icon

Rizikové tehotenstvo a materská dovolenka

kucerkaa
16. jún 2014

Ahojte všade som to hľadala a dočítala som sa toľko že materská sa vypláca za predošlí odpracovaný rok ale chcem si ujasniť ako to bude ak by som šla na rizikové tehotenstvo čiže by som bola PN od začiatku tehotenstva po nástup na MD.Ako sa to potom vypočíta tá moja materská?Neviem presne kedy sa nastupuje na MD asi v 6mesiaci ale ak mi tá PN bude zasahovať cez 2 roky napríklad že na budúci mesiac otehotniem a PN mi nude presahovať až do januára 2015 potom za ktorý rok sa bude tá materská počítať?mám v tom chaos tak ma pochopte a ešte kedy najskôr sa dá nastúpiť na rizikové?pýtam sa to všetko pre to lebo pracujem v rušnom a prašnom prostredí a nerada by som tam strávila celé tehotenstvo...ďakujem vám vopred

evittam
15. júl 2017

@erika0236 Podstatne je ci splnas hlavnu podmienku naroku na MD-ako vsetci-270 dni NP za posledne dva roky pred porodom. Tie dohody boli na pravidelny prijem? Ak ano tak aj z nich sa platilo NP, ak nie tak musis mat na TP 270dni, mozes byt aj PN aj tie dni sa započítavaju do NP, potom aby si mala narok na MD musis mat aktivne NP alebo byt v ochrannej lehote.

erika0236
15. júl 2017

@evittam no na dohody som mala prijem pravidelny...da sa to niekde vyzistit na socialke alebo take cosik?ale tak aj ked by som ostala tehotna a stale by som robila aj to sa mi rata dp tych 270dni?

evittam
15. júl 2017

@erika0236 Ved si pozri vyplatne pasky. Mozes sa spytat aj na SP ale či tam nájdeš ochotnu pracovnicku to uz ti nezarucim. A samozrejme,ze sa ti to bude zapocitavat.

evittam
15. júl 2017

@erika0236 Aj keby si isla na PN tak sa to pocita pokial NP trva -cize pracovný pomer trva.😉 Ty nemusis mat odpracovanych 270dni ale 270dni NP. Ako som uz pisala.

erika0236
15. júl 2017

@evittam super dakujem velmi krasne 😁leboby sme chceli babo len som mala 5rokov zdr.problemy a teraz ked som si to uz dala dokopy chceli by sme babo len zistujem okolo tej materskej 😁

evittam
15. júl 2017

@erika0236 No ak splnis hlavnu podmienku tak máš nárok, potom musi byt pri nástupe na MD NP aktivne alebo musis byt v ochrannej lehote. Potom je este otazne z coho ti vypocitaju MD, ty ak nie si ešte tehotna ak by si mala možnosť mozes si zariadit aj maximálnu MD.😉

erika0236
15. júl 2017

@evittam este som neni este len sa chceme pokusit o babo.a to si ako zariadim?

evittam
15. júl 2017

@erika0236 No je viac moznosti, pokial nieco nezmenia. Staci zmenit zamestnavatela a odpracovat u neho bez PN a OCR minimalne 90dni na max.VZ a bude sa ti MD pocitat z toho aj keby si predtym cely rok pracovala na minim.mzdu. Pripadne ak prídes dost skoro na to,ze si tehotna - 5.-8.tt (musis to stihnut 26tyzdnov pred nástupom na MD) tak skončenie PP a DNP na max.VZ zaplatiť par dni a ist na PN.

erika0236
15. júl 2017

@evittam aha no tak ja pracujem od 1.3.2017 ale to mi zamestnavatel nic nenavysi..mam vsetko na paske a v cistom mam od 550eur az 600eur...

evittam
15. júl 2017

@erika0236 Tak to nemás také zle. MD je 75% z HM. Ale da sa keby si mala moznost-ako som ti uz napisala.😉
Drzim prsty nech sa zadari.😊😉

erika0236
15. júl 2017

@evittam dakujem velmi krasne 😁

erika0236
15. júl 2017

@evittam este otazocka to si mam vyratat tych 75% z tych 600eur mesacne?

erika0236
15. júl 2017

@evittam uz som to nasla na nete...dakujem velmi krasne...

evittam
16. júl 2017

@erika0236 MD sa nepocita z mesačneho príjmu-je to len orientačné. VZ pre MD je vzdy urcite obdobie-vacsinou rok-napr.v tvojom pripade ak by si otehotnela a isla na MD v r.2018 tak to bude obdobie od 1.3.2017 do konca mesiaca predchádzajúceho nastupu na MD.

monika8971
28. júl 2017

Ahojte chcela som sa spytat mam ryzikove tehotenstvo a mam moznost nastupyt 8tyzdnov pred porodom alebo 6tyzdnov pred porodom na matersku a kebyze chcem nastupyt tych osem tyzdnov pred porodom na matersku prichadzam o nejake percento penazi na.materske ci nie chcela by som vediet na com som a preto sa pytam o radu tu u vas

dena1973
29. júl 2017

@monika8971 O % - tá neprídeš... Percentá z prímu sú stále rovnaké.
Záleží len na tom, či máš solnenú podmienku 270 dní NP .... ako dlho pracuješ vo firme..... a z akého príjmu sa ti bude materské počítať ...

daniela0207
1. sep 2017

Ahojte, chcela by som sa spýtať....momentalne som prihlasena na urade prace a poberam podporu ,som tehotna prvy trimester pravdepodobne ma gyn.dá na rizikove tehotenstvo na urade este o tom nevedia ....narok na matersku asi mat nebudem nakolko som so zamestnávateľom rozviazala pracovny pomer v juli takze budem dostavat potporu pol roka a potom namiesto materskej rodičovský prispevok?a ak by som sa zamestnala ?ale kto prijme zenu co je na rizikovom,nie?dakujem

evittam
2. sep 2017

@daniela0207 Malo info,ako dlho trval PP, kedy skoncil, bola si už tehotna pocas trvania PP? Zenu na PN neprijme nikto, ani muza. Si práceneschopna.

daniela0207
2. sep 2017

@evittam pracovny pomer trval 5rokov skoncil v juli 2017, potom za par tyDnov som nastupila na urad ,takze nie nebola som tehotna ked som davala vypoved.....tak teda prosim ta to potom by som dostavala podporu plus pn? Ďakujem

evittam
2. sep 2017

@daniela0207 Nie. Nemozes dostávat aj podporu aj PN. Ak by si mala narok na PN - co ty nemas - tak by si dostávala PN, nakoľko PN je prednostna davka. Subeh oboch nie je možný.
Aby si mala narok na MD musis sa znovu zamestnat. Ak odpracujes menej ako 90dni bez PN a OCR tvoj VZ pre MD bude hrubý príjem z predchadzajuceho zamestnania. Ak minimálne 90dni bez PN a OCR tak z nového zamestnania, cize ak mas takúto možnosť mozes mat este aj.max.MD.

daniela0207
2. sep 2017

Si zlatá ze mi radis, ale ako by to bolo v pripade ze budem poberat tu davku z uradu a zamestnala by som sa iba brigadne na nejake 4hod,( mam 3roc.syna teraz nastupuje prvy krat do škôlky,tak neviem ako to bude vsetko zvladat a este k tomu mamzel robi stale smeny )tak 8hod pracovna doba zatial nehrozi , tak v tomto pripade by som ten narok na MD asi nemala to sa jedna iba o tpp ,ze? Ked budem mat tehotensku knizku moja povinnost je to oznamit uradu práce? Prepac za tie mozno blbe otazky ale som z toho jelen

evittam
2. sep 2017

@daniela0207 No pokial si evidovaná na UPSVaR a chcela by si pracovať na dohodu tak od 1.5.2017 plati,ze mozes len 40dni za rok a potom ta vyradia co sa tebe neoplati pokial mas podporu. Na UPSVaR asi len oznamit,ze si tehotna a sa spytaj ci chcu kópiu tehuknizky. Co sa týka nároku na MD tak to moze byt aj dohoda pokial by to bola dohoda na pravidelny príjem kde sa platia odvody na NP.

daniela0207
2. sep 2017

Jaj aha ,tak oki teda ,aj tak ďakujem

bebina23
29. nov 2017

Ahojte, prosim Vas, MD sa pocita z denneho vymeriavacieho zakladu, to viem. Ale co v pripade, ak som bola v tom case, z ktoreho sa to pocita, aj Pn. Viem, ze pnky sa nepocitaju, ale nepocitaju sa az od 11dna? Konkretne. 5.1.2018 nastupujem na Md, cize Md sa vypocita ako 75% z Dvz za rok 2017.Na pnke som bola 3x (11dni,12dni a od 20.9.az do nastupu Md cize103dni do konca roka). Moja otazka znie, cim sa mi bude delit sucet dennych vymeriavacich zakladov. Ci 365-11-12-103=239
alebo 365-1-2-93=269?
Ide mi o to, ze ci sa odratava z tych pniek tych prvych 10 dni, co plati zamestnavatel.
Priklad prijem za odpracovane obdobie je 9400€, a cim to mam delit v tomto pripade?
A) 9400€:239=39.3305*75%=
29.4979€*31dni ak je taky mesiac
=914,4349 vysledna materska za mesiac

Alebo

B) 9400€:269=34.9442*75%=26.2081€*31=812.4511€ vysledna materska za 31dnovy mesiac.

Alebo ako to mam pocitat? Toto su prepocty podla Vasich starsich komentov. Sumy su fiktivne, iba pre pochopenie. Dakujem velmi pekne za pomoc😊

evittam
29. nov 2017

@bebina23 Odpocitavaju sa vsetky dni PN-aj prvych 10dni. Ani za tie nikto za teba neodvadza NP do SP.

evittam
29. nov 2017

@bebina23 Vypocet A

bebina23
29. nov 2017

@evittam Dakujem ti veeelmi pekne😉😘 ❤️

veriiik106
11. jan 2018

Baby neviem či mi pomôžete ale rada by som sa vás spýtala . Tento Pondelok som nastúpila do práce zmluvu mám na dobu určitú do 08/2018 so skúšobnou dobou do 04/2018 nedávno som však zistila že som tehotná. Chcem sa spýtať kedy je potrebné tehotenstvo oznámiť riaditeľovi a aj to, že ak mi nepredlzia zmluvu popr by ma chceli vyhodiť v skúšobnej dobe či budem mať nárok na materskú. Pred týmto zamestnaním som bola mesiac na úrade práce a pred tým som pracovala 2 aj štvrť roka. Alebo ak má dá lekár na PN ( 2x MA ) a nahodou má riaditeľ vyhodí dostanem potom matersku? A z čoho sa bude počítať....Ďakujem

lucka11985
8. feb 2018

Ahojte, aj ja mam prosbu o radu. Momentalne som na rodicovskej dovolenke, ktora mi konci 19.7.2018. Pred nástupom na matersku som mala odrobene nieco cez 4 roky v jednej firme. Po rodicovskej so mnou pocitaju, ze sa vratim. No chcem sa opytat, keby som napr. v marci otehotnela, v novembri by som teda mala nastupit na matersku. Obdobie od 19.7. do nastupu na matersku by som bola PN, vyjde mi PN a potom materska? Mam aj nejake dni dovolenky. Ci je lepsie nastupit do prace a potom planovat babo, aby mi vysla pn aj materska? Chceli by sme dieta, no neviem, ci este pockat alebo nie.

majusqa77
8. feb 2018

@lucka11985 ak budes mat nastup na md tento rok, mozes ist z rd rovno na pn. teda 1 den skoncit rd a druhy den nastup na PN