icon

Rodičovský príspevok v Rakúsku - Mutter Kind Pass

peta78
2. nov 2012

Ahojte, potrebujem poradiť. Doklady, ktoré treba doložiť k vybaveniu rodičovského príspevku v Rakúsku mám takmer skompletizované, ALE chýba mi jeden dosť dôležitý a to spomínaný Mutter Kind Pass. Má to byť nejaké potvrdenie od gynekológa a detského lekára. Poradíte mi prosím,či existuje nejaké tlačivo alebo ako takéto potvrdenie vybavím??? ĎAKUJEM

sirinka
14. nov 2013

@majaja26 zadaj presne datum narodenia a vypocita ti.
http://familienbeihilfe.arbeiterkammer.at

ericica
14. nov 2013

@sirinka ale to by odo mna pytali cii???lebo my posielali taky papier kde bolo vsetko popreskratne co sme uz poslali a chybal len ten MKP a to sme poslali este v juni a stale nic....tak neviem mala tam ma v rodnom liste uvedeny datum narodenia a oni vedia ze na SVK sa pobera do troch rokov,,,

sirinka
14. nov 2013

@ericica tak im to zase trva, mne uz sa stalo, ze mi vyplacali az v decembri, mozes tam pre istotu zavolat ci je vsetko ok. Mne naposledy povedali, ze budem musiet dolozit, ze uz nepoberam na sk aby to mohli zratat vsetko dokopy a na zaklade toho mi dopocitaju celu sumu.

ericica
14. nov 2013

@sirinka to faakt 😕 a to si predtym dostala nejake vyrozumenie pisomne ze kolko ti odklepli???a to preco az v decembri ....a kedy si si ziadala?ja ti uz neviem manzel je teraz doma a ide do AT naspet az v decembri az vtedy tam skoci sa spytat...

ericica
14. nov 2013

ozaj a to sa ti kedy stalo ze si im musela dolozit papiere ze uz nepoberas na SVK teraz dakedy??

sirinka
14. nov 2013

@ericica lebo tiez im chybali najprv nejake papiere a potom maju oni cas... To ze uz nepoberam nic na SK mam teraz prvy krat, lebo doteraz som vzdy sla z jednej rodicovskej do druhej....

jujka
16. nov 2013

ahojte, prosim o radu mm ide vybavovat pridavky do rakuska a chcem sa spitat ci treba dat prelozit rodny list a vsetky ostatne papiere do nemciny?

adriana40
3. jan 2014

Dobrý deň chcem sa opýtať mamičky na daňový bonus v nemecku aká je výška môj manžel nedostával k výplate danňový bous tak by si ho chcel uplatniť formou daní dakujem

ritter
8. jan 2014

@jujkaahoj, Nič im neprekladaj ja davam už tri roky v slov . a mám všetko vybavené vždy. oni musia akceptovať aj slovenčinu.

ritter
8. jan 2014

@adriana40 Daňový bonus sa vypláca automaticky s rod. prídavkami a jeho výška je 58,40 e na každé dieťa.

jujka
8. jan 2014

@ritter ahoj.no dnes sme zaniesli papiere uz som ich mala prelozene a tebe ako dlho trvalo kym poslali peniaze? lebo ako citam na forach tak baby pisu ze niektore cakali aj rok.

adriana40
8. jan 2014

No dobrý deň ja som ich posielala este novembry a nem urad ma zaregistroval 28.11.2013 tak uvidim ako dlho ale je to možne ahoj a ešte prosim vas ako s vratenim dani z nemecka manžel tam už nepracuje od oktobra hladam niakeho danoveho poeradcu porad te prosim ako dakujem

hoblinka13
8. jan 2014

Citam,ze viacere poberate rodicovsky z AT.ako to funguje?staci,ak tam muz robi a vy ste na slovensku?alebo musite mat spolocny trvaly alebo prechodny pobyt?

ritter
9. jan 2014

@jujka Ahoj, tak my sme mali asi riadne šťastie lebo nám ich začali vypláca´t za necelé tri mesiace od predloženia všetkých potrebných papierov a ešte aj nepreložené. 🙂 Teraz nám ich vyplácajú každý druhý mesiac.

ritter
9. jan 2014

@hoblinka13 Manžel musí pracovať v At a musi byť zaregistovaný, musí mať e card.

hoblinka13
9. jan 2014

@ritter kde musi byt zaregistrovany?pytam sa koli kamoske.muz jej tam pracuje a ma riadnu pracovnu zmluvu.viem,ze poberaju rodinne pridavky odtial.ona asi ani nevedela,ze moze aj matersku odtial poberat

jujka
9. jan 2014

@ritter no som zvedava, ked mm odovzdal papiere tak ich prezreli ze su ok.ziadame iba pridavky na deti matersku nie tak mozno to nebude trvat mesiace.

ritter
9. jan 2014

@hoblinka13 Musí ma´t prac. zmluvu a zamestnávateĺ musí zaňho platiť odvody do pois´tovní, prípadne má živnosť ale rakúsku, a ke´d je registrovaný tak dostane E card.Ak poberá prídavky má automaticky nárok aj na rodíčovský príspevok z AT ten je 14,53 e denne.

alena24
9. jan 2014

@ritter úrepac, snad to chapem dobre, takze ked muz pobera pridavky, napisem aj ziadost o rodicov prispevok na neho vsak? akurat sa chystam ho vyplnit a som z toho uz domotana..... 😖 mohla by si mi prosim pomoct? dakujem

ritter
9. jan 2014

@alena24 Ano vypíš antrag na kinderbeetreungsgeld a zároveň si zažiadaj aj o príspevok k rodič. príspevku, ten ti vyplatia jednorazovo ,teda aspoń u mna to tak bolo, ten príspevok je nejakých 6 e na deň za celý rok to je nejakých 2000e.Ja som to podávala vo Viedni na krankenkasse ale poviem ti no hrôza, obrń sa riadnou trpezlivosťou lebo cudzincom neradi vyplácaju a pritom majú zo zákona nárok.Oni budú žiadať aj potvrdenie od Finanzamtu že poberáte prídavjy. Ináč na nete nájdeš pekne všetko v slovenčine o prídavkoch aj o rodičovskom v At napísané a vysvelene-

hoblinka13
9. jan 2014

@ritter tomu celkom nerozumiem,ze staci,aby robil v At.myslela som,ze to maju lepsie premyslene napr.ze musia mat obaja pobyt v AT.

ritter
10. jan 2014

@hoblinka13 Centrum životných záujmov manžela je v AT on tam musí odvádzať odvody do poistovne a plati dane, a vtedy je nárok na prídavky , prípadne ak uznajú prídavky tak aj rodičovský príspevok.Nemusí tam mať trvalý pobyt.

mata.g
11. jan 2014

@ritter Ahojky, existuje nejake europske tlacivo na ziadost o prispevok k RP v rakusku? Alebo je treba vypytat na Krakenkasse tlacivo? Vybavujeme rodinne pridavky, rodicovsky prispevok, tak uz rovno nech aj toto vybavime. RP mame v schvalovacom procese.... K tomu rodicovskemu prispevku je potrebne nejake tlacivo pre pediatricku a gynekologa? Ja som rodila na SVK a aj malinky chodi k pediatricke na SVK, lebo moja nemcina je chaba 🙂 esteze manzel hovori plynule 🙂 Vdaka za radu

ritter
11. jan 2014

@mata.g Antrag na príspevok k rodič. príspevku som si ja stiahla normalne z internetu /Antrag auf Beihilfe zum pauschalen Kinderbetreuungsgeld /, a od gynekológa si vypytaj potvrdenie, že si absolvovala predpôrodné a popôrodné vyšetrenia a od pediatra potvrdenie že malinký´má všetky vyšetenia a očkovania, že navštevoval poradňu a pod. Ja vôbec neprekladám do nemčiny a v poho. veľa šťastia .

lauraa
11. jan 2014

@mata.g ano je nato tlacivo , dostanes ho na krankenkasse, len ak nemate trvaly pobyt v at tak na tento pripsevok nemas narok.... kedze chodis k lekarom na sk je ocividne ze stredisko zivotnych zaujmov je na sk , dalej je tam zohladnena vyska prijmu, a pod... ale skusit mozes.... zato nic nedas....

mata.g
11. jan 2014

@lauraa trvaly pobyt mame vsetci a ked zacne malinky chodit do skolky v AT, tak bude mat zaujmy v AT. Bohuzial mne by to nic nepomohlo, ak by som chodila k pediatricke tam v AT, lebo nerozumiem mmm...

mata.g
11. jan 2014

@lauraa DIK 🙂 ...a posudzuju prijmy rodiny (oboch rodicov) alebo len matky? ked ostanem na RP tak potom posudzuju co? do 1.roku asi nepojdem do zamestnania...

mata.g
11. jan 2014

@ritter DIK 🙂 ...a ako je to s lehotou na poziadanie tohto prispevku k RP - kedy je to vhodne podat? lebo este mame naplanovane jedno ockovanie koncom januara, tak ci mam pockat na to ockovanie alebo to mozeme vybavovat priebezne? Este mi nie je jasna jedna vec - teraz ako vybavujeme tie RP tak nam z Finanzamtu poslali odpoved, ze mame vyplnit aj E-401. To mi tiez potvrdi UPSVaR? E-411 mi na SVK v pohode potvrdili.

mata.g
11. jan 2014

@lauraa ...prosim ta a nevies aka je hranica vysky mesacneho prijmu rodiny, aby uznali ten priplatok k RP?

lauraa
11. jan 2014

@mata.g ano ? chcu potvrdit formulare? dievcata tu uz pisali ze to nie je potrebne ze vsak si to pytaju sami.... ale dobre ked to chcu tak im ich posli.... ano to ti potvrdi upsvar....tento prispevok mozes poberat jeden roka je jedno kedy on poziadas pocas poberania rp.ziadost sa dava na krankenkasse.... neviem ci s ata vyska nejako nezmenila ale bola 1200 na dvoch dospelych plus 100 na kazde dieta, zaratava sa celkovy prijem rodiny, teda vsetko aj rp a prijem manzela..... skusit mozes , zato nic nedas.....