Prídavky na deti 2023 a okamžité zvýšenie stravného na ZŠ
Ako osamelý rodič-samoživiteľka som sa potešila, že vláda konečne doviedla do šťastného konca aspoň nejakú tú pomoc rodinám s deťmi, Trvalo to však len do vtedy, kým som neotvorila Edupage, a neuvidela predpis stravného v ZŠ na Ďalšie obdobie. V skratke , neviem konkrétne, či sa zvýšilo stravné alebo manipulačný poplatok, lebo samozrejme žiadna informácia neprišla a na stránke obce do včerajška žiadne VZN nebolo zverejnené. Takže celkovo to vychádza že od septembra (po zvýšení) sa platilo za celý mesiac cca 32-33 EUR,
teraz to vychádza na 55-56 EUR za mesiac čo je o 22-23 Eur viac -čiže zvýšenie o cca 70%, nehovoriac , že to "zhltne" takmer celú sumu o ktorú bol zvýšený prídavok na dieťa.
Druhá časť je , že som aj zamestnanec.....v tomto prípade sa zvýšilo minimálne stravné zo sumy 4,80 na 5,10 čo je o 0,3 EUR - alebo inak 6-7 %.
Vychádza to len mne ako šialený nepomer? Asi sa potrebujem len "odvzdušniť", ale načo sa naši politici tvária, že ako pomohli rodinám, keď vlastne reálne len cez rodičov posunuli peniaze obciam? Keď sa tvária, že v prípade zamestnancom prišlo k nárastu cien stravovania len o nejakých 7 %, prečo dovolia obciam ,aby zvýšili v prípade detí cenu za stravovanie o 70%?
@77katarina ..presne toto ma štve najviac.....ako to prezentujú a aká je realita
@mirica ďakujem, takže cca o 20 euro menej
A deti nad 18rokov studujuce maju rovnaky bonus ako do 18? Lebo pridavky nizsie. Ved oni rodicov nestoja tolko.
Ono zase dosiahnuť tých 850eur na DB nie je taká hrôza. Len veľa.ludi nevie o koeficiente náročnosti práce a robia za minimálnu mzdu na pozíciách ktoré spadajú už vyššie. Minimálna mzda pri 2.stupni je 840eur... to sú všetci predavači, pokladnici, všetci s hmotnosťou zodpovednosťou... v prvej triede sú naozaj len základné profesie, pomocné práce, upratovanie atd
@mirica ale ved chodis do obchodu tak vidis ako sa zvysuju ceny potravin energii co maju tym detom varit zo vzduchu ? mna prekvapuje ze niekoho prekvapi ze sa zvysila cena obedov a este poznamka ta by sa zvysila bez ohladu na matovica ci bonus po komunalnych volbach sa vzdy zvysuju poplatky a to ze o tolko je dosledok inflacie atd (a za tu matovic nemoze je celosvetova)
mohlo to by tak zeby sa pridavky zvysili o par centov bonus o nic ako za predchadzajucej vlady a aj tak vy sa poplatky zvysili a potom by ste hadam boli spokojne
k tym samozivitelom na RD - realne taky clovek musi aj pocas RD pracovat
@loginexistuje u nás vyslovene povedali ze musia zvyšovať kvôli daňovému bonusu, to je taká suma ze koniec. A zvyšuje sa všetko, nie len strava, rezia aj skolske kluby s predpokladam ze eovnsko skolky a jasne (tam uz prehlad nemám). Keď to chceli zaviesť mali to dat z rozpočtu štátu a nie obci.
Co je smutné, ze podľa mňa ani nie je možné primerane zdvihnúť platy tomuto zdražovaniu. Je to proste cyklus a mam obavy ze veľa firiem skončí tento rok. Už teraz veľa k 31.12. Pozatvaralo prevadzky v mojom okolí... takých co dlhé roky fungovali.
@simca06022011 tak pozri o kolko si zvysil vas primator plat po nastupe a svojim ludom
pozri ako maju narozpoctovane prijmy ake uzatvaraju zmluvy atd
ano povedat sa to musi ale preco potom samospravy nechcu danovy mix ? preco nehovoria o tom ze sa im prijmy z podielovych dani kazdorocne zvysuju
ak sa toto nesekne nikdy nepride k znizeniu danovo odvodoveho zatazenia ktore je u nas nemale ? a kvoli samosprave ? ano su to nepopularne kroky lebo namiesto toho aby zvysili dane z ehnetelnosti ktore su u nas smiesne oproti okolitym krajinam zvysuju poplatky pre rodicov
@loginexistuje ale jasne, to je druha vec... :D statna sprava je najvacsi zrut penazi... ludia prikovani ku stolickam za odmeny, platy.
@mamula20 Len o vysku inflacie je malo, a na vyssie nema kazdy zamestavatel prostriedky. A zvysit o vysku inflacie = zvysit ceny na vystupe viac ako o tolko, a rozkruti sa nam tu kolotoc zvysovania.
Prídavky sú určené na kompenzáciu týchto zvýšených nákladov. Vláda ich zvýšenie potichu schválila ešte na jeseň. Veľmi potichu.
@mamula20 normálny zamestnávateľ?môj kamarát ma gastro prevádzku nechcem písať o koľko mu stúpli náklady, cenu jedál sa boji zvýšiť a nie je už reálne každu chvíľu zvýšiť platy o inflaciu a uberať sa o svoj zisk.Ved vidíš na výplatnej páske koľko stojí zamestnanec zamestnávateľa preto toľko firiem šetrí a prinútia ľudi ísť na živnosť.Moj muž tiež dostal taký darček po 10 r🙂
@doriiis to mi je jasné. Ale bonus sa zvyšuje.
@mirica ja som sa naopak čudovala, že sa ceny stravného nezdvihli už minulý rok. Pri tej inflácii museli školy uz tak s tými obedmi čarovať. A ak si zamestnaná, nezvýšia sa ti len prídavky, ale aj daňový bonus, možno nie na maximálnu výšku, ale o niečo určite.
@mamula20 a kam sa myslíš pretaví to zvýšenie platov? To je presne ako s tými bonusmi. Keď zamestnávateľ zvýši platy, zvýši si ceny tovarov alebo služieb a ty si za ne z toho zvýšeného platu opäť priplatíš, čiže si tam, kde si aj bola. Plus sa to zdraženie následne dotkne nielen tých, ktorým sa mal aký plat zvýšiť, ale aj dôchodcov či matky na RD. Pretože žiadny zamestnávateľ si nebude dobrovoľne znižovať svoje zisky, hlavne nie po období covidu.
@simca06022011 ja sice robim vo verejnej sprave, radovy zamestnanec, odmena od covidu nehrozi vobec, pred tym bola raz polrocne ale teda suma 100-200€ ziadne take ze vo vyske aspon tabulkoveho platu🥸 a zvysenie mzdy ano teraz mame mat +7% a dojalo ma ze to co tabulkovo zvysia mi ponizia na osobnom (nie zeby to bola zavratna suma) ohodnoteni cize sa nepohnem ani o 1€. Takze hladam novu roboti lebo tudy cesta nevede 😔
@lenuska9999 ale ceny nešli hore o 70-100% ako to stravné bežne všade išlo..
@zuzinabila lenže tam treba prirátať aj cenu energie a cenu práce ktoré išli tiež hore..
@mamula20 nam v okresnom meste poplatky za odpad zvysovat nebudu , uz to bolo avizovane primatorkou dnes. a ani dane.
Baby a to je Vaše prvé zvýšenie obedov? Pýtam sa preto, lebo nám zvýšili od nového šk. roka stravu o 15 e. Tak snáď teraz nezvýšia zas....To by bolo celkom dosť teda... Zatiaľ nič neprišlo na Edu.

@mirica áno to viem, už pracujem vyše 25 rokov, takže jasné budem mať nárok na DB, len ma štve, že v TV to hovoria takým štýlom, že kazdí pracujúci bude mať nárok na 140, čo viem, že je kravina 😤