Rodičovský príspevok a práca na dohodu. Ako to je?
chcem vas poprosit aby ste mi poradili-nestihla som si kupit noviny vcerajsie. Teda otazka: mozem popri poberani rodicovskeho prisp. pracovat na dohodu? treba to niekde hlasit? je aj nejaky limit aby mi nesiahli na prispevok? velka vdaka vsetkym co mi poradia!
Ahojte, chcela by som sa spýtať predtým ako som išla na materskú bola som riadne zamestnaná... mohla by som pracovať na dohodu v inej firme . ďakujem
baby potrebujem radu mam rodicak na maleho do oktobra 2014 a naskytla sa mi moznost prilezitstnej prace na dohodu,ale fakt ze prilezitostnej zarobim par e, musim sa ist hlasit na nejake urady ze robim na dohodu alebo nie,lebo ja neviem ako je to po novom
Chcem sa opytat : Som na RD a Budem az do debembra 2014, naskytla sa mi moznost pracovat obcas na dohodu, ale v decembri sa chcem vratit do povodnej prace Kde ma este eviduju. Nebude problem ked teraz Budem pracovat na dohodu? Nebude problem zo zdravotkou à socialkou? Dakujeem
prosím vás, neviete mi poradiť? naskytla sa mi možnosť pracovať na dohodu, ale do februára som na RD. neviete aká je suma toho dôchodkové poistenia, ktoré musím odhlásiť zo SP a platiť si ja sama ? a nahlasujem resp. iba odhlasujem dôchodkové zo SP alebo ešte mám ísť aj na ÚPSVR? ďakujem.
Ahojte mozem sa opyatat kto mi bie poradit. Som nas materskej a chcem pracvovat na dohodu. Dostane maznzel zamna vratenie dani? Dakujem🙂
@lilike26 manžel na vás dostane odpočitateľnú položku, nakoľko splňate 1 z 3 podmienok:
- staráte sa o dieťa do 3 rokov...ostané sú - invalid alebo evidencia na ÚP...
zároven príjem nesmie presiahnuť nejakú hranicu, ale neviem koľko to je momentálne...
výška odpočitateľnej položky sa bude krátiť o výšku zárobku z dohody...
dakujem 🙂
@lenka2112 teraz si predpokladám dôchodkovo poistená štátom ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov (ak si si sama podala prihlášku po pôrode/nástupe na rd). Štát platí z vym.základu 60% z priemernej mzdy dva roky dozadu, údaj za rok 2015 sa mi nechce hladať, no za rok 2014 sa platilo myslím z vym.základu 483eur. Ak ti vznikne dôchodkové poistenie zamestnanca napr. vznikne dohoda, či pracovný pomer, alebo sa vrátiš do práce po RD, či čerpáš riadnu dovolenku, pn po RD počas trvania prac.pomeru (pri dohode, vzniká dôchodkové poistenie dnom prihlásenia do soc.poistovne mzdárkou a zaniká odhlásením dohody v soc.poistovni, tj. jej ukončením), tak musíš dať do 8dní odhlášku s dátumom ukončenia poistenia den pred vznikom dohody.
Platiť si dôchdokové poistenie nemusíš, nie je to povinnosť (len zdravotné poistenie musí mať každý a súvisle), len ak chceš a sa prihlásiš na dobrovolné poistenie v soc.poistovni, tak treba platiť do odhlásenia, okrem istých výnimiek...
Na upsvar nemusíš hlasiť dohodu, až po dovršení 3rokov nahlasuješ, kto sa o dieťa stará.
Zdravotné poistenie si potom po ukončení poberania RP vybav, resp. skontroluj, či máš ok nahlásené poberanie RP.
tiez by som potrebovala poradit,zijem z malym v cz pri priatelovi matersku mam Slovensku,pracovat na dohodu v cz mozem?alebo je nejaka moznost si privirobit mimo SK?ked som na RD dakujem
ahojte baby potrebujem radu som na RD a moj maly ma 1rok aj 7mesiacikov a naskytla sa mi moznost ist zaskocit za kamosku len na mesiac do roboty na par hodin za par e ci to treba niekde hlasit a este ci si budem musiet zaplatit zdravotku tych 50eu?a ci nic nestratim dakujem
@checkooo88 Popri RP pracovat mozes.....O rodic. prispevok neprides.... Ak budes riadne prihlasena na dobu PP, tak nemusis platit...
ahojte, ja by som sa chcela spytat, som na RD ako osoba dochodkovo poistena statom. ak by som si nasla nejaku brigadu na par hodin mesacne na dohodu (povedzme vzdy u inej firmy podla potreby), tak sa zakazdym mam odhlasovat a prihlasovat do socialnej poistovne? pride mi to dost komplikovane. ako je to potom s odvodmi, tych par dni prace si platim odvody zo mzdy a zvysne dni v mesiaci mi plati stat? ci sa mi to vobec oplati s tym zaoberat za tych par euro, aby som este neprerobila 😝 a predpokladam ze pri dohode nemam narok na nic (gastrace, dovolenka atd.)
dakujem za rady.
@rainee dovolenku a gastráče nie. Počas trvania dohody nemôžeš byť dôchodkovo poistená štátom. Nezáleží kedy fakticky pracuješ, ale že si prihlásená na soc.poistovni ako zamestnanec s dôch.poistením (len napr. študenti nemusia byť dôch.poistení, či dlhodobo nezam. po 1roku tiež... čo sa ta ale netýka). Nuž je to ozaj velmi nevýhodné, lebo štát platí z cca 590eur??? (neviem presnú sumu)
@gapa Dobry den,prosim mozete mi poradit?
RD mi konci april 2016,dostala so moznost u terajsieho zamesnavatela pracovat na dohodu,ale dieta by mohlo nastupit od septembra do skolky,predpokladam nejake ochorenia,adaptaciu....ako by to bolo s RP ak dieta nastupi do zariadenia typu - statna skolka a ja by som pracovala dalej na dohodu.Mam aj nadalej narok na RP,alebo ak som to dobre pochopila,narok zanika a ja si mozem zaziadat o prispevok na staroslivost o dieta.
Co v pripade,ze dieta bude casto chore a ja nebudem moct vykonavat pracu na dohodu,mam pravo na OCR ,viem dohodu zrusit a opakovane poziadat o RP?
Dakujem.
@ela23 rodicak je viazany na vek dietata, narok ti nezanika. ak pojde do skolky, mozes si poziadat o príspevok na starostlivost o dieta, ale nemusis. oplati sa to v pripade, ak su tvoje výdavky na skolku vacsie ako 230 eur, avsak negatívum je, ze musis vydaje kazdy mesiac dokladovat
@ela23 ako píše majuška, ak ti ide do štátnej škôlky, tak nadalej poberaj RP, len treba dať odhlšku na soc.poistovnu odo dna, kedy vznikne dohoda nie kedy pracuješ, ale odkedy ťa prihlásia na soc.poistovni, lebo nemôžeš byť súbežne dôchodovo poistená štátom a aj ako zamestnanec na dohodu.
@gapa Chcela by som Vás poprosiť o radu. Ak je mamička na predĺženej rodičovskej dovolenke s 5-ročným dieťaťom je možné, aby sa zamestnala na dohodu s nepravidelnym prijmom a neprišla tak o rodičovský príspevok? Je potrebné, aby danú skutočnosť niekam nahlásila? Poprípade aký je postup, kritériá..? Bude si musieť platiť odvody..? Lebo v prípade, že je na predĺženej rodičovskej dovolenke za ňu odvody platí štát, no ak sa zamestná na dohodu ako to bude ? a ako to je so ZP? Vopred ďakujem za odpoveď. 🙂

@fidka79 dakujem 🙂 tak ide sa robit 😀 😀 😀