icon

Rodičovský príspevok a evidencia na úrade práce

evacka1
25. feb 2017

Dobrý deň, prosím Vás viete mi poradit; či budem nadalej dostávať rodičovský príspevok ( dieťa má 2 roky ) keď sa zaevidujem na Upsvar? Chcem si robiť rekvalifikačný kurz. Ďakujem

Strana
z2
9lf9
25. feb 2017

@evacka1 samozrejme ze mozes byt evidovana ak uz poberas len rodicovsky, nemozes sa evidovat len pokial poberat matersku. Na to aby ti schvalili preplatenie rekvalifikaciu musis byt zaradena do evidencie a hend po odovzdani oznamenia o zaradeni si mozes ist po ziadost a podat si ju a hotovo.
Jedine co nemoze mat subeh je poberanie rodicovskeho a podpory, ale rodicovsky a evidencia nie je problem.

magic08
25. feb 2017

@evacka1 pred nastupom na rd alebo md si bola evidovana, ci si pracovsla?

evacka1
autor
25. feb 2017

@evittam
@loginexistuje predtým som žila v zahraničí, a niesom v PP a ani nechcem žiadať o podporu. Čisto mi ide len o rekvalifikačný. A bohužial musįm byť evidovaná.

magic08
25. feb 2017

@evacka1 cize podporu neberes a nie si ani v pracovnom pomere, teda sa mozes evidovat a ziadat o repas 🙂

evacka1
autor
25. feb 2017

@9lf9 ďakujem konečne odpoveď na moju otázku 👍

loginexistuje
25. feb 2017

@evacka1 no napodporu by si potom ani narok nemala podla toho co pises za mna budes musiet cestnym vyhlasenim preukazat ze sa niekto iny osobne stara o dieta a plus musis si aktivne pracu hladat idealne by bolo prepisat rp na manzela ale tak skus a uvidis co ti povedia

jana121212
25. feb 2017

@evacka1 http://poradna.sme.sk/c/7309685/ak-na-materskej...

Žena na rodičovskej dovolenke sa môže zaevidovať ako uchádzač o zamestnanie a zároveň môže poberať aj rodičovský príspevok," tvrdí Lukáčová z Ústredia práce.

Z ústredia práce však dodávajú: "Z evidencie vyplývajú zákonné povinnosti, ktoré sa týkajú aj hľadania zamestnania, napríklad účasť na výberových konaniach, účasť na poradenských aktivitách a podobne."

V takomto prípade musíte mať zabezpečenú starostlivosť o dieťa rovnako ako keby ste chodili do práce a zároveň nie je potrebné preukazovať, kto sa o dieťa stará.

sonka26
25. feb 2017

Ahoj, môžeš poberať RP a súčasne byť aj evidovaná na úrade práce. Pocitaj však s tým že ti z toho budú vyplývať určité povinnosti. A tiež s tým že REPAS nie je vždy schválený, pretože sa posudzuje individuálne. Materský príspevok a dávka v nezamestnanosti, ako tu niektorí spomínajú, s tým nemá nič spoločné. Ak by ťa ešte niečo zaujímalo, kľudne sa pytaj.

maciatkolulu
25. feb 2017

@evacka1 prepac, moja odpoved, ktora bola adresovana priamo tebe je podla mna absolutne k teme, tu dostanes informacie tipu JPP a ked zavolas priamo na urad, alebo sa tam dostavis, tak dostanes zarucene informacie 😉

evacka1
autor
25. feb 2017

@sonka26 ďakujem veľmi pekne 🙂

evittam
25. feb 2017

@maciatkolulu No,toto by som s takou istotou netvrdila.😉 Ja mam s uradmi len zle skusenosti ale hlavne s "tetuskami" na SP.😉

evacka1
autor
25. feb 2017

@evittam 👍myslím, že práve ľudia ako @maciatkolulu znehodnocujú tento portál, ak nerozumiem niečomu; tak nemám za potrebu sa k tomu vyjadrovať, pozerajte tv a nechoďte do diskusií.

maciatkolulu
25. feb 2017

@evacka1 ako? Cim ho znehodnocujem? Ze napisem svoj nazor a podla mna aj dost logiciky, podla teba nie, ale o tom je forum.... A odporucanie kam mam ist a kam nie si kludne nechaj pre clenov svojej domacnosti, ok?
@evittam To je fakt, ale tie zenske to tam aj schvaluju a celkovo to ide zarucene cez UPSVR, takze ci chce, ci nechce, tak tam @evacka1 bude musiet asi ist😅

evacka1
autor
5. dec 2017

Ahojte kočky, ozvalo sa mi niekoľko mamičiek a preto by som chcela potešiť mamičky, ktoré sú na RP a rady by sa rekvalifikovali. Mne to bolo umožnené a poberala som naďalej príspevok. Dokonca som mala možnosť dostať repas na 2 kurzy. Takže trebavybrať kurz; kt. By ste chceli absolvovať, ísť sa zaevidovať na ÚP a požiadať o repas.

luciac
20. jan 2020

@evacka1 ahoj ja mam teraz kurz cez repas konci mi začiatkom februára.. len mam inu situáciu. Malému sa zhorsil zdravotny stav uz mam aj vsetky papiere len ci ich podat tento mesiac alebo pockat dokym sa mi ukonci kurz? ( poradili mi žiadat o predlzeny RD)

evacka1
autor
20. jan 2020

@luciac ahoj, myslím, že keď už si začala s kurzom, nemôžu ti ho neprefinancovať, išla by som sa určite opýtať, ako postupovať ďalej, aby si stihla podat ziadosť o predĺženie na čas. Pekný deň.

luciac
20. jan 2020

@evacka1 ako myslis na cas?

evacka1
autor
20. jan 2020

Určite je tam stanovená lehota do kedy musíš podať žiadosť o predĺženie rodičáku, či nie? Neverím, že to pôjde automaticky.

luciac
20. jan 2020

@evacka1 no myslela som ci este podat v januári a ak schvalia dostanem aj za január alebo az po kurze vo februari.. ale volala som na upsvar tak, ze mozem aj teraz, ze to spolu nesuvisi.. dakujem za mega rychlu odpoved.

evacka1
autor
20. jan 2020

@luciac
Rado sa stalo

zuzir6744
9. jún 2020

@evacka1 ahoj, práve teraz riešim to iste poberám rp a chcela by som absolvovať cez upsvar rekvalifikačny kurz. Takže ty píšeš že sa dá evidovať na up a zároveň poberat rp ale musíš aj preukázať že si hľadáš prácu či ako to bolo u teba? 🙂 Vieš mi napísať podrobnejšie ?

evacka1
autor
9. jún 2020

@zuzir6744 ahoj, neviem ako to momentálne je, ale nakoľko absolvuješ rekvalifikačný kurz, nemôžeš si súbežne hľadať aj prácu, jednoducho sa eviduješ, poberáš naďalej rp a chodíš sa rekvalifikovať. po ukončení sa jednoducho odhlásiš. neviem ako sú nastavené kritéria momentálne, či nemusíš byť dlhšie evidovaná. Skús si vyžiadať info najprv a až potom sa zaeviduj, aby si to nerobila zbytočne. 😉

zuzir6744
10. jún 2020

@evacka1 ďakujem krásne za odpoveď pozistujem ☺️

nivea777
10. jún 2020

@zuzir6744 ja som musela prepísať RP na manžela aby ma vôbec zaevidovali na upsvar a potom som požiadala o kurz

Strana
z2