icon

Rodičovský príspevok v Rakúsku - Mutter Kind Pass

peta78
2. nov 2012

Ahojte, potrebujem poradiť. Doklady, ktoré treba doložiť k vybaveniu rodičovského príspevku v Rakúsku mám takmer skompletizované, ALE chýba mi jeden dosť dôležitý a to spomínaný Mutter Kind Pass. Má to byť nejaké potvrdenie od gynekológa a detského lekára. Poradíte mi prosím,či existuje nejaké tlačivo alebo ako takéto potvrdenie vybavím??? ĎAKUJEM

kilian
11. jan 2014

Len pozor ten pridavok, ktory sa vyplaca jeden rok , treba aj vratit.

lauraa
11. jan 2014

@mata.g nasla som na nete ze hranica je posudzovana individualne, teda len skusit....

ritter
11. jan 2014

@lauraa Nie je pravda že príspevok dajú len kto má trvalý pobyt v AT , lebo my všetci žijeme v SK a dostali sme ho.Formular e401 aE 411 potvrdia na ÚPSvaR, A s očkovaním to nemá nič spoločné.

lauraa
11. jan 2014

@ritter na stranke je napisane ze stredisko zaujmov rodiny musi byt na uzemi rakuskeho statu.... je mozne ze si ho dostala aj na sk , netvrdim ze to nie je mozne, treba skusit...zazraky sa deju.... horsie bude ked ho budes musiet vratit..... a nikde som nenapisala ze to ma nieco spolocne s ockovanim....

kilian
11. jan 2014

@ritter presne ako @lauraa tvrdi moze ist o omyl.a o par rokov nato pridu.

lauraa
11. jan 2014

@kilian 😉 😀 😀

ritter
11. jan 2014

No dúfam že nejde o omyl a to očkovanie malo by´t k mata.g

mata.g
11. jan 2014

@lauraa ...ano, na UPSVaR v technopole mi uradnicka potvrdila E-411 v nemcine bez problemov. Tak uvidim, ci mi povrdia aj E-401, lebo este len 1.mesiac nabieham na rodic.prispevok po materskej na svk. Kamaratke vyrovnanie rodic.prispevku rakusania 1.rok nechceli dat, ze najprv jej musia poslat vyrovnanie rod.pridavkov za rok 2013... Tak nechapem, jaktoze nas Finanamt uz vyzval na vyplnenie formularu E-401...hmm, mam z toho hokej 🙂

mata.g
11. jan 2014

@kilian ...a preco by sa mal vratit? Ved je to socialna davka, nerozumiem

mata.g
11. jan 2014

@ritter ...takze tebe ten priplatok k rodic.prispevku priznali? Tak a aky prijem si mala ak sa smiem spytat? Aspon teda aka je tam hranica? Kazde euro navyse potesi 🙂

petkoemmka
11. jan 2014

Mamicky pořadí té mi prosím vás .priatel robi v Rakousku na letisku skoro druhy rok chceme vybavit rodinné přídavky na dvě děti sedem ročně ho syna a 22 mesacnu dcerku neviem jako co k tomu odkial papíere a či rodné listy třeba dat do němčiny..on ma přechodný pobyt tam..vopred dakujem

kilian
12. jan 2014

@mata.g lebo sa to vracia a to vela ludi netusi. Mam pät deti tak viem o com hovorim.

lauraa
12. jan 2014

@mata.g nato aby si dostala rodicak musis mat priznane rodinne pridavky z finanazmtu,bez toho ti nedaju rodicak..... beihilfe je urcena soc. slabim rodinam s nizkym prijmom ( slobodnym maminkam predovsetkym) lebo vsak v at uz len najom bytu stoji viac ako je rodicak, vsak ked tu budete byvat mozes skusit poziadat zato nic nedas....

lauraa
12. jan 2014

@petkoemmka normalne staci poziadat finanzamt o rodinne pridavky , je nato formular, najdes ho na nete aj slovencine .....potrebujes rodne listy deti , niektore Fa akceptuju aj bez pre kladu inde ziadaju prelozene do nemciny.najlepsie bude ked tam priatel zajde a opyta sa co treba dolozit, zo slovenska ziadaju aj potvrdene formulare E 401 411...

mamulka211
15. jan 2014

Baby, ako dlho trvalo, kym sa vam ozvali zo SVA, ked ste si podali ziadost o rodicovsky prispevok? Ja som poslala ziadost, do troch tyzdnov mi poslali vyjadrenie, ze im este chybaju nejake potvrdenia, poslala som im aj tie 19.12. a zatial nic.aku maju lehotu na odpoved?

malamonika
15. jan 2014

potrebujem poradiť
priateľ mi robí v rakúsku, ale ja som na slovensku a nemám nič odrobené na zmluvu, iba na dohody, chcela som s apýtať či je možné dostávať RP tak či tak a čo je na to potrebné, musíme byť aj manželia, či stačí aby sme mali spoločný trvalý pobyt? čo všetko prosím vás na to treba?

duska88
15. jan 2014

@malamonika ahoj, nemusite byt manzelia ani mat spolocny trvaly pobyt, staci len otca zapisat do rodneho listu dietata, tym padom budete mat narok na dorovnanie z rakuska

malamonika
16. jan 2014

diky

janinka13
22. jan 2014

@ritter Dobrý večer, môžete mi poradiť ohľadom doplácania RP a rodinných prídavkov z At, vidím, že už poberáte, viete mi napísať, čo všetko potrebujem (viem, že prvé sa vybavujú prídavky), bola by som Vám vďačná. Manžel pracuje už niekoľko rokov, žijeme na Slovensku, ja som teraz na materskej, kt. sa mi o mesiac končí.

janinka13
22. jan 2014

@kilian čo sa vracia?? prečo? nechápem, ďakujem

mata.g
29. jan 2014

@lauraa Ahojky, prosim ta a na Krakenkasse sa posielaju obidva formulare aj E 401 aj E 411?

lauraa
29. jan 2014

@mata.g kvoli KBG? tak ano....

janinka13
29. jan 2014

@lauraa dobrý večer, môžte mi prosím Vás poradiť? ideme vybavovať prv rodinné prídavky - tlačivo 401 a 411 mám doma - to mi potvrdí ÚPSVaR a , čo všetko treba k tomu - preložený rodný i sobášny list? Ktoré tlačivo je ako žiadosť o tieto prídavky - to beihilfe či ktoré? manžel pracuje už pár rokov v AT, dcérka sa nám narodila min.rok. Po schválení potom čo všetko potrebujem vybaviť na rodičovský príspevok? Mne začína rodičovská bud. mesiac na Slovensku, po schválení prídavkov môžem si hne´d požiadať o rodičovský, či musím čakať až na budúci rok ( to mi povedala na ÚPSVaR - že o rodičovský si môžem požiadať až budúci rok v AT - neviem prečo čakať rok) - bola by som Vám vďačná za odpoveď.

lauraa
30. jan 2014

@janinka13 ty uz dostavas rodinne pridavky na sk nie? a vznika ti narok aj na rodiack predpokladam (asi si pracovala pred materskou)

janinka13
30. jan 2014

@lauraa áno, rodinné dostávam, pred materskou som bola zamestnaná zopár rokov.

lauraa
31. jan 2014

@janinka13 takze rodicak si najskor vybavis na sk a budes rovnako aj rodinne poberat dalej na sk a v at budes ziadat o diferenzzahlung(doplatok rozdielu)... najskor si das ziadost o doplatok za minuly rok lebo ziadosti o doplatok sa podavaju raz rocne spätne za kalendarny rok (preto asi dali info ze peniazyk dostanes az na rok), teda teraz mozes ziadat za 2013... niektore dievcata tu uz pisali ze beru doplatky mesacne neviem osobne som sa s tym nestretla.....zked ti schvalia ziadsot o doplatok rodinnych urcite si daj ziadost aj o doplatok rodicaku na prislusnej GKK

janinka13
31. jan 2014

@lauraa ďakujem veľmi pekne za info, takže mne nabieha rodičovský na svk vo februári, už mám podanú žiadosť a po schválení rod. prídavkov môžem žiadať o doplatenie rodičovského z AT až bud. rok - porozumela som správne? Rodinné prídavky budem žiadať za rok 2013 teraz a v januári 2015 budem žiadať doplatenie rodinných a rodičovského za r. 2014? Či ten rodičovský si môžem požiadať aj tento rok po schválení rodinných?

lauraa
31. jan 2014

@janinka13 skus si poziadat uz tento rok , asi ho nedostanes ale aspon budu evidovat tvoju ziadost o doplatok..... samozrejme buduci rok v januar 2015 davas novu ziadost, toto je len preto ze v podstate vyplacaju len 6 mes. spätne takze takto ta budu evidovat ze si ziadala aby ti napokon nevyplatili len tych 6 mes....myslim zidost o rodiack,teda doplatok.

mamulka211
3. feb 2014

PROSIM O RADU, AK MAM V AT OTVORENU ZIVNOST A PRACUJEM A POPRI TOM POBERAM RODICOVSKY PRISPEVOK VARIANTU 30 PLUS 6, MA MOJ MANZEL, KTORY V AT NEPRACUJE NAROK POBERAT PO MNE TU VARIANTU 6? DAKUJEM

janinka13
7. feb 2014

@peta78 prečo najkratšiu dobu??? viete mi poradiť?