Predĺžený rodičovský a podpora v nezamestnanosti: Ako postupovať?
Zienky, bola niektora z vas po podpore v nezamestnanosti na predlzenom rodicovskom so zdravotnych dovodov dietata? Lebo ja som momentalne na podpore, a ked mi po pol roku poberania skonci, chcem poziadat o predlzeny rodicak (syncek ma diagnozy). Ale ako mam postupovat, ked vraj vyplacaju aj spatne predlzeny rodicak? A potom by som musela spatne vratit podporu, ktoru mam ovela vyssiu ako je rodicak, keby mi za odbobie podpory spatne vyplatili predlzeny rodicak.
@maciatkolulu Si cudna. Jasne som napisala, ze syncek ma diagnozy. Som na podpore, aby som bola doma s dietatom. Doktorka mi navrhla, ze si mam poziadat o predlzneny rodicak, kedze mam dieta chore. Preto sa pytam ako si ziadat o rodicak na chore dietatko, aby som potom nemusela vratit podporu. Ale jasne, aj chorobu zavidiet je take bezne tu na MK.
presne ako píšeš - RP vyplatia spätne, SP si vyžiada vyplatenú dávku v nezamestnanosti vrátiť späť. Nevieš čerpať jedno aj druhé - zasa na druhú stranu chvalabohu. Ešte môžete o ten RP požiadať tak, že žiadateľom bude otec dieťaťa s tým, že po vyčerpaní tvojej podpory on požiada o odňatie RP a ty oň zasa požiadaš.
@alenah31 A neexistuje take, ze ked budem ziadat o predlzeny rodicak po skonceni podpory, a dam datum od kedy ziadam datum, ked uz nebudem poberat podporu? Aby mi nevracali predlzeny rodicak spatne?
@mircalla Zavidis mi chore dieta? Ja som dala v praci vypoved, kedze mam chore dieta. Preto som s nim na podpore. Ale doktorka mi navrhla poziadat o predlzeny rodicak. Chcem on poziadat po skonceni podpory. Co je na tom divne? Podporu mam vysiu ako je rodicak, preto o podporu nechcem prist. A chcem vediet ako ziadat o rodicak aby mi ho nevracali spatne. Je ubohe otierat si hubu o matku, ktora ma dieta tak chore, ze ani do skolky ist nemoze. Raz sa ti tvoja zloba vrati.
Kriste pane,to fakt niekto "závidí " choré dieťa? Za toho pol roka si môžeš pobehať s dieťaťom odborníkov, keďže správy nemôžu byť viac ako pol roka staré a čakacie doby sú všade dlhé. Na toto sa popýtaj na úrade, či k ďalšiemu dňu od ukončenia poberania podpory si môžeš žiadať o RP.
@mircalla ty by si tiež určite nepoberala podporu,keby si mala na ňu nárok,že?
prečo si najprv nepoberala predĺžený RP ? bola by si stále zamestnaná a podpora by ťa počkala
@mircalla Strasne, ze nevies citat s porozumenim a pises preto totalne nezmysli. Ja som bola s dietatom do 3 rokov na rodicaku. Ale kedze ma diagnozy dala som v praci vypoved a som na podpore. Po podpore idem ziadat o rodicak. Kde som pisala, ze som s dietatom pracovala? Dieta ani do skolky nechodi.
vieš si dať dátum odkedy chceš poberať, a to na tak, že napíšeš na žiadosti o posúdení zdrav. stavu odkedy žiadaš dieťa posúdiť. Plus na žiadosti o RP ty vypisuješ svoj status, jedna z koloniek je že si poberateľ DvN. napíšeš odkedy dokedy a spracovateľ RP vie, že ti nemá dávať RP spätne ale až keď ti skončila podpora. Pozor potom to daj asi od 1 dňa v mesiaci že chceš posúdiť dieťa, keďže RP sa vypláca za celý mesiac aj keď je splnený len jeden deň, aby ti na tom poslednom mesiaci nevznikol súbeh dávok zo SP a UP.
pokiaľ na žiadosti ty vypíšeš, že ho žiadaš posúdiť od prvého v mesaici (nasledujúceho po mesiaci kedy si dobrala podporu) a teda budeš mať dieťa posúdené od prvého dňa v mesiaci, nevzniká tu súbeh a nemusíš vracať podporu
@domka222 nárok na podporu jej zaniká do dvoch rokov sa mi zdá, aj tak by to nestihla vyčerpať.
@vevericka124 no ale ved by výpoveď nedávala, bola by stále zamestnaná, takže by dala výpoveď až po skončení predlženého RP, no ale teraz už je to jedno
@vevericka124 však ale keby dala výpoveď, až keď jej úplne skončí predĺžený rodičovský
ved dala vypoved preto, lebo stale plati ten trik po skonceni RD s vycerpanim jedneho dna dovolenky a nasledne sa pobera maximalna podpora, ze mam pravdu autorka?
@janickacrazy to neviem presne. Tuto autorka podla toho, co pise, najprv nemala v umysle poberat predlzeny RP, az ked jej to navrhla doktorka, aby o to skusila poziadat, tak o tom zacala rozmyslat.
Zeny, mozte sa rozculovat akurat na stat a podmienky, ake su dane pre poberanie socialnych davok. To, ze sa popri ozaj chorych detoch zvezu aj deti s vymyslenymi diagnozami, je vizitka statu. Zbytocne sa navazate do mamiciek tu.
Uplne v pohode sa to da...ziadaj si od datumu kedy ti skoncila davka v nezamestnanosti...
Ja som tak tiez bola, lebo by mi prepadol narok na maximalnu davku..ked mal maly tri roky, isla som na UP, vycerpala podporu a potom som poziadala o RP so zdrav.dovodov...
@maciatkolulu Pokial hej, nemam problem sa ospravedlnit. Ale vieme, ako to na Slovensku chodi a toto znie dost cudne...