Prídavky vo Švajčiarsku a tlačivá potrebné na Slovensku
Ahojte, potrebovala som poradit, dnes som bola na Urade prace a nakolko priatel pracuje vo Svajciarsku, tak nemozeme poberat pridavky na dieta tu na Slovensku. Rodicovsky prispevok si mozeme uplatnit na Slovensku, nakolko vo Svajciarsku takyto prispevok neposkytuju, ale musime mat prehlasenie, ze kanton neposkytuje takuto davku, ale ja neviem, kde toto prehlasenie ma priatel vybavit. Nachadza sa v kantone St. Gallen. Prosim, ake tlaciva su potrebne vyplnit tu na Slovensku a ake naopak vo Svajciarsku. Tetuska na Urade prace splietala nieco aj s tlacivami E 401 a E 411, ake su to tlaciva, to potrebuje tiez Urad prace tu na Slovensku? Dakujem velmi pekne za radu.
@dorothea221 treba ist na urad prace a tam ti vypisu prenosne dokument (PD) podla vzoru EU, ktore platia aj vo Svajciarsku...mali by to vediet lebo tam pisu, kto je clenom rodiny a kolko poberas rodinne davky na SK, ak teda pracujes a poberas ich...
@lubina ja som tam volala a povedali mi pani, čo tam bola, že tu na SK si mam pridávky pozastaviť a žiadať o zamestnávateľa vo švajčiarsku, on mi vraj da nejake tlačivo pre nich. Ale hlavne ma zaujíma čo ešte k tomu treba okrem toho tlačiva, aby som si to pochystala a pozháňala.
@dorothea221 ak pracujes na SK a deti su na SK, tak pridavky dostanes na SK a ak muz pracuje vo Svajciarsku, tak on dostane len doplatok, ten rozdiel medzi Sk a Svajciarskymi pridavkami....ak chces vediet viac napis mi do IP
@lubina ahoj, mohla by som ti prosim napisat aj ja ip ?
Ahojte, dievcata ako to je s pridavkami vo svajciarsku? Mam hrubu mzdu a moj zamestnavatel tu hrubu mzdu rozrata akoze mi v tom zahrnul tie pridavky. Cize nemam nic navyse. To co je za blud??? Mozem si o ne poziadat sama cez urady? Mozu chodit na slovensky ucet ktory ma dcera urobeny (studentsky ucet), ze urady by to poslali jej?
Ahojte. Prosím nevie niekto koľko percent z rodičovskeho príspevku zdania vo Švajčiarsku? Bývalí tvrdí že z 2100 čo dostáva na rok mu strhli 900 eu. Je možné že je dan taká vysoká? Ďakujem
@ildiko1978 myslis slov rodicaku? Alebo svajciarskych rodinnych pridavkov...rodinne pridavky sa zdanuju, resp prirataju sa k prijmu a ten sa zdani...alez cistych rodinnych pridavkov taka vysoka dan urcite nie je okrem toho ak ma dieta tak ma dan nizsiu v pripadeze neplati alimenty, ak plati vyziivne tak plati sice dane ako slobodny bezdetny ale na zaciatku roka si moze poziadat o upravu dani a zakl.dane mu znizia o vyzivne a nanovo prepocitaju cize mu nieco vratia...takze ak ti tvrdi ze z 2100chf plati 900e dan tak ta klame
@ildiko1978 ahoj. Mne chodia prídavky spolu s výplatou a dane sa z toho žiaľ strhujú. Každý platí percento daní podľa výšky prijmu. Ak budeš vedieť koľko priateľ zarába, v kt.kantóne je, aké povolejie má, tak ti viem pomôcť kuk, koľko platí dane z platu a potom by sa to malo dať vyrátať.
@dorothea221 pridavky idu cez zamestnavatela a zdanuju sa ale nie su sucastou hrubeho prijmu len zdanitelneho prijmu, cize sa z nich plati dan, na vyplatnej paske by mali byt ako extra polozka Ak ta zavadza mozes sa obratit na prislusnu ausgleichkasse ze ti ich nevyplaca ako ma....a on dostane prikaz to vyplatit, na svk ucet kt ti nepatri ti to asi neposlu ale treba priamo na urad...
@sense mam aj svoj ucet. Skor som to myslela tak ze ci skor na tie detske neposlu. Este sa chcem opytat zamestnavatelovi mam dat original prelozene rodne listy alebo staci kopia? Este ich budem potrebovat inde. Tiez ma zle nahlasili na uradoch ze som slobodna tak mi strhli velke dane. Prelozeny sobasny dam zamestnavatelovi nech to napravi. Tie dane co mi zle stiahli mi vratia k nasledujucej vyplate ci si mam podat danove priznanie?
@dorothea221 ak ta viedli ako slobodnu s detmi tak urcite neplatis viac ako vydata....ak ti to zamestnavatel v dalsej vyplate neupravi v januari mozes poziadat a korekturu dani sama cez danovy urad, rodne listy by mali byt original... ak mi napises mozes aj spravu, ci muz pracuje al nie, kt si kanton, kplko zarabas brutto a kolko mas deti tak ti napisem kolko by si mala platit
@dorothea221 mne tiež zle sťahovali dane, za rok 2015, 2016 som žiadala už daňové o vrátenie, behom týždňa mi to poslali na účet.
Za rok 2017 sa tiež musím v práci opýtať, že kto mi to vyrovná.
@sense Ďakujem za odpoveď. Bohužiaľ neviem dokázat že to nie je toľko. Alimenti neplatí vlastne nie na papieri nakoľko sme ešte manželia ale žijeme zvlášť. Viem že zarába niečo medzi 3500 a 4000 EÚ mesačne. Pracuje ako mäsiar.
@vilma7 Ahoj. Viem len toľko že zarába medzi 3500 a 4000. Nie sme na papieroch rozvedený len zvlášť žijeme. A to potom on má mať nižšiu aj daň. Z 2100 sa mi zdá priveľa tých 900.
@ildiko1978 ak spolu nezijete nizsiu dan neplati teda ak nemate rovnake bydlisko...zo 4000brutto,povedzme 4200 chf ani s rodin.pridavkami by 900eur cca 959chf neplatil, pretoze j a zarobim viac , plus aj muz pracuje plus dieta cize dan je vyssia a platim menej ako 1000chf dan...takze ta klame a z cisto rod.pridavkov je mozno 5chf dan nie viac....
Vies v ktorom meste zije,re sp v kt kantone?
@vilma7 kto ti robil daňové, podávala si ho kde?
@sense Bohužiaľ neviem kde presne pracuje. Ale sme na jednej adrese. Respektíve na papieri áno. Ja som sa z deťmi odsťahovala už dva roky do zadu ale adresa nám tam ostala.
@dorothea221 napiš rovno na daňové v kantone kde bývaš. A kľudne sa ich opýtaj, napíš im výšku príjmu a info a oni sa ti na to určite pozrú. Ja som bola s ich komunikáciou veľmi spokojná.
@dorothea221 staci kef napises na danovy urad kantonu kde byvas ze ziadas o.korekturu nakolko ti zamestnavatel zle odvadzal a oni ti napusu co potrebujes dolozit...treba ratat s tym ze to trva aj polroka kym dostanes vyjadrenie, plus tam treba dopisat ze v pripade preplatku nech ti to.pislu na cislo uctu a ten tam napis...
@ildiko1978 to mu v žiadnom prípade tolķo nestiahnu, plati zrejme 1-2 % dan.
@ildiko1978 ok to je jedno v kazdom pripade z rodinnych pridavkov urcite nie je polovica dani..a ak nezijete spolu treba ziadat o vyzivbe na teba aj deti a tam bude musiet preukazat prijem...plus ak zijes aj ty vo swiss tak nato su presne tabulky...abpri prijme vcistom 3500, je vo swiss vyzivne na 2deti cca 1000 chf cca 900 e
@sense Budem podávať žiadosť na rozvod. Ak sa to celé skončí môžem sa obrátiť na teba ako zo Švajčiarska dostať od neho peniaze? Ak je teda taká možnosť čo súd nariadi aby podieľali na môj účet.
@ildiko1978 ja nie som pravnik...ale spytat sa mozes ak budem vediet poradim, alebo mozes napisat aj do skupiny svajciarsko, vzdy sa tam najde niekto kto poradi...
Dobrý deň,
manžel pracuje už niekoľko rokov vo Švajčiarsku a požiadal si o vyplatenie prídavkov na deti (máme 4 deti, na ktoré môže poberať). Nedostal však vyplatené prídavky na jednu dcéru za r. 2015 a 2016. Agentúra, v ktorej vtedy pracoval sa zatajuje, nereagovala na viaceré výzvy. Rozhodli sme sa to v spolupráci s právnikom dať na súd. Nemáte niekto skúsenosť, či je šanca súd vyhrať, či vôbec do toho ísť? Ďakujem
Chceme žiadať vo Švajčiarsku zamestnávateľa o rodinné přídavky. Stačí k tomu rodný list preložený apostilou, alebo je potrebný aj ďalší doklad? Je možné pozastaviť poberanie rodinných prídavkov na SR a žiadať ich v plnej výške vo Švajčiarsku, alebo je možné vo Švajčiarsku žiadať len doplatok? Ďakujem.
@iveta7677 zavisi od toho, kde pracuje druhy rodic dietata.....ak je jeden pracujuci vo SVajc. a druhy napr. na SK a dieta zije na SK, tak primarny stat je SK a zo Svajc. sa dostava len ten rozdiel. ale nie je to tak, ze ty si vyberies, kde dostavas davky ide to podla pravidiel priority a EU nariadenia o koordinacii socialnych systemov. To nariadenie plati aj vo SVajc, aj ked to nie je clesky stat EU

Ahojte, čo potrebujem do švajčiarska, aké papiere, aby som si mohla vybaviť prídavky?