icon

Predĺžená rodičovská po treťom roku dieťaťa

violetka1
26. feb 2012

Prosím velmi pekne o radu v mojej situacii. Som doma s detmi od narodenia prvej dcery, tj. koniec roka 2006 doteraz. Zamestnanecky pomer mi skoncil podla dohody so zamestnavatelom jpresne v den nastupu na MD- kedze som mala pracovny pomer na dobu určitú. MOj zamestnavatel je v BA, pricom ja som zmenila mesto bydliska o 200km. Po dcerke sa mi nadvazujuco narodil syn- v podstate s 3rocnym rozdielom, takze nadalej poberam rodičovsky prispevok nepretrzite. Syn bude mat 24.9.2012 3roky a narok na rodicovsky prispevok mi zanikne. Situacia s pracou je tu v regione velmi zla, nikto nezamestna matku s dvoma malymi detmi, mala som problem vobec umiestnit starsiu dceru do skolky, vezmu mi ju az do povinnej sk. dochadzky od 5r., a MOZNO aj mladsieho syna, kedze mi RD konci. Problem je v tom, ze manzel je neustalen a dvojtyzdnovkach, starí rodicia nemozu pomoct, zijeme skoro z ruky do ust vdaka roznym dlzobam a pod. Mam sice vysoku skolu, ovladam jazyk, VP atd, lenze viem, ze sa nezamestnam!! Preto by som zvolila nejaku schodnejsiu cestu- ostat s mladsim synom na RD aj po 3r. veku dietata do jeho 5tich rokov, prip. aspon do 4roch. Viem o moznosti nahlasit sa niekde (ale neviem ako a kam)- a ostat s nim doma za predpokladu, ze prijem nebude ziadny, ale budem mat uhradene statom aspon odvody, no je aj moznost mat predlzeny rodicovky prispevok. Znama v BA to v tieto mesiace vybavila u pediatricky a psychologicky za malicky uplatok- kavu, cokolady atd..Viete mi niekto poradit, na co vlastne mam narok po skonceni RD v mojom pripade ( kedze zamestnanie uz nemam), ake mam moznosti, co mozem robit, kam sa nahlasit, kedze je viac nez iste, ze ostat evidovana na UP skonci len tak, ze sa budem chodit nahlasovat a pracu aj tak mat nebudem. A neviem ci na nieco z UP vobec narok mam, alebo co po tom pol roku evidencie na UP, ci socialka, alebo...?? Na zivnost nemozem ist, manzel je zivnostnik a nestihame platit jeho odvody a vsetko okolo :(( Prosiiiim..pomozte mi radou, skusenostou! Dakujem

leeenka26
30. sep 2016

@lalinko2010 cize mam ocakavat doma nejaky papier?

lalinko2010
30. sep 2016

@leeenka26 papier? prečo? terénne pracovníčky budú chodiť na šetrenia. ale kedy neviem.

leeenka26
30. sep 2016

@lalinko2010 no tak ale prisiel nejaky pokyn a odkail to vies? Ta niekto oboznamil? Lebo mna nie a si myslim ze to by teda mali.

lalinko2010
30. sep 2016

@leeenka26 a čo ti majú oznámiť? ak máš v posudku napísané že tvoje dieťa nesme do kolektívu, tak to znamená že nesmie do škôlky, ale starostlivosť máš zabezpečiť ty doma a nie v predškolskom zariadení.

leoo
30. sep 2016

Prosim,viete mi niekto poradit?Uz 3krat mi predlzili rd zo zdravotnych dovodov,ale teraz mi k tomu este prilozili tento papier.Nerozumiem tomu-ved doteraz mi to ani raz neprislo.

leoo
30. sep 2016

Neda sa mi to poslat ,ale je to poucenie a vyrozumela som z toho,ze nemoze chodit do skolky,ale ked som to zaniesla na urad,najprv nevedeli,ale potom povedala,ze si mysli,ze na 4h by mohol,ked je predskolak.Som z toho zufala- neviem co mam robit.

leeenka26
30. sep 2016

@lalinko2010 neviem trosku nerozumiem ze odkial cerpas tieto info ked papier domov neposielaju. Ak je nejaky novy pokyn od niekal to musis vediet nie?
...je na rodicovi ako zabezpeci starostlivost o dieta. Nijako ti zakon neprikazuje ze musis dietatu zabezpecit staroslivost inak ako skolkou.

leeenka26
30. sep 2016

@leoo hm nepoznam taky papier ale ak ti uradnicka povedala ze na 4 hod moze tak to zrejme nikto naozaj nekontroluje. Poznam x deti, ktore maju predlzeny rd a chodia do skolky. V praxi si to nejako ani neviem predstavit ze budu nejake pracovnicky chodit a kontrolovat.

lalinko2010
30. sep 2016

@leoo poslali ti to stanovisko čo som ja spomínala. na upsvar ešte ani sami nevedia ako to bude prebiehať a riešiť.

lalinko2010
30. sep 2016

@leeenka26 na to sú zobraté terénne pracovníčky ktoré budú chodiť na šetrenia.

leoo
30. sep 2016

@lalinko2010 ale preco mi teda povedala,ze moze?Ale bolo vidiet,ze ani sama nevie.Teraz mam strach,aby mi to nezobrali.Ako im dokazem,ze mi povedali,ze moze na 4h.

lalinko2010
30. sep 2016

@leoo ale ešte presne sa nevie ako to bude, lebo ten pokyn len teraz prišiel.
nijako nedokážeš že ona ti povedala že môže 4 hodiny chodiť do škôlky.
čo máte v posudku napísané? že nemôže do kolektívu?

leoo
30. sep 2016

@leeenka26 poslali mi to rovno s vyrozumenim,ze mi priznavaju prispevok.Mala som to len podpisat a priniest.Su tam paragrafy paragraf 5 ods.2 zakona o pridavku na dieta c.600/2003 Z.z.... A ze v pripade ak platitel zisti,ze rodic napriek tomu zabezpecuje starostlivost o dieta v kolekt.zariadeni,porusuje ustanovenie paragraf 3 ods.3zakona o rodicovskom prispevku c.571/2009 Z.zV takychto pripadoch je platitel povinny prehodnotit trvanie naroku na vyplatu r.p./paragraf 3 ods.1pism.a,zakona o rodicovskom prispevku.

leeenka26
30. sep 2016

@lalinko2010 a to stanovisko preco mi neprislo? Tebe prislo? Ci tam pracujes?

leeenka26
30. sep 2016

@leoo aha takze predsa len nejake zmeny.

leoo
30. sep 2016

@lalinko2010 na zaklade vyssie uvedeneho ochorenie vyzaduje individualnu starostlivost zo str.matky v domacom prostredi s moznostou regulovat otuzovanie,vychadzky v zavislosti na klimatickych......Na zaklade vyssie uvedeneho nadalej zdrav.stav podmienuje osobitnu starostlivost pre dlhodobo n.stav dietata

lalinko2010
30. sep 2016

@leoo no to znamená že dieťa môže byť v škôlke, nakoľko nemáte napísané že sa nedoporučuje predškolské zariadenie.

leeenka26
30. sep 2016

@leoo nejako sa v tom stracam
Výplata rodičovského príspevku
§ 5
(1)
O rodičovskom príspevku rozhoduje a rodičovský príspevok oprávnenej osobe vypláca úrad práce, sociálnych vecí a rodiny príslušný podľa miesta jej pobytu (ďalej len „platiteľ“).
(2)
Rodičovský príspevok sa vypláca za celý kalendárny mesiac, aj keď sa podmienky nároku na tento príspevok splnili len za časť kalendárneho mesiaca.
(3)
Rodičovský príspevok sa vypláca mesačne pozadu, a to najneskôr do konca kalendárneho mesiaca nasledujúceho po kalendárnom mesiaci, v ktorom oprávnená osoba splnila podmienky nároku na rodičovský príspevok.
(4)
Rodičovský príspevok sa poukazuje oprávnenej osobe na účet v banke alebo v pobočke zahraničnej banky v Slovenskej republike alebo na žiadosť oprávnenej osoby sa vypláca v hotovosti. Ak oprávnená osoba požiada písomne alebo podaním žiadosti elektronickými prostriedkami podpísanej zaručeným elektronickým podpisom o zmenu spôsobu vyplácania rodičovského príspevku, platiteľ je povinný jej žiadosti vyhovieť. Rodičovský príspevok sa nevypláca do štátu, ktorý nie je členským štátom.
(5)
Výplata rodičovského príspevku sa zastaví od kalendárneho mesiaca, ktorý nasleduje po kalendárnom mesiaci, za ktorý sa už vyplatil, ak
a)
vznikol dôvod na prešetrenie, či
1.
oprávnená osoba naďalej spĺňa podmienky nároku na rodičovský príspevok, na jeho výplatu alebo či sa rodičovský príspevok vypláca v správnej sume, alebo
2.
na výplatu rodičovského príspevku je naďalej príslušný platiteľ na území Slovenskej republiky, alebo
b)
na poskytovanie rodičovského príspevku je príslušná inštitúcia iného členského štátu.

leeenka26
30. sep 2016

@leoo ty spominas nejaky pridavok o dieta neviem to v tom nejako najst ale podla mna sa teda nic nemenilo ja neviem. Nezda sa mi to cele.

leoo
30. sep 2016

@lalinko2010 tu hore je este napisane ake lieky a na konci-je nadalej odporucane zatial ponechat mimo detsky kolektiv,pravidelne kontr.imnolog+orl lekarom.

lalinko2010
30. sep 2016

@leeenka26 toto je výplata rodičovské príspevku, tu sa jedná o predĺženie rodičovského príspevku. na upsvar prišlo stanovisko ohľadne predĺženej rodičovskej dovolenky, z dôvodu zneužívania systému.

andreasiskova3
30. sep 2016

@sandrika1986 ahoj, akurát som si prečítala tvoj prvý príspevok. Čiže hneď po dovŕšení 3 rokov si išla na soc.poisťovňu a zdr . s tým, že chceš využiť tú možnosť byť s dieťaťom do 6 rokov. Aj od teba pýtali nejaké papiere okrem rodnycg listov? Tiež by som tak chcela zostať, ale ja mám nárok na podporu pol roka po skončení. Ale je to záležitosť iba pol roka a ja by som chcela vedieť, či by som tú podporu dostala aj po tých rokoch, čo by som bola na neplatenej rd. Nevieš náhodou niečo , nechce sa mi moc na úrad pýtať, lebo tie úradníčky sú také ,, ochotné,, že až.... Dik

leeenka26
30. sep 2016

§ 3
Nárok na rodičovský príspevok
(1)
Oprávnená osoba má nárok na rodičovský príspevok, ak
a)
zabezpečuje riadnu starostlivosť o dieťa a
b)
má trvalý pobyt3) alebo prechodný pobyt4) na území Slovenskej republiky (ďalej len „pobyt“) alebo je osobou podľa osobitného predpisu.4a).
(2)
Dieťaťom podľa odseku 1 písm. a) je dieťa
a)
do troch rokov veku,
b)
do šiestich rokov veku, ktoré má dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav,5) alebo
c)
do šiestich rokov veku, ktoré je zverené do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov podľa § 2 písm. b), najdlhšie tri roky od právoplatnosti prvého rozhodnutia o zverení dieťaťa do starostlivosti tej istej oprávnenej osobe.

mozno som slepa ale ja tam nikde nevidim ze nesmie byt v skolke a musim sa on starat cely den doma ja

lalinko2010
30. sep 2016

@lalinko2010 tak musí byť mimo kolektív a nemôže do škôlky, preto som sa pýtala že čo tam má napísané.
ale zatiaľ nerieš, ešte sa to nerieši na upsvar.

lalinko2010
30. sep 2016

@leoo tak musí byť mimo kolektív a nemôže do škôlky, preto som sa pýtala že čo tam má napísané.
ale zatiaľ nerieš, ešte sa to nerieši na upsvar.
- sama sebe som si napísala.

leeenka26
30. sep 2016

@lalinko2010 aj tak ok ale vies co nechapem? Kde to zakon upravuje, zakon sa musel pomenit lebo sa prislo na to ze sa to zneuziva...Pretoze doteraz pokial viem nijako zakon neobmedzoval rodica a dieta..

lalinko2010
30. sep 2016

@andreasiskova3 ahoj, vyčerpaj najprv nezamestnanecké a potom sa daj na neplatenú rodičovskú.

lalinko2010
30. sep 2016

@leeenka26 nezmenil sa zákon, ono sa dávajú takéto stanoviská k zákonom a robia to na ústredí práce. múdre hlavy.

leeenka26
30. sep 2016

@lalinko2010 pre mna je to chvalabohu tiez tabu uz a ked chcu vziat nech vezmu aj tak moj maly ma 4 roky, ma to priznane az do 6. rokov ale tym ze idem na pn a potom na md pridem o to

leeenka26
30. sep 2016

@lalinko2010 dobre mudre hlavy teda 🙂 no neviem pride mi to trosku aj tak na hlavu postavene.