icon

Príspevok na starostlivosť o dieťa

snehulka33
24. feb 2013

Máte niekto s týmto príspevkom skúsenosti?poradila mi to pani na UPSVAR, kedze mi uz konci 8. marca rodicovsky prispevok. je to prispevok na dieta do 6.teho roku.

maja1982
23. apr 2014

Baby a ked chcem dat obe deti do jasli (11 mesacne a dvojrocne) tiez dostanem max.tych 230 eur??

zalka
23. apr 2014

@maja1982 ak máš prácu, teda sa vrátiš do práce tak dostaneš na obe deti príspevok .. teda max. 2x230e .. tj. 460e maximálne ...

maja1982
23. apr 2014

@zalka to fakt? Mna dnes na upasv tak zmiatli, ze som nevedela, kde je sever 🙂

zalka
23. apr 2014

@maja1982

Otázka:
Patrí príspevok na starostlivosť o dieťa na každé dieťa?
Odpoveď:
Nárok na príspevok vzniká na každé dieťa do troch rokov veku. Na rozdiel od tohto príspevku, rodičovský príspevok sa vypláca len jeden, aj keď rodina má viac detí.

http://www.upsvar.sk/otazky-a-odpovede.html?pag...

maja1982
23. apr 2014

@zalka velmi si mi pomohla, dakujeem 🙂

zalka
23. apr 2014

@maja1982 rado sa stalo, možno len to nevedeli dobre vysvetliť a možno si sa nesústredila a prišli ti info ako zmätočné ... 🙂

ladybirds
20. máj 2014

@zalka ahoj, mozem ta poprosit o radu. mam dve deti do troch rokov. od septembra chcem umiestnit st. syna do jasli, ale ako citam tak nemozem pobberat aj rodicak na mladsieho a prispevok na starsieho. moze si mm poziadat o tento prispevok na starsieho alebo sa posudzuju obaja rodicia??

zalka
20. máj 2014

@ladybirds správne nemôže ani mng. požiadať o príspevok, lebo tak či tak prídeš o rodičák ... bud dáš obe deti do jaslí a pôjdeš pracovať a dostaneš príspevok na obe deti ... alebo na UP ... alebo budeš doma a budeš poberať RP bezohladu na to kde dáš druhé dieťa.

ladybirds
21. máj 2014

@zalka ďakujem. Myslela som že nie. Obe deti zatiaľ do jasli neplánujeme dať, veď ml bude mať len 6mes. Dakujem.

zalka
21. máj 2014

@ladybirds rado sa stalo

ladybirds
22. máj 2014

@zalka co znamena to UP?? 😅

zalka
23. máj 2014

@ladybirds úrad práce

ladybirds
23. máj 2014

@zalka vďaka. Takže ak by som bola pred md na up ako nezamestnaná, tak by si mm mohol požiadať o príspevky na obe deti.?? Tak to je riadna haluz. Ale čo sa čudujem...

zalka
23. máj 2014

@ladybirds aká haluz? ak by si bola zamestnaná tak sa vrátiš do práce a požiadaš o príspevok

julianax
10. jún 2014

@zalka cize ked som dobre pochopila, musim byt zamestnana... ? cize manzel nemoze riesit prispevok na starostlivost o dieta, ked je zamestaty on a ja by som si zrusila rodicak?lebo momentalne som tehotna a evidovana na upsvar, ale pred tym som bola nezamestatna, ako som nastupila na rodicovsku...

zalka
10. jún 2014

@julianax môže žiadať manžel o príspevok na starostlivosť ... ale ten dostanete len na preplatenie faktúry zo škôlky, od súkromníka alebo z jasličiek. Nie je to tak, že hurá dostanem na účet 230e a paráda. To vôbec nie .
Donesieš každý mesiac faktúru, a doklad o jej zaplatení a preplatia ti ju .. ak máš vystavenú fa na 60e tak dostaneš len 60e a nie 230e ... ako fakt nerozumiem čo vy tým by ste získali alebo kto by si otvoril živnosť aby sa staral o deti.

olminka
31. júl 2014

@zalka prosim Ta poradis mi ako je to s vyplácaním príspevku na starostlivosť ? Konkrétne ma zaujíma prvy mesiac ked prejdem z rodičovského na tento...Dcérka ide od septembra do súkromných jasli...dostanem este v septembri rodičovský alebo uz len ten príspevok na jasle ? Dakujem za odpoved 🙂

olminka
31. júl 2014

@zalka este by som sa chcela spýtať ci este stale vyplácajú tych 25% zo zvyšných rodičovských príspevkov ak malu dam do jasli. Viem, ze pri staršom synovi v roku 2010 ked som nastúpila do prace a on ako 2.5rocny do jasli tak mi taky príspevok okrem príspevku na jasle vyplatili. Dakujem 🙂

fidorka7
4. aug 2014

@olminka prvý mesiac budeš mať vyplatený tak, ako si požiadaš - požiadaš od 01.09 napr o príspevok na starostlivosť, tak za sept. ho dostaneš.
nie, ten príspevok o ktorom píšeš, už nejestvuje

katkastupicka
18. nov 2014

ahoj kočky, chcem sa spýtať, ako je to s tými faktúrami, ktoré UPSVAR prepláca. totiž my platíme zvlášť stravu, zvlášť neinvestičné náklady a to je všetko. ale mesačne prispievame napr. na čistiace a hygienické potreby, na pomôcky a podobne. dakujem za radu
@zalka

vevericka124
18. nov 2014

@katkastupicka prispevok preplaca skutocne vynalozene naklady max do vysky 230 eur, takze aj ked zaplatis viac dostanes len 230 eur, zvysok si doplacas. cize ak na fakture za konkretny mesiac mas viac ako 230 dostanes 230, ak mas menej ako 230 dostanes tolko,kolko si zaplatila

katkastupicka
18. nov 2014

ked ja na fa nedostanem skutočnú sumu 🙂 dostanem len príjmový na 10 eur na neinvestičné náklady a cca 25 eur na stravu, zvyšok len napíšu - priniesť ..... to a to. pýtam sa len preto, či má zmysel žiadať o tú vyššiu sumu alebo len to minimum - to dokladovať vraj nemusím. vdaka
@vevericka124

vevericka124
18. nov 2014

@katkastupicka to ale nie je sukromna skolka asi ze? v tomto pripade sa ti neoplati ist na prispevok na starostlilvost ale nechat si rodicovsky, tam nedokladujes nic, do 3 rokov veku mas narok na rodicak ci dieta chodi do skolky alebo nie.

katkastupicka
18. nov 2014

@vevericka124 nie, je štátna 🙂od jej dvoch rokov som pracovala.a len tým že som znova na MD mi nárok na rodičák zanikol, a kočky tu na koníku mi radili požiadať si o ten príspevok. vdaka 🙂

majusqa77
18. nov 2014

@katkastupicka hm, ale myslim si, ze ked mas matersku, nebudes mat na ten príspevok narok

vevericka124
18. nov 2014

@katkastupicka jaaaa tak tento prispevok myslim, to je prispevok na starostlivost vo vyške 41,10 eur, 6 tyzdnov po narodeni druheho dietata (niekomu ot vyjde 2 niekomu 3 mesiace), (alebo teda dokladovat vydaje na skolku ak su vyssie co ty nemas) tak to dostanes automaticky ziadost ked pojdes vybavovat ostatne pripevky, keby nie pytaj si, toto je ono tie prispevky su dva, zalezi teda od situacie . a prave ze ked mas naork na materksu mas narok aj na tento prispevok keby si nemala narok na materksu nemas ani na prispevok, materske je jedna z podmienok :o)
@majusqa77

majusqa77
18. nov 2014

@vevericka124 jasne, to je iny príspevok 🙂

katkastupicka
18. nov 2014

@vevericka124 dakujem pekne 😉 super, aspoň niečo 🙂

lucasko2013
12. máj 2015

Baby prosím poradte...ak platím účet za jasličky z účtu čo musím zaniesť na úrad ako doklad? Myslela som, že len vytlačím príkaz na úhradu z Internetbankingu ale na úrade mi povedali, že musím doniesť originál výpisu účtu. Sa mi to zdá čudné....prečo by mali mať originál a študovať z môjho výpisu všetky moje transakcie a zostatky (viem, že to možno nikoho nebude zaujímať ale aj tak sa mi to zdá čudné ) 🙂

maciatko2212
7. dec 2015

ahojte myslite ze mam narok na prispevok na starostlivost o dieta ked som slobodna mamicka ale z priatelom zijem v jednej domacnosti