Rodičovský príspevok a práca v roku 2013
Ako je to s rodičovským príspevkom v roku 2013 ? V práci mi kolegyne tvrdili, že ho už na budúci rok nebudem poberať ak budem pracovať. Vraj to vláda zrušila ( aj plat, aj rodičovský). Viete o tom niečo?
nie, nemusis 🙂 Mame v skolke aj deticky do 3r, kt. mamicky nepracuju a poberaju RP...
ahojte vedel by mi niekto poradit ohladne cerpania/preplacania dovolenky v skolstve po skonceni RD (t.z. mam narok na viac dni) vyzna sa niekto na co mam narok? viac do IP dakujem!! 🙂
Dorby den, poberam RP, dcerka ma 2,5 roka a od pondelka nastupujem do prace na TPP. Sefka ma presviedca, ze pridem o RP, ked dam dieta do skolky. Je to pravda?
ja som v praci od 1.4., no ziadna slava - v praci v pohode, ale pri dvoch deti po praci nic nestiham, len lietam...snad sa to nejako ustali a zvykneme si na nove povinnosti a zmeny...
@sjs pokial das rieta do skoly tak mas narok poberat pripevok na starostlivost do dovrsenia 3rokov veku -avsak je to len do vysky faktury zo skolky/a to im treba na UPsvar kazdy mesiac dokladat / v pripade ze budes poberat prispevok na starostlivost nemozes subezne poberat aj rodicak
ja pracujem od februara a maly je v jasliach, poberam prispevok na starostlivost,rodicak mi zobrali a kazdy mesiac dokladam faktury z jasli aby mi mohol byt vyplacany prispevok na staroslivost ktory je v max. vyske 230e-avsak ak mas fakturu mensiu ako je tam max. vyska tak ti nedaju plnu vysku ale iba tu sumu ktoru za zariadenie platis...
Dakujem Nadenkaaa🙂 Aha, takze ak mna skolka vyjde mesacne na cca 70 EUR, tak sa mi neoplati ziadat prispevok na starostlivost. A je mozne dat dieta do skolky, neziadat ziaden prispevok a nadalej poberat rodicovsky prispevok do dovrsenia 3 veku dietata a zaroven pracovat?
Ahojte,uz som tu toho precitala vela,ale tam sa pise tak,tam tak,vsade inde,ak by tu bol niekto s mojim pripadom,alebo niekto kto toto plne ovlada,dakujem.
Maly ma 2,8 roka,v auguste bude mat 3 roky, mala by som nastupit do prace na 8h denne,maly bude u babky.Co je pre mna lepsie,aby mi nevzali RP, pracovat na dohodu,ci na TPP a kolko musim maximalne zarobit "na papier" aby za mna neodvadzali,respektive,vraj...za mna nemusi zamestnavatel odvadzat,ked som na rodicaku a posledna otazka...
Mam ist niekde nahlasit,ze idem pracovat,ci nie,len nastupim a pracujem?
Dakujem za kazdu odpoved,moc krat
Ahojte, chcem sa spytat ci niekto z vas pobera prispevok na dieta do 1 roka v sume 13,50€ ak ano tak mi dajte vediet.... potrebovala by som info
@amouramour ako si na tom teraz.nezmenilo sa to v roku 2013?
ahote.chcem si privyrobit ale aj nechcem prist o rodičovsky...vie mi niekto poradit kolko mozem odrobit hodin?a vraj mam z toho platit aj odvody....
@erika1111 uplne v pohodke tak ako predtym aj plat, aj rodicovsky🙂
@amouramour kolko mozem odrobit hodin? a varj mam z toho zaplatit sama dan ci odvody.
@erika1111 odrobiť môžeš koľko chceš hodín .... čo sa týka PP ...
čo sa týka dohody ak od typu dohody bud ročne 350 hodín pri Dohode o vykonaní práce dokopy , alebo týždenne 10 hodín pri dohode o pracovnej činnosti...
A sama nič neplatíš, sťahuje Ti to zamestnávateľ zo mzdy .. odvody i dane ..
@erika1111 ja mam klasicky plny uvazok🙂
@sjs môžeš poberať aj RP, popri zamestnaní, dnes si môžeš vybrať, ak máš dieťa do 3 rokov, bud si uplatnuješ príspevok na starostlivosť o dieťa a predkladáš faktúry, alebo požiadaš o RP, ten môžeš poberať aj popri zamestnaní, max do 3 rokov dieťaťa... ja to tak beriem teraz, lebo tiež ma jasle vyjdu akurát nejakých 200 eur a sa mi nechce predkladať faktúry, ked mi aj tak viac nepreplatia 😉
@erika1111 a čomu nerozumieš? ved som ti napísala ... ak zarobíš na dohodu viac ako 2918 eur ... za rok ...
tak ZP TI pošle liebes brief s nedoplatkom na ZP ... a toto si budeš musieť sama zaplatiť ...
ak zarobíš menej tak nič nedoplácaš ...
a čo sa týka dohody ... tak zamestnávateľ je povinný strhnúť odvody z výplaty z hrubej mzdy aby ostala čistá ...
@erika1111 no ja nie som tvoja účtovníčka .. mala si sa jej pýtať za čo máš platiť a čo máš platiť nech ti povie ... ako jasné je že zo mzdy z dohody sa platia odvody .. odvádza ich zamestnávateľ ... minulý rok sa neplatili ... tak došlo asi len k nepochopeniu sa medzi vami dvoma ...
Ahojte...
len pre upresnenie by som sa chcela utvrdit. Vela som toho precitala a vraj je to mozne.
Mala by som iste pracovat na TPP a chcem poberat rodicovsky prisevok na maleho - ma 2,5 roka. Maly bude s babkou doma.
Je to teda mozne bez problemov, treba nieco niekde nahlasovat?
Vdaka...pekny den.

@matozazzo ano, tomu rozumiem ze RP mi bude vyplacany do dovrsenia troch rokov dietata, ale nemusim nastupit do prace uz v septembri ked ona uz bude od septembra v skolke? 🙂