Predĺžený rodičovský kvôli neprijatiu do škôlky
Dobrý deň, ked mi nezobrali dieťa do spádovej škôlky ktore ma až v októbri 3 rokov budú mi vyplácať predlzeny rodičovský od októbra ? Alebo v čase podania prihlášky musí už mat 3 roky Ďakujem za odpoved
Keby sa tie peniaze investovali do budovania infrastruktury skolok, bolo by to 100x efektivnejsie....toto naozaj zas bude akurat tak zneuzivane. Ale fajn, aspon ostane viac miesta pre deti rodicov, ktori realne chcu nastupit do prace a zivit rodinu a nie zivorit z tejto almuzny- hlasim sa hrdo k nim!
Dievcata, jednu vec ste tu ziadna nespomenuli. Zamestnavatel drzi mamickam miesto vo firme iba do 3 rokov veku dietata. Takze mamicky si musia poriadne dobre rozmysliet, ci tie peniaze pouziju na zaplatenie skolky a vratia sa spat do prace alebo im tych par mesiacov stoji za to, aby prisli o zamestnanie a museli tak naslednehladat niekde nieco nove a riskovat tak niekolko mesacnu nezamestnanost.
Z fb Márie Dvoncovej:
Predĺženie rodičovského príspevku - na jednu vec upozorním
Parlament v utorok schválil novelu, na základe ktorej bude možné poberať rodičovský príspevok v prípade, ak Vám dieťa nevzali do škôlky.
ALE - neznamená to, že ak Vám dieťa nevzali do škôlky a budete tak dostávať rodičovský príspevok, môžete ostať vrámci zamestnania po 3 rokoch veku dieťaťa doma na predĺženej rodičovskej dovolenke.
Pracovný pomer stále trvá a po ukončení rodičovskej dovolenky je zamestnanec/zamestnankyňa povinný nastúpiť do práce. Neprijatie dieťaťa do škôlky alebo vyplácanie takto schváleného rodičovského príspevku neznamená to, že sa Vám aj predlžuje rodičovská dovolenka v práci.
Schválené znenie zákona nájdete tu:
https://www.nrsr.sk/web/Dynamic/DocumentPreview...
Článok na mojom webe (ktorý budem aktualizovať a dopĺňať, lebo sa tam stále borím s rôznymi nezrovnalosťami:-//////) nájdete tu:
https://www.pravneprerodica.sk/predlzenie-rodic...
Krásny deň prajem.
MD.,
@lulu8491 no ja stale chapem to iba, ze zamestnavatel nie je povinny dalej drzat miesto 🤷♀️ Cize bud nastupi do prace, alebo ukoncia pracovny pomer. Ale dieta nemusi dat do sukromnej skolky, aby jej bola tato blbost vyplacana. Proste bude doma s dietatom, ale bez pracovneho pomeru
@iwesska ozaj, presne. Takisto opatrovatelske prispevky a podobne. Ale to nie je ani zdaleka tolko potencialnych volicov, bohuzial.
Pokiaľ ja viem schválili zmenu v školskom zákone, kde je napísané, že zriaďovateľ je povinný prijať každé dieťa alebo nájsť náhradnú škôlku alebo zriadiť náhradné priestory pre škôlku....
Dosť možné, že ti príde aj to, že ti dieťa prijali lebo nám tiež najskôr neprijali a potom prijali a mala tri až vo februári
@akje Ale prosim ta,sama som bola v rovnakej situacii,zrusili mi prac.miesto a robotu som si chodila hladat s dietatom. Nikto sa mi na skolku neskladal.A nie,nemohla som si dovolit sukromnu,mala som sa zariadit sama a nevyplakavala som. A takych nas boli tisicky. Preco by sme sa im mali skladat na to my? Za mna jedini,kto si zasluzi predlzeny rodicak,su rodicia,co maju chore deti. Zvysit tiez mohli opatrovatelske prispevky. To je pomoc tym,ktori to ozaj potrebuju, nie taketo spekulantky,co rychlo poprihlasovali deti deti do spadovych skolok,ani nechcu aby ich prijali,hlavne aby podojili system. Ano,nie su take vsetky,ale povedzme si pravdu,bude ich dost.
@iwesska suhlasim. Bola som tiez na tom tak pri prvom synovi…v roku 2016. Miesto zrusene, dieta do skolky sice prijali, ale s nastupom od januara, ked sa otvorila nova budova. A nikto sa ma nic nepytal, nikto nic nedal navyse… statne financie su v strasnom stave, ale rozdava sa hore dolu
kedze bude mat 3 roky az v oktobri, nebude ti uznany predlzeny rodicak, ale to uz asi vies medzicasom.

@queen_mary Co dochodcovia,ale co zeny so ZTP detmi? Tie budu navzdy odkazane len na zbieranie vrchnacikov,aby prezili a mohli detom zabezpecit nevyhnutne zdravotne pomocky. A zdrave zeny so zdravymi detmi budu cakat doma 1-2r., kym sa najde miesto v skolke a pritom si este pekne nasporia👏