icon

Rodičovský, keď žijem v zahraničí

magnulienka
25. aug 2023

Ahojte, ma niekto skusenost s tym ze zije dlhodobo v zahranici - kde poberal matersku a teraz chcem prejst na rodicovsky zo sr. Pani mi povedala ze sa posudzuje kolko sa zdrziavam na sr pricom na stranke ministerstva je napisane len ze musim mat trvaly pobyt na SR.

V spanielsku takyto prispevok neni a som s malym bez prijmu tu uz 2 mesiace materska bola len 4 mesiace.
Myslite ze nemam narok prosim niekto kto sa trosku vyzna nech mi poradi.

Dakujem a pekny den.

triss83
25. aug 2023

@9lf9 tak preto to bolo možné, ďakujem za odpoveď. Vedela som, že sa to dá. 😉😊

sense
25. aug 2023

@magnulienka trvalý pobyt je jedna z podmienok

9lf9
25. aug 2023

@triss83 za urcitych podmienok da, napr. ZP na Sr

sense
25. aug 2023

@triss83 pred x rokmi to bolo možné, preto je možné že ťa známa na to pred tými x rokmi nárok mala.
Pred 11 rokmi si dostala aj príspevok pri narodení dieťaťa aj keď si žila napr v Švajčiarsku, potom to zmenili. Ze nestačí len trvalý pobyt ak je centrum záujmov v zahraničí. Pritom Švajčiarsko nemá žiaden rodičak, materská je 96 dní a príspevok pri narodení len niektoré Kanton.
Zmenilo sa to potom čo sa to dosť zneužívali tým zeudia žiadali príspevky tam kde to zrovna vychádzalo viac a následne aj doma lebo veď majú trvalý pobyt. Aj keď dlhodobo sa na Svk nezdrziavaju a deti sú narodené, poistene, navštevujú lekára, škôlky, atď v krajine pobytu a nie kde majú trvaly pobyt.

A úprimne mne príde vychcanost žiť, zarábať, odvádzať inde lebo je tam lepšie ale keď ide o dávky tak už je aj Slovensko dobre.

mogaa
25. aug 2023

ženy ti tu povedali jasne, ak žiješ v Španielku nemáš nárok....ak im neveríš, daj si žiadosť...síce ju neschvália, ale to je jedno...ano RP dostávajú aj ženy z AT, ale ich deti majú na Slovensku lekára, rovnako sa s deťmi zdržiavajú na Slovensku častejšie ako niekto kto žije v Španielsku.....berie sa kde má dieťa stret záujmov - teda nie iba byť občanom SR.....

nikasmile
25. aug 2023

Keďže žijete aj pracujete v zahraničí, nárok nebudeš mať. Ak by si prišla žit na SK, nárok na RP ti vznikne.

diewcatqoo
25. aug 2023

Keby si sa vratila na Slovensko a centrum tvojich zaujmov by bolo SK, tak narok by si mala. Myslim, ze sa tam skuma potom, ci navstevujes pravidelne pediatra na SK a pod. Aspon tak mi to bolo podane. Ak vsak planujes zostat v zahranici, tak narok urcite nemas.
Tiez som v zahranici, trvaly pobyt mam na Slovensku. Syn sa narodil v zahranici, trvaly pobyt ma ako ja - tiez na SK a kedze sme obaja Slovaci, aj syn je Slovak. Ale nakolko zijem v zahranici, ani mi nenapadlo tieto veci ako rodicak a pod riesit na Slovensku, lebo sa tam urcite neplanujem vratit.

Btw, toto by si mali precitat vsetky mamicky, ktore nadavaju na to, ako sa maju na Slovensku zle, ze dostavaju biedny rodicak, biedne pridavky a maju kratku rodicovsku dovolenku. Snad nikde v zahranici nie je tolko prispevkov a taka dlha rodicovska dovolenka - a uplne nonsensy v podobe tehotenskeho prispevku a pandemickej (tzv wtf) ocr 🙂

ropucha6
25. aug 2023

https://www.upsvr.gov.sk/socialne-veci-a-rodina...
Toto si precitaj…nemala by si mat narok, kedze ani jeden z rodicov nie ste zamestnani na Slovensku a ani dieta nezije na Slovensku. Avsak nie je nic lahsie ako o prispevok poziadat, len ti ho pravdepodobne zamietnu.

magnulienka
autor
25. aug 2023

@ropucha6 Dakujem pekne precitam si , informujem sa ci by sa nieco zmenilo kebz pobudnem dlhsie z roku na sr a vybavim si tam zdravotku…. Lebo mi neni uplne jasne ako by to chceli kontrolovat, matka s dietatom predsa neni vayen abz nemohla napr vycestovat atd….

triss83
Autor odpoveď zmazal
mamina7070
25. aug 2023

@magnulienka aktualne nemas narok, ak by si aj prisla na slovensko a malo tu dieta svojho lekara zp atd tak rozhodujuci je otec dietata resp to kde pracuje

ropucha6
25. aug 2023

@magnulienka tak vyplnas v ziadosti, v akom state si zamestnana ty aj otec, akeho mas pediatra…plus je tam vyhlasenie o bydlisku (to ti asi mozu dat dodatocne vyplnit).

pieksamaki
25. aug 2023

technicky je dnes uz mozne vselico...dokazatelne...je otazka svedomie....a vypoctov.....

mk1111111111
25. aug 2023

Mila moja, dufam, ze nic nedostanes.

bluemoon24
25. aug 2023

@magnulienka pouze v pripade, pokud by jsi ty nebo tvuj muz pracovali na Slovensku, jinak ne.

olimuc
25. aug 2023

Nemas narok na nic- skuma sa centrum zaujmov +4 roky dozadu. Trvaly pobyt je na nic. Ano mozes sa nachvilu prestahovat na Svk, ale podmienkou je okrem TP, pediater (jeho navstevy ockovanie atd) poistenie - takze ukoncit SS a prehlasit do Svk poistovne atd … je toho dost.samozrejme nesmie trvat PP - budes 3 roky doma a nezamestnas sa v ES? … ano kym sme neboli v EU sa dalo vela veci - poistenie v 2 statoch atd. Ak je otec Slovak mozes skusit, ak je Spaniel tak smola

misinka0611
25. aug 2023

Posudzuje sa kde máš centrum záujmov. Ak by si napríklad mala TP na Slovensku, mala tu zdravotné poistenie, pravidelne by si sa vracala na Slovensko a mali by tu deti aj lekárov. Jednoducho tak ako ostatní vtedy by si mala nárok ale podľa toho čo píšeš so Slovenskom asi takéto väzby nemáš.

Už len materskú ti vyplácal iný štát tak prečo by ri rodičovský malo vyplácať Slovensko.

maximiliana
25. aug 2023

A otec ma tiez narok na styri mesiace materskej, mozete sa prestriedat...

stannkal
25. aug 2023

@magnulienka ako už písali predo mnou, nemáš na to nárok. V rámci EU je úplne jedno kde máš trvalý pobyt a aké máš občianstvo. Najviac zaváži to v akej krajine si prihlásená do systému, teda väčšinou tam kde máš pracovný pomer, odvádzaš dane a si prihlásená do zdravotného poistenia. Rodičak zo SK môžeš dostať ak sa vrátiš na SK a budeš tu riadne prihlásená, to kde sa reálne zdržiavaš nebude nikto zisťovať. Plus ešte sa posudzuje aj manžel a tým sa to ešte skomplikuje

deginko
25. aug 2023

@magnulienka aj keby si prišla na Slovensko a pobudla si tu dlhšie,tak ti nárok nevznikne a ani keby si tu zázrakom mala zrazu zdravotné poistenie....ktoré môžeš mat uzavreté iba v jednej krajine...v žiadosti sa vypĺňa tlačivo o vyhlásení bydlisku...kde vypisuješ dopodrobna údaje o tebe a otcovi dieťaťa,akonáhle tam bude uvedené,že on je zamestnancom Španielska ,tak ti nárok nevznikne ...ku týmto všetkým tlacivam dokladáte aj vaše pracovné zmluvy,kartičky poistencov, potvrdenie ku akému obvodnému lekárovi deti patria atď...ale to je všetko absolútne nepodstatné, pretože,obaja ste zamestnanci v Španielsku a aj keby si si tam ukončila pracovný pomer a stala si sa nezamestnanou,tak opäť platí,že dávky vypláca krajina,kde pracuje aspoň jeden z rodičov a to je zas len Španielsko...prosím ťa ver mi ,ja som na SR takisto nedostala rodičak a to tu žijeme s deťmi,máme tu trvalý pobyt,lekárov ,deti škôlky,školy...ja nezamestnaná...ale muž pracuje v ČR,takže všetky dávky,rodičak,prídavky na deti sme museli poberať z Česka..jediná možnosť vo vašom prípade ako dostat rodičak zo SR je ,že sa zamestnás na Slovensku..nič iné sa nedá robiť...riešila som to už pri dvoch deťoch

bessie12
25. aug 2023

@magnulienka zijem v zahraničí a zo Slovenska nemám nárok na nič, pretože som tam neodvadzala dane a nemám ani slovenské poistenie. Mam nárok na nieco v krajine, kde zijem, hoci momentálne nemám nárok na nič. Zbytocne sa rozčuľuješ 🤷‍♀️

magnulienka
autor
25. aug 2023

@deginko my nie sme zosobaseni takze mi chcu ako povedat ze ked napr zena nezije s muzom tak ma si od neho pytat alebo co…zena sa stara a nakoniec nepobera nic pekne to je… aj ked mi nepriznaju ziadost si podam

magnulienka
autor
25. aug 2023

@bessie12 aka je to krajina

mamina7070
25. aug 2023

@magnulienka nezalezi ci ste zosobaseni ak je zapisany v rodnom liste a ty nemas pracovny pomer n aslovensku posudzuje sa otec a krajina kde plati odvody

bessie12
25. aug 2023

@magnulienka Holandsko

guiseppinka
25. aug 2023

@magnulienka ty si ides svoje... Je uplne jedno, kde zijes... Mas narok na davky zo spanielska... Aj keby si bola na svk, tak sa ti situacia len skomplikuje, lebo aj tak budes moct poberat len z esp, kedze tam pracuje otec dietata.. a aj keby ste spolu nezili, tak mas smolu...

deginko
25. aug 2023

@magnulienka ani my nie sme zosobášení🙂.. a v tomto prípade čo ty píšeš,to budú mať tiež nejako ošetrené to sa nebojim..tam to by bolo určite o nejakom dokazovaní,že spolu netvorite pár,že deti máš vo vybranej starostlivosti atď..oni sú na takéto veci pripravení.. každopádne žiadosť si podať mozes

slavomira236
25. aug 2023

@magnulienka ja ked som sa vratila zo zahranicia a brala som tu rodicak mala som kontrolu doma z uradu ci sa zdrzujem na trvalom pobyte. A pani povedala ze kadzy odchod mam nahlasit

pieksamaki
25. aug 2023

@slavomira236 to asi dnes uz neplati...ci?

slavomira236
25. aug 2023

@pieksamaki co neplati? Plati to stale musis sa tu na sk vratit zit ked chces s tade rodicak