?To mas naj sa spytat uctovnicky v robote.Potom je aj ine danove v dalsom roku atd.

mijo53
18. apr 2016

@maca173 nemocenské ti štát nebude platiť, iba dôchodkové a zdravotné

tinkaro
18. apr 2016

@maca173 ak chces byt s dietatom do 6.rok.doma nemozes pracovat, dieta moze byt v skolke max.4. hod., ak chces, aby ti platili zdravotne poistenie, u dochodkoveho moze byt cely den, ine poistenie platit nebudu, nebudes na UPsvar, len v poistovniach vedena...len teraz si nie som ista, ci si nemozes privyrobit do nejakej sumy zivot.minima..
Ak by si si nasla pracu, tak ti bude do poistovne platit zamestnavatel, tak to by som tak neriesila.

maca173
18. apr 2016

@mijo53 Ano, myslela som zdravotne, len som sa zmylila 😉

maca173
18. apr 2016

@kubkovamama Dakujem 😉

maca173
18. apr 2016

@zalka Iste 🙂

tinkaro
18. apr 2016

@maca173 takze ziadna praca, precitaj si toto...

Poistencom štátu nemôže byť osoba, ktorá sa zamestná, aj keď ide o kratší pracovný čas

09.03.2016 | Dôchodkové poistenie | Zamestnanec, Matka
Ak na rodičovskej dovolenke začnem pracovať na základe pracovnej zmluvy uzavretej na kratší pracovný čas (napr. len 1 hod. týždenne) u iného zamestnávateľa ako je ten, u ktorého som pracovala pred nástupom na materskú a zamestnávateľovi vznikne povinnosť platiť za mňa poistné, bude za mňa naďalej platiť aj štát poistné na dôchodkové poistenie z dôvodu starostlivosti o dieťa? Budú sa teda odvody kumulovať? Zaujíma ma to preto, či takéto zamestnanie počas rodičovskej dovolenky nejako negatívne neovplyvní môj budúci dôchodok, nemocenské, resp. iné dávky zo Sociálnej poisťovne.

Z dôvodu zamestnania (bez ohľadu na to, na aký pracovný čas sa zamestnáte) Vám vznikne povinné dôchodkové poistenie, preto je potrebné, aby ste sa odhlásili z dôchodkového poistenia, ktoré z dôvodu starostlivosti o dieťa za Vás platí štát, pretože prestanete spĺňať podmienku nebyť ako poistenec štátu inak povinne dôchodkovo poistený. Odhlasujete sa prostredníctvom tlačiva Registračný list fyzickej osoby – odhláška. Do oddielu č. 9 tohto tlačiva a kolónky „Dátum zániku poistenia“ uvediete deň, ktorý predchádza dňu nástupu do zamestnania. Registračný list je potrebné doručiť pobočke Sociálnej poisťovne v mieste trvalého bydliska, a to v lehote osem dní odo dňa zamestnania sa.

Zamestnávateľ odvádza poistné z reálne dosiahnutého vymeriavacieho základu zamestnanca. Ak by išlo o pravidelný mesačný príjem, boli by ste povinne nemocensky poistená, dôchodkovo poistená a taktiež povinne poistená v nezamestnanosti. Ak by išlo o nepravidelný príjem, boli by ste dôchodkovo poistená (starobné poistenie, invalidné poistenie, rezervný fond solidarity).

Vymeriavací základ, z ktorého štát platí poistné na dôchodkové poistenie a poistné do rezervného fondu solidarity za fyzickú osobu, ktorá sa riadne stará o dieťa do šiestich rokov veku, je mesačne 60% jednej dvanástiny všeobecného vymeriavacieho základu, ktorý platil v kalendárnom roku, ktorý dva roky predchádza kalendárnemu roku, za ktorý sa platí poistné na dôchodkové poistenie a poistné do rezervného fondu solidarity. V roku 2016 teda štát platí poistné na dôchodkové poistenie mesačne z vymeriavacieho základu vo výške 514,8 EUR.

Vaša Sociálna poisťovňa
Dokument bol revidovaný: 09.03.2016
TLAČIŤPOSLAŤ LINKU

Copyright © Sociálna poisťovňa, ústredie, Ul. 29. augusta č. 8 a 10, 813 63 Bratislava 1

maca173
18. apr 2016

@tinkaro Dakujem, uz som v obraze!

nika80
28. apr 2016

Neviete, či je možné si predĺžiť rodičovskú dovolenku do 7 rokov veku dieťaťa zo zdravotných dôvodov a ak áno, bude platená alebo neplatená? Ďakujem

zalka
28. apr 2016

@nika80 nie je to možné ...po 6 roku jedine opatrovateľský príspevok ..

nika80
28. apr 2016

@zalka aha, lebo kamarátka mi dnes vravela, že sa to dá. Ale na internete som sa o tom zatiaľ nikde nedočítala, tak preto sa pýtam.

zalka
28. apr 2016

@nika80 no trebalo sa spýtať kamarátky kde to našla ...

nika80
28. apr 2016

@zalka jej to spomínala kaderníčka, veď kaderníčky vedia všetko 😀 Idem jej hneď teraz napísať, nech teda zistí niečo bližšie.

snoffy
28. apr 2016

Prosím, vie mi niekto poradiť, či je jednoduchšie ( výhodnejšie, len dúfam že to neznie ako keby som špekulovala) keď ostanem po 3. roku na predĺženej rodičovskej - možno do 6. roku a potom dať výpoveď v práci ( aj v tom prípade preplatia dovolenku a vyjde vyššia podpora?) alebo dať výpoveď a po skončení podpory predĺžiť rodičovský príspevok. Ďakujem

zalka
28. apr 2016

@snoffy myslíš platenú RP? alebo neplatenú RP ?

@nika80 no poviem pravdu sama som zvedavá, lebo ak je dieťa nemocné tak po 6 roku veku opatrovateľský príspevok ..

snoffy
28. apr 2016

@zalka platenú

zalka
28. apr 2016

@snoffy tak potom je lepšie ísť na platenú RP .. a po jejskončení skončiť PP