icon

Predĺžený rodičovský príspevok a súkromná škôlka

4. máj 2025

Ahojte, mám dcéru narodenú vo februári, ideme dávať žiadosť o prijatie do MŠ, avšak až vo februári bude mať 3 roky čiže je veľká pravdepodobnosť že ju nevezmú ani do spádovej MŠ. Ak ju nevezmú a ja požiadam o predĺžený rodičovský príspevok, môžem ju skúsiť dať zatiaľ do nejakej súkromnej škôlky? Či nástupom do súkromnej škôlky mi nárok na predĺžený rodičovský zanikne?

autor
5. máj 2025
@lienka.7

@autorka pozri, to nie je pravda, ale nebudem sa tu s tebou hádať. Jedno ti povedia ako "oficialne" stanovisko ale prax je vec druha. Mne dcéra nastupovala ako 2r8m v januári. Narodená v apríli. Cize ide všetko 😉 o prijati/neprijati rozhoduje vylucne riaditeľka, cize sa treba dohodnúť iba s nou a nikým iným. A opakujem, zákon dovoľuje prijať aj 2 rocne dieta, ak skolku zvládne. Nemozu porušovať zákon. A presne týmto chcú "odradit" také ako ty, lebo vsak nepodas prihlášku a ak by sa uvoľnilo miesto, tak ti ju nevezmu, lebo prihlášku si predsa nepodala

@lienka.7 ach jaj... Ok ako povieš 😊

patka06
5. máj 2025

Je to presne tak ako píše lienka.7, pokojne ju môžu prijať aj od februára, kedy dovŕši 3 roky, ak má podanú prihlášku a v MŠ sa uvoľní miesto.

vkatush
5. máj 2025

Ja som tiež teraz prišla zo škôlok, malý bude mať 3 koncom decembra a povedali mi, že nie je problém. Mám si len potom vybrať, ktorú chcem.
A poznám aprílové a májové deti, ktoré tiež zobrali.

Daj prihlášku do viacerých a uvidíš, keď prídu rozhodnutia. Budeš riešiť za pochodu.

matkahelka
5. máj 2025

V skolkach ti povedali vyslovene hlupost, ziadny zakaz prijimat 2roc.deti neexistuje. ja som z KE, tu sa v meste brutalne rozsirila kapacita skolok a bez problemov sa da umiestnit aj 2 a pol rocne dieta, aj cerstvo 2-rocne. a byt tebou, urcite by som kontaktovala zriadovatela so staznostou, pretoze skolka nema pravo vratit ti prihlasku, ktoru si podala. v dnesnej dobe stahovani, rozvodov, rozchodov sa pocas roka uvolni kapacita nielen o jedno, ale aj o viac miest. moja dcera v septembri nastupila do triedy, kde ich bolo 25, aktualne je maj a 5 deti z tych 25 sa za ten cas uz vymenilo. 2 hned v novembri, pretoze sa neadaptovali a zvysne 3 po novom roku.

autor
6. máj 2025
@matkahelka

V skolkach ti povedali vyslovene hlupost, ziadny zakaz prijimat 2roc.deti neexistuje. ja som z KE, tu sa v meste brutalne rozsirila kapacita skolok a bez problemov sa da umiestnit aj 2 a pol rocne dieta, aj cerstvo 2-rocne. a byt tebou, urcite by som kontaktovala zriadovatela so staznostou, pretoze skolka nema pravo vratit ti prihlasku, ktoru si podala. v dnesnej dobe stahovani, rozvodov, rozchodov sa pocas roka uvolni kapacita nielen o jedno, ale aj o viac miest. moja dcera v septembri nastupila do triedy, kde ich bolo 25, aktualne je maj a 5 deti z tych 25 sa za ten cas uz vymenilo. 2 hned v novembri, pretoze sa neadaptovali a zvysne 3 po novom roku.

@matkahelka v škôlkach mi hlúposť žiaľ nepovedali, žiadosti som podala aj tak no neprijmú ju ani do jednej. Keďže je na riaditeľkach koho príjmu a jasne sa vyjadrili že také malé dieťa nezoberú nemám ich ako prinútiť aby moju dcéru prijali ... To že berú deti narodené maximálne do decembra u nás funguje už pár rokov, majú to tak naozaj nariadené

balerina2025
6. máj 2025

dobre a uz si bola ci stale hovorime o polemike.

drianaa
6. máj 2025

Ak to budete riešiť súkromnou škôlkou, nechceš ju dať od septembra rovno? Budeš mať pár mesiacov rodičák do tých 3 rokov dieťaťa, tak by sa tie poplatky lepšie znášali. Ja idem dať do súkromnej škôlky od septembra aj môjho marcového. U nás v meste by ho vzali pravdepodobne aj do štátnej, ale na opačnom konci mesta ako mám práce a to už je logisticky náročnejšie pre mňa, tak to budeme riešiť takto.

autor
6. máj 2025
@drianaa

Ak to budete riešiť súkromnou škôlkou, nechceš ju dať od septembra rovno? Budeš mať pár mesiacov rodičák do tých 3 rokov dieťaťa, tak by sa tie poplatky lepšie znášali. Ja idem dať do súkromnej škôlky od septembra aj môjho marcového. U nás v meste by ho vzali pravdepodobne aj do štátnej, ale na opačnom konci mesta ako mám práce a to už je logisticky náročnejšie pre mňa, tak to budeme riešiť takto.

@drianaa mala už v súkromnej škôlke je, len sme ju chceli prehodiť do štátnej 😊 tak tam bude do septembra nakoniec

balerina2025
6. máj 2025

tak mate od sept. super.

autor
6. máj 2025
@balerina2025

tak mate od sept. super.

@balerina2025 od septembra budúceho roka som myslela 👍

nikaeli
6. máj 2025

Písala som to tu už viackrát, dcéra je marcová, syn januárový. Obaja nastúpili do MŠ v septembri ako 2,5-roční. Len doplním, že sme z krajského mesta a obaja pracujeme. Deti vo veku mojich detí, ktoré mali mladšieho súrodenca a mamky boli doma, prijali až o rok neskôr. A ešte k tým prihláškam - musia ti dať oficiálnu odpoveď, vyjadrenie. Nie že pôjdu do archívu. Sama pracujem v škôlke, aj keď v špeciálnej, ale postup pri prijímaní detí je zhruba rovnaký.

evkatk
6. máj 2025

Vhodnejšie sú jasle ako škôlka medzi staršími a aj starostlivosť je iná. O detičky sa starajú zdravotné sestry a je ich v triede menej ako v škôlke. Je pravda, že do MŠ sa môžu prijať deti od 2 rokov, ak sú úplne samostatné v obliekaní, obriadení na WC a tiež jedení a taktiež musí plynule rozprávať, keďže v MŠ prebieha aj výučbový púroces a to napr. malo by vedieť zopakovať dej prečítanej rozprávky, naučiť sa spamäti pesničky, básničky...

doda3103
6. máj 2025

Autorka vezmú ti februárové dieťa od januára niektoré škôlky to bežné tak robia. Skúsila by som sa spýtať aspoň nato. Mne riaditeľka povedala,dieťa do 3r sa ráta ako by mali 2deti ako náhle dieťa dovŕši 3roky postupne môžu v januári prijať ďalšie len nechcú to robiť lebo iba od septembra deti čo nastúpia dostanú na nej peniaze. Tým pádom tie januárove na nej nedostanú nic

matkahelka
6. máj 2025
@evkatk

Vhodnejšie sú jasle ako škôlka medzi staršími a aj starostlivosť je iná. O detičky sa starajú zdravotné sestry a je ich v triede menej ako v škôlke. Je pravda, že do MŠ sa môžu prijať deti od 2 rokov, ak sú úplne samostatné v obliekaní, obriadení na WC a tiež jedení a taktiež musí plynule rozprávať, keďže v MŠ prebieha aj výučbový púroces a to napr. malo by vedieť zopakovať dej prečítanej rozprávky, naučiť sa spamäti pesničky, básničky...

@evkatk v jasliach pracuju presne take ucitelky ako v skolkach, ziadne zdravotne sestry. zdravotne sestry pracovali v jasliach mozno tak pred 30 rokmi. a urcite sa od 2-3 rocneho dietata v skolke neocakava plynule rozpravat, ved to casto nezvladaju ani 4 rocni. dej precitanej rozpravky ma vediet zopakovat predskolak a nie 2-3 rocne dieta.

matkahelka
6. máj 2025

Ty si pisala, ze ti v skolke povedali, ze maju zakaz prijimat deti pod 3 roky. toto je hlupost. kolosalna. ziaden taky zakaz neexistuje.

patka06
6. máj 2025
@matkahelka

@evkatk v jasliach pracuju presne take ucitelky ako v skolkach, ziadne zdravotne sestry. zdravotne sestry pracovali v jasliach mozno tak pred 30 rokmi. a urcite sa od 2-3 rocneho dietata v skolke neocakava plynule rozpravat, ved to casto nezvladaju ani 4 rocni. dej precitanej rozpravky ma vediet zopakovat predskolak a nie 2-3 rocne dieta.

@matkahelka asi záleží od zriaďovateľa, u nás v mestských jasliach sú zdravotné a detské sestry, aj riaditeľka je zdravotná sestra

nikaeli
6. máj 2025
@evkatk

@evkatk 2-3 ročné deti majú iný program a iné vzdelávacie ciele ako predškoláci.. drobec určite nemusí vedieť prerozprávať dej rozprávky..

matkahelka
6. máj 2025
@patka06

@matkahelka asi záleží od zriaďovateľa, u nás v mestských jasliach sú zdravotné a detské sestry, aj riaditeľka je zdravotná sestra

@patka06 to ano.a kolko mestskych jasli je na Slovensku? v KE, co je druhe najvacsie mesto na SR su jedne.

patka06
6. máj 2025
@matkahelka

@patka06 to ano.a kolko mestskych jasli je na Slovensku? v KE, co je druhe najvacsie mesto na SR su jedne.

@matkahelka netuším, nikdy som nezisťovala, tipujem, že v každom okresnom meste sú - možno ma niekto opraví, my sme mesto s 30tis, obyv, a tiež máme jedny mestské

sussie1
6. máj 2025

Ani neviem, co napisat... Vyplnila som pre 2-rocnu prihlasku od januara, kedy dovrsi 3 roky... Naozaj mi kvoli dotacii taku prihlasku zamietnu, hoci ak by som ju podala, ze kvazi nastupi k septembru, sanca by bola? Som sklamana, toto sa bezny rodic nema ako dozvediet...

nikaeli
6. máj 2025
@sussie1

Ani neviem, co napisat... Vyplnila som pre 2-rocnu prihlasku od januara, kedy dovrsi 3 roky... Naozaj mi kvoli dotacii taku prihlasku zamietnu, hoci ak by som ju podala, ze kvazi nastupi k septembru, sanca by bola? Som sklamana, toto sa bezny rodic nema ako dozvediet...

@sussie1 dotácie dostáva škôlka, aj škola na daný počet detí, ktoré sú zapísané a prijaté k 15.9. - volá sa to eduzber. Dovtedy sa zvyknú robiť presuny. Ak niekto prijme dieťa k 16.9., dotáciu naň nedostane (ide o tzv.normatívne financovanie zo strany štátu - rozpis finančných prostriedkov pre danú školu/ škôlku).

autor
6. máj 2025
@nikaeli

@sussie1 dotácie dostáva škôlka, aj škola na daný počet detí, ktoré sú zapísané a prijaté k 15.9. - volá sa to eduzber. Dovtedy sa zvyknú robiť presuny. Ak niekto prijme dieťa k 16.9., dotáciu naň nedostane (ide o tzv.normatívne financovanie zo strany štátu - rozpis finančných prostriedkov pre danú školu/ škôlku).

@nikaeli presne tak mi to povedala aj riaditeľka s tými dotáciami

lienka.7
6. máj 2025
@sussie1

@sussie1 môžu ti ju pokojne zobrať, ale musíš byť dohodnutá. Vždy bývajú nejaké posuny/presuny a pod. Samozrejme takto nebudú brat polku triedy.

sussie1
6. máj 2025
@nikaeli

@nikaeli chapat to chapem a teraz to uz viem, len prisku som uz vyplnila... A ide mi o to, ze dieta s prihlaskou od neskorsieho datumu je teda pre skolku nevyhodne a jeho prihlaska bude skor odmietnuta... A ze je skoda, ze to nie je bezne znamy fakt, aby to mohol rodic zohladnit pri vyplnani prihlasky a dat ju normalne od septembra, aj ked tam to dieta chce realne dat neskor. Lebo koho si vyberie riaditelka na volne miesto, ak ma prihlasku od v januari narodenej Anicky, ktora realne nastupi v januari, ale prihlasku ma od septembra, alebo od jej susedy v januari narodenej Marienky, ktora tiez chce nastupit od januara a tak to ma aj v prihlaske? Proste tie prihlasky si nie su rovne, aj ked to ten rodic nemohol vediet :(

autor
6. máj 2025
@matkahelka

Ty si pisala, ze ti v skolke povedali, ze maju zakaz prijimat deti pod 3 roky. toto je hlupost. kolosalna. ziaden taky zakaz neexistuje.

@matkahelka u nás áno majú také nariadenie nesmú uprednostniť dieťa ktoré je narodené od januára pred dieťaťom ktoré je narodené do decembra. Vziať môžu dieťa čo je narodené vo februári ak nemajú žiadne iné dieťa ktoré je staršie a to je nemožné u nás ... Čiže deti narodené od januára rovno dávajú nabok

misicka31
6. máj 2025

Pokiaľ ti dieťa už navštevuje súkromnú škôlku,nemáš nárok na predĺžený RP, nespĺnate viaceré podmienky na predĺžený RP

nikaeli
6. máj 2025
@sussie1

@nikaeli chapat to chapem a teraz to uz viem, len prisku som uz vyplnila... A ide mi o to, ze dieta s prihlaskou od neskorsieho datumu je teda pre skolku nevyhodne a jeho prihlaska bude skor odmietnuta... A ze je skoda, ze to nie je bezne znamy fakt, aby to mohol rodic zohladnit pri vyplnani prihlasky a dat ju normalne od septembra, aj ked tam to dieta chce realne dat neskor. Lebo koho si vyberie riaditelka na volne miesto, ak ma prihlasku od v januari narodenej Anicky, ktora realne nastupi v januari, ale prihlasku ma od septembra, alebo od jej susedy v januari narodenej Marienky, ktora tiez chce nastupit od januara a tak to ma aj v prihlaske? Proste tie prihlasky si nie su rovne, aj ked to ten rodic nemohol vediet :(

@sussie1 my prijímame deti k 1.9. - kedy reálne nastúpia, je druhá vec. Môj januárový syn nastúpil v septembri, no nebol ešte na 100% odplienkovaný a tak mu dali prerušenie s nástupom o dva mesiace neskôr. Za tie dva mesiace som ale platila všetky poplatky. Inak by ho vylúčili a prijali iné dieťa. A keďže sme obaja pracovali, za ten čas chodil drobec do súkromného centra.

moncich
6. máj 2025

Moj syn mal v marci 3 roky a zobrali ho do statnej skolky od februara, dokonca mesiac predtym ako dovrsil 3 roky. Bola som sa spytat v decembri, ci maju volne miesto a mali. Nedavali sme ziadne dary, nič. Normalne som sa spýtala.Riaditeľka mi len povedala, ze ak by sa im prihlásilo iné staršie dieťa, tak prijmu to a nie môjho syna. Takže kým sme nemali rozhodnutie o prijatí, nikde som nerozprávala, že je v tej škôlke voľné miesto 😂

lienka.7
6. máj 2025
@anonym_autor

@matkahelka u nás áno majú také nariadenie nesmú uprednostniť dieťa ktoré je narodené od januára pred dieťaťom ktoré je narodené do decembra. Vziať môžu dieťa čo je narodené vo februári ak nemajú žiadne iné dieťa ktoré je staršie a to je nemožné u nás ... Čiže deti narodené od januára rovno dávajú nabok

@autorka ale prosím ta... fakt ti vravím, že jedno je co ti povedia a druhe je ta "realita". Btw, odporúčam ti dat si v januári-februari žiadosť podľa 211, nech ti napisu, aký presny vek majú prijati prvacikovia😉 a inak, pokial už jedno dieťa v skolke mas, a budeš tam dávať druhé, bude automaticky uprednostnene pred Lenkou, Zuzkou, Katkou a Miškom... to len aby si vedela do budúcna.

autor
6. máj 2025
@moncich

Moj syn mal v marci 3 roky a zobrali ho do statnej skolky od februara, dokonca mesiac predtym ako dovrsil 3 roky. Bola som sa spytat v decembri, ci maju volne miesto a mali. Nedavali sme ziadne dary, nič. Normalne som sa spýtala.Riaditeľka mi len povedala, ze ak by sa im prihlásilo iné staršie dieťa, tak prijmu to a nie môjho syna. Takže kým sme nemali rozhodnutie o prijatí, nikde som nerozprávala, že je v tej škôlke voľné miesto 😂

@moncich áno áno presne to je jediný spôsob ako nám dcéru umiestnia že zavoláme presne v ten moment ako sa im nejaké dieťa odhlási 🙈 hovorili mi riaditeľky že máme stále volať a zisťovať situáciu v priebehu roka či sa niekto neodhlasi