Prepis rodičovského na manžela a evidencia na úrade

nadezda4
14. nov 2012

Ahojte, potrebujem poradiť. Momentálne poberám RP na prvé dieťa. Bola som zamestnaná od 11/2009 do konca 8/2012, keďže šlo o zamestnanie na dobu určitú počas zastupovania panej, kým bola tiež na MD a RD (od 1.9.2012 ona nastúpila, čiže mňa deň predtým prepustili). Takže v podstate od začiatku septembra 2012 som len poberateľkou RP, od 5.9.2012 som na PN, 24.1.2013 mám termín pôrodu druhého dieťaťa. Nie som si istá, ale mám pocit, že na materskú nárok nemám.
Teraz však chceme s manželom urobiť túto zmenu - on by bol poberateľom RP, ja by som šla na úrad práce sa zaregistrovať ako nezamestnaná, keďže chceme na moje meno požiadať o príspevok na podnikanie. Viete mi, prosím, poradiť, ako postupovať? Môžem ísť do evidencie uchádzačov o zamestanie už teraz, keď som ešte neporodila? To sa budem chodiť normálne každý mesiac zapisovať? Alebo sa už počíta moja nezamestnanosť od septembra, keďže vlastne odvtedy už nie som zamestnaná? Prosím, poraďte, ďakujem.

urma
14. nov 2012

V prvom rade nie je mozne poberat RP alebo byt PN a sucasne byt evidovana nezamestnana.Prehodit RP samozrejme mozete na manzela a ty nabehni na prvotnu evidenciu na urad prace a tym dnom sa zaevidujes. Predtym ale treba ukoncit PN. To si zisti, ci sa ti oplati, ci budes mat narok na podporu, ci ti nie je vyhodnejsie ostat PN, ak teda beries este nemocenske.
Ak si tehotna, samozrejme mozes byt evidovana aj poberat podporu v nezamestnanoti. Ked nastupis na MD, odovzdas na urade prace kopiu ziadosti o materske od gynekologa a uz tam nebudes musiet od toho datumu chodit na podpis ani nic. To je nieco ako keby si PN. Definitivne ta vyradia dnom narodenia druheho dietata.

nadezda4
autor
15. nov 2012

@urma takze ak to spravne chapem: ukoncit PN, poziadat o skoncenie poberania RP mnou, manzel poziadat o poberanie RP a ja zaevidovat sa na urad prace.
No nie je mi celkom jasne, ako je to s tym nastupom na MD, kedze teraz nemam pracu a tak asi nedostanem ziadnu matersku, ale potom mi gynekolog vypise aj tak ziadost o materske? ci je to ziadost o rodicovske?
alebo sa to vola ziadost o materske ale neodnesiem to na socialnu poistovnu ale vlastne hned na urad prace a tym to bude vlastne len akoby som ziadala o rodicovsky prispevok. No a teraz mi este napadlo, ked ten RP bude poberat manzel, tak kto bude ten ziadatel? ja ci on?
mam v tom chaos 😒
ale vdaka aj za tuto odpoved, ked bude dalsia, len potesi a snad mi mnoho veci vyjasni

matozazzo
15. nov 2012

@nadezda4 Ahoj, takze, ked splnis podmienku 3m na urade prace, das ziadost na UP o prispevok, ides na skolenie (ja som sla az po pol roku). Potom robis test, obhajis si to, zhruba po mesiaci a pol podpis zmluv a od toho datumu do mesiaca - dvoch mas peniaze. Ale... nie, pokial do toho budes rodit. Nestihnes to a nesplnis podmienku. Takze teraz to urcite nestihnes. Ja som ziadala o dotaciu v oktobri 2010, na skolenie ma pozvali o pol roka (maj 2011), skusky boli az o mesiac a pol (zac. jula 2011), mesiac cakas na podpisy zmluv a oni ti daju termin, kedy si najskor mozes otvorit zivnost. Pocas toho som zistila, ze som tehotna... Zivnost som otvorila 18.8., vyradili ma z UP a od 19.8.som nastupila na matersku. Ak by som nastupila skor na matersku, dotaciu by som nedostala. este ze na UP boli taki zlati a urychlili to o 2 tyzdne, lebo sa caka min. mesiac na podpisy zmluv. Na matersku som nastupila 4t pred porodom. Ak mas termin v januari, nemas sancu to stihnut...

matozazzo
15. nov 2012

@nadezda4 k rodicaku a materskej. Zajdi na soc. poistovnu a tam ti povedia, ci mas narok na matersku, su tam podmienky tusim 270 dni nemoc. poistenia za 3? roky, a vypocitaju ti to. Ak ti nevznikne narok, budes poberat hned rodicovsky prispevok (zajdes na UPSVaR). Nemozes poberat 2 rodicovske, takze moznost, ze jeden bude poberat rod. prispevok na 1 dieta a druhy na 2. dieta neexistuje, bude ti patrit len jeden. Ine by bolo, ak by starsie dieta slo do jasiel alebo skolky, kde by mu potvrdzovali prispevok na starostlivost o dieta, vtedy by si mala narok na rodicovsky na novonarodene a Prispevok na starsie (= zaplatila by si ho cely asi skolke).

nadezda4
autor
15. nov 2012

@matozazzo co nemam sancu stihnut do januara? myslis cely ten proces az po ziskanie dotacie? mne teraz nejde o to, aby som mala peniaze do januara, to je jasne aj mne, ze to nestihnem, mna skor zaujima, ci mozem teraz skoncit poberanie RP (ktore by preslo na manzela), ja ist na UP, ked viem, ze musim byt min. 3 mesiace, ak chcem dotaciu, ale ci sa to da - medzitym aj porodit a normalne sa mi budu pocitat tie 3 mesiace od teraz, alebo mozem ist na UP az po porode? 😒

nadezda4
autor
15. nov 2012

@matozazzo to viem, ze sa bude poberat len 1 RP, a myslis, ze na socialke mi to povedia na pockanie, alebo zase budem musiet cakat na ich rozhodnutie, ktore neviem kedy pride a to zase len natahuje cas...

matozazzo
15. nov 2012

@nadezda4 Na matersku musis nastupi min. 6t pred porodom, co mi vychadza zaciatok decembra... takze ak sa aj teraz zaevidujes, budes na UP len mesiac. Po skonceni RP sa ti ten mesiac zaratavat bude, ked pojdes opat na UP. Ale dotacie z UP su podla mojich informacii zatial len do roku 2013

matozazzo
15. nov 2012

@nadezda4 Mali by ti to povedat na pockanie, ci splnas podmienku tych 270 dni poistenia, pokial tam maju od teba vsetky podklady za posledne 3 roky. MM pracoval v jednej firme, kde v tom mali celkom bordel, sice za nich platili, ale nemal tam o tom zmienku... Takze musel dokladovat zmluvy a oni to tam dopisali. A este, podla toho, na akeho pracovnika natrafis. Aspon u nas sa stale striedaju, takze niektori o tom nemaju ani paru... :(

nadezda4
autor
15. nov 2012

@matozazzo cize na matersku nastupim (no napriek tomu, ze sa to tak vola, kedze na nu nemam narok, za ten cas dostanem len RP) a az do dna porodu sa vlastne nebudem musiet zapisovat na UR? a potom uz hej? odkedy?
pokial viem ja, od aprila 2013 sa maju sprisnit podmienky pre dotacie, ale neviem o tom, ze by to bolo potom pozastavene...

nadezda4
autor
15. nov 2012

@matozazzo no je to dost problem s niektorymi pracovnikmi, ked som odnasala PN, nevedela som ci vobec nieco dostanem a na pockanie mi nic nepovedali, este ani do dnesneho dna mi nic domov neprislo... 😒
ale toto je mozno ine

matozazzo
15. nov 2012

Ak nemas narok na matersku, tak ju nebudes dostavat (to je zo socialky), ale budes dostavat rodicovsky prispevok (z UPSVaR), to su 2 rozdielne prispevky. Pocas celej rodicovskej dovolenky na UP nechodis, len im prinesies papier, ze nastupujes na rodicovsku alebo matersku dovolenku. A ked ti skonci, pojdes sa opat nahlasit. Na UP sa chodis zapisovat, ja som bola aj v 7m :( potom uz nie, ale to som riesila dotaciu, inak myslim, ze chodis dokial nemas 6t pred porodom a tym padom narok na materske. Co sa tyka, ked narok nemas, ale budes poberat rodicovsky, tak neviem.. Im sa menia zakony kazdu chvilu, zasla by som na UP a opytala sa radsej. A co sa tyka socialky, ak ti nic neprislo, zajdi tam, maju tam bordel, jeden pracovnik nieco zaeviduje, druhy o tom nevie, atd. Ja som tam chodila snad kazdu chvilu a radsej si to overovala a ak mi nevedeli povedat, pytala som sa rovno za nadriadenym... A dotacie, co ja mam posledne info z min. tyzdna su zatial do konca roku 2013. Co bude potom, budu vediet az bud. rok. Vraj nie su peniaze, aj teraz mnohe veci stopli... Bol to projekt z EU na 5 rokov - do roku 2013, ci sa predlzi, zatial nevedeli.

urma
15. nov 2012

@nadezda4 pribudlo tu dost komentov, len sa mi to nechce vsetko citat, mozno ti baby uz odpovedali...ale napisem ti aj tak na otazku, co si sa ma pytala. 😉
Na MD mozes nastupit aj z tzv. ochrannej lehoty, ktora je az 8 mesiacov od skoncenia prac. pomeru. Je jedno, akou formou bol skonceny, to iste plati aj pre evidenciu na urade prace. To len tak na okraj... No ci mas narok na materske, tak to sa mi teraz nechce presne pocitat z tych datumov, co si davala, ale je potrebne, aby si mala zaplatene odvody min. 270 dni za posledne 2 roky, cize moze to byt aj z viacerych uz skoncenych prac. pomerov, pripadne ako samoplatitel dobrovolne nemocensky poisteny. Info ti da bud socialna poistovna,prip. byvaly zamestnavatel, ktory tie odvody zasielal na soc. poistovnu.
Uplne presne ti neviem povedat, ako to je so samotnym tlacivkom ziadost o materske od doktora v pripade, ak by ti nevysiel narok na materske. Ale to je len malicky detail. Z toho by som tazku hlavu nemala.
Ziadatel o RP bude manzel, bude potrebovat este potvrdenie z uradu prace, ze ty si evidovana. Aspon tu u nas to pozaduju.

lubkasungirl
3. feb 2013

upozornujem,ze môzes byt evidovana na UP aj brat rodicak

zuzanat
21. feb 2013

ahojte, chcela by som poprosit o radu, ak mi viete niekto pomoct. Ide o tom, ze som bola od septembra evidovana na UPSVaR ako nezamestanana a dostavala som podporu, tak mi vsak tento mesiac konci a teraz neviem, ci tam mam ostat evidovana s tym , ze sa budem hlasit ako doteraz, ale nebudem dostavat podporu, ale mam dat ziadost o vyradenie z evidencie a prihlasit sa spat na poberanie rod.prispevku. RP bral doteraz moj manzel, koli tomu, aby som ja dostala podporu. Dakujem za kazdu radu 😉

zuzka38
21. feb 2013

@zuzanat ahoj, aj my sme to tak mali a po skonceni podpory sme si to vymenili, sla som na rodicak.. zavisi od toho ci si planujes pracovat alebo nie, ja som vedela, ze nie, tak preto sme to prehodili potom na mna..

zuzanat
21. feb 2013

@zuzka38 dakujem! Ja si pracu praveze hladam, som dufala, ze ani nevyuzijem tu 6mes. podporu, ze nastupim do prace, len zial sa mi nedari nic si najst.Takze mozem kludne ostat evidovana? zdravotne za mna plati stat?

zuzka38
21. feb 2013

@zuzanat ano, ak budes nadalej chodit na UP a nosit potvrdenia, teda ostanes evidovana, tak za teba platia zdravotne nadalej 😉 drzim palce v hladani

mmmarta
14. júl 2013

@urma tvoj prispevok , na ktory reagujem je sice uz dost stary, ale co si chcela povedat touto vetou:
Na MD mozes nastupit aj z tzv. ochrannej lehoty, ktora je az 8 mesiacov od skoncenia prac. pomeru. Je jedno, akou formou bol skonceny, to iste plati aj pre evidenciu na urade prace. - konkretne- to iste plati aj pre evidenciu na urade prace. Chces tym povedat ze zaevidovat na urade prace sa mozes len do 8 mesiacov od ukoncenia pracovneho pomeru a co ked ti do toho vojde materska.
MOj pripad, 18.6. ukonceny pracovny pomer, na urade prace mi povedali ze sa mozem prihlasit aj potom ako mi skonci materska, tak som aj urobila, nechce sa mi tam chodit s bruchom.
8.8. nastupjem na MD, ta skonci niekedy v marci t.j. davnom do 8 mesacnej lehote.
Pytam sa ci skutocne plati to co si napisala, nakolko sa mi ani nechce verit ze by mi tam klamali a vedome.
Dik za odpoved.

urma
14. júl 2013

@mmmarta nie 😉 , myslela som tym uradom prace to, ze je jedno, akou formou bol skonceny pracovny pomer, to nema vplyv na pripadne poberanie podpory. Lebo niekedy v minulosti to nebolo jedno, podla akeho paragrafu koncil PP. Takze klud.

mmmarta
16. júl 2013

@urma Fakt, ked som si poriadne precitala tvoj prispevok, je to tam. Uz som nejaka predposrata. Sorry za blby prispevok.

urma
16. júl 2013

@mmmarta V pohode 😉 ,ja zas ked som to po sebe citala s odstupom casu, tak som sa tiez skoro nepochopila 😀 😀. nadezda4 mala vela otazok, tak som to tak akosi zpakovala..

1stefi121
30. máj 2016

@zuzka38 ahoj mam ten isty problem konci podpira a chcem prepisat predl.rodicak do 6 rokov na seba teraz berue muz .ako postupovat .?

yoginko82
14. jún 2016

prosim poradite niektore co ste boli v rovnakej situácii ako ste postupovali?co a ako vybavit najskor? som na rodicovskej dovolenke.chcela by som rodicovsky prehodit na priatela ktory pracuje. ja nastupim do prace.vezmem den dovolenku a dostanem vypoved.nakolko mi to hrozi. nasledne sa zaevidujem na urade prace a budem poberat davku v nezamestnanosti.po skonceni prepisem rodicak na seba.ako postupovat? co najskor vybavit? dakujem krasne

1stefi121
14. jún 2016

@yoginko82 my to teraz riešime ja som evidovana na urade prace v piatok budem žiadať davku v nezamestnanosti a včera sme podali papiere na predl. matersku na muža po skončeni podpory ho prepišem na seba

1stefi121
14. jún 2016

@zuzka38 ahoj a ak sa vyhlasim z evidencie po dobrati podpory a prepišem naspeť na seba rodička ako je to z platenim odvodov nechcem behať po uradoch a každy mesiac sa hlasiť. Musim byť evidovana?

1stefi121
14. jún 2016

@yoginko82 ale ako je to potom či musim byť evidovana alebo sa možem vyhlasiť z evidencie to teraz netušim potom si to zistim

yoginko82
20. jún 2016

@1stefi121 ahoj chcem s opýtať či tvoj manžel má nárok na materskú ? Či bude poberať materské alebo rodičak? Môjmu priateľovi vyjde nárok na materské ale on si to nechce uplatniť nakoľko chce ostať pracovať.chce požiadať len o rodičak ale na up od neho chcú potvrdenie že nemá nárok na materské

1stefi121
21. jún 2016

@yoginko82 rodicak a to na materake sme este nenosili nikto nic nepytal.

1stefi121
21. jún 2016

@yoginko82 moja uz mala 3 roky my vybavujeme tu predlz.zo zdrav.dovodov