Rodičovská dovolenka a práca na dohodu
Dobrý deň, prosím o radu ...Poberám rodičovský príspevok a mám možnosť pracovať na dohodu, no neviem či o rodič. príspevok neprídem, prípadne aké povinnosti voči SP a ZP mi vzniknú, a či sa mi z mesačnej odmeny cca 130 eur budú strhávať aj nejaké odvody, alebo či bude za mna platiť len zamestnávateľ. Prípadne mám aj pozastavenú živnosť, mohla by som ju popri rod. príspevku obnoviť ? platila by som nejaké odvody? Ďakujem veľmi pekne
Nie môžeš odpracovať koľko hodín chces ..☺Na rodičovský ti nemôžu siahnuť lebo ten vyplaca úrad práce. .A sociálna poisťovňa má nastarosti dôchodkové takže pohodicka nemusíš sa báť. .Aj ja som sa bála že to koľko toho musím zas koly tomu vybaviť ale stačilo ísť na socialku A behom 5 min som bola vybavená. A mohla som začať pracovať. . 😉
@jeinabe
Nie môžeš odpracovať koľko hodín chces ..Na rodičovský ti nemôžu siahnuť lebo ten vyplaca úrad práce. .A sociálna poisťovňa má nastarosti dôchodkové takže pohodicka nemusíš sa báť. .Aj ja som sa bála že to koľko toho musím zas koly tomu vybaviť ale stačilo ísť na socialku A behom 5 min som bola vybavená. A mohla som začať pracovať. . Ak by si mala nejaké nejasností A nejaké konkrétne otázky oni ti na socialnej poradia 😉
Caute. Prosim o radu, som na RD, mam pracu na dohodu na ca 9mes., potom 3mes.prerusenie a zase. Odmena 100mes. TP v zamestnani spred MD trva. Ak to spravne chapem, tak dochodkove sa mi z tohoto obdobia prace na dohodu vyratava z tych 100e? A ak po skonceni RD(este 1,5roka) nenastupim do povodneho zamestnania-zrusili mi miesto, bude mi aj podpora vyplatena z dohody? Ak hej, mozem zrusit teraz dohodu a dochodkove bude zas platit stat? Ci ako to je. Dakujem za odpoved
Poprosim o radu,som na rodicovskej dovolenke,chcela by som pracovat na polovicny uvazok,dohodu...kolko mozem odpracovat a kolko budem platit odvody-dochodkove?ci sa to vobec oplati ,dakujem
@kuriatko21 Dohodu mozes zrusit kedykoľvek. Ked si nastupila mala si sa odhlásiť zo SP. Ked ukončis dohodu zase sa prihlásis. Ak je to dohoda na pravidelný príjem tak sa ti bude podpora pocitat z toho.
@kuriatko21 Podpora sa vyplaca zo zdanitelneho prijmu za posledne dva roky pred poziadanim o podporu.
@evittam dakujem moc! Prave citam, ze dohodu nejde zrusit len tak..ak nesuhlasi zamestnavatel. V kazdom pripade vdaka 🙂
@kuriatko21 Dohodu mas na urcite obdobie.
Dobrý večer.Som na RD,pracujem na dohodu,mesačne mám odrobenych 70-80h.Chcela by som len vedie,či má práca na dohodu,určenú nejakú cifru,ktorú má majiteľ vyplatiť.Dakujem vopred za odpoveď.
ahojte baby mam jednu otazku.. som na rodicaku a popritom brigadujem na dohodu a nechavam sa vyplacat niekolko krat do mesiaca..mozu mi zakazdym strhnut odvody?
@elvelamo456 Odvody sa odvádzajú z hrubej mzdy ci
@elvelamo456 ...ci uz na dohodu alebo TPP.
Ahojte, citam tu plno prispevkov ohladom RD, ale predsa by som sa chcela opytat na priklad:
Matka pobera rodicovsky prispevok.
Otec pracuje.
Dieta ma nastupit do jasliciek.
A matka sa rozhodne pracovat na Tpp.
Ake su moznosti popri zamestnani?
Poberat rodicovsky prispevok, alebo uz nan nemam narok, kedze ide dieta do jasli, respektive prispevok do jasli?.dakujem za kazdu odpoved.
@zuzkaa8855 Bud RP alebo príspevok na starostlivosť o dieta.
@evittam
Dobrý deň.
Aj ja by som sa vás chcela opýtať niečo :
V máji mi bola ukončena pracovná zmluva dohodou. Trebalo sa prihlásiť na urade alebo niekde inde keď som na rodičovského dovolenke?
Bývalý zamestnávateľ mi ponúkol prácu na dohodu 10hod od 6.12 do 29.12 nahlásil ma na sociálke. Chcela by som sa opýtať, keď nechodim každý deň počas zmluvy do práce, tak za tie dni ktoré niesom v práci budú za mna platené odvody alebo si ich musim sama doplatiť? A keď mi skončí zmluva tak sa musím isť ja prihlásiť alebo to urobí zamestnávateľ? Ďakujem za odpoveď.
@strelka11 Keď si začala pracovať tak si sa mala odhlásiť na SP z dôchodkového a keď dohoda skončí tak sa zase prihlásiť.
Btw. pokiaľ spĺňaš podmienky nároku na podporu tak pozor nárok na ňu máš len do roka od skončenia PP. Čiže RP na otca dieťaťa a vybrať podporu. Len tou dohodou si ju pekne pokazíš.....
@evittam a nestačí že ma zamestnávateľ prihlásil na SP, to musim ist na SP este aj ja?
Na podporu sa nechystam, lebo rodičák mi končí až 2019 marec.
A ako je to s tymi dňami, zamestnávateľ po skončení dohody dá moju dochádzky s odpracovanými dňami a hodinami na SP, ale tie dni ktoré som nepracovala počas dohody si musím doplatiť dôchodkové alebo štát to zaplatí? 😒

Ahojte. Veľmi Vás prosím o radu. Som na RD a stále v zamestnaneckom pomere. Začala som pracovať na dohodu s hodinovou sadzbou. Sťahujú mi odvody a aj dane. Tie dane sa mi v RZP vrátia, keď nesplním výšku príjmu za rok? Koľko to je tento rok? A tiež či som sa mala odhlásiť v SP? Po skončení MD som sa prihlásila v SP. A tiež či táto dohoda bude mať vplyv na podporu, pretože po skončení RD sa už nevrátim do pôvodnej práce a je tu malá možnosť že skončím na úrade práce. Bude sa podpora rátať z príjmu z HP alebo z dohody? Ďakujem veľmi pekne za všetky rady. 🙂