Prídavky na dieťa - podmienky

quinten
9. okt 2015

Prosim Vas, kto ma narok na pridavky na dieta? Som obcanka SR, moja dcera takisto. Narodila sa tu a zili sme tu do jej 14 roku. Teraz od septembra nastupila do 8.triedy ZS v Ceskej republike. Obe mame stale aj trvaly pobyt na uzemi SR, aj tu travime vela casu. Ja som dobrovolne nezamestnana. Jednoducho len pocas skolskych dni byvame v CR. Kmenovu skolu mame tiez v SR. Na urade sa to nahodou dozvedeli a teraz robia chytre vraj nemam narok na pridavky a preco som to nehlasila. Ja ale vobec nechapem preco? Ja myslim, ze stale splnam ako obcan tejto republiky, ktory sa riadne stara o svoje dieta, podmienky na pridavky,

liebling98
9. okt 2015

@quinten nezáleží od trvalého pobytu, ale od miesta, kde sa zdržiavate. Keďže chodí v ČR do školy, zdržiavate sa tam. Požiadaj tam o prídavky. SR je len sekundarnou krajinou na výplatu dávky. Ak v ČR nespĺňaš podmienky na výplatu prídavkov, nech Ti to dajú písomne a potom to potvrdenie predložiš na UPSVAR a až potom ti priznaju prídavky.
Bola som v podobnej situácii, keď syn začal v zahraničí chodiť do škôlky, stopli mi prídavky aj rodičak na mladšieho syna. Prídavky som dostávala zo zahraničia, rodičak mi doplatili na SK, keďže krajina, kde sme boli niečo ako rodičak nemá, taknastupoval slovenský UPSVAR ako sekundárne príslušná inštitúcia.
Okrem toho, Ty si nezamestnaná, čiže väzby na Slovensko sú u Teba nulové.

quinten
autor
9. okt 2015

Uprimne som z toho dost prekvapena. Ako mozem ziadat o pridavky na dieta v CR?? Moje dieta tam len chodi do skoly. Nemame tam ani prechodny pobyt, ziadne vazby. Tu mame prenajaty byt, byvame tu pocas volnych dni. Platim si tu poistenie. Ved aj nezamestnany ma narok na pridavky. A je stale aj ziackou skoly v SR. Skola ju eviduje a dostava na nu peniaze.

liebling98
9. okt 2015

@quinten nespomínaš otca dieťaťa. Ak on pracuje v ČR, je to dôvod na žiadosť o prídavky.
Na UPSVAR sa vypĺňa tlačivo Vyhlásenie o bydlisku. Udáva sa tam, o.i., či a kde sú rodičia zamestnaní, kde sú zdravotne poistení, kde dieťa chodí do školy, kde má lekára. Na základe toho sa určí, ktorá je primárna a ktorá sekundárna krajina na výplatu dávok (pplatí pre tých, čo sa zdržujú/ppracujú v zahraničí).

loginexistuje
9. okt 2015

@quinten a ako mas doriesene zdravotne poistenie v Cechach?

no v podstate maju uradnicky pravdu ... uz sa neposudzuje krajina trvaleho pobytu ale krajina OBVYKLEHO pobytu a ten sa posudzuje aj napr. podla toho kam dieta chodi do skoly... nie podla kmenovej skoly ale podla miesta kde sa zdrziava po vacsinu roka ..

Musis preukazat ze nemate narok na pridavky na deti v cechach... a az potom mozete poberat zo slovenska .. bude sa posudzovat aj otec dietata ... a krajina kde pracuje...

fidorka7
21. okt 2015

@liebling98 ak matka v SR nepracuje a bydlisko majú v ČR, tak slovensko nie je ani sekundárne príslušné. Nároky založené len na trvalom pobyte sa neuznávajú.
a nevieme nič o pobyte a zamestnaní pána otca?

liebling98
21. okt 2015

@fidorka7 nevieme nič viac. Ani kde má dcéra lekára a zdravotné poistenie...
Ale zrejme zakladateľku sklamalo, že jej nikto nedal za pravdu, tak už debatu ďalej nerozvijala

fidorka7
21. okt 2015

@liebling98 tiež si myslím...

quinten
autor
22. okt 2015

Mile dievcata, debatu som nadalej nerozvijala, nakolko som nezamyslala tu diskutovat a dohadovat sa. Hned v prvych prispevkoch som dostala potrebne informacie, aby som vedela ako mam dalej postupovat. Takze za ne dakujem.
Temu som nezalozila, aby mi daval niekto za pravdu.

A ako som pisala vyssie, nielenze tu mame trvaly pobyt, mame tu aj na zmluvu prenajaty byt, platim si poistenie do slovenskej poistovne, teda aj moja dcera je poistena tu + je komercne pripoistena, lekara vseobecneho, ocneho, zubneho ma tu a vsade chodime na pravidelne prehliadky. Otca dcera nema, tzn. ze nema nikoho zapisaneho v rodnom liste.

fidorka7
22. okt 2015

@quinten nič to nemení na tom, že ak sa zdržiavate v čechách a na slovensku nepracujete, nedostanete u nás nič... nechcem ti brať ilúziu, ale robím s tým, takže tak...

janina99
1. dec 2015

@fidorka7 podľa tvojho príspevku asi pracuješ na UPSVR, možno mi teda poradiš. 30.12 som si podala žiadosť na prídavok na dieťa. Syn ma 4 roky. Doteraz som naňho žiadne prídavky nebrala, keďže manžel bol chvíľu v anglicku tam mu prídavky neschválili, teraz pracuje v čechách a ani tam mu ich neschválili. Zaujíma ma teda či by mi nevyplatili prídavok na dieťa aj spätne???