Predĺžená rodičovská po treťom roku dieťaťa
Prosím velmi pekne o radu v mojej situacii. Som doma s detmi od narodenia prvej dcery, tj. koniec roka 2006 doteraz. Zamestnanecky pomer mi skoncil podla dohody so zamestnavatelom jpresne v den nastupu na MD- kedze som mala pracovny pomer na dobu určitú. MOj zamestnavatel je v BA, pricom ja som zmenila mesto bydliska o 200km. Po dcerke sa mi nadvazujuco narodil syn- v podstate s 3rocnym rozdielom, takze nadalej poberam rodičovsky prispevok nepretrzite. Syn bude mat 24.9.2012 3roky a narok na rodicovsky prispevok mi zanikne. Situacia s pracou je tu v regione velmi zla, nikto nezamestna matku s dvoma malymi detmi, mala som problem vobec umiestnit starsiu dceru do skolky, vezmu mi ju az do povinnej sk. dochadzky od 5r., a MOZNO aj mladsieho syna, kedze mi RD konci. Problem je v tom, ze manzel je neustalen a dvojtyzdnovkach, starí rodicia nemozu pomoct, zijeme skoro z ruky do ust vdaka roznym dlzobam a pod. Mam sice vysoku skolu, ovladam jazyk, VP atd, lenze viem, ze sa nezamestnam!! Preto by som zvolila nejaku schodnejsiu cestu- ostat s mladsim synom na RD aj po 3r. veku dietata do jeho 5tich rokov, prip. aspon do 4roch. Viem o moznosti nahlasit sa niekde (ale neviem ako a kam)- a ostat s nim doma za predpokladu, ze prijem nebude ziadny, ale budem mat uhradene statom aspon odvody, no je aj moznost mat predlzeny rodicovky prispevok. Znama v BA to v tieto mesiace vybavila u pediatricky a psychologicky za malicky uplatok- kavu, cokolady atd..Viete mi niekto poradit, na co vlastne mam narok po skonceni RD v mojom pripade ( kedze zamestnanie uz nemam), ake mam moznosti, co mozem robit, kam sa nahlasit, kedze je viac nez iste, ze ostat evidovana na UP skonci len tak, ze sa budem chodit nahlasovat a pracu aj tak mat nebudem. A neviem ci na nieco z UP vobec narok mam, alebo co po tom pol roku evidencie na UP, ci socialka, alebo...?? Na zivnost nemozem ist, manzel je zivnostnik a nestihame platit jeho odvody a vsetko okolo :(( Prosiiiim..pomozte mi radou, skusenostou! Dakujem
@voskovka samozrejme ved ide hlavne o zdravie dietata..my mame hlavne preto ze berie lieky na obed co jej zo zakona ucitelky podat nemozu a mam mat spankovy rezim,co v skolke obcas je problem u deti..inak do kolektivu moze..tak ale teraz napriklad mi dost chorlavela,tak som ju nechala doma do konca roka,nech sa poriadne prelieci..ve dto mi nestoji za to aby bola dva dni v skolke a hned tam nieco schytala od kaslajuceho dietatka inej nezodpovednej matky...ze ano...potom uvidime..inak syn tiez ten prvy rok bol viac doma ako v skole,ale tak casom sa ta imunita napravi,teraz uz je ok....
inak baby ozaj,komu schvalili teraz,dneska som tam bola sa na to spytat ze na kolko vlastne,tak mi tetula povedala ze este mi pride ten posudok,ale hned mi to pozrela,takze mame zatial na rok.a hned mi dala nejaky papier a poslala ma do zdravotnej poistovne nahlasit to,takze ak ste neboli v zdravotnej,radsej tam skocte ci to mate nahlasene,aby ste si to nemuseli doplacat...
@gapa este sa chcem spytat teraz 22.1. Ma syn 3roky,cize mi konci poberanie RD, pretoze som tehotna na upsvar sa nejdem hlasit, ked som nastupovala na RD na soc.poj.som odovzdavala ten papier na dochodkove poistenie, musim ist znovu ma socialnu poistovnu nahlasit, ze zostavam doma ako osoba celodene starajuca sa o dieta do 6rokov alebo to uz netreba? A este do zdrav.poistovni treba len vypisat ro cestne prehlasenie?
@saallen
z upsvar si vyžiadať doklad o dobe poberania rodič.príspevku. S tým papierom na zdr.poistovnu, odhlásia ta, ako poberatela RP a podpíšeš čestne prehlásenie, že sa riadne celodenne a osobne staráš o dieťa (do škôlky max. 4hod. denne).
na sociálnu nič, ak nepracuješ ani na dohodu (ak by si pracovala, je treba sa odhlásiť), potom po pôrode prehlás starostl. zo staršieho na mladšie dieťa, nech nezabudneš, daj si to potvrdiť
ahojte kde si mam ist vybavit neplatenu matersku dovolenku dakujem
@gapa ...ahoj, prosim ta, mohla by si aj mne poradit? viem ze pojem "predlzena RD" neexistuje 😅 ale neviem teda ako to nazvat aby sme sa chapali 🙂 mam to schvalene do 5 rokov, (teraz ma 3,5r), teda, poberam RP. Ide o to, ze z domu som pracovala pre jednu firmu na dohodu, 10h mesacne, zarobila som 60€/mesacne v cistom. Teraz po zmene ZP nam rusia dohody a ze ak suhlasime, preslo by sa na "autorsku", resp. licencnu zmluvu", s tym ze potom by sme sa museli zaregistrovat na DU - kde nam pridelia nejake DIC 😅 a este ze sa zahlasit na ZP. A tak to neviem, ci potom nebude problem s RP, ked sa zaregistrujem na tom DU? som z toho jelen, ze co to vlastne znamena a ci tak mozem a pod 😅 . dakujem moc za odpoved
@pink_lady to, ci sa zaregistrujes na DU alebo zamestnas riadne, nema vplyv na RD. len ci sa ti potom oplati robit, ak si mas sama platit zdrav. poistene. vcera bol o tom v novinach clanok, ze to vychadza aj na 55 eur/mes.
http://udalosti.noviny.sk/ekonomika/27-01-2013/...
@baklik dakujem za odpoved...ale ja nezarobim rocne tych 2900 € - tak tak si potom nemusim platit sama ZP, ci ako? mne to za rok vyjde asi 900€ som kdesi citala, ze to plati stat prestava platit ZP az vtedy ked to je viac ako 243€/mesacne. ale ja som z takychto zakonov fakt jelen 😕
ahojte, viete mi niekto poradiť - v apríli mi končí RD a malú nemám kam dať, chcem si predĺžiť rodičovskú dovolenku do septembra ale zároveň chcem zostať ako zamestnanec u zamestnávateľa. Dnes som bola na sociálke a tam mi povedali že oni s tým nič nemajú že to mi musí zamestnávateľ dať neplatené voľno a on to nahlásiť na sociálke a zdravotnej a štát by mal vtedy za mňa odvádzať odvody, JE TO TAK? lebo tam bola taká mladá kočka a nevedela mi nič povedať až potom niekomu volala tak som si neni istá či to tak je. A potom mám ešte jednu otázku - ak by som sa do práce vrátila po predĺženej RD a dostala výpoveď - budem mať nárok na podporu v nezamestnanosti - bola som u nich zamestnaná vyše štyroch rokov ale ich dcérka skončí školu v júni a myslím si že ju zamestnajú a mňa potom určite prepustia - dve by sme tam nemali čo robiť. Budem rada ak mi poradíte...
@evita68 , neviem poradit švagrinej, tak pišem sem a dufam, ze budete vediet poradit.
v maji 2011 mal jej syn 3roky, vratila sa do prace, kde dostala vypoved potom bola na UP cca 4 mes. nasla si dalsiu pracu kde pracovala iba v skus. dobe, lebo jej nechceli skratit prac. cas aby mohla chodit po syna do skolky, zasa bola na UP a nova praca kde majitelka neplatila mzdy zamestnancom(riesi to uz sud) a zasa UP .
Otazka je mozne ,aby teraz ked syn uz bude mat 5 rokov sa zahlasila ako strajuca sa o dieta do 6 rokov?( neplatena predlzena rodicovska)
je momentalne vedena na UP nedostava nic, iba sa chodi hlasit.
@kajamatus ak sa neodhlásila zo SP, tak štát platí dôchodkové aj počas evidencii na UP.. povinnosť odhlásiť sa je vtedy, ked vznikne povinné dôchodkové poistenie, čiže ked sa napr. zamestná
aha, čítam, že ona už po RD aj pracovala, takže sa odhlásila.. tak nech sa zase prihlási ako osoba, starajúca sa o dieťa do 6 rokov a môže byť aj evidovaná na UP..
@tulipka
@gapa Ahojte kocky vidim ,ze ste tu zbehle tak Vas chcem poprosit o info.
V juni my bude koncit materska, maly bude mat 3roky a od septembra by mal ist do skolky.
Ja som mala zivnost ale som si ju pozastavila a obnovovat ju nechcem, chcem sa niekde zamestnat alebo mozno mat druhe babo ale stale sa neviem rozhodnut a neviem ako to chodi ze KOLKO musim mat odpracovanych dni/mesiacov/rokov 😝 😝 u zamestnavatela aby som mala narok na matersku a aby mi to miesto mohli drzat .....
Potom sa chcem spytat mesiac predtim alebo kedy mi konci materska mam ist na socialku aj urad prace?
Mozem si predlzit rodicak len aby stat za mna platil odvody ano ale ak mi skonci materska a nahlasim sa na urad prace tak aj tak my stat bude platit odvody nie??
V podstate mne ten rodicak konci 9juna tak neviem co tie tri mesiace ked maly nepojde este do skolky...
A ak sa zamestnam tak ten neplateny rodicak mi je v podstate nanic ked zamestnavatel uz za mna plati odvody nie??
Budem rada za kazde info 😵
@katka512 ahoj katka, ja som v tomto neni nejak zbehla, dufam ze ti odpise aj gapa aby upresnila, ale pokial viem tak:
1.pre vznik nároku na materské potrebujes získať do termínu pôrodu 270 dní nemocenského poistenia.
2. ked ti skonci RD (nie materska) tak sa bud zahlasis za a) na urade prace (do 7 dni od konca RD) a vtedy ti urad plati zdravotne, ty si mas aktivne hladat pracu, dokazovat to, a zaroven na socialke sa neodhlasujes kvoli dochodkovemu, cize ti to plynule pokracuje. za b) mozes si na zdravotnej poistovni vybavit predlzenu rodicovsku bez naroku na prispevok (tj. bez zdravotneho problemu dietata) a bude ti nadalej platene zdravotne a socialne-dochodkove. (tu to treba asi tiez oznamit). dieta ti v tom pripade moze chodit do skolky len na 4 hodiny(ked uz ti nastupi a stale nebudes zamestnana) a nedostavas prispevok.
3.a ak sa zamestnas, tak jednoducho bud ta vyradia z evidencie alebo ak budes len na tej predlzenej RD tak len pojdes a v oboch pripadoch sa odhlasis zo socialky(dochodkove ti uz bude platit zamestnavatel) a zdravotne poistenie ti nahlasi zamestnavatel.
dufam ze som to napisala zrozumitelne a hlavne spravne🙂
Ahojte maminy, viete mi niektora poradit dala som si ziadost o predlzenie RD zo zdrav. dovodov, momentalne som na urade prace vedena ako nezamestnana pretoze z prace ma prepustili a syn uz dovrsil 3 roky v decembri 2012. Ak mi schvalia poberanie RP myslite ze by mohol ziadat o RP otec dietata aj ked nie sme manzelia a ja by som mohla poberat podporu v nezamestnanosti? Lebo urcite nemozem poberat aj RP + podporu. Dakujem vopred za info. Dufam ze som to napisala zrozumitelne 😅 .
@katka512
@tulipka
súhlasím s tulipka,
aj počas evidovania na up môžeš byť dôch.poistená štátom v soc.poistovni, (tj. nemusíš dávať odhlášku), tú dáš až ked ti vznikne povinné poistenie zamestnanca či dohodára či szčo alebo ked dieťa dovrši6rokov, príp. ak by niečo zmenili v zákone.
zdravotné si tiež vlastne vybavuješ sama, tj. ked si nájdeš prácu, tak sa odhlásiš zase sama.
ešte trochu doplním, :na nárok na materské musíš byť nemocensky poistná aspon 270dní v posledných 2rokoch pred skutočným pôrodom a musí ti bud trvať nem.poistenie v den nástupu na md alebo ti musí trvať ochranná lehota v den nástupu na md resp. 6týž. pred skutočným pôrodom.

@nikolca niki ved ano nehadam sa...zakon to dovoluje ale ked mam napisany jasne zakaz skolky tak zakaz...My nemame napisane ze je vhodna starostlivost s matkou vtedy by som zvazovala....ale my mame zakaz....
mne taK proste povedala a okej.beriem to.ved nech si kontroluje aj na ministerstve-nas maly je k 1.12 uplne odhlasený od skolky a basta.viem ze mu bude chybat kolektiv tak ak bude ok,zajdem s nim parkrat do materskeho centra.Len teraz je take chorobne obdobie ze to musime zvladnut aj bez kolektivu 🙂 nic mu neutecie....