Prídavok na dieťa, ak otec pracuje v Nemecku
Dobrý večer, chcem sa opýtať, ako je to s prídavkom na dieťa, alebo rodičovským prídavkom, ak otec dieťaťa pracuje v Nemecku na zmluvu, ale dieťa je zverené do starostlivosti matke a majú trvalý pobyt aj žijú na Slovensku. Musí si žiadať matka prídavky alebo príspevok v nemecku? alebo to musí urobiť otec dieťaťa? alebo matka naďalej môže poberať dávky zo Slovenska? mám v tom chaos. Ďakujem za rady 🙂
Ja by som sa chcela spýtať aké peniažky môžeš dostať z nemecka samozrejme manžel tam robil teraz musia prerušiť tu 101-čku.bude teraz robiť mesiac na slovensku ale jeho švagor tiež tam robil a dostal nejaké eurá odtial a mi nič. On má 2 deti a my 4.
@slobodnamaminaj môj manžel pracuje v Nemecku na nemecku zmluvu a prídavky dostavame aj z Nemecka aj zo Slovenska.Trvalo to dlho ale vyplatili všetko.Nemci ti len doplacaju sumu čo je 184 eur na jedno dieta,takže máš na to nárok ak si ovšem vydatá.Prídavky su na manžela písane kedže on to tam vybavoval.Ja mam dve deti a mesačne mi doplacaju 322,92 eur čo je slušna suma+mi chodí zo Slovenska
@dadka245 praveže nie som vydata a on už je medzičasom ženaty 🙂 Ďakujem 🙂
A ozaj vraj sa ma dvíhat prídavok na deti v Nemecku.Neviete náhodou na kolko?Dakujem
@vladkas4 tiez by to malo ist, kindergeld sa vyplaca bez ohladu na to, ci su rodicia spolu, alebo rozvedeni, alebo ziju/neziju spolu. akurat rozdiel je, ked spolu nie su zosobaseni, automaticky dostava peniaze ten, kto ma v starostlivosti deti (a ked spolu ziju,tak matka)
Otec dietata bude musiet spolupracovat a dat zamestnavatelovi potvrdit formulare, ze naozaj pracuje a byva v DE.
Co znamena, ze ma tam prechodny pobyt? Je tam prihlaseny? Ma zmluvu o prenajme? ak ano, tak nie je problem o poziadanie kindergeldu.
@malinovka333 PRESNE TAK!
@silvia254 - ahoj,my sme mali takúto situáciu - rozvedení, on v Nemecku, dieťa zverené do mojej starostlivosti. Rozvod vlastne prebehol, keď už pracoval pár mesiacov tam. Prídavky na dieťa sme žiadali až po roku. - Je to dosť komplikované, pretože do času rozvodu dostal prídavky on a po rozvode ja. Všetko sme dokumentovali dva krát - pretože pred rozvodom sme mali familienkasse v Bonne a po rozvode v Nurnbergu - napísali nám, že tam sa venujú týmto prípadom. - keď to zrhniem - bolo to milión papierov, museli sme s partnerom veľmi spolupracovať a obrniť sa trpezlivosťou. Celkom vyplatené boli prídavky cca skoro po štyroch rokoch. - ale vyplatené boli 🙂
fuuuha,coze ?! Tak dlho im to trvalo?! Ale ved to nevadi,hlavne,ze to vyplatili...Tak dufam aj ja,ze budeme normalne komunikovat a hlavne koly malej to bude ochotny vybavovat....Dakujem moc,ze si sa aspom ty ozvala 🙂 a este ta mozem poprosit kde si zacala s vybavovanim?Na urade prace?Ci?Dakujem mooooc
@veronika_pp
@silvia254 - no, najprv začal manžel vo Familienkasse. Mal by sa tam ísť tvoj muž opýtať, nech si rovno zoberie aj potrebné papiere, rodné listy, sobášny list, pracovnú zmluvu a milión papierov k pobytu a tam by sa mal opýtať, že čo. U nás vlastne až po tomto napísali priamo mne (čo bolo možno po dvoch mesiacoch od prvej návštevy) - s presným zoznamom, čo im mám poslať - pracovné zmluvy, rodné listy a tlačivo Eneviemkoľko z úradu práce. Tak som išla na úrad práce, tam mi to nakoniec potvrdili po dvoch týždňoch - s tým, že ja som chcela len vyplatiť dorovnávaciu čiastku (t.j. nejakých 164 € na mesiac a dieťa). Všetky lajstre som im poslala a ak oni niečo budú chcieť - neboj, určite sa ozvú. Na vašom mieste by som s tým ale počkala až do rozvodu - týmto krokom sa to neskutočne skomplikuje.. - neboj, dávky sa vyplácajú spätne od doby, kedy manžel začal v nemecku pracovať. tak držím palce
@veronika_pp Jasne,dakujem pekne,aj som chcela pockat az po rozvode,ved uz tento stvrtok ma to caka ☹ dakujem este raz za vycerpavajucu odpoved 🙂 si zlata 🙂 ahoooj
moze my niekto pomoct,manzel teraz isiel robit v sept.do nemecka na stalo ma tm aj prech pobyt ,a ja s dvomy detmy este na slovensku a chcely by sme vybavit odtial detske pridavky co a ake papiere potrebujeme k tomu a ked mam poslat aj sobasny lyst ,detom rodne lysty to treeba aj na to apostillet peciatka a este to ma dat prelozit do nemciny ,,daka tak som to pocula :🙂kto v tom ma skusenost dakujem za pomoc.
@rabel Ahoj, my sme prave vo faze vybavovania:
Este pred manzelovym odchodom sme boli u nas v meste na UPSVaR kde je specialne clovek ktory ma na starosti poberanie davok z krajin EU, vypisali sme formular E 401, ktory zostal u dotycneho pana, a manzel mu po podpisany pracovnej zmluvy v nemecku, tuto zmluvu oskenoval a poslal, a nasledne ju pan z uradu potvrdi a zasle ju manzelovi na adresu prechodneho pobytu v nemecku.
S nou uz manzel moze ist vybavovat pridavky. Samozrejme k nim este treba originaly rodnych listov deti a sobasneho listu a ich preklad do nemciny, prekladatel prelozi vsetko do nemciny a spolu zapecati nemecke + slovenske, nas vysla strana cca 20€......(ale toto si uz bral manzel dopredu so sebou, teraz caka len na to potvrdenie pracovnej zmluvy so slovenska panom z uradu) Takze ty to budes musiet dat prelozit nam to spravili cca za tyzden a mala by si to poslat manzelovi do nemecka.
A pridavky mi teraz zastavili celkom a nemci budu vyplacat cele, vela ludi tu pise ze je to aj tak alebo ze nemci svoju cast doplacaju plati to vsak vtedy ak su pridavky pisane na zenu, co zvacsa su a zena pracuje vtedy nemci len doplacaju svoju cast, ak zena nepracuje resp. je doma s detmi (v nasom pripade mame 6mes.najmensie) tak budu vsetko posielat nemci.......teda tak nam bolo povedane !
Tak ak by si chcela este nieco vediet sa pytaj kym to mam cerstvo nabite v hlave 😀 😉
@amba no my sme vsetko obehali posledny tyzden ako mal manzel odist, zajtara to budu 3tyzdne co je prec a uz len caka na tie potvrdene formulare zo slovenska aby mohol ist na urad tam....6 mesiacov pracovat a potom oto ziadat sa mi zda cudne, lebo uz len v pracovnej ponuke bolo napisane okrem vsetkych popisov moznost uplatnenia si pridavkov na deti od zaciatku vykonu prace... ono to sice dost dlho trva kym to vyplatia vraveli nam ze 6-8mesiacov ale ze doplatia vsetko od vtedy co zacne pracovat-teda odvtedy co o to zaziada, takze sa to snazime vybavit co najskor. Neviem ci sa to berie podla toho aku pracu tam robi, ale radsej sa na to este raz popytajte.....
Uz len pan na urade manzelovi vravel aby mu oskenoval tu pracovnu zmluvu co najsor ako ju podpise aby mu to co najsor mohol poslat....skor ci ta uctovnicka nemyslela ze az po 6 mesiacoch budu peniazky z tych pridavkov.
Kamaratkin muz tiez pracuje uz 5 mesiacov a zaziadane o pridavky uz maju a teraz uz len cakaju.....
jaj moja dakujem ty velmi pekne za dobru radu,,,a este ked tym uz roby vy ste tu na slovensku ,,a tu vybavil co vsetko ,,musel odovzdat kartu poistenca ,, na urad odovzdat novu zmluvu z nemecka lebo on bol na urade prace,,a nevis ci aj do socialky tak treba dat vediet nieco.daka.

ahojte ku Kindergeld manzel pracuje v nemecku ma tam aj prechodny pobyt...teraz nam prislo Kindergeld ale len doplatenie ...manzel sa bol spytat na familienkasse a tam mu povedala ze na slovensku mi maju platit detske prid. a nemecko bude doplacat ...no tu na urade mi ich nechcu dat ze to musi nemecka strana platit celu sumu ..tak ja uz neviem....a rodicovsky pridavok na urade zrusila za par sekund ze mam ziadat v nemecku ...dcera uz mala viac ako 24 mesiacov povedala som je ze narok tam urcite nebudem mat ale nepomohlo tak som napisala na eltergeld...pan mi poslal tlacivo ale nie na eltergeld ale na nejku inu davku a x papierov okolo toho cakam na rozhodnutie 8 mesiacov a zatial nic ked nieco pride tak len ze chce dalsie papiere