Predĺžená rodičovská po treťom roku dieťaťa
Prosím velmi pekne o radu v mojej situacii. Som doma s detmi od narodenia prvej dcery, tj. koniec roka 2006 doteraz. Zamestnanecky pomer mi skoncil podla dohody so zamestnavatelom jpresne v den nastupu na MD- kedze som mala pracovny pomer na dobu určitú. MOj zamestnavatel je v BA, pricom ja som zmenila mesto bydliska o 200km. Po dcerke sa mi nadvazujuco narodil syn- v podstate s 3rocnym rozdielom, takze nadalej poberam rodičovsky prispevok nepretrzite. Syn bude mat 24.9.2012 3roky a narok na rodicovsky prispevok mi zanikne. Situacia s pracou je tu v regione velmi zla, nikto nezamestna matku s dvoma malymi detmi, mala som problem vobec umiestnit starsiu dceru do skolky, vezmu mi ju az do povinnej sk. dochadzky od 5r., a MOZNO aj mladsieho syna, kedze mi RD konci. Problem je v tom, ze manzel je neustalen a dvojtyzdnovkach, starí rodicia nemozu pomoct, zijeme skoro z ruky do ust vdaka roznym dlzobam a pod. Mam sice vysoku skolu, ovladam jazyk, VP atd, lenze viem, ze sa nezamestnam!! Preto by som zvolila nejaku schodnejsiu cestu- ostat s mladsim synom na RD aj po 3r. veku dietata do jeho 5tich rokov, prip. aspon do 4roch. Viem o moznosti nahlasit sa niekde (ale neviem ako a kam)- a ostat s nim doma za predpokladu, ze prijem nebude ziadny, ale budem mat uhradene statom aspon odvody, no je aj moznost mat predlzeny rodicovky prispevok. Znama v BA to v tieto mesiace vybavila u pediatricky a psychologicky za malicky uplatok- kavu, cokolady atd..Viete mi niekto poradit, na co vlastne mam narok po skonceni RD v mojom pripade ( kedze zamestnanie uz nemam), ake mam moznosti, co mozem robit, kam sa nahlasit, kedze je viac nez iste, ze ostat evidovana na UP skonci len tak, ze sa budem chodit nahlasovat a pracu aj tak mat nebudem. A neviem ci na nieco z UP vobec narok mam, alebo co po tom pol roku evidencie na UP, ci socialka, alebo...?? Na zivnost nemozem ist, manzel je zivnostnik a nestihame platit jeho odvody a vsetko okolo :(( Prosiiiim..pomozte mi radou, skusenostou! Dakujem
@snoffy máš platenú RP ..
§ 166
Materská dovolenka a rodičovská dovolenka
(2) Na prehĺbenie starostlivosti o dieťa je zamestnávateľ povinný poskytnúť žene a mužovi, ktorí o to požiadajú, rodičovskú dovolenku až do dňa, v ktorom dieťa dovŕši tri roky veku. Ak ide o dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav dieťaťa vyžadujúci osobitnú starostlivosť, je zamestnávateľ povinný poskytnúť žene a mužovi, ktorí o to požiadajú, rodičovskú dovolenku až do dňa, v ktorom dieťa dovŕši šesť rokov veku. Táto dovolenka sa poskytuje v rozsahu, o aký rodič žiada, spravidla však najmenej na jeden mesiac.
takže sama vidíš , zamestnávateľ ťa nemôže prepustiť, platia tie isté pravidlá ako pri RP do 3 rokov ... lebo máš platenú RP .. ak by bola neplatená to je kus iné ..
ahojte ,chcem sa spýtať či si môžem dať predlžiť materskú aj po štvrtom roku života dcérky ,ked sa jej stav stále zhoršuje doktorka ju posiela na liečenie v škôlke od januára pomaly ani poriadne nebola.dakujem
baby je tu nejaká mamina z PD ,ktorá si vybavovala predlžený rodičák a uznal jej to ten náš posudkový ,aké diagnozy ste si dávali( logopéd,očné ,kožné,alergologia a máme ísť na endokrinologiu a ked poisťovňa schváli tak na liečenie bude stačiť ?),dakujem za odpovede
Dievčatá, vedel by mi niekto poradiť....potrebujem zistiť, či je možné takto kombinovať - skončila som rodičovskú dovolenku, ale keďže som nepoznala zmenený zákon, o tom, že nemôžem pracovať ani 2 hod týždenne na dohodu, tak som teraz zistila, že cez moju rodičovskú mi štát neplatil odvody...aké milé zistenie☹(( nebudem vám hovoriťm aká som vytočená...pracovala som 10 hodín mesačne u manžela a kvôli tomu nič...teraz by som to chcela napraviť a potrebujem zistiť, či môžem byť vedená na SP ako predlžená RD a súčastne evidovaná na úrade práce - čiže sociálka mi bude platiť dôchodkové a úrad práce zdravotku, je to možné prosím? (malých musím nahlásiť od septembra na celý deň do škôlky, aj keby chodili len na 4 hod, pretože by mi ich inak keby som mala prácu nezobrali...) žiadny zákon to nevylučuje, ale aj tak neviem, či je to možné v praxi...Ďakujem pekne ak mi viete niekto poradiť...
@dani125 Ak bubeš evidovaná ako uchádzač o zamestnanie, nebude ti trvať žiadny prac.pomer ani dohoda mimo prac.pomeru, tak môžeš byť dôch.poistená štátom ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov a zdravotne budeš poistená štátom ako uchádzač o zamestnanie. Podla teraz účinných zákonov sa to nevylučuje. Ak ti ale vznikne povinné dôch.poistenie zamestnanca (napr. dohoda), tak treba odhlášku a je ozaj jedno, či zarobíš 20eur alebo viac. Bohužial :(
Ahojte! Chcem sa spýtať, či Vám schvalujú rodičovské príspevky ak žiadate oň vzhľadom k nepriaznivému zdravotnému stavu dieťaťa, lebo v Nových Zámkoch sa vôbec neschvaľuje. Napísali mi,že pokiaľ dieťa nieje liečené kyslíkom a nemá kortikosteroidy a dýchavičnosť,tak sa to nepovažuje za nepriaznivý zdravotný stav. Moja malá má 4,5roka a má astmu, opakované chronické zápaly priedušiek liečené v jednom kuse antibiotikami a diagnostikovali jej imunodeficienciu Iga. Okrem toho je alergická na laktózu a má atopický ekzém. Ale im sa toho asi stále zdá málo!U nás to schvalujú deťom, ktoré už zomieraju alebo majú nádory.Takto mi to povedali na UPSVaR. Prosím, kto môže, napíšte mi, ak ste to podávali, či Vám to poschvalovali, aby som mala čím argumentovať. Veď toto neni normálne, aby takto často choré dieťa s toľkými diagnózami,nemalo nárok na osobitnú strarostlivosť!!! Ako môže byť tento štát tak nespravodlivý!!! 😔 Vopred Ďakujem.
@janabenusova tak toto ma fakt udivuje lebo presne pre tieto dg mam ja predlzeny rodicak!
@janabenusova a kludne by som to aj do medii do reflexu dala, ved ako to ze v novych zamkoch maju co? Ine podmienky?
@leeenka26 Ja proste nechápem! Máme tu asi hrozne zakomplexovanú posudkovú lekárku?! A ešte aj od odvolania ma odhovárajú na UPSVaR, vraj mi to aj tak neschvália, že je to zbytočne zabitý čas. Ale nevzdám sa, pokúsim sa ešte podať to odvolanie, veď mám na to právo! ☹
@janabenusova tak ja s tým nemám osobnú skúsenosť, ale u nás to poschvaľovali známym na alergie, astmu a aj oveľa menej závažné zdravotné problémy ako máte vy...detičky im kľudne chodia do škôlky a majú to poschvaľované...skúste sa odvolať...
@dani125 Ďakujem za odpoveď,určite skúsim! 😉
odvolanie nemusis pisat mozes dalsi mesiac podat znovu ziadost s tym ze da zdr.stav zhorsil
@monika74 Však mi aj povedali,že mám dve možnosti, ale ak podám ďalšiu žiadosť, pojde to znova na posúdenie tej istej posudkovej lekárke, ktorá mi to neschválila a ona je strasne zadubená. Ona proste neschvaluje nikomu, iba tým deťom, ktoré už majú nádory a prakticky zomierajú 😢 . Druha možnosť je, že podám odvolanie,ktoré sa posiela do BA a tam je vraj väčšia šanca, že mi to schvália.Tak uvidíme!Ja radšej asi pojdem do vačšej šance, lebo ak to dajú tejto dr.,nemám žiadnu šancu, že to schvália ☹
Aj v PD je nový posudkový je to presne takto
@janabenusova My sme tiež žiadali o posúdenie dlhodobo nepriaznivého stavu. Diagnózy sme mali bronchiálnu astmu, atopický ekzém, imunodeficit, hypersenzitívna reakcia dolných dýchacích ciest. Vraj dieťa nepotrebuje liečbu kyslíkom, nemá ťažké zníženie funkčnosti pľúc a na nožkách nemá zapáchajúce a mokvajúce rany. No keby mal môj synček takýto stav, zrejme by bol hospitalizovaný na aro. Podávam odvolanie, pretože pľúcna lekárka mi jednonačne potvrdila, že dieťa s astmou a atopickým ekzémom, ktorý momentálne liečime v Smrdákoch je dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom! Netreba sa nechať odradiť.
@leeenka26 Neviem, ale mám pocit, že všetko záleží od toho, ktorý v deň mesiaci sa žiada o predĺženie rodičovského príspevku. Majú zrejme normy, ak už schvália určitý počet nepriaznivých zdravotných posudkov v mesiaci, môže byť dieťatko akokoľvek choré, bohužial. My sme už 2 krát predlžovali, vždy nám bolo vyhovené a vtedy sme ešte neboli na 2 inhalátoroch ani s rozsiahlym atopickým ekzémom. Teraz by som povedala, že je to najhoršie obdobie a podľa lekára, je môj synček zdravý. No comand.
baby, prosim vas, ze predlzeny rodicak sa da schvalit aj spätne?
Ahojte baby!Idem podávať to odvolanie!Držte mi palce.Už máme diagnostikovanú aj laringitídu a zápal priedušiek s obštrukciou,to znamená, stále sa zhoršujúci zdravotný stav dieťaťa. Berieme kortikosteroidy,čo si posudková lekárka vôbec nevšimla,lebo v posudku bolo napísané,že kortikosteroidy neberie.Napísala som im také letánie,že keď to neschvália,už ozaj neostáva nič iné len volať televiziu na nich.Nechápem,prečo to takto nespravodlivo posudzujú?! 😢 Vyvolení to dostanú a ostatní sú ponechaní na pospas osudu.Toto je spravodlivosť na SK! 😠
@janabenusova máš pravdu, čo nechcú, to si nevšimnú. Ja som pre seba vybavovala inú vec na tom istom úrade a tiež nevideli tú časť, ktorá práve mala najviac dostačujúcich %. Dala som odvolanie a krajský lekár mi dal za pravdu a moju požiadavku schválil.

@zalka a predlzena rodicovska je taka ista ako normalna..myslim tym, ze mi zamestnavatel počas toho nemoze dat vypoved a po skonceni mam rovnako narok na podporu? A keby som sa sama rozhodla po čase dať vypoved rodicovsky mi stale ostane? Alebo ked zacnem inde pracovat a mala pojde do skolky tak RP zrusia? Ide o to, ze mi mala nemoze ist od septembra do skolky, este nas cakaju vysetrenia a casto by chybala aj ja z prace. Ale pracu planujem tak ci tak nechat, lebo som robila 12ky a to by sme nezvladli. Ale keby jej stav bol dobry, teda na dalsi rok moze ist do skolky tak chcela by som ist do prace, prip vyuzit aj podporu kym sa nieco najde. Dufam ze som to nepisala komplikovane