Rada ohľadom nenároku na materské
Dobrý den prosim vas , som tehotná a zatiaľ do 25.6 na rodičaku s dcérou, zistila som ze som tehotná, termín mam 3 až 15 .10 ale aj som zistila od účtovníčky akurat ze nebudem mat vobec nárok na materskú a na rodičak až ked sa babetko narodí môžem.on požiadať☹ som z roho uplne mino, od júna do minimálne októbra budem uolne bez príjmu, ešte že mam.manžela prosím vas dá sa ss tým niečo robiť? Dat sa na marodku alebo niečo mi viete poradiť? Ďakujem
Ešte ma napadlo, ak ti pracovný pomer skončil počas rodičovskej a nie je to viac ako 2 roky a zamestnaná si bola aspoň 2 roky, tak budeš mať nárok na podporu v nezamestnanosti.
@luuvr je dôležité kedy ti skončil pracovny pomer a ci skončil? Ak pracovny pomer trvá v júni by si mala nastúpiť do práce ak nemôžeš môžeš čerpať dovolenku alebo PN. Na matersku môžeš ísť 8 až 6 týždňov pred pôrodom. Čiže cca od polovice augusta. Ale musíš mat pracovny pomer alebo musíš byť v ochrannej lehote.
Baby tak nemám nárok ani na tu podporu ani na nič ☹

Pracovný pomer ti trvá? Ak nie, nemáš nárok na nič. Len na nižší rodičovský od pôrodu. Na PN nemôžeš ísť, veď ak nepracuješ, neodvádzaš odvody, tak z čoho by ti ju vyplácali. Nemáš nárok na nič, ak ti netrvá pracovný pomer. Počas toho obdobia medzi RD a MD sa zahlás na ZP ako osoba starajú sa o dieťa do 6 rokov, štát za to obdobie za teba zaplatí ZP, ak sa nezahlasis, musíš si ho zaplatiť sama. Netreba byť z toho mimo. Treba si byť vedomý, že ak nemáš pracovný pomer, nie je úloha štátu živiť ťa.