Prídavok na dieťa, ak otec pracuje v Nemecku
Dobrý večer, chcem sa opýtať, ako je to s prídavkom na dieťa, alebo rodičovským prídavkom, ak otec dieťaťa pracuje v Nemecku na zmluvu, ale dieťa je zverené do starostlivosti matke a majú trvalý pobyt aj žijú na Slovensku. Musí si žiadať matka prídavky alebo príspevok v nemecku? alebo to musí urobiť otec dieťaťa? alebo matka naďalej môže poberať dávky zo Slovenska? mám v tom chaos. Ďakujem za rady 🙂
@malinovka333 prepac,ale na urade ti to povedali zle. pokial nemas trvaly pobyt v rakusku alebo teda inej krajine tak tam nemas narok na ziadne pridavky. to bolo prve co od nas chceli ked sme si tu pridavky vybavovali. trvaly pobyt a zdravotne poistenie. pridavky mas dostavat tam kde mas zivotne zaujmy nie tam kde jeden z rodicov pracuje.
@maznacik007 viem ale niekto si to tu neda vysvetlit som rada ze aspom niekto tomu chape co pisem dakujem 😉
@hoogy nemohli mi to povedat zle pretoze som to vybavovala a poberam pridavky tak asi som si to aj vybavila nie?
@malinovka333 v kazdom pripade ale u teba by som sa skusila odvolat lebo dieta je zverene do tvojej starostlivosti..... a tam otec nema pravo ziadat o davky ani o danovy bonus...
@malinovka333 no ja neviem,ale od nas to bolo prve co pytali.este sme museli aj z cudzineckej policie priniest potvrdenie ze mm pracuje v rakusku a mozme tu teda byvat a nasledne poberat davky.
@maznacik007 lenze my sme manzelia , islo sme jednoducho poziadat o pridavky aj o prispevok tu na svk a povedali mi aby som si to vybavila tam kedze tam manzel pracuje a tu nemam na nic take narok, porodne som dostala bez problemov,
@malinovka333 aha tak to som nejako nepostrehla ... ze ste manzelia a on si to uz podaval tam .... teda ziadal
@anjelicek26
@malinovka333
@hoogy dievčence viídm,že k podobnej téme ste sa vyjadrili,ja len teraz potrebujem celkom iné niečo.Manžel tiež pracujé v Nenecku,tiež nám stopli prídavky na deti tu na svk,že si to treba vybaviť v Nemecku-nakoľko teda odvádza do poisťovní atď.Máme aj papiere od Familienkasse-ale myslíte že sa mi bude dať vybaviť to aj spôsobm,že by som potrebné doklady zaslala ja priamo na tento úrad?Nechcem sa vyjadrovať k tomu prečo.Len potrebujem vedieť či sa to dá aj takto zo svk napríklad aj za pomoci svk ÚPSVaR-či to musí len manžel osobne v Nemecku
@miruska320 - osobne si myslim, ze manzel v nemecku poda ziadost a hotovo, za "pomoci" slovenskych uradov budes cakat cele mesiace, oni casto ani nevedia, kde a co :( Len podmienkou je aj trvaly pobyt deti v nemecku, neviem, ci vam to prejde, ak ste na slovensku... maly musi splnat povinnu skolsku dochadzku, byt zapisany do nemeckej skoly, chodit na pravidelne zdravotne prehliadky s oboma detmi...
@anjelicek26 naši známi to majú tiež takto že detičky žijú na svk s matkou,ale dostávajú prídavky na deti z Nemecka.Viem že sa to sprísnilo,ale to sa týka ževraj iných krajín,SVk nie-pokým otec pracuje na zmluvu-je na to nárok
@miruska320 - no nas presetrovali 2x, co sme boli v anglicku, dva krat pozastavili a potom zasa pustili, fakt neviem... ale dolozili sme aj vsetky povinne prehliadky, ze je mala v nemecku zapisana do skoly, ze drahy odvadza dane v nemecku a potom to zobrali, ze ok...
no ja práve riešim toto isté. manžel začal pracovať v nemecku na zmluvu, a práve mi zaslal papiere ktoré mám pozanášať a popotvrdzovať na úrady na prídavky na deti. ja som na rodičovskom a tiež asi ked mu zašlem papiere tak rodičovský budem poberať a príspevky na deti sa mu budú platiť z nemecka. tiež mu to tam tak vysvetlili. a nemáme tam ani jeden trvalý pobyt. tak potom ked vybavím dam vedieť.
babulky,prosim vas,viete mi poradit niektora? sme s manzelom uz 2 mesiace v nemecku.on tu pracuje,ale zmluvu ma na slovenskeho zamestnavatela,cize nie na nemeckeho.je zivnostnik,ale to asi nehra ulohu..podstatne je,ze tu mame este nasu dcerku -16 mesacnu- s ktorou som na RD.cize my tu s manzelom len byvame,zijeme,s tym,ze trvaly pobyt aj vsetko mame stale vedene na sk,aj rod.prisp. poberam zo SK. lenze,co nam bolo dopriate-som tehotna (asi 4tt) 🙂 nemam to sice potvrdene lekarom,ale 3 pozitivne testy a pocity tehotnej mi nedovolia to spocvhybnovat 🙂.cize teraz mam trosku zmatok v tom,ako to urobit s tehotenstvom..ci mam chodit na sk kazdy mesiac na poradnu k svojmu lekarovi,alebo si mam najst lekara tu,napriek tomu,ze som poistena v dovere na sk.netusim,ako to vyriesim s porodom,ci bude lepsie porodit na sk,alebo tu a tym padom by malo babatko nemecke obcianstvo??? a ako by to bolo u mna s tymi pridavkami,keby som porodila tu,tak myslite,ze by som mala narok na porodne a davky tu?kedze som tu nebola zamestnana a momentalne mi v podstate pojde o subezne rodicovske dovolenky,kedze,kym sa babatko narodi,dcerka este nebude mat ani 2 rocky 😔 prosim ,poradte mi niektora,ak viete,lebo netusim vobec,co mam urobit.ci mam ist kazdy mesiac hore dolu na poradnu 800 km ☹ alebo ako to mam rieist.dakujem za vsetky rady
a teda ma aj zaujima,ci dietatko by malo automaticky nemecme obcianstvo,keby sa tu v nemecku narodilo? ci len nemecky rodny list a obcianstvo podla matky?fakt mam v tom chaos 😖
@zuzana323 ... navrhujem nasledovny postup: 1) prihlasit sa, dcerku a manzela na pobyt v Nemecku (Meldeamt / Bürgeramt, podla krajiny sa to moze rozne volat). Na to potrebujete Paß alebo obcianku, najlepsie zobrat obidva dokumenty. Dalej potrebujes Mietvertrag. Ak nemás ta alebo manzel Mietvertrag, tak by si mala zobrat so sebou osobu, s ktorou je Mietvertrag uzavretý a ona musí prehlasit, ze tam bývate s jej povolením. Ak je byt napísaný na firmu (napr. manzelovu), dajte si toto povolenie vystavit (v nemcine, bez specialnej formy). Kedze sa pobyt musí nahlásit v ramci nejakej lehoty od nastahovania sa (neviem presne, ci su to 1 alebo 2 týzdne), budete musiet trochu klamat. Dás tam nejaký cerstvejsí dátum, aby si hned nezaplatila pokutu za neskoré prihlásenie. 2) Prihlas sa do nemeckej zdravotnej poistovne (gesetzliche Versicherung). Mám dobré skusenosti s Techniker Krankenkasse. Tam sa dá poistit (ak clovek nemá vlastné príjmy) uz za ca. 131 € / mesiac. Je to rátané z fiktívneho základu 875 € (14,9 % z 875 = 131). Zrejme sa ta budú pýtat na prímy manzela a ci máte spolocnú domacnost, tzn. spolocnú kasu. Je mozné, ze ti podla jeho príjmu vypocitajú iný (vyssi) prispevok. Treba to prepocitat. Potom mozes poistit aj dcerku a babätko (zdarma) v ramci Familienversicherung. Ak budes mat pobyt a poistky, budes mat nárok na prídavky na deti (obidve). Na kazdé 184 €. Tvoje babätko moze dostat po narodení nemecké obcianstvo, ak budes s tým súhlasit. V kazdom prípade ti to bude úradmi navrhnuté. Ozaj, ak sa babätko narodí v Nemecku, dajte si ihned po porode urobit preklad vasich rodných listov prekladatelom, ktorý má nemecké povolenie (Beeidigung, gerichtlich beeidigt). Stojí to 25 € na jeden rodný list. Budete to potrebovat na vystavenie nemeckého rodného listu dietata. .... Ak budú dalsie otazky, ozvi sa.
Ahojte. tak ja som poberala v Irsku, tam sa mi malá narodila, zároveň na slovensku,lebo má obe občianstva a dva rodné listy. potom manžel pracoval v rakusku (ja s malou už na svk) aj tam sme poberali rodičovský do 3 rokov veku malej a rodinné dokial tam pracoval - vždyy rozdiel a teraz si idem žiadať z nemecka lebo tam robi na zmluvu manžel. tiez mi vyplatia rozdiel. je na to zákon a ja mam taku šikovnu ženskú na urade, pripravi mi E401 a E411 ja si vyplnim žiadosť a uvidime 🙂 a ide o to, kde pracujete a platite odvody nie kde žije mama alebo dieťa.potom sa tam aj ine veci zohladnuju ale mne to vždy takto vysvetlili a aj sme dostali, tak asi to tak bude. 😉
@zuzana323 - manzel ma slovenskeho zamestnavatela, teda plati dane a odvody na Slovensku. Tym padom ty nemas narok na nic z nemecka - ale na vsetko zo Slovenska. To, kde on robi je len miesto vykonu prace a v podstate irelevantne. Dieta ma v nemecku stale obcianstvo po rodicoch, aj ked sa tam narodi. Dieta dvoch slovenskych rodicov narodene v nemecku bude stale slovenske. Na vyber ma dieta paru napr. otec nemec, matka slovenka (tak je to u nas) a rozhodne sa az v dospelosti. Ale dvaja slovaci = slovenske dieta.
@zahranicie123 - prepac, ale to, co pises su dost hluposti 😖
Nielen sídlo zamestnávatela manzela ale aj pobyt rodiny ovplyvnuje vznik nároku na prídavky. Kto to neverí, nech sa uspokojí s 20 € zo Slovenska, kto sa posnazí, dostane 20 € zo Slovenska a k tomu 164 € z Nemecka (184 - 20). A to kazdý mesiac... Ozaj este tip, nárok z Nemecka zaniká az po 4 rokoch (premlcanie). Ohladom státneho obcianstva dostane návrh na nemecké obcianstvo pre v Nemecku narodené dieta kazdý pár z EU. Vyplýva to z § 4 Abs. 3 des Staatsangehörigkeitsgesetzes.
@anjelicek26 pozri hore.
Ahojte...ja som v podobnej situacii priatel pracuje v nemecku na zmluvu a mne na svk pozastavili vsetky davky na dceru ma 13 mesiacov a 6 mesiacov na nu nepoberam nic na svk mi to nechcu priznat pokial nebudem mat papier z nemecka ze mi zamietaju ziadost ale toto sa tyka len rodicovskeho prispevku pridavky pobera partner v nemecku...lenze tu su na uradoch neochotne pracovnicky ktore netrapi z coho zije dieta a nepomahaju s nicim a ja sa tiez neviem pohnut...partnerovi nedaju volno v praci a aj keby dali nerozumie nemecky
@anjelicek26 ahoj, vyzera, ze sa celkom vyznas - mozes mi prosim ta poradit - manzel pracuje v Nemecku (5 rokov) z coho posledny rok pracuje z domu - vsetky odvody, poistenia si plati tam. Ked sa nam narodi dieta, budeme mat narok na nejaky prispevok z nemecka? Elterngeld alebo Kindergeld? Mame trvaly pobyt na Slovensku, kde sa aj prevazne zdrziavame. Vdaka za odpoved!
@anjelicek26 Ahojky ak sa možem aj ja niečo opýtat.Mi sme sme sa prestahovali do Nemecka v novembri.Normalne sme tu všetci zaregistrovaní,bývame tu v nemecku.Mame nemecke poistenie a maly už tu ma aj doktorku ku ktorej chodí.Od toho obdobia vybavujeme kindergetd a stale nic.Uz som posielala aj na Slovensko papiere,ze tam nič nepoberam.Boli to fotmulare E411 a E401.A im to zasa nestačí zasa niečo chcú od nám.Manžel tu pracuje normalne vo firme na zmluvu od oktobra.A nechapem prečo uvádzaju v tterajších papieroch čo nam prišli k vyplneniu či tu chceme ostať žiť?No nechápem tomu o čo im idem.Ak máš nejaké skúsenosti čo si myslim,že máš.Čo si o tom myslíš? dakujem za odpoveď 😀
najskor vseobecne pre tych, co muz robi v DE a zena s detmi su na slovensku: zena ani dieta nemusi mat pobyt v nemecku...staci, ak manzel/ partner pracuje v nemecku. Som si to overovala minuly tyzden na familienkasse. Staci ak ma partner nahlaseny pobyt v nemecku, pracuje tam a odvadza dane...familienkasse potrebuje potvrdenie od slovenskej skoly/skolky, ze deti tam chodia. ostatne si vybavia urady meszi sebou. tie formulare e411 a e401 uz netreba vyplnat
@aleangela: co presne ste vyplnali a co vam presne odpisali?na kindergeld ma narok kazdy, kto zije v nemecku a ma deti - je jedno kde ziju. vy zijete v >DE, nemal by byt probem vylnit antrag http://www.arbeitsagentur.de/zentraler-Content/... a poziadat on.
s elterngeldom si nie som taka ista, kolkomesiacov/rokov ma maly? to by som musela pozistovat, ze ako to je, ked ste sa prestahovali zo slovenska. zo slovensk uz nepoberate nic?
tu je zhrnutie, co je potrebne k ziskaniu kindergeldu, ak ziadatel pracuje v nemecku a s partnerkou su ZOBRATI
1. pracovna zmluva (kopia), ktoru ma manzel so zamestnavatelom
2. Kopia vyplatnej pasky (Lohnzettel)
3. je potrebne vyplnit Kindergeldantrag, ktory najde tu: http://www.arbeitsagentur.de/zentraler-Content/...
4. este je potrebne potvrdenie, ze deti na Slovensku navstevuju skolku/skolu - najjednoduchsie je vyrobit si potvrdenie na sposob: tymto potvdrzujem, ze menovany XY navstevuje skolske zariadenie ABC....a das to podpisat v skolke/skole - toto prelozit do nemciny uradnym prekladatelom a manzel to potom predlozi vo Familienkasse
AK PARTNERI NIE SU ZOBRATI, plati iny postup, musi ziadat MATKA. Ziada sa na centralnej Familienkasse v Nürnbergu.
@aleangela tak si myslim, ze na elterngeldnarok nemas, iba na kindergeld. Elterngeld sa dostava po skonceni Mutterschutzu (8 tyzdnov po porode) po dobu max. 2 rokov.
Kindergeld by ale nemal byt problem - na ten ma narok kazdy, kto pracuje v nemecku a ma dieta/deti.
Nech manzel vyplni formular a posle im to tam. My sme to vyplnili, poslali postou a bolo, dostali sme peniaze aj spätne. Je dost zlozity ten formular, ale ak si nie ste isti, najlepsie je ist tam osobne do Familienkasse v mieste bydliska.
@benyse http://www.arbeitsagentur.de/zentraler-Content/...
Antrag sme vyplnili hneď začiatkom novembra,čakali sme a potom sa nam ozvali až v januari,že potrebuju potvrdenie,že nepoberam na slovensku pridavky a to som musela stihnut do 2 tyzdnov.tak som tie formulare vyplnila a poslala na Urad Prace Socialnych Vecí a Rodiny na Slovensko.Kde mi ich potvrdili a boli sme to potom odniesť osobne do Karlsruhe na Familienkasse.Povedali,že je to ok.Po 6 tyždnoch sme tam volali,povedali,že mame čakať a dnes prišli dalšie papiere na vyplnenie.
@aleangela no hroza, vidim, ze co familienkasse, to ina odpoved...mne napr. v lüneburskej familienkasse povedali, ze oni uz ziadne formulare nepotrebuju, ze maju priamy kontakt na slovensky UPSVaR. Aj keby si na Slovensku poberala pridavky, tak v Nemecku by ti doplatili zostatok k sume 184 €. Inak dost hrozne, ze tak dlho cakate a nic...Co vam poslali na vyplnenie, co este potrebuju? Ale zase nevadi, oni vam to spätne vsetko zaplatia, odo dna, co ste v Nemecku.

@malinovka333 - vytlac si ten predpis, co ti napisala benne, chod opät na ten urad, ja viem, ze mna do toho v podstate nic, ale narok na to mas, len su tety strasne "mudre a vzdelane". Kazde euro dobre, nenechaj to tak.