Príspevok na starostlivosť o dieťa
Máte niekto s týmto príspevkom skúsenosti?poradila mi to pani na UPSVAR, kedze mi uz konci 8. marca rodicovsky prispevok. je to prispevok na dieta do 6.teho roku.
Otázka:
Patrí príspevok na starostlivosť o dieťa na každé dieťa?
Odpoveď:
Nárok na príspevok vzniká na každé dieťa do troch rokov veku. Na rozdiel od tohto príspevku, rodičovský príspevok sa vypláca len jeden, aj keď rodina má viac detí.
@zalka ahoj, mozem ta poprosit o radu. mam dve deti do troch rokov. od septembra chcem umiestnit st. syna do jasli, ale ako citam tak nemozem pobberat aj rodicak na mladsieho a prispevok na starsieho. moze si mm poziadat o tento prispevok na starsieho alebo sa posudzuju obaja rodicia??
@zalka cize ked som dobre pochopila, musim byt zamestnana... ? cize manzel nemoze riesit prispevok na starostlivost o dieta, ked je zamestaty on a ja by som si zrusila rodicak?lebo momentalne som tehotna a evidovana na upsvar, ale pred tym som bola nezamestatna, ako som nastupila na rodicovsku...
@julianax môže žiadať manžel o príspevok na starostlivosť ... ale ten dostanete len na preplatenie faktúry zo škôlky, od súkromníka alebo z jasličiek. Nie je to tak, že hurá dostanem na účet 230e a paráda. To vôbec nie .
Donesieš každý mesiac faktúru, a doklad o jej zaplatení a preplatia ti ju .. ak máš vystavenú fa na 60e tak dostaneš len 60e a nie 230e ... ako fakt nerozumiem čo vy tým by ste získali alebo kto by si otvoril živnosť aby sa staral o deti.
@zalka prosim Ta poradis mi ako je to s vyplácaním príspevku na starostlivosť ? Konkrétne ma zaujíma prvy mesiac ked prejdem z rodičovského na tento...Dcérka ide od septembra do súkromných jasli...dostanem este v septembri rodičovský alebo uz len ten príspevok na jasle ? Dakujem za odpoved 🙂
@zalka este by som sa chcela spýtať ci este stale vyplácajú tych 25% zo zvyšných rodičovských príspevkov ak malu dam do jasli. Viem, ze pri staršom synovi v roku 2010 ked som nastúpila do prace a on ako 2.5rocny do jasli tak mi taky príspevok okrem príspevku na jasle vyplatili. Dakujem 🙂
ahoj kočky, chcem sa spýtať, ako je to s tými faktúrami, ktoré UPSVAR prepláca. totiž my platíme zvlášť stravu, zvlášť neinvestičné náklady a to je všetko. ale mesačne prispievame napr. na čistiace a hygienické potreby, na pomôcky a podobne. dakujem za radu
@zalka
@katkastupicka prispevok preplaca skutocne vynalozene naklady max do vysky 230 eur, takze aj ked zaplatis viac dostanes len 230 eur, zvysok si doplacas. cize ak na fakture za konkretny mesiac mas viac ako 230 dostanes 230, ak mas menej ako 230 dostanes tolko,kolko si zaplatila
ked ja na fa nedostanem skutočnú sumu 🙂 dostanem len príjmový na 10 eur na neinvestičné náklady a cca 25 eur na stravu, zvyšok len napíšu - priniesť ..... to a to. pýtam sa len preto, či má zmysel žiadať o tú vyššiu sumu alebo len to minimum - to dokladovať vraj nemusím. vdaka
@vevericka124
@katkastupicka to ale nie je sukromna skolka asi ze? v tomto pripade sa ti neoplati ist na prispevok na starostlilvost ale nechat si rodicovsky, tam nedokladujes nic, do 3 rokov veku mas narok na rodicak ci dieta chodi do skolky alebo nie.
@vevericka124 nie, je štátna 🙂od jej dvoch rokov som pracovala.a len tým že som znova na MD mi nárok na rodičák zanikol, a kočky tu na koníku mi radili požiadať si o ten príspevok. vdaka 🙂
@katkastupicka hm, ale myslim si, ze ked mas matersku, nebudes mat na ten príspevok narok
@katkastupicka jaaaa tak tento prispevok myslim, to je prispevok na starostlivost vo vyške 41,10 eur, 6 tyzdnov po narodeni druheho dietata (niekomu ot vyjde 2 niekomu 3 mesiace), (alebo teda dokladovat vydaje na skolku ak su vyssie co ty nemas) tak to dostanes automaticky ziadost ked pojdes vybavovat ostatne pripevky, keby nie pytaj si, toto je ono tie prispevky su dva, zalezi teda od situacie . a prave ze ked mas naork na materksu mas narok aj na tento prispevok keby si nemala narok na materksu nemas ani na prispevok, materske je jedna z podmienok :o)
@majusqa77
@vevericka124 jasne, to je iny príspevok 🙂
@vevericka124 dakujem pekne 😉 super, aspoň niečo 🙂
Baby prosím poradte...ak platím účet za jasličky z účtu čo musím zaniesť na úrad ako doklad? Myslela som, že len vytlačím príkaz na úhradu z Internetbankingu ale na úrade mi povedali, že musím doniesť originál výpisu účtu. Sa mi to zdá čudné....prečo by mali mať originál a študovať z môjho výpisu všetky moje transakcie a zostatky (viem, že to možno nikoho nebude zaujímať ale aj tak sa mi to zdá čudné ) 🙂
ahojte myslite ze mam narok na prispevok na starostlivost o dieta ked som slobodna mamicka ale z priatelom zijem v jednej domacnosti

Baby a ked chcem dat obe deti do jasli (11 mesacne a dvojrocne) tiez dostanem max.tych 230 eur??