icon

Rodičovský príspevok 2016

pamag1805
24. júl 2015

dievčata ma sa v r.2016 zdvihnut rodičovský??viem, zže materska ma byť zo 65% zvýšena na 70% z hrubeho platu, ale čo rodičak?nikde som sa nedočítala, vdaka za každe info

evittam
8. dec 2015

@rica1 Teraz to neber ako zastávanie sa vlády - ja na nich z vysoka kašlem a sú mi ukradnutí....Ale, čo stále všetky - teda česť výnimkám čakáte od vlády, od štátu?! O deti sa máte starať sami.....A to, že máme v našej legislatíve do 3.rokov veku dieťaťa nejaký príspevok tak to nemá žiadny štát či v EU alebo na svete! Tak ak na to nemám si dieťa nespravím alebo sa potom nesťažujem, že mi ho štát "nezaplatí". 😉

rebecaaa
8. dec 2015

Najdlhšia dovolenka v Česku

Dĺžka rodičovskej dovolenky, ako aj výška poskytovaného príspevku počas jej trvania, je v krajinách EÚ rôzna. Vo veľkej Británii trvá rodičovská dovolenka 13, v Írsku 14 a napríklad v Luxembursku 24 týždňov. Nárok na trojročnú rodičovskú dovolenku má rodič v Nemecku, vo Francúzku, na Slovensku, ale aj v Španielsku a Estónsku. Štvorročnú rodičovskú dovolenku majú rodičia v Českej republike.

rica1
8. dec 2015

@evittam stále si myslím že vláda je v tomto neschopná, a šak jasne načo podporovať materstvo , budú na nás robit imigranti 😀 .... ja som si zabezpečila život tak aby som sa o dieťa vedela postarať a kúpiť si čo potrebuje , poviem tomu stredná vrstva, ale sú aj taký ľudia ktorým by ten príspevok - rodičovský pomohol lebo nemajú taký príjem a podobne... a to aký majú príjem tak to tiež niekedy nie je v ich rukách, žije sa ťažko a nie každý má šťastie a musia byť aj npr také zamestnania kde je minimálna mzda akú tiež stanovila vláda a z toho sa už ťažko kupuje aj pre dieťa aj pre rodinu a podobne... v každom prípade 200eur je málo! a čo mám čakať od štátu a kto platí dane a z mojho zárobku tie dane boli slušné a čo mám z toho npr tiež len 200eur ako npr tá cigánka čo nikdy nerobila a ani robit nebude, jasne že aj štát sa má postarať... a opakujem keby nekradli bolo by na všetko

rica1
8. dec 2015

@evittam dost blbá veta že ak na dieťa nemám tak si ho nespravím... je to podľa mňa trošku komplikovanejšie, a čo znamená mať na dieťa!!!!! ???????

maslenka47
8. dec 2015

@rica1 podla mna to vobec komplikovane nie je. Pokial sa pri vychove dietata musim spoliehat na to, ze mi zivot niekto zaplati (ci uz stat alebo rodicia; to je jedno), tak na to evidentne nemam.

Inak u nas to je so socialnym systemom tazko, pretoze kradnu a system zneuzivaju komlpetne vsetci, nie len "vlada". Keby sa dalo slusne vyzit z rodicovskych prispevkov, tak ti GARANTUJEM, ze minimalne 80% naroda insie nerobi, len plodi deti. A tie slusne dane by na nich nemal kto platit...

Nehovoriac o tom, ze NIKTO nenuti ziadnu matku byt s dietatom do 3 rokov doma. Smelo sa moze po pol roku vratit do prace. Jasne, su regiony, kde sa neda. Ale tam mnozstvo ludi zaraba 300 eur zatial co makaju ako otroci niekde vo fabrike! By som nafackala mamicky z takych regionov, ked sa stazuju, ze 200 za sednie doma im je malo 🙄

Zial sme narod sprosty, financna (aj pravna) gramotnost nula cela nic a toto je potom vysledok. Nemozes cakat, ze mamicka doma dostane viac, ako clovek co maka 12hodin denne.

rica1
8. dec 2015

@maslenka47 no bolo by to na dlhšiu debatu ale pravda je niekde uprostred.
Mne by bolo velmi ľuto keby som musela ísť do dieťata po polroku do práce a prvé pokroky by videli nejaké tety učiteľky či kto.. podľa mňa optimal je taký do dvoch rokov , potom to dieťa aj potrebuje kolektív a tych 280 eur mohlo byť kľudne. z toho sa tiež nedá nijak vyskakovať , to pohltí tak plienky, mlieko , oblečenie ... lieky a podobne...

mata1984
8. dec 2015

baby, budte radi, že pri jedno babatku máte rodičovský cca 200 €, ja mám dvojičky a to mám dokopy cca 250 € na dve deti.....takže tak 😀 😀 😀

rica1
8. dec 2015

@mata1984 no a to je druhá téma keď sú dvojičky!!! tam by tomalo byt proste krát dva

evittam
9. dec 2015

@maslenka47 Plne s tebou súhlasím a vlastne si za mňa odpovedala
@rica1
Ale veď tie plienky, lieky a podobne si máš platiť sama-nie štát!

evittam
9. dec 2015

@rebecaaa Áno ale neplatená, nie ako u nás do 3 rokov 😉 Napr.V ČR je určená výška sumy na celé obdobie -netuším a ani ma to nezaujíma koľko a ty si môžeš určiť za kolko ti ju majú vyplatiť. 😉
Veď aj my na SVK môžeme byť doma s dieťaťom koľko len chceme .....

rica1
9. dec 2015

@evittam šak áno platím si tie plienky lieky, mlieko a podobne sama ale na to dostávam aj príspevok 200eur ktorý sa zarátava do rodinného rozpočtu nie? a keby bol 280 tak by to určite mnohym pomohlo.

moni244
9. dec 2015

Ach boze, keby ste radsej pohli zadkami a nieco urobili pre to, aby ste nemali furt malo. Ale nie, slovensky narod je v tomto unikatny sampion, sediet doma na zadku a stazovat sa, ako sa stat nestara.

maslenka47
9. dec 2015

@rica1 keby bol 2000eur, tiez by to mnohym pohlo. Brala by som aj ja :> Ale ako hovorim, tu nejde o jeden prispevok. Tu ide o to, ze drviva vacsina naroda zaraba podpriemernu MZDU. Nemozes cakat, ze nejaky prispevok bude vyssi, ako mzda, ktoru ZARABA mnozstvo ludi. Takisto, ako napriklad ucitelia alebo lekari/sestry nemozu cakat, ze dostanu na vyplatu nejak radikalne viac, ako je priemerna mzda (pretoze sa v priemere staraju aj o tych bohatych a aj o tych na socialnych davkach). Netvrdim, ze je to z pohladu socialneho postavenia spravne a chavlyhodne, ale jednoducho to inak nejde. Ak by vznikol nepomer, tak by to z dlhodobeho hladiska nebolo udrzatelne. Ty by si mozno teraz dostala svojich 280eur, ale nejaka mamicka o 5-10 rokov by uz nedostala nic, lebo by nebolo z coho. (Ja viem, to vacsine z nas je jedno co bude o 10 rokov, hlavne ze JA mam. O tom je zase ta financna gramotnost...)

Zial, ako hovorim, sme narod blby. Zvyknuty na to, ze vsak sa o nas niekto postara. Ludia radsej zoberu pracu za mizerny peniaz, ako by sa mali zmobilizovat a hladat riesenia (vlastne podnikanie, presidlenie..). Inym zase staci, ze maju svoju teplu stolicku a vobec ich nezaujima ich vlastna produktivita alebo vysledok ich prace - hodnota, ktoru realne vytvoria pre spolocnost (komplet cela statna sprava, pripadne ini "uradnici", rozne "organizacie" a pod). Lamentovat vieme len na forach/v krcmach ale inak "skutek utek". Pokial sa toto nezmeni, tak budu socialne davky ako obvykle rast len pred volbami.....

maslenka47
9. dec 2015

@moni244 @rica1 @evittam a inak stazovanie sa na vladu.. hmm. Vladu mame presne taku, aku si zasluzime. Presne odzrkadluje povahu (vacsiny) naroda. Takmer kazdy (cest vynimkam) len zhutuje, kde by koho ako oj***l, len aby sam nemusel pohnut prstom. Niektori vo velkom (napr da "vlada"), ostatni vramci svojich moznosti vo svojom okoli.

moni244
9. dec 2015

@maslenka47 presne tak, si to vystihla

rica1
9. dec 2015

@maslenka47 no nevymyslíme nič veru.. z časti zdieľam Tvoj názor ale naozaj je potrebné aby sa niečo zmenilo. možno ďalšie generácie niečo zmenia. ťažko povedať. presídľovanie, zas nie každý sa může presídliť ja neviem do blavy 😀 časom nas nahradia imigranti lebo ako píšte viaceré keď nemám na to aby som mala dieťa tak si ho nerobím... nebude mat ani kto na tie naše důchodky robiť či to je tiež ok že ani tu sa štát nemusí postarať keď niekto odvádzal 40rokov dane a dostane tiež pomaly len 200eur....

evittam
9. dec 2015

@maslenka47 Ja sa niekde sťažujem na vládu?! Ako som už napísala - je mi ukradnutá - už dávnejšie. A ja nemám problém s výškou RP - my si vystačíme nadpriemerne aj bez neho - našťastie. 😉 🙂

rica1
9. dec 2015

@evittam inak čo je to nadpriemerne? každý má inú mierku čo znamená nadpriemerne 🙂

vydrnik
9. dec 2015

@rebecaaa ja som z Cr a d era ma 9r.a matersku som mala len 3 r.

evittam
9. dec 2015

@rica1 No veď to si už spraví obraz každý podľa seba..... 😉 Akože čo chceš vedieť-náš mesačný príjem?! 😀 A na čo by ti to bolo. Pozri, môžem si stále a bez ohľadu na to či budem mať zajtra napr.na chleba kúpiť čo len chcem, taktiež deťom, netrpíme hladom, zimou, a dosť aj mesačne odložíme......

vydrnik
9. dec 2015

@evittam je to tak lebo mojej kamaratke ma 3r.chlapca vypocitali castku na cele 3 roky materske a nechcela to cele .po narodeni si vzali cadt a potom urcitu castku kazdy mesiac.ona sla potom do roboty aon ostal doma z malym.mrnej zarabal.bohuzial.dnes kamaratka vyprevadza muza na poslednu cestu.

rica1
9. dec 2015

@evittam samozrejme že nechcem vediet nikoho mesačný príjem. sú npr mnohé rodiny ktoré z toho že je momentálne žena na materskej tak nejdu npr lyžovať alebo na letnú dovolenku, výlety si dovolia tiež len zriedka obmedzujú vlastne aj seba lebo kúpia radšej deťom a podobne ale to by sme už naozaj rozvíjali. Ja som čakala na dieťa aby som si ho aj mohla dovoliť až do 30tky kým som ho vobec začala plánovať porodila som v 32! predtým aj keď som robila od 18tky tak bolo to tažké keď chce človek slušné bývať a normálne žit.

evittam
9. dec 2015

@rica1 No vidíš, ja mám prvé dieťa v 30-siatke, druhé v bez mesiaca v 36-stke. Ale nemyslím, že kvôli tomu aby som si ho mohla dovoliť....Proste sme to tak chceli a tak to vyšlo... 😉

alicka850
9. dec 2015

@zuzana1410 ja som robila od 15m. dcery a rodicak mala do 3 rokov.

dominikav123
9. dec 2015

Damy, na jednej strane tu spominate ciganky, jak by len rodili deti keby bol rodicovsky vyssi a na druhej strane tu x matiek sedi do troch rokov decka doma a zije iba z prispevkov od statu...ja nejak rozdiel nevidim...

evittam
9. dec 2015

@dominikav123 Ty veríš tomu, že sa dá vyžiť z 200,- Eur/mesiac od štátu? A dokážeš to? Tak klobúk dole.....Čo sa týka cigánok - tak tie majú trošku iné príspevky, dávky a podobne - nielen RP....
A pozri ak mamina chce a môže byť doma do 3 rokov dieťaťa - prečo by nemohla?! Ja sa teraz pri druhom dieťati tiež chystám byť doma - finančne nás to nezruinuje a už si to "užijem" keď už viac deti nechcem a aj tak mi ju do škôlky nevezmú a realizujem sa pracovne aj popri RD. 😉

shania31
9. dec 2015

@moni244
Monika, nie vzdy je to jednoduche, pohnut zadkom- napr. ja by som velmi rada isla do prace aj skor, ale sukromna skolka pre 2 deti bola u nas nemyslitelna- iste príspevok na starostlivost o dieta a bla bla bla...pokryje len cast vydavkov na tu skolku.... a byt na rodicaku 254 € s 2 detmi je fakt niekedy o hubu 😖

moni244
9. dec 2015

@shania31 ja robim od februara, na polovicny, dcera nastupila do skolky az teraz v novembri, nemam tu rodinu, nikoho, kto by s nou bol, len manzel, tak mi nevrav, ze sa neda

dominikav123
9. dec 2015

@evittam nehnevaj sa ale najprv sa nauc citat s porozumenim a tak reaguj 🙂 kde som napisala ze ja viem vyzit z 200 eur mesacne ? hovorim ze sa tu kopa zien stazuje, aky je rodicovsky prispevok nizky a to z toho titulu ze cakaju ze sa o nich bude cely zivot niekto starat...to iste robia aj ciganky len tie sa nestazuju na MK 🙂

shania31
9. dec 2015

@moni244
u niektorych sa to bohuzial neda, v zivote mi s mojimi detmi nikto nebol, nepomohol (teda okrem muza, ked je doma), muz chodi z prace cca o 19-20h a to odchadza o 6 h z domu, kedze dochadza. U nas zmeny nie su. A moja nadriadena sa vyjadrila, ze potrebuje 100% cloveka, ziadne ciastocne uvazky...... 😖 Muz robi nadcasy, len aby nieco trosku viac zarobil kym som doma a mali co deti do ust, na seba a to musim povedat, ze su vychovavani k skromnosti.