Rodičovský príspevok 2016
dievčata ma sa v r.2016 zdvihnut rodičovský??viem, zže materska ma byť zo 65% zvýšena na 70% z hrubeho platu, ale čo rodičak?nikde som sa nedočítala, vdaka za každe info
@liuliu ja pochadzam z Cr ked som ostala sama z dcerou,bolojej 2,5r.brala som mesacne 69€.vprepoctu.jej ocko daval len 14€.nikdy som si nestazovala ze mam malo,vzdy dcera bola na prvom miedte nikdy nestradalaod 3 r.sla do skolky a ja do roboty.ked mala 4stahovali zme sa do Nemecka,tam som spoznala viac mamiciek od nas z Cr.a setky vravely ze do Cr uz nikdy nepojdu zev Nemecku je jim dobre.lenze naco je vels peniazi kedsa vytrati laska Som na SVK od Maja 2013.takze nemozem vela srovnavat.
@moni244 no veď áno a tu je to čo som povodne myslela že keby sa nekradlo tak by sa dalo všetko.. už dávno by to mohlo byt... a tu sa bavíme o zvýšení npr ja neviem keby to bolo aspon tych 250 nie o 100eur...
som zo silného regiónu kde práca je a aj ja som mala dobrú prácu a matersku mi vyrátali tú najvyššiu aj manžel má dobru pracu ale ja si proste npr neviem predstavit čo by som robila npr v takej hladovej doline kde tá práca proste nie je, v čom by som podnikala alebo čo robila by som torty??? kto by ich kupoval keď tam peniazie nie su, neviem , asi som fakt blbá , či odstahovala by som sa od celej rodiny preč - do bratislavy alebo ja neviem ..
To nebola staznost, moj prispevok bol reakciou. Ked ma matka deti po troch rokoch dostava na kazde dieta rodicak, ked je matka viacerciat, dostava na dalsie dietatko priplatok. Ked budu obe deti pracovat, nebudu odvadzat ciastocne odvody. Som doma, lebo chcem byt s detmi, zatial do prace nemusim, keby mi to navychadzalo urcite sa vratim do prace, no manzel stiha. Je trapne, ze mamicky tu hned utocia, ze som leniva, nepripadam si leniva, som proste milujuca matka. Napisala som to aj pre to, ze tu uvadzate, ze rodicak je pre dieta, no skoda, ze nie pre kazde rovnym dielom. Keby som si mohla odkladat moje odvody, pocas pracovania, urcite sa mam lepsie. No ja som platila na bohvie co a teraz ja dostavam tak, ako keby som nikdy nepracovala, to mi pride svinstvo. no takto je to tu nastavene. Podla mna by sa malo investovat do statnych skolok, nie zvysovat prispevky na sukromne skolky, no takto to je lacnejsie pre stat.
Necakam, ze sa stat postara, no cakala by som iny meter, napr. pracujuce matky pred materskou by nemali dostavat rovnako nic mov, ako tie co do toho nic neprispeli.
@stanka02 Vies ono sa to asi uplne spravodlivo podelit neda. Ja som napriklad otehotnela neplanovane 3 mesiace pred ukoncenim VS,sice som do prace nastupila hned po statniciach /este pred promociami/, ale do porodu mi to uz nevyslo tych 270dni,aby mi vznikol narok na matersku. Bola som na rodicaku do 15m a potom som nastupila do prace. Odvtedy som pracovala az do druhej materskej na ktorej som teraz./t.j.bez mala 4 roky/.Moje spoluziacky niektore sa po vs zamestnali a hned otehotneli,ale stihli len tak tak tych 270dni odrobit Dostavali matersku.Su mnohe doma doteraz s dalsimi detmi,cize de facto odvody platili tych 9-10-11mesiacov po skole a mali narok na matersku, ja som platila odvody 4 roky /po nastupe do prace/, ale kedze mi k naroku na matersku chybalo asi 30dni,nedostala som ju.
Ked sa niekto rozhodne mat deti skor,ma smolu, stat nezaujima ze potom bude dalsich 40rokov robit. Stat zaujima,ze si nerobila pred tym smiesnych 270dni.
Ale ja nelutujem. Mam krasne deti dve a snad este jedno stihneme do 40 ☺ A moji rovestnici sa zrazu spamatavaju a zacinaju navstevovat centra asistovanej reprodukcie...
@stanka02 ja som to uz pisala, cely nas slovensky socialny system je na hovno. Je vyhodny len pre spekulantov cigane a tych co sa im nechce robit , v zahranici by bez odpracovanych rokov nedostali ani to "malo" co dostanu na slovensku. Ja hovorim davno ze cely rodicovsky by sa mal zrusit ( aj tak je povacsinou vyslovene zneuzivany len cigankami a inymi sockami) zial tych par studentiek by na to doplatilo ale myslim ze ovela viac mamiciek by to zvyhodnilo .. a hlavne "zvysit" matersku tak aby si ju mohla zena naozaj pre seba a svoje dietatko uzit ako "dovolenku" a tak isto zvysit plosne rodinne pridavky. Zialbohu na slovensku drete za par susnov na ludi co to zneuzivaju resp. vyuzivaju. Ale to nieje ani tka chyba ludi ( kazdy vyuzije co moze ) ale chyba systemu ze to dovoli :(
@alicka850 No vidíš ty sa sťažuješ, že ti to nevyšlo lebo si robila pár mesiacov - myslím materská. No a si predstav, že ja som pred prvým dieťaťom pracovala 10 rokov, potom som bola necelý rok SZČO a neplatila som odvody-nakoľko som bola oslobodená a tiež som nedostala MD - kde je tých mojich 10rokov - a nie malé odvody?! A čo teraz?! Obesiť sa neobesím...... 😉 Celý sociálny systém je na SVK na prd.....presne ako píše @liuliu
@evittam ja sa nestazujem,ved som zaverom napisala moj nazor na to. Ja som len tym chcela povedat to,ze system je nespravodlivy, nalinajkovany kolko musis robit predtym,ale nikoho nezaujima kolko budes robit potom.Podla mna by mala byt materska ako balik penazi pre kazdu zenu rovnaky a ktora si ho vycerpa za rok,bude mat viac mesacne,ktora za dva bude mat menej mesacne. Od dvoch rokov moze ist dieta do jasli.
Ja mám pri 2-čatách 254 eur :( druhé dieta má podľa zákona nárok iba na každú 4-tú plienku, každé štvrté jedlo a oblečenie. Nikto nepozerá na to, že ja musím všetko kupovať 2-krát ....
@miroslavap Áno je to na prd, ale ešte raz - prečo by sa mal niekto iný pozerať na to, čo potrebuje a na čo má nárok tvoje dieťa?! O tom tu stále píšem - nikto nie je povinný tvoje dieťa zabezpečiť a vychovať len a len ty a rodina.....ani štát ani nikto iný.....
a prečo štát dotuje viac tých iných občanov? všelijaké navyše príplatky, ešte aj za to, že dieťa láskavo chodí do školy? tí veľa peňazí na odvodoch teda nedonesú a majú väčšie prídavky, všelijaké sociálne, aktivačné a čo ja viem aké ešte... a skôr idú tie peniaze na chlast a cigarety, ako na deti, tie si musia už ako malé nakradnúť samé väčšinou...
@evittam zlatko ale tu sa pise o tom, ze pri dvojickach stat prispeje na jedno dieta a na druhe prd, to si asi neprecitala. Nikto nechce aby stat sponzoroval jeho dieta. No je vrcholne nefer, ze jedno dieta dostane plnu sumu a druhe stvrtinu. Pricom, je to podla Vas vacsiny chyba rodica alebo nebodaj dvojciatka, ze sa narodilo ako dvojca? Nase deti su nam radostou, sme radi, ze ich mame, no kedze su dvojicky su ochudobnovane o to co by dostali, keby nimi neboli, proste realita. Pri dvojickach deti nenosia oblecko po sebe, ani kocik nepouziva jedno po druhom, no to mono mamicka nechape. Mamicky sa tu stazuju, ze dostanu na jedno dieta 203 eur, no pri dvojickach je podla vacsiny tu ok, ze druhe dietatko dostane iba 50 eur.
Toto je ale ako u debilov. To iste v cr ked sa narodili patorcata. Neskusil sa s tym niekto obratit na sud ? Ved to je na totalku diskriminacne voci druhej dvojicke. Ide o prispevok na starostlivost o dieta , preco ma byt druha dvojicka ukratena vobec o narok na takyto rodicovsky prispevok.
Ja si praveze myslim ze vacsina tuto dvojickovsku problematiku chape a urcite by sa nevyslovili za to aby druhej dvojicke patrilo 50E.
Skor ide o ten spolocensky fenomen, ktory v slovenskej spolocnosti panuje. Stat mamicky nedotuje, stat neda... ved denne to na mna vylezie sto krat na fb , v novinach , na konikovi. Tu by trebalo trosku posunut povedomie spolocnosti, kazda rodina sa musi spoliehat v prvom rade len sama na seba, nie na stat. Neviem ci to v minulosti fungovalo inak ale ak nepocitame socialne stedre nemecko a niektore dalsie severske krajiny naozaj stredra dotacia statom do x rokov dietata aby mamicky mohli ostat doma nefunguje nikde.
Ja som zvedava kolko mamiciek bude nabuduci rok volit znovu fica. Poznam mnoho invalidov a chudobnych obcanov ktori ho budu volit len preto "ze im nieco da". Potom to tak v spolocnosti aj vyzera :(
Babule nepatri to sem ale teraz som citala na netu ako to chodi v Cr.Zena porodi dieta je s nim par hodin ale odide z nemocnice bez neho a aj tak ma narok na porodne.Na prve dieta je 13.000kc tj.351€ a na druhe dieta 10.00kc tj 270€,maju tam teraz pripad ked zena porodila dieta odlozila a za rok porodila dalsie a zsa odlozila takze od statu ziskala 23.00,kc a teraz zistili ze je drogovo zavisla.Porodne dostane aj zena ktora da dieta do baby boxu,ale k adopci.A vea na zaver na netu na porodne nema narok zena ktora porodi na wc.moj nazor ze i Cr to je na figu.
@stanka02 Dík, zlatko, ja som si to prečítala a aj to chápem ale nejdem sa zase opakovať krásne to vystihla a napísala
@liuliu
A potom napríklad ak má žena do roka 2 deti - rozumej, že má napr. ročné a narodí sa jej druhé, tak aj tá by mohla "nadávať", že jej štát nedá dva RP na obe deti - ak nemá nárok na MD samozrejme....
Toto je na dlho, ja neobhajujem náš sociálny systém, ani štát ani politikov - všetko je to na prd a je to jedna banda.....Len treba pochopiť čo píšem - proste nemáme sa prečo - a to nikto - spoliehať na štát a podobne...No a čo sa týka rómov a spol. tak to je ďalšia kapitola.....
@sandey
@evittam ked vie štát dať na jedno dieťa 200 eur tak potom prečo na 2 iba 250 ? Podporujeme rodičovstvo a materstvo ale predstava ze pojdem na materskú a moj príjem bude 200 eur ....tak je to dosť na zamyslenie a zváženie....
@stanka02 Dakujem za porozumenie 🙂 a to nehovorím koľko stojí taký kočiar pre dvojčatá 🙂 nemohla som kojiť, teda sme boli na UM, čo tiež pri dvoch deťoch je finančne náročné.....
@miroslavap Ale ja ťa chápem ako aj tie ostatné čo tu píšu, len píšem čo si myslím a to je všetko - a ak ti nepritakávam a sa ti to nepáči, tak to nerieš na verejnom fóre, aj jedno dieťa stojí dosť veľa peňazí a nie to dve a dvojičky - úplne ťa chápem, ale ešte raz - prečo by malo štát a niekoho iného zaujímať čo stojí kočík - či už pre jedno dieťa alebo pre dvojičky....to je všetko....A ak si pracovala pred nástupom na MD tak by si mala mať nárok na MD - tiež zaleží od platu, či aspoň nejakú poriadnu....-čiže ak sa budeš chystať na MD, tak si to môžeš zariadiť tak, aby si dostávala aspoň 34 týždňov najvyššiu materskú - a tá nie je zlá 🙂.A RP - to je presne to ako sa to aj volá - príspevok.
@liuliu Fica nikdy, modlím sa aj za to aby zas nebol pri moci, nikto okrem Mečiara nemal toľko kauz a nekradol tak ako Fico teda a jeho vláda... no ale to ako keď sa niekto babky spýta či jej nevadí že Fico má hodinky za 20tisic eur a že s príjmom ktorý vykazuje si také nemože dovoliť a babka na to že nie že nevadí lebo take neexistujú 😀 ach jaj, ale to už by bolo na inú tému.. Fico je smrrrrť......
Dobry den chcem sa spytat nabehol uz niakej mamicke na ucet rodicovsky prispevok ? Dakujem.
@romanakmetova kukni do fora je tam dlhodoba debata kde sa mamky kedy a kde pride materska a rodicak vola sa to nabehol vam na ucet materska ,rodicovsky
@romanakmetova este nie myslym ze zajtra alebo v pondelok a tebe nabehol?
mne este nenabehol,cakam 😒
@romanakmetova som v ocakavani
Uz mi nabehol dakujem velmi pekne za info
Ahojte chcela by som sa opýtať. Je možné aby otec nastúpil na rodičovskú s jedným dieťaťom a ja by som bola na materskej s druhým?

@liuliu my sa tu bavíme o prispevku na dieťa a nie na celu rodinu a keby bol o par eur vyšší npr tých 280 si myslím že by to mnohým pomohlo a nebavím sa tu o tom ako má štát živiť celu moju rodinu to by som potrebovala iné stovky.... a čo sa týka zamestnania, tak šťastné tie čo sa můžu popri dieťaťu zamestnať alebo im zamestnávateľ drží miesto.. a sú žiadané aj vtedy keď je dieťa choré a je doma na Očrke a podobne..