Rodičovský príspevok a evidencia na úrade práce
Dobrý deň, prosím Vás viete mi poradit; či budem nadalej dostávať rodičovský príspevok ( dieťa má 2 roky ) keď sa zaevidujem na Upsvar? Chcem si robiť rekvalifikačný kurz. Ďakujem
@evittam
@loginexistuje predtým som žila v zahraničí, a niesom v PP a ani nechcem žiadať o podporu. Čisto mi ide len o rekvalifikačný. A bohužial musįm byť evidovaná.
@evacka1 no napodporu by si potom ani narok nemala podla toho co pises za mna budes musiet cestnym vyhlasenim preukazat ze sa niekto iny osobne stara o dieta a plus musis si aktivne pracu hladat idealne by bolo prepisat rp na manzela ale tak skus a uvidis co ti povedia
@evacka1 http://poradna.sme.sk/c/7309685/ak-na-materskej...
Žena na rodičovskej dovolenke sa môže zaevidovať ako uchádzač o zamestnanie a zároveň môže poberať aj rodičovský príspevok," tvrdí Lukáčová z Ústredia práce.
Z ústredia práce však dodávajú: "Z evidencie vyplývajú zákonné povinnosti, ktoré sa týkajú aj hľadania zamestnania, napríklad účasť na výberových konaniach, účasť na poradenských aktivitách a podobne."
V takomto prípade musíte mať zabezpečenú starostlivosť o dieťa rovnako ako keby ste chodili do práce a zároveň nie je potrebné preukazovať, kto sa o dieťa stará.
Ahoj, môžeš poberať RP a súčasne byť aj evidovaná na úrade práce. Pocitaj však s tým že ti z toho budú vyplývať určité povinnosti. A tiež s tým že REPAS nie je vždy schválený, pretože sa posudzuje individuálne. Materský príspevok a dávka v nezamestnanosti, ako tu niektorí spomínajú, s tým nemá nič spoločné. Ak by ťa ešte niečo zaujímalo, kľudne sa pytaj.
@evacka1 prepac, moja odpoved, ktora bola adresovana priamo tebe je podla mna absolutne k teme, tu dostanes informacie tipu JPP a ked zavolas priamo na urad, alebo sa tam dostavis, tak dostanes zarucene informacie 😉
@maciatkolulu No,toto by som s takou istotou netvrdila.😉 Ja mam s uradmi len zle skusenosti ale hlavne s "tetuskami" na SP.😉
@evittam 👍myslím, že práve ľudia ako @maciatkolulu znehodnocujú tento portál, ak nerozumiem niečomu; tak nemám za potrebu sa k tomu vyjadrovať, pozerajte tv a nechoďte do diskusií.
@evacka1 ako? Cim ho znehodnocujem? Ze napisem svoj nazor a podla mna aj dost logiciky, podla teba nie, ale o tom je forum.... A odporucanie kam mam ist a kam nie si kludne nechaj pre clenov svojej domacnosti, ok?
@evittam To je fakt, ale tie zenske to tam aj schvaluju a celkovo to ide zarucene cez UPSVR, takze ci chce, ci nechce, tak tam @evacka1 bude musiet asi ist😅
Ahojte kočky, ozvalo sa mi niekoľko mamičiek a preto by som chcela potešiť mamičky, ktoré sú na RP a rady by sa rekvalifikovali. Mne to bolo umožnené a poberala som naďalej príspevok. Dokonca som mala možnosť dostať repas na 2 kurzy. Takže trebavybrať kurz; kt. By ste chceli absolvovať, ísť sa zaevidovať na ÚP a požiadať o repas.
Určite je tam stanovená lehota do kedy musíš podať žiadosť o predĺženie rodičáku, či nie? Neverím, že to pôjde automaticky.
@zuzir6744 ahoj, neviem ako to momentálne je, ale nakoľko absolvuješ rekvalifikačný kurz, nemôžeš si súbežne hľadať aj prácu, jednoducho sa eviduješ, poberáš naďalej rp a chodíš sa rekvalifikovať. po ukončení sa jednoducho odhlásiš. neviem ako sú nastavené kritéria momentálne, či nemusíš byť dlhšie evidovaná. Skús si vyžiadať info najprv a až potom sa zaeviduj, aby si to nerobila zbytočne. 😉

@evacka1 samozrejme ze mozes byt evidovana ak uz poberas len rodicovsky, nemozes sa evidovat len pokial poberat matersku. Na to aby ti schvalili preplatenie rekvalifikaciu musis byt zaradena do evidencie a hend po odovzdani oznamenia o zaradeni si mozes ist po ziadost a podat si ju a hotovo.
Jedine co nemoze mat subeh je poberanie rodicovskeho a podpory, ale rodicovsky a evidencia nie je problem.