Príspevok pri narodení dieťaťa na Slovensku a zamestnanie v ČR

ana_1
25. máj 2021

Ahojte žienky, nestretli ste sa náhodou niektorá s podobnou situáciou? Žijem na Slovensku (TP, vlastný byt), ale som zamestnaná v ČR, partner to isté. Mám teda aj zdravotné poistenie v ČR, čakáme prvé bábätko, rodiť chcem v SK na formulár S1. Drobca prihlásime do SK poisťovne a bude tu mať aj pediatra. Materskú budem poberať z ČR, rodičovský príspevok by som mala zo Slovenska. Počas MD mi skončí pracovná zmluva, zamestnať sa v ČR znovu neplánujem. Budem mať nárok na slovenský príspevok pri narodení dieťaťa?

ofzuza
25. máj 2021

Mala by si mat. Ale aj gyn prehliadky by si mala mat na svk

kristinaanna
25. máj 2021

@ana_1 toto je zo stránky UPSVR: Žiadosť si uplatňuje

len matka, ktorá dieťa porodila, má na Slovensku trvalý pobyt aj bydlisko,
otec dieťaťa,
ak matka dieťaťa zomrela,
ak bolo po matke dieťaťa vyhlásené pátranie,
ak dieťa bolo rozhodnutím súdu zverené do osobnej starostlivosti otca.

takže, áno je nárok

ofzuza
25. máj 2021

@kristinaanna to nie su vsetky podmienky

77daniela77
25. máj 2021

.

ana_1
autor
25. máj 2021

@ofzuza @kristinaanna je potreba mať aj bydlisko, to je tam definované takto: Bydliskom sa rozumie miesto, kde má oprávnená osoba a dieťa sústredené najdôležitejšie záujmy na základe objektívnych kritérií, ktorými sú najmä dĺžka pobytu, výkon zárobkovej činnosti, povinné verejné zdravotné poistenie, poskytovanie zdravotnej starostlivosti, bývanie s rodinou, návšteva predškolského zariadenia, plnenie povinnej školskej dochádzky.
To spĺňam len čiastočne, takže preto neviem 😏

ofzuza
25. máj 2021

@ana_1 nemusis vsetko splnat podla mna. Proste musis preukazat, ze mas bydlisko na svk. Potrebujes potvrdenie aj od svk gyn, ze k nemu chodis. Na tu ziadost ide tusim povrdenie od gyn a pediatra.

ana_1
autor
26. máj 2021

@ofzuza ďakujem, snáď to tak je. Chodím ku gyn do Česka, ale pred pôrodom začnem na Slovensko samozrejme. Tak uvidíme 🙂

ofzuza
26. máj 2021

@ana_1 tam je daka podmienka, ze neviem od kolkeho tyzdna to musi byt. Pozri na ziadosti

daniela173
27. okt 2021

Prosím Vás chcela by som sa opýtať, je to podobná téma čo riešim ja teraz..som zamestnaná v ČR čiže aj zdravotne poistená tam ale žijem na Slovensku, mám tu aj trvalý pobyt a všetkých lekárov mám na Slovensku, v Česku prakticky len pracujem. Mám vybavený ten formular S1, rodit budem na Slovensku. Partner pracuje na Slovensku takže je tu aj zdravotne poistený. Otázka znie či dieťa môžem prihlasit pod jeho zdravotné poistenie aj keď niesme zosobášení? V českej zdravotnej poisťovni mi povedali že dieťa by malo byť poistené u nich ale čo dieťaťu budem vybavovať formulár S1 tiež aby mohlo využívať zdravotnu starostlivosť na Slovensku? Je to vôbec možné mu vybaviť tiež ten formular? Príde mi to komplikované. A ešte jedna otázka MD budem poberať z ČR ale na rodičovský by som mala poberať na SK, ako je to s odvodmi keď som zamestnaná v Čechách ale tam po materskej nebudem poberať nič? Bude mi to platené z rodičovského na Slovensku alebo ako? Ja už tomu nechápem. Za odpovede veľmi pekne ďakujem.

77daniela77
27. okt 2021

.

ana_1
autor
5. nov 2021

@daniela173 ahoj, ja už som porodila. Na S1 nebol problém, takisto aj u pediatričky. Ale musím teraz riešiť poistenie malého, má 10 dní, do poisťovne sa dovolať je nadľudský výkon, ale keď som si vybavovala s1, povedali mi, že po pôrode budem musieť požiadať, aby mi malého pripísali na s1, čiže asi tiež dostane tú modrú kartičku. Dieťa má automaticky poistenie po matke, ak ale nie je zamestnaná (to bude môj prípad od marca) tak poistenie je podľa ekonomicky činného rodiča - otca. Nevadí, že nie ste zobratí, ak je na rodnom liste. Môj priateľ je tiež zamestnaný v čr, čiže keď mne skončí zmluva, malý dostane české poistenie a budeme mu musieť nanovo vybaviť s1, aby sme mohli využívať zdravotnú starostlivosť na Slovensku. Je to extrémny bordel, strašné vybavovačky okolo toho, ja som sama zvedavá ako teraz pochodíme

daniela173
16. nov 2021

@ana_1 No ja to mám tak blbo akurát mi platí tá S1 do januára 22 a vo februári rodím takže musím si to ešte v predstihu vybaviť, zamestnaná som čiže dieťa bude poistené po mne ale chcela by som ho dať po narodení pod otca dieťaťa do slovenskej zdravotnej poisťovne, pýtala som sa na to tak že vraj sa to dá tak dúfam teda, lebo podľa mňa je blbosť aby ešte malé dieťa malo S1 keď zdravotný systém budeme využívať len na Slovensku. Je to strašne náročné ako druhý krát by som si rozmyslela či budem pracovať v inom štáte ako v tom v ktorom žijem keď chcem zakladať rodinu :D a to ešte neriešim rodičovský, prídavky na dieťa a atď., ešte bude zábava :D

ana_1
autor
17. nov 2021

@daniela173 presne viem o čom hovoríš. Ale prvých 60 dní bude bábo poistené na teba, do tej doby mu musíš vybaviť poistenie. Ak má otec poistenie na Slovensku, tak to je jednoduchšie, prihlásiš ho pod neho do rovnakej poisťovne a malé bude mať iba sk poistenie.

lenkakravcova
17. nov 2021

@ana_1 Dieťa ti do slovenskej poisťovne neprihlásia.
Musíš mat české poistenie a ten istý formulár aj pre dieťa ako máš ty.
Mám s tým skúsenosť. Tri mesiace od pôrodu som to takto mala.. a aj rodičak z ČR.

daniela173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz