icon

Prídavok na dieťa, ak otec pracuje v Nemecku

slobodnamaminaj
29. apr 2012

Dobrý večer, chcem sa opýtať, ako je to s prídavkom na dieťa, alebo rodičovským prídavkom, ak otec dieťaťa pracuje v Nemecku na zmluvu, ale dieťa je zverené do starostlivosti matke a majú trvalý pobyt aj žijú na Slovensku. Musí si žiadať matka prídavky alebo príspevok v nemecku? alebo to musí urobiť otec dieťaťa? alebo matka naďalej môže poberať dávky zo Slovenska? mám v tom chaos. Ďakujem za rady 🙂

evittam
29. jún 2016

@cimpel Jáááj, tak to sa ani nedivím. Ak by ste mali mať nárok na rodinné prídavky tak tvoj manžel musí mať pobyt v DE a pracovať pre firmu v DE, ako kamionista naozaj nemá nárok.....teda aspoň si to myslím.

cimpel
30. jún 2016

Takze co sme doteraz zistili je ze narok mame ale je problem s danami ze sme uz neviem ci v obmedzneej alebo neobmedzenej danovej skupiny. A nieco pani zahlasila ze mam vysoky prijem co je podla mna blud lebo som na rodicovskej ale aj keby som mala 1000eur mesacne podla mna nema vplyv na to ci mam dostavat alebo nemam dostavat pridavky tak ako aj na sk dostava kazdy tak aj tam je to tak co viem. Neni tu niekdo kdo vie dobre po nemecky a by sa mi nato pozrel? uz to riesia aj v muzovej robote ale pani s FK ich odpinkala stym prijmom a s tou obmedzenou alebo neobmedzenou danovou povinnostou .Ak niekdo vie poradte prosim . Dakujem

frantiska1983
4. júl 2016

@cimpel prijem nemaziadny vplyv - ale to Bescheinigung über uneingeschränkter steuerpflicht a toto musi poziadat na prislusnom Finanzamt.

lili177
4. júl 2016

Nam tiez nepriznali a ked som urobila danove a ziskali sme neobm dan povinnost vdaka tomu,ze zvysok roka mal muz na sk prijem nizsi ako 4ci 6 000e,uz neviem presne,

allica23
4. júl 2016

Ahojte, chcem sa vas opýtať, či náhodou nepoznáte niekoho kto sa venuje prídavkom v zahraničí, konkretne na Island zamerané. Chceme vedieť, či máme právo poberať z tade materskú alebo iné príspevky, to uz by sme riešili z konkrétnou osobou, ktorá sa tomu rozumie a vybavuje. Prosím, ak poznáte niekoho napíšte mi alebo nech sa ozve osoba na e mail alicamjartanova@gmail.com ďakujem za každú radu.

cimpel
4. júl 2016

@frantiska1983 uz sme kontaktovali jedneho znameho v nemecku a ten ked bude mat cas by sa spytal na toto a ked nic tak pockame do prveho danoveho aby sa nemohli na nic vyhovarat a vyplatit by nam maly spatne od 1 dna prace v D

frantiska1983
5. júl 2016

@cimpel spominane potvrdenie o neobmedzenom platení dane je OSOBITNÉ OSVEDCENIE ktore nema s rocnym danovym nic spolocne!

cimpel
5. júl 2016

@frantiska1983 aha dobre vediet dakujem. A prosim ta kedy sisi to ty vybavovala hned ci az po pol roku?

frantiska1983
5. júl 2016

@cimpel hned!!! FK potrebovala u mna 9 mesiacov pokial to "spracovali"

schneeeflocke
14. aug 2016

@malinovka333
Dobry vecer. Podľa toho čo píšete mi budete vedieť poradit.
Mám dcerku a žijeme na Slovensku s tym ze jej táto pracuje v Nemeckú na zmluvu. Nie sme manželia ani spolu nezijeme. Chce poberať prídavky na malu čo robí 180€ mesačné. Môže ich poberať keď nie sme manželia? Dakujeeem.

malinovka333
Autor odpoveď zmazal
schneeeflocke
14. aug 2016

A musím potom zrušiť ja tu u nas?
A keď bude v Nemeckú na danom úrade podávať žiadosť môj podpis tam netreba? Dakujeeem

schneeeflocke
14. aug 2016

Inak je to pekne nefeeer potom. Ze matka čo sa stará o dieťa sama tu poberá 24€ a chlap čo sa o dieťa nestará dostane do vrecka len tak 180€. Keby to aspoň tej matke poslal...... jaaaj celé zle. Ale aj tak dakujeeeem

evittam
15. aug 2016

@malinovka333
@schneeeflocke Ako som ti už napísala v inej diskusii - pokiaľ nebude mať potvrdenie, že žijete spolu v jednej domácnosti, tak pochybujem, že nejaké RP z DE dostane - vlastná skúsenosť.

malinovka333
Autor odpoveď zmazal
evittam
15. aug 2016

@malinovka333 Nemusí poberať tam alebo tu - môžeš poberať tu a zvyšok ti doplatia - aj tak to funguje.

schneeeflocke
15. aug 2016

Áno toto mi bolo povedané že môžeš tu a zvyšok ti doplatia tam do tých 184€. Len ma vážne hnevá to že otec čo sa o dieťa nestará ma takúto možnosť na prilepšenie si. Jaaaaj

evittam
15. aug 2016

@schneeeflocke Ako som ti už napísala - nie je to také jednoduché. Môže o to požiadať, ale ak nie ste manželia, nemáte rovnaký trvalý pobyt a spolu nežijete, tak budú chcieť o tom potvrdenie - a ak mu to ty nepodpíšeš, tak mu žiadny úrad také potvrdenie na SVK nedá - podľa našich skúseností to nebude také jednoduché aby to vybavil.....

schneeeflocke
15. aug 2016

Dakujeeem. Som hotova lebo sa s nim nijak nedá dohodnut. Keby mi to posielal myslím tie prídavky tak ok pretože ja som s malou a staram sa o ňu sama. Jaaaaj

dandy17
4. sep 2016

@schneeeflocke neviem ako to vlastně je, ale over si to radšej, niekde som totiž čítala, ze otec dietata bral na dieta přídavky a matke přišla zasielka, že kedze neziju spolu, přídavky poberal otec roky, musi ona svoje přídavky vrátit spatne.

evittam
5. sep 2016

@dandy17 Ale jemu tie prídavky nedajú bez nejakých dokladov a ak to ona nepodpíše a nepotvrdí, že žijú v jednej domácnosti a starajú sa o dieťa... 😉

drnda303
30. okt 2016

Koceny, moj manzel pracoval v nemecku 14 mesiacov, ja som pracovala na SK a mala chodila do skolky na SK. Poziadali sme pred vyse rokom o pridavky na malu. Vraj by nam mali doplatit rozdiel medzi nemeckymi pridavkami a almuznami, co som poberala ja tu na malu. Uz prebehla minimalne 3x listova komunikacia s DE, co vsetko potrebuju. Vo stvrtok mi dosiel list (26.10.), vraj mam do 31.10. doplnit dalsie podklady - danove priznanie manzela za posledne 3 roky. Uz ma ide porazit a je jasne, ze si budu vymyslat milion dalsich podkladov, len aby nam tie peniaze nemuseli vyplatit. No proste des! Ma niekto podobnu skusenost? Mam vyplnit aj Fragebogen zur Prüfung des Anspruchs auf Kindergeld - som uz fakt k.o. Uvitam kazdu radu

drnda303
10. sep 2017

Dievcence, takze sme to zvladli! Len sa nesmiete vzdavat. Potom, co mi dosiel dalsi lust a kbemu dalsie poziadavky, aj take, ktore boli davno zaslane a zodpovedane, som im odpisala pudonbe aj mailom, ze uz ma ich otazky otravuju a z akeho dovodu pytaju stale dalsie a dalsie podklady, ci sa to beda vyziadat na jeden krat!!! Cuduj sa svete, do 2 tyzdnov som mala peniaze ba ucte 😉

sylvinka0402
4. okt 2017

Ahojte..pozeram ze je toto stale aktualna tema.prave to riesim

To fakt ma caka taka dlha cakacia doba? Mm pracuje vDe na zmluvu. Od maja t.r. az teraz prisiel nejaky papier ku pridavkom na dieta. Zasla som na soc.poist.a tam mi pani hovori ze mam narok aj na RD z nemecka..takze mi od oktobra pozastavuju slovenske pridavky aj RD a mam si to vybavovat v DE...a ja ze ale uplne neviem ako??? Poradte prosim..budem vdacna za kazdu radu..dalsie pripadne otazky zodpoviem..prosim som zufala uz...

janulicok
9. feb 2018

Ahojte, ak partner pracuje v zahranici na zivnost, ma narok poberat nejake pridavky na dieta zo zahranicia? Dakujem.

evittam
9. feb 2018
ejinka21
23. máj 2018

Chcela by som sa opýtať či by mal priateľ nárok na prídavky na deti (dve) aj keď nie sme zosobaseny, ale deti majú jeho priezvisko?

evittam
23. máj 2018

@ejinka21 Ano a aj odpocet na teba si moze uplatniť ak zijete v jednej domácnosti.

janulicok
24. máj 2018

@evittam a vies mi prosim ta k tomu poradit nieco viac? Dakujem

evittam
24. máj 2018

@janulicok Nam to vybavovali v DE, treba požiadať o rodinne pridavky a urad posle doklady co treba vypisat.