Rizikové tehotenstvo a materská dovolenka
Ahojte všade som to hľadala a dočítala som sa toľko že materská sa vypláca za predošlí odpracovaný rok ale chcem si ujasniť ako to bude ak by som šla na rizikové tehotenstvo čiže by som bola PN od začiatku tehotenstva po nástup na MD.Ako sa to potom vypočíta tá moja materská?Neviem presne kedy sa nastupuje na MD asi v 6mesiaci ale ak mi tá PN bude zasahovať cez 2 roky napríklad že na budúci mesiac otehotniem a PN mi nude presahovať až do januára 2015 potom za ktorý rok sa bude tá materská počítať?mám v tom chaos tak ma pochopte a ešte kedy najskôr sa dá nastúpiť na rizikové?pýtam sa to všetko pre to lebo pracujem v rušnom a prašnom prostredí a nerada by som tam strávila celé tehotenstvo...ďakujem vám vopred
@patricia12345678 Ak vyjde co pises tak nástup na MD budeš mat v r.2021. VZ pre MD bude hruby zdaniteľny príjem za r.2020.
@evittam áno vychádza na rok 2021 a ďakujem za takú rýchlu odpoveď, takže sa vypočíta za január až apríl 2020 ak som dobre pochopila. Ešte raz ďakujem vidím ze tu radite veľa ženám 🙏
Dobry den, chcela by som sa poradit. Pracujem vo firme 5 rokov a budem menit zamestnanie. Ale mam ist na umele oplodnenie a budem potrebovat ist na pn, resp. Ak by som bola na rizikovom v novom zamestnani a na matersku by som isla na buduci rok tak z coho sa mi bude pocitat matetska? Neviem ci som sa dobre vyjadrila. Dakujem
@havana_frost ahoj aj keď je to stará diskusia ale vidím, že sa vyznáš. Môžem sa teda ešte na túto tému opýtať.. chápem to dobre, ak pracujem vo firme 3 roky, pojdem na PN od 8 mesiaca myslím august, rodím vo februári, vymeriavací základ sa bude teda počítať z výplat od januára do júla a spraví sa priemer za tieto dní?
Ahojte som rada že som našla túto tému tak sa opýtam aj ja. Od 1.7.2018 som bola zamestnana, z dôvodu presťahovanie som od 1.3.2020 nezamestnaná ale v ochrannej lehote som nastúpila na PN na ktorej som doteraz. Ak mi doktor potvrdí že som tehu a nechá ma na rizikovom budem mať nárok na materskú?
@monika8634 nie
@monika8634 ak máte odrobene 270 dní počas 2 rokov tak áno
@tatianatana nesplna druhu podmienku - aktivne NP alebo OL
@monika8634 nie..

Ahojte baby, vedeli by ste mi prosím poradiť aj v tejto mojej záležitosti? 4.5.2020 som absolvovala odber vajíčok kvôli umelému oplodneniu a od tohto dátumu som na PN. Následne 9.5.2020 mi vložili embryo a pokračujem v PN na doporučenie z kliniky a zaujímalo by ma :
1) ak po tomto ostanem tehotná a PN až do začiatku materskej, dostanem materskú vypočítanu z normálneho platu? U zamestnávateľa pracujem 5 rokov aj 9 mesiacov k dátumu 14.4.2020 len orientačne.
2) ak nevyjde toto oplodnenie pôjdem na ďalší vklad takže ak nebudem este teraz tehotná ale vyjde to až o mesiac a pritom stále som na PN alebo na chvíľu PN pre ruším a po vklade pôjdem zasa na PN až do materskej dovolenky budem mat taky istý nárok na materskú?
Neviem ci som to zrozumiteľne napísala kľudne doplnim.
Ďakujem za odpoveď