Prídavky vo Švajčiarsku a tlačivá potrebné na Slovensku
Ahojte, potrebovala som poradit, dnes som bola na Urade prace a nakolko priatel pracuje vo Svajciarsku, tak nemozeme poberat pridavky na dieta tu na Slovensku. Rodicovsky prispevok si mozeme uplatnit na Slovensku, nakolko vo Svajciarsku takyto prispevok neposkytuju, ale musime mat prehlasenie, ze kanton neposkytuje takuto davku, ale ja neviem, kde toto prehlasenie ma priatel vybavit. Nachadza sa v kantone St. Gallen. Prosim, ake tlaciva su potrebne vyplnit tu na Slovensku a ake naopak vo Svajciarsku. Tetuska na Urade prace splietala nieco aj s tlacivami E 401 a E 411, ake su to tlaciva, to potrebuje tiez Urad prace tu na Slovensku? Dakujem velmi pekne za radu.
Jasne pracuje ;) len ma zaujimalo ci nic ine opytam sa nato mutterschaftbeihilfe.to bude asi zavisiet od platu muza asi.
Narok na mutterschaftsbeihilfe v kantone luzern mas vtedy ak vas prijem nepresiahol 44tis
Aj sa treba niekam nahlasovat.som doma ako hausfrau nikde som sa nenahlasovala.
Ok ;)
To neplatime.
Kolko to je?
@cawes jeder kind ma narok na rod.pridavky.... ale na beihilfe ma narok len socialne slabsi resp do urciteho prijmu na dobu 12 mes po narodeni al. 3 mes pred a 9 po... s tym ahv neviem ci je to povinne nikdy som to neriesila lebo vzdy som pracovala....ale je mozne ze ak chxe mat zena na nieco narok materska atd tak bi to platit mala
To urobi tak vela ked to cca 5r nebudem platit?
@fetinko ak ma tvoj muz normalnu pracovnu zmluvu a ste manzelia, tak on odvadza ahv. a kedze ty si hausfrau, tak odvadza kvazi aj za teba a nie si beitragspflichtig.
teoreticky mozes odvadzat ahv aj ty sama za seba a dokonca musis, ak nie ste manzelia alebo ak on nezarobi dostatocne. su tam nejake limity 😉
http://www.bsv.admin.ch/themen/ahv/00018/01212/...
Ahojte, chcem sa opýtať, idem zatiaľ na tri mesiace pracovať do švajčiarska, povolenie mám vybavené na tri mesiace, no možno by som aj ostala dlhšie. Ak mám vybavené povolenie pracovať na tri mesiace mám nárok aj na prídavky na deti vo švajčiarsku?
@dorothea221 ak mas pracovnu zmluvu tak ano...resp ak budes odvadzat mas aj narok....
@sense Ano mám, ďakujem 🙂..pravdepodobne budem odovzdávať iba rodné listy zamestnávateľovi, však? Alebo ako sa to vybavuje?
@dorothea221 budes musiet povedat zamestnavatelovi, da ti formular a prihlasi to do ahv kde bude platit odvody, okrem rod.listov budes potrebovat aj papier dokedy si poberala na slovensku.a co este je na tom formulari
@sense Tam prídavky dostávajú každý mesiac? Koľko je na jedno dieťa?
@dorothea221 kazdy mesiac ale zacne i h zamestnavatel vyplacat az ked vsetko dokladujes co mas...a su cca 200chf zalezi od kantonu a platia sa z noch dane
@dorothea221 a ak mas statsie deti budes potrebovat potvrdenie p navsteve skoly , od 16r. Su kinderzulage trochu vyssie
@sense Ďakujem, ano jedna už chodí na bilingválne gymnázium. Idem do St. Gallenu. To čo znamená, že sa platia z nich dane? Treba podávať nejaké daňové alebo to zamestnávateľ zariadi sám?
@dorothea221 pridavky sa rataju do prijmu a z toho sa plati dan, predpokladam ze budes mat quellwnsteuer povol. L al. B a to robi zamestnavatel

@fetinko manzel pracuje? Jasne ze ak pracuje tak to dostanete, a ak mate geburtzulage tak to mas fajn tiez.