icon

Predĺžený príspevok - neprijatie do škôlky

12. jún 2023

Ahojte chcem sa spytat.. Maleho nezobrali do školky stym ze zapis bol od 1 do 31.5 ja som sla 2.6 ale uz bol plmy počet takze mam papier ze kvoli plnej kapacite nebol prijaty.. Kedy to treba odniest na socialku mate uz niekto skusenost? A myslite ze to bude v poriadku aj ked žiadosť bola podana uz po zapise ďakujem

Strana
z5
deedol
12. jún 2023

ja len na margo, ked sa tu spomina ten marek herman, on vobec nie je psycholog ani ziadny iny odbornik na vyvin deti (je telocvikar a obciankar). vela ozajstnych odbornikov jeho vyjadrenia praveze kritizuje.

"Herman se často vyjadřuje na téma výchovy malých dětí, ale například dle psychologa Jiřího Procházky se jeho pedagogické vzdělání této oblasti netýká.[12] Z podobného důvodu je kritizován také za své mediální výstupy,[7][8][9][10][11][39][40] ve kterých o sobě nechává tvrdit, že je psycholog, i když nemá psychologické vzdělání.[12]"

viac na https://cs.wikipedia.org/wiki/Marek_Herman

v kazdom pripade z prispevkov v tejto teme dost vidiet, kto ako komunikuje (ci slusne a s respektom, alebo praveze agresivne, ba dokonca rasisticky...) obraz si spravi kazda z nas sama.

simona20201309
12. jún 2023

@lalenka33 vidím, ze potrebuješ osobne vysvetliť. Skus čítať s porozumením, ale budem sa ti to snažiť adekvátne vysvetliť.
Ešte po 180x, tvrdím, že jednoznačne je dieťaťu lepšie doma s matkou, ako v škôlke. Tak ako je dospelého človeku lepšie doma ako v práci. Ak nie, niečo nie je v poriadku.
Nikde netvrdím, že dieťa má ostať doma s matkou, ale ak.ma matka takú možnosť a CHCE, tak je to jednoznačne pre dieťa lepšie. Nič a nikto matku nenahradí. Ani ja ako učiteľka, nedokážem dat 24 deťom to, čo dokáže dat doma matka jednému dieťaťu.
Takže nabudúce sa snaž čítať s porozumenim. A čo sa týka toho opatrovania, k tomu sa ani nevyjadrujem, lebo si viac než mimo...
Tu si bežný slovak nemôže dovoliť zaplatiť domov dôchodcov, aj keby chcel. Do domova dôchodcov už ide väčšina dožiť. Určite je menší trend u nás dávať starých ľudí do domova dôchodcov, ako v zahraničí platiť opatrovateľky.
Ja sa nebudem vyjadrovať k vzťahu u nás a iné v Európe. O tom, ako vplývaju na deti detské jasle a priskore zaškolenie dieťaťa do MS je dosť.
Hanbiť sa mam začo? Ze som si dokázala zodpovedne priviesť na svet moje dieťa? Ze si viem užívať každú chvíľu a že si uvedomujem, že už o pár rokov ma nebude potrebovať? Za to sa mam hanbiť? Že viem, ako ešte aj predškolskom zvykne prísť ľúto za maminou? Ako im chýba mama a ako sa ráno ťažko lúčia?
Ci za co sa mam hanbiť? Ze mam doma stastne, slušne a spokojne dieťa pri ktorom nemám potrebu a ani nie som nútená utekať do prace?
A áno, dobrý lekár ti poradí, ako sa mam vyliečiť doma bez liekov, až v nutnom prípade predpisuje liečbu, nie?

simona20201309
12. jún 2023

@deedol rasistický.... áno... to som čakala. 👍
Každý si najde to co chce nájsť
Veľmi rada by som sa niekde dočítala, kde sa odporúča začlenenie do kolektívu a kde sa píše, že pobyt doma s matkou môže ohroziť zdravý vývin dieťaťa.

deedol
12. jún 2023

@simona20201309 ja s tebou v podstate suhlasim, co sa tyka socializacie dietata (moj syn ma 5r, do skolky chodi na 4h a uplne mu to staci, tiez je ten typ, ze je mu lepsie so mnou).

myslim si vsak, ze nazor sa da vyjadrit aj slusne, empaticky, bez predsudkov, s otvorenou myslou. tiez mam skusenosti zo zahranicia, kde je MD/RD kratsia ako u nas, ale aj z ineho zahranicia, kde je cca rovnako dlha a podmienky pre rodicov su lepsie ako u nas (napr. otcovska dovolenka, skratene uvazky). a ako pise ina mamicka v tejto teme, vsade sa najdu dobri, laskavi a empaticki ludia, ale aj neprijemni, necitlivi, arogantni, agresivni. zovseobecnovat je skratka nezmysel (a plati to aj pre tebou spomenutych romov).

a za tym, ze herman nie je odbornik, si stojim. pekne reci o vychove mozem mat ako ucitelka aj ja, ale jeden semester vyvinovej psychologie a par precitanych zahranicnych publikacii zo mna odbornicku nerobi.

simona20201309
12. jún 2023

@deedol ale ja si nie som vedomá toho, že sa niekde vyjadrujem neslusne?

simona20201309
12. jún 2023

@deedol že som si dovolila spomenúť rómsku problematiku? Véd to sú len fakty. Spomenula som osadu, kde je situácia alarmujuca. Kvôli tomu nazvať moje názory rasisticke?

deedol
12. jún 2023

@simona20201309 ved v poriadku. v komunikacii su vzdy dve strany, hovoriaci a prijimajuci. ty ako hovoriaca mozes mat nejaky dojem, ja ako prijimajuca/citajuca - a dalsie osoby, ktore si precitaju tuto temu - mozu mat z tvojho vyjadrovania tiez nejaky svoj dojem. tak skratka funguje komunikacia.

ad rasizmus - zaujimave je, ze si tu romsku osadu vytiahla prave v teme, ktora sa tyka prispevkov a debatuje sa v nej o tom, ci je ich poberanie opravnene alebo nie.

samkolea
13. jún 2023

@simona20201309 idu volby, bohuzial sme stale rozumovo ako narod velmi slaby. A teraz sa robia take tahy a kde inde ako na matky a dochodcov ;). Neviem ci to ale nebolo myslene skor, ze prispevok na sukromne skolky-kludne to moze dostat, no nech sa preukaze, ze ma na to narok! Je socialne znevyhodnena, alebo vysoky vydavok lebo ide do prace a dieta nezobrali do skolky. Logicky. No alebo naozaj dat taky prispevok a skumat pozadie rodiny. No proste popolusticky vymysel a rozhadzovanie penazi, kadekomu a v podstate zadarmo. Deti nemam preto, aby som natahoval ruku a tym vlastne ukazoval ako nerobit, deti by mali mat a vidiet urcity patern ako sa sa behavialne spravat, mat urcite zasady, ciele, motivacie. Zneuzivanie dokola a dokola, co si mysli, ze jej patri.

sheila121
Odpoveď bola odstránená
ajuga
13. jún 2023

Mam info priamo z uradu prace. Ak bolo rozhodnutie o neprijati vydane po 31.5., nemozes si podat ziadost o predlzeny rodicak

amelia89
13. jún 2023

@simona20201309 Rozumiem tomu co chces povedat,ze dietatu je lepsie pri mame ako v skolke (ak tam place,nepaci sa mu atd- urcite je radsej doma ako nestastny v skolke) ale prosim tak ako ty sa snazis presvedcit ludi o tejto veci mala by si byt otvorena aj druhej strane. Moj muz je spaniel, a naozaj nikdy som sa nestretla s laskavejsim clovekom, to co vsetko robi pre svojich rodicov aj starych rodicov. Ake ma super vztahy este aj so sesternicami. Kruh priatelov je velakrat tvoreny este zo zakladky a tahaju spolu cely zivot. Je super otec, v spanielsku vacsina chlapov (su vynimky - ako vsade a vo vsetkom) robia doma uplne automaticky vsetko s partnerkou 50/50. Neviem si predstavit lepsieho otca… No a spanieli maju matersku 4 mesiace, potom sa to este snazia vykryt napr babkou/dedkom ale v roku uz fakt vsetky deti chodia do jasli. A teraz, nemysli si ze si myslim ze je to super - myslim si opak, ale tak to tam je (a je to aj v taliansku,francuzsku o com viem,navyse v USA je to len ubohych 6 tyzdnov). No a mas pocit ze by spanieli by mali oproti nam nejake nedostatky? Nechcem byt zla ale ak si moj muz na nieco nevie zvyknut (zijeme v prahe ale tak to je prast ako uhod) tak to je chovanie obyvajnych ludi - na poste,na ulici, v obchode,na urade,v restike… V Spanielsku sa ta hocikedy hocikto spyta ako sa mas, aky mas den. Kazdu(minimalne) nedelu sa rodina stretava, je to tam naozaj vrucne… Neberiem ti tvoje nazory ale skus sa na to pozriet aj z inej strany od ludi ktori s tym maju skusenost. Nie je to rovnica ze deti doma co najdlhsie s mamou= vyrovnany a dobry clovek s dobrou vztahovou vazbou,vstupuje do toho vela faktorov naozaj.

bublinka1426
13. jún 2023

@simona20201309

za to ze mas odrobene ( btw mam aj ja ....) , radis inym zenam, ako odrbavat system? ti mierne na hlavu, ved to ide aj z tvojej penazenky....a myslim ze nikde inde na svete nie su matky s detmi tak dlho doma, ako na SR, kamoska byva v Usa,a ti maju max 3 mesiace ci 6 co spominala...a sup do prace a musi bud dat do jasli alebo ma opatrovatelku.

ale my sme rasisti a nedoprajeme ...

sticker
callisia
13. jún 2023

@ajuga ale to je divné nie? Keď sú zápisy do 31.5.ako môže prísť rozhodnutie do 31.5.? My sme mali zápis v polke mája a rozhodnutie stále nemám.

sheila121
Odpoveď bola odstránená
sense
13. jún 2023

@nika11103 prečo by malo ísť hneď o závisť. Ale áno každý nech využije a zneužije co sa dá, a potom sa čudujeme ze to v tom štáte vyzerá ako to vyzerá. Pricom tie peniaze by sa dali využiť lepšie. Potom sa čudujeme ze nie je na dôchodky, nie je pre osamelé matky, nie je pre chorých atď. A nepletme do toho určite etnikum, pretože každý jeden co využíva a zneužíva systém nie je o nič lepší.

iwesska
13. jún 2023

Naco to ides vlastne skusat podat,ked si nesplnila zakladnu podmienku - teda neprihlasila dieta v riadnom termine? Jedine,co funguje v tomto state 100% je byrokracia. Takze ak nedonesies papier so zelanym datumom,nemusis tam ani chodit.

lalenka33
13. jún 2023

@simona20201309 mne je úprimne jedno či si matka necha doma dieťa 5 rokov a je s ním. Keď jej to vyhovuje a nechýbajú jej peniaze nech sa páči. Kľudne aj do 18 a nech ho učí doma, ale nech sakta nevyciciava štát a nech sa jej my pracujúci nato nemusíme skladať . Aký je rozdiel medzi cigáňom, ktorý vyciciava štát a autorkou, ktorá je už teraz doma s dieťaťom na ktoré nič nedostáva a už vopred vedela, že ho do škôlky nedá a šla na zapis po termíne len aby dostala peniaze, ktoré nepotrebuje keďže sama píše, že nemusí sa pozerať po robote a môže sedieť doma. Ale zrazu ide vychcane využit dávku, ktorá je určená pre ženy, ktoré do práce chcú ísť, ale to dieťa im reálne do škólky nevezmú. A môžu si napríklad zaplatiť opatrovateľku. Tuto autorka bude sediet doma na zadku tak ako doteraz sedela zadarmo a štát jej bude zato platiť. A my budeme ochvílu kupovať chleba za 10€ aby štát mal z čoho tieto lenivé vychcané ženy platiť. Nech tú davku dostane tá, ktorá na ňu má nárok a nie tie, čo budú vymýšlať všetky možné spôsoby aby im dieťa nevzali do školky a oni mohli byť doma a štát plať.
Moja mama pracovala v DSS a nie, nie sú tam ľudia na dožitie. Áno, sú tam aj ležiaci pacienti, ktorí potrebujú 24 hodinovú opateru, ale väčšina sú normálni dôchodcovia. A by si sa divila ku koľkým z nich rodina nepríde ako je rok dlhý. Ako im nákupy robia opatrovateľky vo voľnom čase a ako tie babičky plačú, že to majú zato, ako sa o deti starali, keď boli malé.
Nevidím v zahraničí žiadny rozdiel vo fungovaní detí a rodičov. Vôbec nemajú horší vzťah len preto, že deti chodili do jasiel a školky. Tie deti sú oveľa samostatnejšie ako tie, čo 5 rokov sedeli mame pri sukni. Si pozri len tu tých xy diskusií o synoch mamičkároch.
Nevien, ako ty, ale ja si lieky kupujem už vtedy, keď musím lebo ich potrebujem .
Keď mám migrénu, tak nebudem žuvať doma nejaký koreň. Ked mi príde chlap s teplotou, tak mu nepoviem nech si ide dať obklady domov.

bublinka1426
13. jún 2023

@ anonym nezabudni napisat, ako si dopadla.👍

letfenixa
13. jún 2023

Mne by ten príspevok dával (aky-taký) zmysel, keby bol viazaný na súkromné zariadenie/opatrovanie. Že teda rodič chce pracovať, ale nemá dieťa v štátnej škôlke, tak hľadá iné cesty, ako ho umiestniť, aby mohol pracovať. Ale nie že zas je rodič doma.

ajuga
14. jún 2023

@callisia ano, tiez som nad tym uvazovala. Neviem ako to bude. Snad to budu mat nejako osetrene.
Zas nejaku chujovinu vymysleli a nedomysleli. Som zasadne proti tejto davke presne kvoli matkam ako je autorka.

lienka.7
14. jún 2023

@ajuga ja by som odporucala všetkým takýmto odrb....ckam typu "mamnatopredsanarok" nech si pozru v akom stave sú verejné financie a aspoň trošku, fakt iba trošičku sa nad sebou zamyslia. Aká je tu po Matovicovi a Hegerovi sekera. Chystá sa skrtanie a zvyšovanie daní... ale jasne, takéto hyeny predsa ziadne svedomie, morálku ci etiku nemajú 👌

Strana
z5