Predĺženie rodičovskeho príspevku kvôli chorobnosti
Ahojte dievčatá, veľmi by som bola vďačná za každú radu, nakoľko nemám čas veľmi chodiť na nett, ani po úradoch a nikto z mojich známych mi nevie poradiť. Môj problém spočíva v tom, že moje detičky 5 ročný syn a 2,5 ročný syn sú veľmi často chorí. Momentálne ešte poberám rodičovský príspevok na menšieho syna a som doma, takže mi nerobí problém postarať sa o deti v chorobe. 5 ročný syn je alergik na roztoče, prach a má laktozovú intoleranciu, kvôli ktorej sme boli aj hospitalizovaný a sme na prísnej diete, má to už od narodenia, ale teraz sa to veľmi zhoršilo, nakoľko už chodí do škôlky a so stravou nám nevychádzajú niako v ústrety, takže najprv konzumoval všetku stravu v škôlke okrem mlieka a jogurtov, no teraz mu nosím raňajky a pred obedom ho musím priniesť zo škôlky domov. Menší syn má alergiu na prach , roztoče, vajcia. Obe deti sú veľmi často choré, skôr by som povedala takmer celý rok, navštevujeme aj imunologa. No aby som prešla k môjmu problému, v marci nasledujúceho roku mi končí rodičovský príspevok a rada by som ho aj predlžila, nakoľko sú chalani dosť zle na tom zdravotne sú veľmi oslabený. No počula som, že ak sa aj materská predlži úrady len platia za mňa odvody ale peniaze už na ruku ako rodičovský príspevok nedostanem. Prípadne ako to je ak by som nastúpila pracovať na 4 hodiny a popritom brala aj predlžený rodičovský. Je to vôbec možné popritom pracovať? Bohužiaľ bez príjmu nemôžeme ostať , nakoľko máme úver na dom. Ako to presne je, koľko sa môže pracovať pri tom a ako to je s peniazmi? Mám vôbec nárok ak sú deti alergici? Môžu potom navštevovať deti škôlku na celý deň? alebo len na pol dňa?
@licartovce no mas zle info pri platenom RP moze byt dieta v skolke na cely den
@solinkarka Mne povedali,že nemôže byť na celý deň.Sme už tak viac ako 2 roky na 4 hodiny v škôlke.Ked sme boli minulý rok na prehodnoteni jeho zdravotnemu stavu tak som sa to znovu pýtala a povedali,že nemôže byť celý deň.Tak asi potom kazdy úrad práce má svoje pravidlá.
@licartovce no tak ta oklamali....je to uvedene aj v zakone
@nelinka2009 veru, mas pravdu...my sme boli v skolke par dni v mesiaci, ja som musela dat vypoved, tak sme boli chori..liecenia, nemocnice, vela diagnoz...teda plateny rodicak zcasti nahradzal, ze nemozem pracovat...niektori rodicia nepochopili, na co to je..☹ na to, ze sa nemozte pohnut, dieta nemohlo byt dlho v kolektive a ja som sa musela starat doma o neho a strasne casto chodit po lekaroch...
@solinkarka Tak neviem,lebo my to nemáme predĺžené z chorobnosti.Ale hlavne preto,že on je predčasné narodeny a má k tomu,aj iné zdravotné problémy.
@cindyy ahoj.cakala som presne mesiac,a teraz v piatok mi prisiel posudok a schvalil mi to do 6 rokov,cely mesiac som trpla a neverila som ze nam predlzia.a k tym spravam od lekara treba znova vypisat tlacivo ktore vypisovala obvodna lek.
Aspon u nas mi to dali ze to musimdat znova.novu ziadost tebe vypisovat netreba.
Žeby každý úrad práce mal svoje pravidlá ?
Mne kázali dať všetky kópie lekárskych správ nie staršie ako 3 mesiace.
A pani na urade mi vravela ze by bolo dobre ak by mi napisala psychologička že dieťa mi nieje súce nastúpiť do škôlky.
Akurat v pondelok idem k obvodnemu nech mi potvrdí a vypíše papier a zanesiem na urad.
@solinkarka ahoj prosim ta je na to nejaky konkretny zakon ci a kolko moze byt dieta v skole a ci mozem pracovat popri rd? Komu treba oznamit ze mi schvalili rd? Skolke?
@licartovce ahoj je na to nejaky konkretny zakon ze mozem popri rd aj pracovat alebo nie?
@jankak055 pri platenom rod. prispevku kvoli nepriaznivemu zdr. stavu moze dieta navstevovat skolku cely den.pri neplatenom len 4hod. Ja som nikde nic nenahlasovala. Maly sme schvaleny rovno do 6r. Popracovat mozes popri RD kolko chces
@solinkarka super dakujem velmi pekne lebo hladam yo kade tadr a nikde nieje k tomu potiadne vyjadrenie.
@jankak055 ked zacnes pracovat mezabudni sa nahlasit na poistovnu 🙂
@solinkarka ano diki to my poslali aj potvrdenie pre poistovnu
@jankak055 Mne povedali na úrade práce,že mamička,ktorá poberá predlzeni rodičovsky príspevok môže kľudne pracovať na celý úväzok alebo na dohodu.
@licartovce ok super som zvedava co pivedia mne lebo moj zamestnavatel teda pani na mzdovkm to nevedela pochopit...
Ahojte, som rok po rodičovskej dovolenke, malý ma 4r., ja rok pracujem, odsúhlasili mi teraz predĺženú rodičovskú zo zdravotných dôvodov. Odvody mi idú teda od zamestnávateľa. Je potrebné predĺženú rodičovskú ohlásiť na Soc. poistovní? Nepôjdu zdvojené odvody, od zamestnávateľa aj od štátu? Či to si poriešia sami ? Ďakujem
@jardiniere ahoj ja som akurat tiez volala na socialku ale tam netreba nic. Odvody zevraj plati zamestnavatel. Len treba zaniest papier na zdravotnu poistovnu.
@jardiniere ahoj,a vratili vam aj spatne rodicovsky ci az teraz ako vam ho schvalili?
@jankak055 dakujem, to rozhodnutie odniest na zdravotku?
@brcka3010 tri mesiace dozadu mi dali,viac som ani neziadala,odkedy nemohol chodit do skolky
@jardiniere myslim ze sa to vokala potvrdenie pre zdr poistovnu
@solinkarka tak to je riadny bordel, keďže popri neplatenej rodi. dovolenke nemôžeš pracovať ani len na dohodu. V pondelok som sa bola o tom informovať..
@verini to neviem ako je pri neplatenej...ja som mala platenu a pracovala soma na dohodu
@solinkarka to naozaj???? tak toto je vrchol. Povedala mi, že je to starostlivosť o dieťa, že môže byť v škôlke 4 hodiny.
No budem si to musieť preveriť ešte niekde inde..
@verini ano pri neplatej na 4hod pri platenej na cely den

Píšem pre všetky mamičky, ktoré majú často choré deti a chcú si vybaviť predĺženú rodičovskú dovolenku kvôli zdravotnemu stavu dieťaťa.Ja som zo synom na predĺženej rodičovskej dovolenke kvôli jeho zdravotnemu stavu do 6 rokov.Ale boli sme najprv len do jeho 5 rokov.Cize môžete popritom pracovat na normálny úväzok,alebo na dohodu.Dieta môže byť len na štyri hodiny v škôlke.Vsetko za vás platí úrad práce.Vybavuje sa to na úrade práce ony vám tam vydajú potrebné tlačivá na vyplnenie.Hlavne tlačivo musíte dať vypísať pediatricke a potom to môžte odniesť na úrad práce.Musite im,aj dať všetky kópie lekárskych správ nie staršie ako 6 mesiacov.Rozhoduje o predlzeni rodičovskeho príspevku ich posudkový lekár.