Rizikové tehotenstvo a materská dovolenka
Ahojte všade som to hľadala a dočítala som sa toľko že materská sa vypláca za predošlí odpracovaný rok ale chcem si ujasniť ako to bude ak by som šla na rizikové tehotenstvo čiže by som bola PN od začiatku tehotenstva po nástup na MD.Ako sa to potom vypočíta tá moja materská?Neviem presne kedy sa nastupuje na MD asi v 6mesiaci ale ak mi tá PN bude zasahovať cez 2 roky napríklad že na budúci mesiac otehotniem a PN mi nude presahovať až do januára 2015 potom za ktorý rok sa bude tá materská počítať?mám v tom chaos tak ma pochopte a ešte kedy najskôr sa dá nastúpiť na rizikové?pýtam sa to všetko pre to lebo pracujem v rušnom a prašnom prostredí a nerada by som tam strávila celé tehotenstvo...ďakujem vám vopred
fúha dievčatá, otázočka. Keď som minulý rok pracovala do 30.5. pre jedného zamestnávateľa a 1.6. som nastúpila v novom zamestnaní, ako sa mi to bude rátať?momentálne mám dovolenku a pn budem od 18.4. termín mám 1.8.2016. bude sa mi rátať príjem z posledného zamestnania?surfujem tu po nete ale neviem sa k tomu riadne dopátrať (nerozumiem tomu). 🙂
@jankae771 áno, ak máš platené nem.poistenie aspon 90dní u nového zamestnávatela (napr. pn, očr, md, rd sa do toho nerátajú), tak sa ráta dávka z toho posledného poistenia od začiatku do konca mesiaca pred nástupom na md. (platí, ak poistenie vzniklo v predchádz. kalend. roku, teda presnejšie netrvalo 1.1. predchádz. roku)
Ahojte.chcem sa spýtať.mam termín 20.novembra 2016. Pracovala som od septembra 2014 do konca novembra 2015 S hrubou mzdou 656 €. Potom som bola evidovaná na úrade práce.od 1.3 som bola zamestnaná s hrubou mzdou 1300€. Začali mi komplikácie A 29.3 mi lekár vypísal PN Z dôvodu rizikového tehotenstva. 31.3 som dostala výpoveď. Z čoho sa mi bude rátať PN? ako si to vypočítať? Koľko to vychádza? Ďakujem za odpoveď
gapa veľmi pekne ďakujem
To ze ides na PN vobec nevadi .. presne na matersku sa nastupuje najskor v 32tt a najneskor 34tt .. materska pocita za predosli odpracovany rok ak teda mas ak nie musis mat odpracovanych 270dni..
@candii Nepises uplne presne info... ☹
@danka2208 Narok na materske ti vznikne. podmienku 270 dni nem.poistenia v poslednych 2 r. pred porodom splnenu mas. Pocitat sa ti bude z r. 2015, lebo tam mas odpracovanych viac ako 90 kal.dni. Nastup na materske (ak nie si zamestnana) musis mat predne 6 tyzdnov pred pravdepodobnym porodom.
@danka2208 Píšem, že počítať sa ti bude z r. 2015 (t.j. z prechádzajúceho zamestnania) v prípade, že si v r. 2015 odpracovala viac ako 90 kal. dní bez PN a OČR (PN ani OČR sa do príjmu na výpočet materského nezapočítava). Platí aj pre PN aj pre materské.
Z posledného pracovného pomeru sa ti počítať nemôže, lebo si neodpracovala min. 90 kal. dní bez PN a OČR.
@dena1973 Dobry den mam na vas otazku pracujem dva roky u jedneho zamestnavatela som tehotna a mam problemy ,gyn ma asi da na rizikove na matersku by som mala ist v septembry ,teraz som na pn ak by som zostala az do konca pn materska by sa m vypocitala za rok 2015 tym by som nemala znizenu matersku aj ked budem teraz pn. 4 mesiace?za odpoved dakujem
Chcela by som sa spytat tych 90 dni sa rata v kuse? Keby bolo 84 dni potom 2 tyzdne PN a potom znova v robote, tak sa to rata odznova alebo pokracuje v pocitani tych dni?
Dobry den. Viete mi prosim poradit? Od 7.1.2016 som na PN, termin porodu mam 16.7.2016, je mojou povinnostou nastupit na MD od 32 tt, alebo mozem az v 34.tt? Stanovuje sa to nejak? Na poradnu idem az v 33. tyzdni a tak neviem, ci za lekarom zajst skor alebo to ma urcit on sam?? Nechcem nieco presvihnut. Dakujem vam za radu.
@andrea287 Ak si v prac. pomere, tak nastupit na materske mozes 8 az 6 tyz. pred pravd. porodom. Ak prac. pomer netrva, tak musis presne 6 tyz. pred pravd. porodom.
V tvojom pripade, ak si na PN nevidim dovod, aby si nastupovala skor ( ak PP trva) na materske. PN nech pokracuje ... a presne 6 tyz. pred pravd. porodom ukoncis a nastupis na materske.
Ahojte,mám na Vás niekoľko otázok,verím,že mi budete vedieť poradiť.Od minulého roku od 1.12.2015 som zamestnaná na HPP do 11.marca 2016 som pracovala,ale otehotnela som a gyn. ma vypísal na rizikové.A včera mi dal papier nech si pošlem žiadosť o Materskú.Ja som mu povedala,že narok na materskú nemam a on mi povedal,že to nevadí.Asi sme sa nepochopili.Predtým som bola dlhodobo nezamestnanana(viac ako 2 roky).Teraz neviem čo mám robiť.Keď PN musel ukončiť a od ďalšieho dňa mi napisal MD do papierov ja neviem či mi vznikne vôbec nejaký narok na niečo.A co za ten cas čo budem čakať na vyjadrenie od Soc.poistovne.Nechápem či mám nastúpiť do zamestnania,alebo ostať doma?Čistý chaos mám v tom.Ďakujem Vám vopred za každú radu a odpoveď.
Ahojte,mám na Vás niekoľko otázok,verím,že mi budete vedieť poradiť.Od minulého roku od 1.12.2015 som zamestnaná na HPP do 11.marca 2016 som pracovala,ale otehotnela som a gyn. ma vypísal na rizikové.A včera mi dal papier nech si pošlem žiadosť o Materskú.Ja som mu povedala,že narok na materskú nemam a on mi povedal,že to nevadí.Asi sme sa nepochopili.Predtým som bola dlhodobo nezamestnanana(viac ako 2 roky).Teraz neviem čo mám robiť.Keď PN musel ukončiť a od ďalšieho dňa mi napisal MD do papierov ja neviem či mi vznikne vôbec nejaký narok na niečo.A co za ten cas čo budem čakať na vyjadrenie od Soc.poistovne.Nechápem či mám nastúpiť do zamestnania,alebo ostať doma?Čistý chaos mám v tom.Ďakujem Vám vopred za každú radu a odpoveď.
Nie, nie.Ospravedlnujem sa. Ja už začínam 32tt a žiadosť o materskú mi napísal k 19.6.16.Termín pôrodu je 31.7.2016
evittam Včera som sa radila s jednou známou ekonomkou a ona mi vravela,že vraj ak som odrobila 90 plných dni pred nastupom na Pn tak mám narok i keď nespĺňam to kritérium 270 nemoc.pois.,že vraj mi materskú vypocitaju z tých 3mes. a z hrubej mzdy i keď som bola predtým dlhodobo nezamestnana.Teraz pracovný pomer trvá,ale mám ho na dobu určinú do konca tohto roka.Ďakujem za odpoveď.
@amliv28 Bohuzial ti zle poradila,tych 270dni NP za posledne 2 roky pred pôrodom musis mat. Cize u teba sa pocita obdobie od 31.7.2014 do 31.7.2016. Ak si v tomto obdobi pracovala len to co pisea tak narok na MD ti nevznika. Co sa tyka tych 90dni bez PN a OCR to plati len napr.vtedy ak splnas prvu podmienku a chces lepsiu MD a zamestnas sa na novu zmluvu na tych 90dni,tak sa MD pocita z toho.😉

@shia napíš konkrétne, či ide o prac.pomer, či dobrov.poistenie, kedy začalo, kedy predpokladaný pôrod. No ak ide o pracovný pomer, ktorý je dlhodobý, teda trvá dlhšie ako od 1.1.predchdz.kalend.roka, tak sa matesrké ráta z predch.kalend.roka a ak si v tom roku 6mesiacov bola na Rd+6mesiacov robila, tak sa zrátajú vym.základy za tých 6mesiacov a vydelia sa počtom kalend.dní, za ktoré sa odvádzalo poistené, tj. dni RD sa do toho nezahrnajú.