Maminy potrebujem radu čo robiť. Ani neviem kde začať.
Náš malý 2.5r má stanovenú nks ,ovr plus pas znaky v určitých kategóriách.
Viete mi poradiť, či sa dá na tieto dg. vybaviť predĺžený rodičak ??
Ja to teda na škôlku vôbec nevidím..
Problém je to že reč je taká no ale zlepšuje sa teraz začal konečne opakovať. Tam vidno že sa posúva niekam..
Potreby slovami vyjadriť nevie , len opakuje. Alebo sa nacahuje ukazuje kričí. Ked chce piť tak to uz ozaj ked je veľmi smädný, pride po fľašku. Alebo vonku potiahne za tričko nás inak na to pitie musim ja dávať pozor.
S jedlom to je zlé, ešte nám idú posledné zuby ale vôbec nechce žuť, malé kúsky len prehlta alebo ho napne a vyvracia. Nadrapuje ho pri každom väčšom kúsku. Proste musi jest rozvarene redšie jedlá 😥 Sám si dá dve lyžičky a koniec.
Za ďalšie nieje odplienkovany , dúfam sa nám to podarí v lete.
Inak beha hore dolu z A do B doma také chvíľky alebo potom si uz niečo vytiahne z hračiek a zábava sa s tým. Vie priradovať veci skladat aj farby tie jednoduché puzzle tam sa tiez veľa veľa zlepšilo. Vie pomenovat v knihe ukázať čo je čo .
Ked sa sám hrá tak si väčšinou púšťa autíčka alebo sleduje ked si ich šúcha po koberci alebo gauči. Alebo pozerá si knihy, púšťa zvuky. Vie sa aj inak zabávať . Deti v pohode na ihrisku, všíma si ich , aj chce za nimi dobehnúť, naháňať sa s nimi ale to je tak všetko. Potom odbehne.ale zatial Ked je sám no malo ho hračiek zaujíma.Inak je aj dosť hlučný a všeličo ho ľahko nahnevá, potom hračky hádže o zem. So spánkom to je tiež hrozné 2-3h vie byt vnoci hore ale je to tak na striedačku raz dobre potom zas par noci zlé.
Všade plače pošta, lekár, obchod ci hocijaka budova nemožné u lekára až zvracia už čakárni.
V septembri v 3r by sme mali prísť na rediagnostiku ale to uz je neskôro , keďže škôlka alebo rodičky sa vybavujú teraz..
Neviem čo robiť 😓
Od p. Jánošíkovej mame navrhnutu len logopediu a špeciálnu pedagogiku tam chodime len formou rád. Ona vidi ze tam s nami vydrží sediet , tiež jemu nič nieje...ze treba s nim doma veľa pracovať.
Takže ja som už zúfalá čo v tejto situáci, taktiež v práci sa ma už pýtajú ci prídem v septembri...
@lenuska9999 neboj ja tomu rozumiem , tiež by som ho reda dala ale on sa nevie sam obuť obliecť najesť on o to nemá záujem plus to jedlo nechce žuť kúsky tuha strava nič.
Nks- narušená komunikačná schopnosť
Ovr - oneskorený vývoj a Pas u neho znaky autizmu
To akoby si opisovala môjho syna, v troch rokoch okrem mama nepovedal nič, plienku na noc mal do 5 rokov. No škôlka mu veľmi pomohla. Do školy síce išiel ako 7 ročný, takmer 8 ale je to výborný ziak a to už bude mať 15
A syn má nks doteraz , z toho sa nikdy úplne nedostal
môžete mať aj predĺžený rodičák, ak schvália aj chodiť do práce, tiež som za to, že škôlka môže pomôcť .
Pokial viem, tak NKS nie je diagnoza na predlzeny rodicak, a hlavne jemu socializacia a skolka len a len prospeje a pomoze...
@hopatko to mi je jasné ale do bežnej škôlky takéto deti nezoberú čo sa nevedia obuť obliecť samé najesť a ešte je problém so stravou aj keby ho odplienkujem a na rodičak to je " málo"? ...tak kam ho mám dať?
Ešte je otázne či by spolupracoval čo by od neho vyžadovali
@hopatko nemá len nks , ovr ale aj prejavy pas v určitých kategóriách
Mna sa nepytaj kam ho mas dat, normalne som ti napisala, ze NKS ti stacit nebude a autizmus ako diagnozu zrejme nemate uzatvorenu, prejavy PAS v urcitych kategoriach nie je zaverecna diagnoza... A do beznej skolky take deti normalne zoberu.
OVR je oneskorený vývin reči, NKS je narušená komunikačná schopnosť. Prvá je ľahšia porucha, druhá je ťažšia porucha reči. Psychiater ho videl? Prejavy PAS mu kto diagnostikovali? To či sú jeho diagnózy na predĺženie RP hodne závisí od posudkového, niekde to stačí na predĺženie o rok, niekde to rovno zamietnu
ale zoberú, pokiaľ nie ste v ba, a podobne, náš išiel ako 2,5 ročný a celá trieda bola v rovnakom veku, takže p. učiteľky nemali jedno dieťa, čo sa nevie obliecť, ale 15 a zvládli to. deti sa rýchlo naučili....môjmu doteraz vydržalo, že v škôlke ide všetko, len doma to nejak "zabudne" :D hlavne dieťa sa v škôlke a pri mame správa úplne inak, chápem, že máte obavy, ale určite by som to aspoň skúsila.
No a to je chyba, klinický psychológ nestanovuje diagnózy, a tiež to musí byť špecializované pracovisko na diagnostiku PAS. Dieťa treba objednať u pedopsychiatra, na diagnostiku. Zhruba v období 3 rokov
@hopatko ja tomu všetkému rozumiem ale do bežnej štátnej škôlky mi ho v takomto stave nezoberú keďže mi to povedala učiteľka, ktorá tam pracuje , že taketo deti nepatria do škôlky. Tak hľadám spôsoby ako ďalej...
Pocit môžete mať akýkoľvek zo mňa, je to váš pocit.
Pekný deň
Hľadať škôlku kde maju asistentov poprípade zamerane na dg deti verte taka skolka mu da velmi vela...v štátnej nemaju cas ucitelky sa venovať takym veciam plus je este malicky takze by sa vedel.aj zaclenit do statnej este je polroka dlha doba deti rychlo napreduju moja nerozprávala.do 3r vobec po 3r ako tak daco povedala ano neskor potvrdenie nks ale hovorím vela zalezi o prístupe MŠ
Inak stale mas cas na rozhodnutie,ale vsetko ries dopredu.Urcite daj prihlasku do skolky.Ked sa rozhodnes inak,kedykolvek mozes povedat,ze nenastupi,ak ho vezmu. Skus vyriesit tu diagnostiku.Alebo poziadat o predlzeny rodicak.Neviem a akom casovon horizonte tam rozhoduju.V praci ti podla zakona staci dat vediet mesiac pred nastupom,ze sa vracias.Tak uz budes vediet na com si.Pri predlzenom rodicaku ti uz ale miesto v praci drzat nebudu,takze mysli aj na buducnost.Co potom.
@lulu0123 chápem, veď to je to
Septembri ma 3r - zároveň nástup škôlka, práca Auguste ideme na rediagnostiku ku klin.psychologovi , na psychiatra sa čaká aj pol roka a v ba kraji nemožné sa niekam objednať
@zuzkaa1991 na asistenta musí byť uzavretá diagnóza, čaká sa na asistenta aj rok ak ho vôbec nájdu
Najvyšší čas sa k tomu psychiatrovi objednať. Posudok od psychológa ti na predĺženie RP zo zdravotných dôvodov nebude stačiť
Vo vacsine veciach nehovoris pravdu a zavadzas. Na asistenta ak ma dieta narok, tak zriadovatel skolky ma povinnost ho zabezpecit. Necaka sa ziadny rok. Avsak treba dodrzat lehoty ziadosti.To co ti povedala nejaka ucitelka je tiez klamstvo, taketo deti su v beznej skolke, a aj bez asistenta. Okrem toho tvoje diagnozy ani nie su potrebne na asistenta. Velmi dobre viem o com hovorim, z praxe a skusenosti, a nie jedna baba pobedala...
@hopatko a v com konkrétne zavádzam? Hovorim informácie, ktoré som dostala . Ak máte nejaký problém so mnou nemusíte sa vyjadrovať k danej veci
Snazim sa ti poradit a otvorit oci, ale nevydalo, nevadi. Ze si treba riadne overit informacie ak chcem nieco riesit.
Moje dieťa s AS a OVR zvláda od 2,5 roka bežnú MŠ. O predĺženom RP som neuvažovala.
@hopatko tak suseda učiteľka nám pracuje v našej spadovej mš , dostala som takéto informácie... ohľadom psychiatra som dostala info on našej pediatričky.
@zuzanockamt to je skvelé, skúsime tu škôlku a dúfam veľmi, že to bude fungovať. Snáď ho zoberú aj ked info mám iné od p. Učiteľky
Keby si skusila aspon poldenny pobyt? Rano by sa najedol doma a naobed uz tiez. Keby aj v skolke nejedol nic, tak by toho pol dna nejako vydrzal. Na vela veci je skolka super vec - prave by to mohlo pomoct tej komunikacii napriklad. Ale zasa, ja ti radim, ty si mama, pocuvaj svoj materinsky instinkt, ten vacsinou neklame 🙂. Drzim palce.
Sama cítiš, že tvoje dieťa možno tú škôlku nezvládne, tak začni robiť všetko preto, aby si s ním mohla ostať doma. Ak ti aj neschvália predĺžený rodicak a tvoje dieťa nebude schopné v škôlke fungovať, tak čo spravíš? Toto je otázka, ktorú si potrebuješ položiť. Niektoré komentujuce ti to píšu veľmi tvrdo, lebo to, čo opisujes, vyznieva tak, akoby si nechcela hľadať cesty, len proste chceš predĺžený rodicak. Takže otázka naozaj nie je, či dostaneš rodicak, otázka je, čo je v najlepšom záujme dieťaťa. Máš ešte dosť času zapracovať na tom, aby si mala premyslené všetky možnosti, ktoré môžu nastať. Pripravuj dieťa na škôlku, pomôž mu zvládať samoobslužné činnosti, zároveň premýšľaj, čo spravíš, ak to dieťa nezvládne. To, či dostaneš rodicak, je úplne irelevantné.
Ja marec, do septembra je to pol roka. Moj syn ked mal 2.5 rozpaval asi 5 slov aj to vyznam nik nevedel, pidla kniziek mal aj priznaky autizmu ale diagnostiku nemal, cakali sme co urobi skolka lebo nebolo to jednoznacne. Odpliankoval sa az v lete tense pred skolkou tesne pre 3 narodeninami, dovtedy nemal zaujem.
Do skolky ho vzali podla veku, obliekat sa nevedeli ani ine deti nielen on, jest vedel s lyzicou ale zazrakom v skolke nechcel, zacali ho krmit a akoby ucit odznova. Prve mesiace sme mali aj nehody ze sa nevypytal kakat cikat ale opat, nebol jediny. Doma komunikoval a v skolke komunikoval s ucitelkami len ak ziskal doveru. A to mal aj cely 1. stupen ZS. Vela sme komunikovali s ucitelkami a ustali prve mesiace kym sa zaradil.
Skolka mu velmi pomohla, po 3 mesiacoch zacal pouzivat prve slove, po roku rozpraval i ked este so slabou slovnou zasobou po 2 rokoch by nik nepovedal ze to dieta zacalo rozpravat zrozumitelne az v 3.5 rokoch.
Takze moje odporucanie je do skolky ho dat, co sa najhorsie moze stat ze vam po mesiaci daju odklad alebo odporucia sami diagnostiku a predlzeny rodicak si viete vybavit aj potom.
Áno, všade sa čaká, ale ak vieš, že na termín budete čakať, tak čo ti bráni obvolať si pedopsychiatrov v mieste bydliska a syna objednať
Neviem čo sú vyššie popísané diagnózy, no poviem ti z osobnej skúsenosti, že do škôlky ho daj. Ty mu doma nikdy nezabezpečíš to , čo mu dajú v škôlke. Tak vymýšľajú aktivity každý deň , ma tam iné deti - kamarátov, robia s nimi všelijaké cvičenia atd. Môj syn keď nastupoval do škôlky nerozprával ani slovo. Tiež sme obehli všetko - psychológa, logo, neurológa .. nič mu nebolo. Po psychologickom vyšetrení určili, že je nadpriemerne inteligentný, no jednoducho nerozpráva. Je vraj určite percento deti na svete, ktoré majú oneskorený rečový vývin, bez zjavnej príčiny. Treba mu jednoducho zabezpečiť Logopéda, ono sa to rozbehne. Chce to čas. A tie ostatné veci nie sú žiadnou diagnózou. Že hádže hračky o zem je jednoducho truc. Odplienkovať ho v lete stihneš ak sa budeš naozaj snažiť. Veď podaj prihlášku a uvidis v septembri, ale ja by som ho do škôlky dala. Aj tebe bude lepšie ak zmeníš prostredie a pôjdeš do práce.