icon

Predĺžená rodičovská po treťom roku dieťaťa

violetka1
26. feb 2012

Prosím velmi pekne o radu v mojej situacii. Som doma s detmi od narodenia prvej dcery, tj. koniec roka 2006 doteraz. Zamestnanecky pomer mi skoncil podla dohody so zamestnavatelom jpresne v den nastupu na MD- kedze som mala pracovny pomer na dobu určitú. MOj zamestnavatel je v BA, pricom ja som zmenila mesto bydliska o 200km. Po dcerke sa mi nadvazujuco narodil syn- v podstate s 3rocnym rozdielom, takze nadalej poberam rodičovsky prispevok nepretrzite. Syn bude mat 24.9.2012 3roky a narok na rodicovsky prispevok mi zanikne. Situacia s pracou je tu v regione velmi zla, nikto nezamestna matku s dvoma malymi detmi, mala som problem vobec umiestnit starsiu dceru do skolky, vezmu mi ju az do povinnej sk. dochadzky od 5r., a MOZNO aj mladsieho syna, kedze mi RD konci. Problem je v tom, ze manzel je neustalen a dvojtyzdnovkach, starí rodicia nemozu pomoct, zijeme skoro z ruky do ust vdaka roznym dlzobam a pod. Mam sice vysoku skolu, ovladam jazyk, VP atd, lenze viem, ze sa nezamestnam!! Preto by som zvolila nejaku schodnejsiu cestu- ostat s mladsim synom na RD aj po 3r. veku dietata do jeho 5tich rokov, prip. aspon do 4roch. Viem o moznosti nahlasit sa niekde (ale neviem ako a kam)- a ostat s nim doma za predpokladu, ze prijem nebude ziadny, ale budem mat uhradene statom aspon odvody, no je aj moznost mat predlzeny rodicovky prispevok. Znama v BA to v tieto mesiace vybavila u pediatricky a psychologicky za malicky uplatok- kavu, cokolady atd..Viete mi niekto poradit, na co vlastne mam narok po skonceni RD v mojom pripade ( kedze zamestnanie uz nemam), ake mam moznosti, co mozem robit, kam sa nahlasit, kedze je viac nez iste, ze ostat evidovana na UP skonci len tak, ze sa budem chodit nahlasovat a pracu aj tak mat nebudem. A neviem ci na nieco z UP vobec narok mam, alebo co po tom pol roku evidencie na UP, ci socialka, alebo...?? Na zivnost nemozem ist, manzel je zivnostnik a nestihame platit jeho odvody a vsetko okolo :(( Prosiiiim..pomozte mi radou, skusenostou! Dakujem

tanitta
5. okt 2012

ahojte... ked ste si davali ziadost o predlzenu RD zo zdravotnych dovodov a davali ste dokopy papiere od lekarov trebalo od konkretnych lekarov vsetky papiere z vysetreni alebo stacil nejaky jeden s vyjadrenim ze "odporuca" na jednom papiery zosumarizovane?.....

tatolu
5. okt 2012

@tanitta ja som dávala všetky papiere (aj prepúšťacie správy z nemocnice). A pri poslednom posudzovaní som pýtala dr. aby do správy o kontrole napísala, že jeho zdrav.stav žiada stálu rehabilitačnú starostlivosť. Lekári to bežne vedia aj keď jeho diagnóza je ojedinelá, ale posudkový lekár to asi nevedel, keďže som musela žiadať o znovuposúdenie 🤐

ejaeja
7. okt 2012

@tulipka tu to bolo myslene rod prisp. do 3 rokov alebo aj na predlženej platenejRD lebo ja mam predlženu do 9.10. a malu som dala do školky od 1.septembra na 8 hodin.to som nevedela že može len na 4 hodiny čo v takom pripade

tulipka
7. okt 2012

@ejaeja ahoj, bolo to pisane pre rod.prispevok do 3 rokov, ale na tom nezalezi, lebo presne to iste plati pre poberanie RP z dovodu nepriazniveho stavu dietata do 6rokov (cize je podstatne to ze POBERAS RP). Z clanku teda vyplyva ze su 2 moznosti:
A) bud si poberatelom RP (ci uz do 3r alebo 6 rokov dietata-iba pri nepriazn.zdrav.stave) a vtedy plati ze mozes/nemusis pracovat a dieta moze byt v skolke na kolko chces a odvody - zdravotka a dochodkove su bez podmienky
B) nepoberas RP, cize si takpovediac dobrovolne osoba starajuca sa osoba o dieta do 6 rokov a vtedy ti plati stat zdravotne a dochodkove, ale pod podmienkou ze dieta je v skolke iba 4 hod. S pracou neviem ako to je - ale myslim ze len na dohodu...

ejaeja
7. okt 2012

@tulipka dakujem velmi pekne a ešte by som mala otazku vznika mi narok na dovolenku aj počas doby ked som na MD

tulipka
7. okt 2012

@ejaeja nemas zac🙂 a k tejto otazke ti neviem povedat, viem ze vznika narok pocas doby na MD(cize za cca tych 6 mesiacov) ale kolko a ako sa to pocita neviem a taktiez neviem ci vznika aj potom za RD...odporucam ti napisat kocke s nickom gapa, ta sa vyzna🙂pa

ejaeja
8. okt 2012

@gapa ahojko mam taku otazku vznika mi narok na dovolenku aj počas doby ked som na MD

gapa
10. okt 2012

@ejaeja
áno, doba md sa považuje za odracovaný čas, len doba Rd už nie.

ejaeja
10. okt 2012

@gapa dakujem a ešte teraz mam taky problem skuste poradiť chcela by som sa poradiť dňa 9/10 mi skončila predlžena RD a išla som do prace sa spytať že ako je zo mnou nakolko som vedela že počas čerpania mojej MD zrušili prevadzku kde som pred MD robila tak som išla s tym že vystup a odstupne ale oni mi dali ešte 10 dni vyčerpať dovolenku že za ten čas ma poriešia ale to asi nemaju ma kde dať lebo všetko je na smeny a mne to nevyhovuje prosim ťa z čoho mi bude sa ratať podpora v nezamestnanosti ked po tych 10dňoch mi tu vypoved daju a aj odstupne ked mam odpracovanych 20 rokov na tom istom mieste a ako by som dostala maximalne davky v nezamestnanosti da sa to z mojej pozicie

ejaeja
10. okt 2012

@ejaeja a ešte ake odstupne mi patri podla zakona a ešte čo k tomu mi patri

gapa
10. okt 2012

@ejaeja
ak by skončil pp výpovedou, tak by nemohol skončit hned po ukončení dovolenky, lebo pri výpovedi vzdy plynie výpovendá doba od 1vého dna mesiaca nasledujúceho po mesiaci doručenia výpovede (u teba teda od 1.11. ak by doručili v oktobri). Tj. predpokladám budú chcieť ukončiť pp dohodou z organizačných dôvodov. Na to si daj pozor, aby v dohode o ukončení pp bol uvedený organizačný dôvod ukončenia pp alebo že ukončenie pp dohodou podla § 60 ZP z dôvodu uvedenom v § 62 ods.1 písm. b) (nadbytočnost), potom ti automaticky zo zákona vznikne nárok na odstupné. Ak by sa chceli dohodnúť na ukončení pp bez uvedenia dôvodu, resp. s uvedením nie organizačného dôvodu a slúbili by ti odmenu miesto odstupného, tak to už nech uvedú priamo do tej dohody, lebo inak nárok na to mať nemusíš (nemusia to dodržať).
Ak ti skončí pp v oktobri, tak podpora sa ti bude rátať z vym.základu za obdobie odo dna po ukončení RD do dna ukončeia pp, tj. ak skončila rd 9.10 a by si skončíla pp napr. 25.10, tak z obdobia 10.10.-25.10.(16dní) Ak tam bude odstupné, tak by to mohlo byť vysoká podpora. Maximum je ak vychádza cca 100eur na 1kalendárny den, teda pri 16dnoch je to hrubá mzda a vym.základ cca 1600eur

gapa
10. okt 2012

@ejaeja
pozri zákonník práce, myslím § cca76, som trochu mimo už zákonov, aby som ta neoklamala.
tu je zákonník http://www.employment.gov.sk/legislativa.html
pozri nižšie

gapa
10. okt 2012

opravujem sa, výpovedná doba a aj odstupné vid § 62 + nadväzne aj § 76 (bud 3mes. výp.doba alebo odstupné)
a v príspevku dnes o 14,34 (tom prvom) mal byť § 63 ods. 1 písm. b) ZP (nadbytočnost) nie § 62, ako som napísala.
@ejaeja

ejaeja
10. okt 2012

ked som to dobre pochopila tak ma tam byť paragraf60 ZP a ma tym byť napisane odstupne a ta vypovedna doba sa nemože dať preplatiť

izabela11
10. okt 2012

@gapa 🙂 prosím ťa ešte o jednu radu. ja som ti nedávno písala i do IP, že končím RP do 3 r. ako nezamestnaná (pred nástupom na MD som rušila živnosť), platila som si 2009, 2010, 2011 až do 30.1. 2012 DPvN z minima, teraz mi končí DNP a neviem, či by mi ten mesiac prihlásenia na balík zvýšil podporu alebo mesiac v novom zamestnaní - ako by sa to potom vypočítalo. ( predĺžené poberanie RP po 3. roku mi neuznali a potrebujem byť s dieťaťom ešte doma ☹ )

gapa
10. okt 2012

@izabela11
nepísala som ti už, že z priemeru za dva roky pred zaevidovaním?

ejaeja
11. okt 2012

@gapa
@gapa Ahoj Gapa zase som tu bola som u svojho zamestnavateľa skončil mi PD dnom 9.10. od 10.10.čerpam dovolenku a dnes ma zavolali že maju pre mňa miesto tak som šla ale som ho neprijala lebo mi to nevyhovovalo tak sme sa dohodli že ešte čerpam dovolenku do 19.10 a tak dostanem vypoved pitala som sa že chcela by som ukončiť pracovny pomer paragrafom 63 a oni že oni davaju paragrafom 60 a odstupne mi že daju v ramci odmeny budu z tej odmeny aj odvody tak jak z odstupneho ?Skus mi poradiť alebo ako to by som mohla riešiť cez Dobrovolne poistenie v nezamestnanosti na Dnp som bola od 3/2009 do10/2012 takže tu podmienku 2 roky mam splnenu aby som dosiahla podporu vyšiu Dakujem

monni
13. okt 2012

@gapa
@ejaeja ahojte, poradte mi prosim. V novembri by som mala nastupit do prace, konci mi rodicovska dovolenka ale v praci mi povedali ze nemaju pre mna miesto, takze mi davaju vypoved z organizacnych dovodov. Chcela by som si vybavit predlzenu neplatenu rodicovsku do 6-tich rokov dietata. V robote mi vsak povedali ze odo dna vypovede mi bude plynut 3-mesacna vypovedna lehota ked nemozem nic robit. Preto ma zaujima ci si mozem bez problemov predlzit RD alebo nie?
ak ano, co k tomu potrebujem ake papiere? dakujem za odpoved

sakura77
15. okt 2012

no ,baby,papiere podane ,teraz len cakat ze co....a ozaj,treba niekde nieco este nahlasit,ako napr pri prechode z materskej na rodickovsku,co sme na socialnej podavali?ohladom starobneho dochodku a tak?

gapa
15. okt 2012

@monni
takže nechceš poberať podporu po ukončední pp?
nie je problém, no pozri si § 76 zákonníka práce, ak požiadaš o ukončenie pp pred začatím plynutia výp. doby (vid § 62, že začína plynúť od 1véhodalšieho mesiaca po prevzatí! výpovede), tak dostaneš odstupné mmiesto platu za výpovednú lehotu. Obe majú určité výhody.

monni
15. okt 2012

@gapa ak by som chcela poberat podporu, musela by som asi chodit kazdy tyzden na urad prace a dokazovat ze som nenasla ziadnu pracu. Pre mna je asi lepsie riesenie neplatena rodicovska, alebo sa mylim? Nebudem sice dostavat rodicovsky, ale aspon odvody by za mna mal platit stat.
V praci mi davaju vypoved z organizacnych dovodov a 3-mesacne odstupne.

gapa
16. okt 2012

@monni
ono to nesedí, bud ti bude plynúž výpovedná lehota 3mesiace alebo dostaneš 3mesačné odstupné. Teraz podla Zákonníka práce je to takto, jedine, že by ste mali v kolektívnej zmluve aj 3VD a aj 3mes. odstupné. Možno mzdárka o tom nevie?

monni
17. okt 2012

@gapa ahoj, uvidime tak mi povedala. A ako je to prosim ta s tou predlzenou rodicovskou, lebo dnes som volala na socialku a tam mi povedali ze nic take neexistuje. Ale ako citam tak vela bab si to tu vybavuje.

saallen
17. okt 2012

@gapa ahoj to ako to je s tou predlzenou rodicovskou dovolenkou by zaujimalo i mne,lebo nakonci januara konci rodicovska aj mne,ale tym ze nemam ani tak narok na podporu v nezam.,tak sa na up ani hlasit nechcem lebo to len stresuje a popripade na co sa mam pýtať?mňa predĺženou neplatenia rodicovskou dovolenku alebo osoba dobrovoľne spájajúca sa o dieťa?vopred ďakujem za odpoveď veronika

gapa
17. okt 2012

@monni
@saallen
Podla zákona slová " rodičovská dovolenka" sa používa len *ak trvá prac.pomer (teda len u zamestnanca) a predlženú teda dlhšiu ako do 3rokov môže čerpať len **v prípade dlhodobého nepriaznivého zdr. stavu dieťaťa (nie u zdravého dieťaťa) resp. aby som bola presnejšia, možno čerpať RD aj po dovršení 3rokov u zdravého dieťaťa, ale len pri prerušení Rd, teda "po dohode" so zamestnávatelom, ak nastúpil zamestnanec do zamestnania skôr ako po dovršení 3rokov (môže si nevyčerpanú časť vyčerpať neskôr, tuším do 5rokov veku dieťaťa).Ak nejde o dieťa s dlhod. nepriazn. zdrav. stavom a prac.pomer trvá, tak môže zamestnanec po dovršení 3rokov dieťaťa čerpať neplatené volno z dôvodu starost. o dieťa (nie RD).

Ak ti ale prac.pomer netrvá, tak POdLA ZáKONA nemožno hovoriť o predlženej RD.
ale mamičky tomu tak hovoria, čo samozrejme je ok, no na úradoch tomôže robiť problém sa takto vyjadrovať, tam ide niededy o slovíčka, tj. je podstatný aj detail, inak môže dôjsť k nedorozumeniu.
Podla zákona ide o riadnu starostlivost o dieťa (ktoré nemá dlhodobo nepriaznivý zdr.stav) po dovršení jeho 3rokov bez poberania rodič. príspevku. V tomto čase ste:
- zdravotne poistená štátom- ako osoba riadne celodenne a osobne sa starajúca o dieťa do 6rokov. A dieťa môže navševovať škôlku na max. 4hod. denne. treba zájsť na zdr. poistovnu a podpísať prehlásenie o tom, ked prestenete poberať rodič.príspoevok (vybaviť na upsvar potvrdenie o dobe poberania RP)
- dôch.poistená štátom len ak si sama podáte prihlášku na soc.poistovnu (ak ste si ju podala po pôrode/nástupe na RD, tak prihláška nadalej trvá aj po dosiahnutí 3rokov dieťaťa, netreba podavať novu). Toto sa nedá vybavi spätne!!!, tj. ak si nie ste istá, či ste si sama podala prihlášku, treba to urýchlene overiť..
---- iné poistenie v soc.poistovni v tejto dobe netrvá, tj. ani poist. v nezamestnanosti ani nemocneské poistenie. Tieto trvajú jedine ak ste prihlásená ako dobrovolne poistená osoba v soc.poistovni.

saallen
18. okt 2012

@gapa dakujdn toto som potrebovala vedet.🙂

violetka1
autor
18. okt 2012

Len pripisujem, ze ja mam zial tu neplatenu, prave mi prisiel posledny rodicak, uvidime , ako sa to bude zvladat! 😢 😖 Financne.
Deti mi nastupili prva do predskolskej, mladsi teda na tie 4hodiny doobeda. Hned v prvy mesiac vynechal 3,5tyzdna kvoli chorobe a druhy mesiac asi 7dni. Starsia dcerka dokopy asi 2tyzdne. Tak veru- hor sa pracovat niekam..neda sa to ☹

monni
18. okt 2012

@gapa ďakujem 🙂

voskovka
23. okt 2012

dievcata do akeho casu vam prislo rozhodnutie???o schvaleni ci neschvaleni?

tatolu
31. okt 2012

@voskovka Myslím, že som čakala presne mesiac 😔