icon

Rodičovská dovolenka a nezamestnanosť

evelyn226
1. feb 2017

Našla som diskusiu ale moc mi nepomohla a je stará. Preto píšem sem. Prosím o pomoc, radu.
Som na rodičovskej dovolenke s 11 mesačným synom, chcem dať výpoveď (nie je dôležité prečo). Čo teraz?
Môžem byť doma nezamestnaná a byť na rodičovskej dovolenke? A kto by mi platil odvody? Môžem/Musím byť aj na úrade práce aj keď nehľadám prácu, a popri tom poberať rodičovskú? Poraďte mi čo robiť keď chcem dať výpoveď a byť doma so synom a poberať rodič. a mať aj zaplatené odvody, nárok na podporu nemám.

Ďakujem a poprosím neriešiť prečo chcem dať výpoveď.

Strana
z2
zalka
2. feb 2017

@evelyn226 50% z hrubej mzdy priemernej za posledné dva roky ... nepíšeš nič konkretne tak sa ťažko radí

evelyn226
autor
2. feb 2017

@zalka no tak, pracovala som 5 mesiacov a pn som bola 6mesiacov potom som šla na MD a potom klasika RD. či čo ti konkrétne napíšem?

zalka
2. feb 2017

@evelyn226 hádam by bolo vhodné napísať dátumy a roky ... kedy PN, kedy MD, kedy RD ..

evelyn226
autor
2. feb 2017

@zalka zamestnali ma 19.03.2015 a do 31.07.2015 som robila 1.08.2015 som nastúpila na PN do ak si dobre pamätám 24.01.2016 a od 25.01.2016 som bola na MD do konca septembra to si už nepamätám presne a nedá sa mi teraz ani doklady pozrieť. A od októbra som na RD do teraz. Predtým než som začala pracovať som bola bez roboty a chvíľu asi mesiac dva.

zalka
2. feb 2017

@evelyn226 no v roku 2015 si nemohla čerpať dovolenku z roku 2016 a kedže si bola od januára do septembra na MD, tak ti vznikol nárok na celú dovolenku tj. 20 (25) dní .
No a ak by si šla na UP od 1.4. tak by ti rátali podporu z platov od 1.4.15 do 31.3.17 ,
čiže ak si zarobila napr. 500e mesačne v hrubom v roku 2015 tak den dva abo týžden čerpania dovolenky a preplatenia zvyšku ti veľmi nepomôže k navyššeniu podpory, navýši sa len o pár eur.
A podpora bude 50% z priemerných hrubých miezd .. čiže ak si mala plat 500e tak podporu dostaneš 250e ...
dosaď si svoje čísla

evelyn226
autor
2. feb 2017

jasne to som chcela vedieť. ďakujem pomohlo

alja20
3. feb 2017

@solinkarka nemyslim si ze je to normalne aby bolo dieta stale dopovane liekmi "sak si buduje imunitu v kolektive"...dnes nam doktorka dala dalsi papier neodp.kolektiv do konca roka pre trvale respiracne ochorenie.na soc.mi povedala ze sa da predlzit rodic.do 6r.ak len s tym ze nebudem poberat nic je to bez chvalovania a ak s prispevkom tak to musi schvalit posud.lekar.V rodine je osoba co ma uplne zdrave deti nastastie a predlzenu rodicovsku jej uznali do 6r.ale nedostava zuaden prispevok len jej stat plati poistenie.lenze ona v kuse pokracova neprerusila rd po 3r druheho dietata...no dufam ze drobec sa z toho dostane a nebudem musiet nic riesit skusime kupit inhalator...

solinkarka
3. feb 2017

@alja20 ale ona ma predlzenu do 6r pretoze ma dieta zdrave, vtedy sa nedostava nic...ty ak chces platenu musis dolozit lekarske spravy od odbornikov a musia ti to schvalit je ti uznavaju platenu kvôli zlemu zdravotnému stavu dietata

alja20
3. feb 2017

@solinkarka sak som napisala presne to iste co teraz ty....ja som len chcela vediet ze ked som po rodicaku na urade ako nezamestnana tak ze ked sa stav mojho drobca do skoncenia podpory nezlepsi ze ci je mozne sa nahlasit na predlzenu rodicovsku do 6r.spätne nic ine som nechcela vediet a to ci bude platena al.nie to ukazu okolnosti az potom.a to ci do 6r tak to je stanovene ze je to mozne max.do 6r.veku dietata

Strana
z2