icon

Rizikové tehotenstvo a materská dovolenka

kucerkaa
16. jún 2014

Ahojte všade som to hľadala a dočítala som sa toľko že materská sa vypláca za predošlí odpracovaný rok ale chcem si ujasniť ako to bude ak by som šla na rizikové tehotenstvo čiže by som bola PN od začiatku tehotenstva po nástup na MD.Ako sa to potom vypočíta tá moja materská?Neviem presne kedy sa nastupuje na MD asi v 6mesiaci ale ak mi tá PN bude zasahovať cez 2 roky napríklad že na budúci mesiac otehotniem a PN mi nude presahovať až do januára 2015 potom za ktorý rok sa bude tá materská počítať?mám v tom chaos tak ma pochopte a ešte kedy najskôr sa dá nastúpiť na rizikové?pýtam sa to všetko pre to lebo pracujem v rušnom a prašnom prostredí a nerada by som tam strávila celé tehotenstvo...ďakujem vám vopred

evittam
8. jún 2016

@amliv28 Na tvojom mieste by som zostala na PN az do pôrodu a potom RP.

amliv28
8. jún 2016

@evittam a co mám teraz urobiť musím si podať aj tak tú žiadosť a potom mám ostať doma,alebo ako?Ďakujem

amliv28
8. jún 2016

@evittam Keď mi nevzniká nárok,tak čo budem rob ešte do pôrodu,keď pracovať nemozem a pn mi ukončil koli tej žiadosti o materskú.

evittam
8. jún 2016

@amliv28 Nemal ti lekar ukoncit PN-kludne môzes byt na PN az do pôrodu-ako som uz napisala.😉

evittam
8. jún 2016

@amliv28 Ziadost o MD musis podat aby ti SP vystavila potvrdenie-vyjadrenie,ze nemas narok na MD-budes to potrebovat pri tiadosti o RP.

amliv28
8. jún 2016

Teraz neviem mám ísť za gyn. a vysvetlit mu to?Lebo teraz neviem čo budem robiť kým mi nepríde rozhodnutie zo Social.Do práce sa vrátiť nemôžem kvôli zdr.probl.v tehotenstve.

amliv28
8. jún 2016

@evittam Takže som povinná zo zákona tu žiadosť o materskú podať,aj keď viem,že mi nevznikne nárok na ňu?

gapa
8. jún 2016

@amliv28 ak si zamestnaná, tak treba dať aj žiadost o materské, ale môžeš, ako ti radila evittam, požiadať o materské= nástup na MD dať v den pôrodu. (mzdárke nedáš popredu, tj. treba s nou o tom pohovoriť, že prinesie manžel potom žiadosť). Teraz neviem, či bude stačíť, ak prepíšeš dátum ty na žiadosti (myslím malo by) alebo musí lekár uviesť. Asi podla toho, či je na žiadosti uvedná kolonka skutočný termín pôrodu a v či v kolonke lekára alebo tvojej. Tj. údaje v kolonke lekára nemôžeš prepisovať, ale nástup na md je v kolonke poistenkyna a to môžeš. Preškrtnúť, opraviť nad, daj napr. "opravila+ podpis". Tiež by som išla na gyn, nech pokračuje pn, teraz sa tuším aj dá niečo také, že pokračovanie pn (som to kdesi čítala, no nie som si istá), lebo inak je ozaj problém napr. aj so zdr.poistením, lebo nie si ani poberatel nemocenského ani materského ani sa nestaráš o dieťa do 6rokov, aj ked zatial to nikto neriši, čo sa týka zdr.poistovni, no je to medzera v zákone. Lekár dokonca môže nechať mamičku na pn až do ukončenia šestonedelia, je to na nom. Len neviem, ako v tom zamestnaní, ked žiadaš o materské= o materskú dovolenku a súbežne na PN, to nie je štandardná situácia a ako mzdárka by som ju riešiť nechcela.
Ale zober žiadosť o materské a povedz lekárovi, že ti radili nastúpiť na md až dnom pôrodu a dovteddy byť na pn.

amliv28
8. jún 2016

@gapa Aj tak nerozumiem prečo to urobil,keď som mu povedala,že narok na materskú mi nevznikne.Povedal,že to nevadí.Tak neviem či to musí zo zákona,alebo ako to je.Ďakujem za odpoveď

dena1973
8. jún 2016

@amliv28 On to vypisal automaticky podla toho, ze v zakone o soc. poisteni je uvedene, ze poistenkyna by mala (ak jej trva PP) nastupit na materske 6 az 8 tyz. pred pravdepodobnym porodom... On neskuma skutocnost, ci poistenkyna ma splnenu podmienku 270 dni nem.poistenia za posl. 2 r. pred porodom...
Preto u teba by bolo najlepsie (ak nemas splnenu podmienku 270 dni NP) ostat na PN az do porodu a potom nastupis na RP... Vyplnila by si si dobu do porodu.
Suhlasim s evittam a gapa.

gapa
8. jún 2016

@amliv28 lekári sa nevyznájú už v takých "pikoškách" či ako to nazvať, neštandardných postupoch. V zákone je uvedené niečo také, že nárok na nemocneské zaniká 6týž. pred termínom, ak vznikoá nárok na materské.
teda tu to kopírujem zo stránok:
http://www.porada.sk/t16136-zakon-o-socialnom-p...
Zákona o soc.poistení § 34 ods. 6
(6) Poistenkyni, ktorá je dočasne práceneschopná v období šiestich týždňov pred očakávaným dňom pôrodu určeným lekárom, zaniká nárok na nemocenské od začiatku šiesteho týždňa pred očakávaným dňom pôrodu určeným lekárom, ak jej vznikol nárok na materské.
----------

amliv28
8. jún 2016

@gapa Ano ,ale keď mi nevznika nárok na materskú tak potom čo má žena robiť ešte do pôrodu,keď do zamestnania nemôže nastúpiť?To je hrozné.Ostať bez prijmu?Tot sú super zákony.Budem musieť ísť za ním a vysvetlit mu to.

amliv28
8. jún 2016

@dena1973 Áno,ale Pn mi ukončil kvôli žiadosti o materskú.Tak teraz neviem ako mám postupovať dalej.

amliv28
8. jún 2016

@dena1973
@gapa

@evittam
Ak tomu dobre rozumiem keď podám tú žiadosť o materskú nemôžem pokračovať v pn áno?Ďakujem všetkým za odpovede.

dena1973
8. jún 2016

@amliv28 No zajst za lekarom a povedat mu ako sa veci maju. Ze nemas splnenu podmienku 270 dni a potrebovala by si, aby PN trvala az do porodu. Tym si vyplnis dni do porodu... Potom predlozis na SP ziadost o materske... Dostanes rozhodnutie...

amliv28
8. jún 2016

@dena1973 A môžem požiadať až potom o materskú zo zákona až keď budem mať termín?

dena1973
8. jún 2016

@amliv28 No tak ako som už napísala...
Ak nemáš splnenú podmienku 270 dní nemocenského poistenia za posledné 2 roky pred pôrodom tak, aby si nebola tie týždne do pôrodu bez peňazí, tak by bolo najideálnejšie byť na PN (neukončovať ju teraz, ale pokračovať v nej) až do skutočného pôrodu a potom požiadať o materské v SP t.j. predložiť žiadosť o materské z dátumom skutočného pôrodu. Deň pred skutočným pôrodom by gynekológ ukončil PN...
Ale to už sa opakujem... Toto ti už radili aj evittam a gapa.

amliv28
8. jún 2016

@dena1973 Áno ja rozumiem,len neviem či to bude ochotný urobiť takto gyn.,keď mi už napísal ukončenie Pn k 18.6.16 a žiadosť o materskú k 19.6.16.Ďakujem za ochotu.

dena1973
8. jún 2016

@amliv28 No, tak to musíš s gyn. porozprávať... Držím prsty.

amliv28
8. jún 2016

@dena1973 ok ďakujem pekne

amliv28
8. jún 2016

@gapa Veď to,že je to zbytočne komplikované a som zvedavá čo mi na to povie gyn.Veď nie som určite jediná,ktorá má takýto problém.Len neviem či ma môže nechať zo zákona doma na Pn až do pôrodu a až potom podať žiadosť o materskú.

gapa
8. jún 2016

@amliv28 nárok na práceneschopnosť máš, ked si práceneschopná. A iste, ak si bola PN doteraz, tak odteraz nie si. Ak sa rozhodneš nastúpiť na md dnom skutočného pôrodu, na to máš tiež právo. Aby si mala niečo pre gyn., tak možno by si mohla napísať otázku priamo na poradnu soc.poistovne. Oni ti odpovedia dosť rýchlo, to si vytlač a ukáž gynekologovi.
Spýtaj sa, že ak máš PtP xx.xx.xx a v posledných 2rokoch pred pôrodom si bola nem.poistená len v obd. od xx.xx.xx ako zamestnanec na dobu určitú do xx.xx.xx. Od xx.xx.xx si na pn a chceš sa spýtať, či je možné nastúpiť na md = požiadať o mateské až dnom skutočného pôrodu a dovtedy byť na PN. Tvoj gynekolog ti ukončiťl pn a toto si zistila až teraz, že by si bola bez príjmu. Môže nanovo vystaviť pn alebo nejaké pokračovanie?
tu daj otázku:
http://www.socpoist.sk/kontakty-/48001s
(nemoceské poistenie-materské aelbo nemocenské)

amliv28
9. jún 2016

@gapa Ďakujem pekne za radu už som im napisala uvidíme čo z toho bude.

evittam
9. jún 2016

@amliv28 Prepáč, že som nereagovala - nebola som tu - ale dievčatá ti poradili. 😉

amliv28
9. jún 2016

@evittam v pohode ste milé všetky a ochotné ďakujem Vám pekne za rýchle riešenia môjho problému

amliv28
9. jún 2016

Písala som na socialnu poisťovňu,tak ako mi poradila gapa a prišla mi takáto odpoveď
@evittam
@gapa
@dena1973

amliv28
9. jún 2016

@evittam
@gapa
@dena1973
Zakladnou podmienkou nároku zamestnankyne na materské je existencia nemocenského poistenia v čase vzniku dôvodu na poskytovanie materského.Nárok na materské je podmienený aj trvanim nemocenského poistenia aspoň 270 dní v posledných 2 rokoch pred pôrodom.Do obdobia 270dní nemocenského poistenia sa dá pripočítať akékoľvek ukončené nemocenské poistenie v priebehu 2 rokov pred pôrodom(aj dohoda o pracovnej činnosti s pravidelným príjmom).Do obdobia 270 dní nemocenského poistenia sa započítava aj obdobie dočasnej pracovnej neschopnosti zamestnankyne.Z uvedeného vyplýva,že podmienku 270 dní nemocenského poistenia by ste ku dňu( 31.7.2016)splniť mali

evittam
9. jún 2016

@amliv28 No neviem, čo mala daná pani čo ti odpísala z matematiky - ale mne od 1.12.2015-31.7.2016 vychádza 243 dní NP.... 😕

amliv28
9. jún 2016

@evittam
Ona ratala 2 roky do pôrodu priemer

amliv28
9. jún 2016

@evittam
Napisala,že keď som robila od 2014 do 2015 cca 21 mesiacov na dohodu o pracovnej činnosti a bola na úrade práce vraj aj to sa zaratava do tých 270 dní,no neviem napisala som jej ešte raz či som to do pochopila,respektíve ona mňa. 🙂