icon

Predĺženie rodičovskeho príspevku kvôli chorobnosti

kiara123
25. jún 2013

Ahojte dievčatá, veľmi by som bola vďačná za každú radu, nakoľko nemám čas veľmi chodiť na nett, ani po úradoch a nikto z mojich známych mi nevie poradiť. Môj problém spočíva v tom, že moje detičky 5 ročný syn a 2,5 ročný syn sú veľmi často chorí. Momentálne ešte poberám rodičovský príspevok na menšieho syna a som doma, takže mi nerobí problém postarať sa o deti v chorobe. 5 ročný syn je alergik na roztoče, prach a má laktozovú intoleranciu, kvôli ktorej sme boli aj hospitalizovaný a sme na prísnej diete, má to už od narodenia, ale teraz sa to veľmi zhoršilo, nakoľko už chodí do škôlky a so stravou nám nevychádzajú niako v ústrety, takže najprv konzumoval všetku stravu v škôlke okrem mlieka a jogurtov, no teraz mu nosím raňajky a pred obedom ho musím priniesť zo škôlky domov. Menší syn má alergiu na prach , roztoče, vajcia. Obe deti sú veľmi často choré, skôr by som povedala takmer celý rok, navštevujeme aj imunologa. No aby som prešla k môjmu problému, v marci nasledujúceho roku mi končí rodičovský príspevok a rada by som ho aj predlžila, nakoľko sú chalani dosť zle na tom zdravotne sú veľmi oslabený. No počula som, že ak sa aj materská predlži úrady len platia za mňa odvody ale peniaze už na ruku ako rodičovský príspevok nedostanem. Prípadne ako to je ak by som nastúpila pracovať na 4 hodiny a popritom brala aj predlžený rodičovský. Je to vôbec možné popritom pracovať? Bohužiaľ bez príjmu nemôžeme ostať , nakoľko máme úver na dom. Ako to presne je, koľko sa môže pracovať pri tom a ako to je s peniazmi? Mám vôbec nárok ak sú deti alergici? Môžu potom navštevovať deti škôlku na celý deň? alebo len na pol dňa?

evittam
28. feb 2018

@verini Ked si na neplatenej tak vlastne preto aby za teba odvody do ZP platil stat. Kludne môžeš pracovať ale to už nie si na neplatenej nakolko je to bezpredmetné-odvody platis ty a zamestnavatel.

brcka3010
1. mar 2018

@jankak055 to vam automaticky vratili spatne,ci ste si museli poziadat.Mne skoncil rodicovsky v maji minuly rok a teraz od januara mam predlzzeny .posudkovy napisal ze toto rozhodnutie je platne od 1.1.2018 aj ked ho vydali 20.1.

brcka3010
1. mar 2018

@jardiniere a to ste kedy ziadali o spatne vratenie,ked ste si vybavovali papier na rodicovsky?

solinkarka
1. mar 2018

@brcka3010 automaticky vracaju od datumu podania ziadosti

brcka3010
1. mar 2018

@solinkarka aha tak ja som podala ziadost 9.1.2018 tak to my spatne asi nevyplatia.AJ ked som prvu ziadost podala este v lete ,tu zamietli a az teraz druhy krat v januari mi schvalili

solinkarka
1. mar 2018

@brcka3010 vo februari ste dostali RP

brcka3010
1. mar 2018

ano

solinkarka
1. mar 2018

@brcka3010 tak to vam uz nemaju co doplatit 🙂

brcka3010
1. mar 2018

o.k dakujem,len ma to tak napadlo ked niektorym vratili aj spatne

solinkarka
1. mar 2018

@brcka3010 ano ale tam to adi dlhsie trvalo kym schvalili...mne tiez doplacali 2m

brcka3010
1. mar 2018

dakujem za upresnenie

jankak055
1. mar 2018

@brcka3010 to my vratili automaticky lebo 3 roky mal na konci 10/17 a ja som ziadala od 11/17. Ale papiere som dala az 12/17. A rozhodnutie mi prislo 2/18

jankak055
1. mar 2018

@brcka3010 zalezi aky si si dala datum ze o to ziadas... jlda sa ziadat spat o 6 mesiacov!

verini
1. mar 2018

@evittam ano,ale vraj ani.na dohodu nemozem. je to cele naopak.

evittam
1. mar 2018

@verini Co nemozes?! Plati co pisem. Pochop-budes pracovať-netrebujes byt na neplatenej predlzenej. Bodka. Ta je len pre tie co nemaju kde pracovat,nechcu pracovať a nechcu sa chodiť hlasit na UPSVaR ale tiez nechcú platit ZP same.

jardiniere
1. mar 2018

@brcka3010 datumi som mala aktualne ale bol tam priestor na poznamku a tsm som uviedla od kedy to ziadam posudit

brcka3010
1. mar 2018

@jankak055 v rozhodnuti od posudkoveho bolo ze mi predlzuju rodicovsky od 1.1.potom som sla vypisat papiere uz na rodicovsky,tam bolo ze od kedy ziadam o rodicovsky,tak som dala od 1.1.Mala som dat skor datum?

brcka3010
1. mar 2018

@jardiniere mala som tam dat skorsi datum ako mi to schvalili?

jutka1509
Autor odpoveď zmazal
jankak055
2. mar 2018

@brcka3010 na maly mal 3 10/17 tak som si napisala 11/17 nie o 3 mesiace neskor ked budrm mat vsetky papiere. Ale ti ki yak poradili na upsvar

jardiniere
2. mar 2018

@jankak055 ako píšem, do poznámky som napísala, že žiadam posúdiť od novembra 2017, odkedy syn prestal chodiť do skvôlky, mohla som požiadať aj 6 mesiacov dozadu, lebo problémy začali v máji, ale som sa bála, že to neodsúhlasia. K žiadosti o posúdenie stavu som rovno prikladala aj žiadosť o rodičovský, všade boli aktuálne dátumy z januára, z dňa kedy som to podala.

jankak055
2. mar 2018

@jardiniere aha tak mozno preto ti to nedosplatili neskor. My mame problemy od 4 mesiacov...

brcka3010
2. mar 2018

My mame problemy od dvoch rokov,do troch som bola normalne na rodicovskej.Myslite si ze som mala dat na ziadost o rodicovky skorsi datum a nie datum ktory uviedol posudkovy do rozhodnutia,odkedy mi plati rodicovsky?Mne najprv prislo rozhodnutie ze mi to schvalili a az potom som si podala ziadost o rodicovsky

jankak055
2. mar 2018

@brcka3010 ja som ai to davala vsetko naraz tak mi to povedali. A ziadost o rd pre nzsd si si mala dat od nasledujuceho mesiaca ked mal maly/mala 3 roky.

brcka3010
2. mar 2018

@jankak055 tak som asi uz spatne neda?☹

brcka3010
2. mar 2018

tak to sa uz asi spatne neda.Zle som predtym napisala

jankak055
2. mar 2018

To neviem treba sa opytat na upsvar u pani co to ma na starosti.

jankak055
2. mar 2018

@brcka3010 ja som to zacala riesit skoro 2 mesiace pred jeho 3 narodeninami aj tak som to vserko nestihla vcas. Ze aby som olynile presla z jednej rd do druhej.

brcka3010
2. mar 2018

@jankak055 ved aj ja som to tak riesila,len mi to na prvy krat neschvalili ,az teraz po pol roku ked me mali certve vysledky tak som podala ziadost na posudenie druhy krat

jankak055
2. mar 2018

V tom pripade sa asi drzia toho druheho terminu.