icon

Rodičovský príspevok v Rakúsku - Mutter Kind Pass

peta78
2. nov 2012

Ahojte, potrebujem poradiť. Doklady, ktoré treba doložiť k vybaveniu rodičovského príspevku v Rakúsku mám takmer skompletizované, ALE chýba mi jeden dosť dôležitý a to spomínaný Mutter Kind Pass. Má to byť nejaké potvrdenie od gynekológa a detského lekára. Poradíte mi prosím,či existuje nejaké tlačivo alebo ako takéto potvrdenie vybavím??? ĎAKUJEM

janinka13
10. feb 2014

@peta78 dobrý večer, čítala som, že tiež budete si podávať žiadosť o rodičovský príspevok z AT, už máte schválené rod.prídavky? Mohla by som ás poprosiť o pomoc s vypísaním žiadosti o rodičovský príspevok? Neviem si s ním rady a už som skúšala všade možne.

janinka13
10. feb 2014

@evko1 prečo 8,15 euro na deň, keď rodičovská je v AT 14 aj niečo na deň pri variante 30 + 6. Ktorý variant je najvhodnejší, ak má dcérka 6mesiacov?

evko1
10. feb 2014

@janinka13 pri Differenzzahlungu je 8,15 za deň pri variante 20+4 ,ked mas trvaly pobyt tam,tak dostavas viac.My dostavame menej k tolko,co dostanes na SK.

peta78
autor
11. feb 2014

@janinka13 so ziadostou Vam zial neviem pomoct lebo to vsetko vybavoval manzel, ja po nemecky viem akurat zaklady 🙂

peta78
autor
11. feb 2014

@janinka13 tak nam to poradili na slovenskom urade prace

lauraa
11. feb 2014

@janinka13 ziadost najdes na nete aj v slovencine, treba ju vypisat, tak ako ti napisala@evko1 ak ti vznika narok na rodicak na sk musis najskor poziadat na sk a potom ziadat doplatok spätne z at .... priznali vam rodinne alebo len doplatok rozdielu?

lauraa
11. feb 2014

@janinka13 ktoru variantu si mas vybrat, zavisi od teba ako dlho chces byt s dietatom doma, ale v podstate cim kratsia, tym je mesacna sadzba vyssia, ale vzdy dostanes to iste, ci uz za 2o mesiacov alebo 30 mes....

janinka13
13. feb 2014

@lauraa idem len podávať teraz rodinné, podávame žiadosť na rozdiel, nakoľko ja som pred materskou zamestnaná na SVK, beriem rodinné tu, rodičovská mi teraz začína, jedna holka mi radila podať žiadosť o rodičovské hneď, ako mi začne a rozhodnutie o rodinných prídavkoch dodať dodatočne, nakoľko schválenie rodičovského príspevku dlhšie trvá a vyplácajú len 6 mesiacov spätne či ako? veľmi tomu nerozumiem. plánujem byť doma do 3 rokov, preto uvažujem nad variantov 30 + 6, zatiaľ mi pani na ÚPSVaR nič ohľadom rodičovskej neporadila, že si mám pdoať až budúci rok ako doplatenie, čo s ami zase nezdá, keď formulár mám doma - žiaľ nemecký, neviem sa dopátrať k sllovenskému a tam je tiež spomínané niečo za 6 mesiacov - upozornenie, takl nechcem prísť o peniažky, kedže manžel odvádza dane tam

janinka13
13. feb 2014

Kočky, nájde sa tu mamička, ktorá už vypisovala žiadosť o rodičovský príspevok z AT? Potrebujem pomôcť vypísať, prípadne ak ma viete odporučiť, kde nájdem toto tlačivo po slovensky, mám len po nemecky, bola by som vďačná.

janinka13
13. feb 2014

@lauraa Podajte vašu žiadosť včas, ak bude treba ešte predtým ako dostanete od finančného úradu vyrozumenie o rodinných prídavkoch, pretože rodičovský príspevok sa vypláca iba so spätnou platnosťou 6 mesiacov. - toto som našla na nete, preto hľadám už teraz ohľadom rodičovského príspevku pomoc

zuzanapd
14. feb 2014

@janinka13 Rodine pridavky, tlaciva a postup pri vybavovani

Baby, ak sa Vam nechce dokladat vsetky tu dolu uvedene dokumenty, zavolajte si na svoj FA, a vypytajte si zoznam ziadanych veci na rodinne.Damy upozornujem Vas , ze sa situacia ma udajne zjednodusit a Finanzamt v AT s uradom prace, socialnych veci a rodiny v SK maju zacat spolu komunikovat a je mozne ze nebude MOZNO treba niektore E-ckove formulare do buducna, ale v sucastnosti ich este na väcsine uradov treba.

Vzhľadom planované prepojenie inštitúcií sociálneho zabezpečenia v budúcnosti, čo sa naozaj chystá neoplatí niečo zatajovať, alebo prekrúcať, ale uvádzat naozaj pravdivé údaje, lebo tie peniaze, ktoré Vam vyplatia a nepatria Vám, môžu x-rokov dozadu od Vás požadovať späť, (aj keď už v Rakúsku činná nebudete) a ťažko sa potom hľadajú peniaze na vrátenie. Finančné úrady však budú pravdepodobne pristupovať skôr k ročnému dorovnávaniu, alebo vyplácaniu prídavkov u väčšiny žien, pretože je jednoduchšie preveriť rodinnú situáciu poberateľa rodinných prídavkov raz ročne a to spätne za uplynulý kalendárny rok, ako niekoľkokrát za rok.

Finanzamt a rodinne prídavky a vy:

Najskor si najdite, ktory Finazamt , je Vas príslusny:

http://dienststellen.bmf.gv.at/ListDst_Auswahl.asp

Potom by som odporucala zavolat si tam, a spytat sa ake Formulare a podklady budu od Vas chciet na vybavenie rodinnych pridavkov. Pri formulacii davajte pozor ci sa pytate na vyplacanie dvojmesacne (ak spadate do skupiny, ktora ma na taketo vyplacanie narok) , alebo na Differenzzahlung (doplatok k rodinnym pridavkom poberanym v SK), lebo mozu chciet ine k Beih1 a ine k Beih 38. Na niektorych Finanzamtoch ziadaju vsetky tieto veci, na niektorych nie, je naozaj vhodne si tam ZAVOLAT alebo si tam ZAJST, aby ste nemuseli zbytocne prekladat, dokladat a ak nahodou nieco nemate co ziadaju (popripade nanovo cele), tak sa vyplacanie pridavkov len zdrzuje. Je mozne,ze od Vas bude ziadat Finanzamt dodatocne vsetky mozne i nemozne potvrdenia a v nemcine. Preto musite ratat aj s investiciou do prekladov viacerych dokumentov (odhadom to vychadza pri jednom dietati ca na 100€ ) Je to v kazdej spolkovej krajine odlisne, preto sa vykaslite na to, co “baby v aute povedali” a treba sa na to pripravit, ale ta namaha za to stoji.

Je nutne zvazit Vas rodinny stav a dalsia dolezita skutocnost je okrem rodinného stavu, ale aj toho, či je niekto poberateľ invalidného alebo starobného dôchodku, resp. je držiteľ E 101, t.j. plátca poistenia na SK (zamestnany na SK aj ked len ciastocne). (Pracujuci v SK –aj ked len minimalne, a poberatelia invalidneho a starobneho dochodku – tu je to trochu specificke a na dlhe lakte)

To vsetko ovplyvnuje, ake veci od Vas bude urad ziadat. Takze sa necudujte ak na jednom urade to pojde „po masle“ a inde Vas budu natahovat. Za normalnych okolnosti maju minimalne 30 dni (niektore urady tvrdia na telefone 6 tyzdnov, niektore 3 mesiace uz som pocula aj pol roka), aby Vam vobec oznamili, ze vam napr. nieco chyba, alebo sa nieco zmenilo a mate dolozit este to a to – resp. aby Vas specialne prejednali. Ich to nezaujima ako rychle Vy peniaze potrebujete. Snazte sa mat vsetko v poriadku, uz ked to odovzdavate.

Najcastejsie ziadaju tieto:

Beih 1- Antrag auf Familienbeihilfe – tento formular je na dvojmesacne vyplacanie rodinnych pridavkov pre rozvedene a slobodne mamicky, co maju deti vo "vysostnej" starostlivosti (za normalnych okolnosti je tento formular LEN pre samozivitelky, samovychovavatelky, kde su len oni opravnene poberat pridavky na deti, niektore z Vas tu vraveli, ze ho chceli aj v pripade rocneho vyplacania rodinnych, co sa mi sice nezda ale mozno ste si pytali podklady na Familienbeihilfe, a nie priamo na Differenzzahlung)

Beih 38 – Antrag auf Gewährung einer Differenzzahlung – po kalendarnom roku v ktorom OP robila, ziadam o doplatok rodinnych (Doplatenie rozdielu k rodinnych pridavkom na slovensku poberanych - na vysku rodinnych pridavkov v Rakusku. Pre vydate, rozvedene , kde su deti v spolocnej starostlivosti oboch rodicov, dalej poberatelky invalidneho alebo starobneho dochodku v SK, ale tymto sposobom si mozu davat vyplacat rodinne pridavky samozrejme aj hore menovane rozvedene a slobodne matky a vdovy - samozivitelky)

Dalej najcastejsie ziadaju tieto formulare (vsetky vypisujete podla poctu deti, ak mam tri deti tak vypisujem tri E 402, E 411, BEIH-38 - na rozdiel RP ak ich poberam doma):

E 401 – Potvrdenie o zlozeni rodiny na ucely priznania rodinnych davok

E 402 – Potvrdenie študujúcich detí potvrdenie o štúdiu. Škola potvrdí časť B v tomto formulári

E 411- Potvrdenie o príjme manžela a výška vyplatených prídavkov za ziadany kalendárny rok

BEIH-38 - Ziadost o doplatok rodinnych pridavkov

E9 - Potvrdenie o Vašom príjme zo Slovenska ( vystavuje Daňový úrad po predložení daňoveho priznania za žiadaný kalendárny rok)

Ak sa Vam nedali nejake z Formularov stiahnut najdete ich aj tu:

http://www.24pflege.net/?page_id=1161

Eckove Formulare davate potvrdit na urade prace socialnych veci a rodiny na Slovensku – ja odporucam, vytlacte si jeden v slovencine, jeden v nemcine, mozno budu taki mili uradnici v SK na urade, ze Vam vypisu aj ten nemecky, niektore urady v AT zakceptuju bez problemov aj ten slovensky (musia), lebo ma formu europskeho, su aj v AT povinny ho akceptovat, ale ked chytite nejakeho uradnika, ktory si povie, toto skontrolujem neskor, tak sa to zdrzuje, ale vzdy je lepsie ak mate ten nemecky (urýchli to schvaľovanie rodinných prídavkov v Rakúsku).

Dalej prefocujete:

BABY VARUJEM VAS !!! , IBA KOPIE TERAZ UVEDENYCH DOKUMENTOV:
(co sa tyka prekladov- podla zakona maju dokonca povinnost ziadat vase podklady prelozene, niekde privru oko a zakceptuju ich aj neprelozene, ale ale necudujte sa ak ich budu vsetky chciet v nemcine, preto VZDY , aj ked uz mate ten preklad, davajte iba kopiu z neho, nech mate aj na buduci rok )

(Podklady dokladajte vzdy za cely rok, nevynechajte nejake mesiace, ak napr. ste mala Werkvertrag na mesiace 1-2-3 potom bola napr. v 4 na zaskoku a nemate nan WV a mate potom na 5-12, na osobitnom papieri majte vysvetlene, ze Ste mali Werkvertrag len ustne, ale ASPON Rechnung k danemu casovemu obdobiu majte, platby do SVA musite mat tiez v poriadku za cely rok, ak Ste tam v omeskani s platbami, tak je zase mozne, ze idete bokom a riesia sa Vase podklady az ked mate aj tuto skutocnost v poriadku. )

-Meldezettel (Meldebestätigung) – kopia prihlasovacieho listku u rodiny (poslednej kde ste)

-Werkvertag - zmluva s rodinou (rodinami, ak boli pocas roku vymeny rodin)

-Rechnungy- Honorarnoten – kopie vasich faktur, ktore vystavujete rodine, alebo aspon kopie ucteniek- listockov, zo sklbacieho blociku, co davate rodine

-Geburtsurkunden der Kinder - kopie rodnych listov deti, prelozene do nemciny (investicia kus 10€)

-Heiratsurkunde und/oder Scheidungsurkunde – kopia sobasny list ako aj/alebo rozvodovy list (investicia 10€ plus ca 30-150€ podla poctu stran rozvodu) (právoplatné rozhodnutie súdu, ide im o to komu je dieta zverene do vychovy), doklad o rozvode treba preložiť do nemčiny a taktiež doklad o tom kolko platí výživné, casto je to aj na rozvodovom liste, ale ak ste podávali náhodou o zvýšenie výživného tak je potrebné posledné rozhodnutie o tom zvýšenom výživnom k tomu ešte preložiť

-Vorschreibung und Zahlung der SV –Beiträge – kopia - blocky/seky platieb (popripade vypis zo SVA) o zaplateni SVA za dany rok, za ktory ziadate rodinne

-Kopie Gewerbeschein – kopia zivnostenskeho listu, resp vypisu zo zivnostenskeho listu

-Schulbesuchnachweiss – potvrdenie o navsteve skoly (investicia kus 10€):

(toto bude treba kazdy rok cerstve, takze tu mozete dat aj original, ale ja radim si aspon u seba nechat kopiu, lebo Vase podklady , ktore odovzdate sa mozu aj stratit)

- Studujuce deti – stredoskolaci plus ucnovky plus vysokoskolaci: - potvrdenie o navsteve skoly z danej skoly, niekde chcu aj to „skolske potvrdenie“ , niekde im staci iba horeuvedeny Formular E-402, kde skola potvrdzuje cast B

- Zakladna skola- potvrdenie o navsteve skoly

- Skolka - potvrdenie o navsteve skolky

Dalej niektore urady ziadali aj – tak sa nezlaknite ak budu chciet aj nieco z tohoto:

- Kopiu obcianskeho preukazu/pasu

- Potvrdenie o zamestnani/nezamestnani manzela/exmanzela popripade jeho ZL (investicia kus 10€)

- Vase cislo uctu s IBAN a BIC, ked ziadate vyplacanie na SK ucet

- Potvrdenie o ukonceni poberania rodinnych davok v SR (prelozene) - (investicia kus 10€)

- U vysokoskolakov ziadali niekde aj - Index od sept po sept prefoteny (niekde chceli zo studijneho vypis znamok) + potvrdenie o zapise do dalsieho roku

-vdovy - úmrtný list manžela v nemčine, pytali aj vysku poberania vdovskeho dochodku (investicia kus 10€)

-potvrdenie o tom, že na poistnom, ktore si platite v AT nie je žiadny dlh

-popripade ak ste menili rodinu v ramci roku a neodovzdali nanovo prihlasenie sa na prislusny Finanzamt – je mozne, ze budu od Vas najskor chciet vyplneny Verf24 aj ked ste ho uz na niektorom finanzamte odovzdali.

- Pre zeny s postihnutymi detmi –Beih3 a aj E 407 - Lekárske potvrdenie pre priznanie osobitných rodinných prídavkov alebo zvýšených rodinných prídavkov na deti so zdravotným postihnutím

- Platnu E 101 – pre zeny, ktore poberaju invalidný dochodok na Slovensku, je mozne, ze urad bude chciet tento formular aby posudil ci im RP v AT prisluchaju/neprisluchaju.

Kompletné E - formuláre pre oblasť rodinných dávok:

ktoré od Vás MOZU ziadat, len aby ste vedeli, co ktory formular v SK jazyku je na co:

E 401 - Potvrdenie o zložení rodiny na účely priznania rodinných dávok (hore uvedene)

E 402 - Potvrdenie o pokračujúcom štúdiu na účely priznania rodinných dávok (hore uvedene)

E 403 - Potvrdenie o učňovskom vzdelávaní a/ alebo o príprave na povolanie na účely priznania rodinných dávok (toto u nás velmi nepozname, je to ak dieta je vo vyucbe v nejakej firme, podniku)

E 404 - Lekárske potvrdenie na účely priznania rodinných dávok

E 405 - Potvrdenie o sčítaní dôb poistenia alebo samostatnej zárobkovej činnosti alebo o postupných zamestnaniach vo viacerých členských štátoch medzi dátumami, kedy sa má uskutočniť platba podľa legislatívy týchto štátov (napr. na posúdenie, kto je príslušný v hluchom období, ked nikto RP nevyplácal )

E 406 - Potvrdenie o vykonaní lekárskych vyšetrení po narodení

E 407 - Lekárske potvrdenie pre priznanie osobitných rodinných prídavkov alebo zvýšených rodinných prídavkov na deti so zdravotným postihnutím (u zien s postihnutymi detmi, pricom ale stupen postihnutia musi mat urcite %)

E 411 - Žiadosť o informácie o nároku na rodinné dávky v členskom štáte bydliska členov rodiny (hore uvedene)

E 101 - Potvrdenie o uplatniteľnej legislatíve – (Fyzické osoby, ktorým bol formulár E 101 SK vystavený, sa naďalej preukazujú inštitúciám sociálneho zabezpečenia a iným príslušným orgánom, na území iného členského štátu originálom tohto formulára, ktorý slúži ako potvrdenie o tom, že zamestnanec, resp. SZČO počas obdobia na ňom vyznačenom, podliehajú slovenským právnym predpisom sociálneho zabezpečenia, teda, že sú na tomto území riadne sociálne a zdravotne poistení a nepodliehajú právnym predpisom štátu výkonu činnosti – takze z tohto dovodu je mozne, ze im poberanie rodinnych davok v Rakusku zamietnu, ale este doplnime.)

E9 - Potvrdenie o Vašom príjme zo Slovenska ( vystavuje Daňový úrad po predložení daňoveho priznania za žiadaný kalendárny rok)

Ja osobne odporucam VSETKO si okopirovat dvojmo, a zaniest osobne na Finazamt a na jednu kopiu Vam musia dat vsade peciatku, ze prebrali- zvycajne vtedy sa podklady nestratia. Ak posielate postou, poslite radsej doporucene, a tu svoju KOPIU ZO VSETKYCH ODOVZDANYCH VECI majte u seba doma, za prve, Vam to pomoze na dalsi rok pri vyplnani, za dalsie ak sa nieco strati, tak len okopirujete nanovo a zanesiete znova.
Ja viem, ze sa Vam to nezda, ale stratene podklady na finanzamte sme tu mali uz viackrat.

Poznamka 1: Ak Vas na UPSVaR „odpísu“ s tym, ze mate narok v Rakusku, dajte si dat o tom vyrozumenie, UPSVaR je Vam povinny napisat Vam to pisomne vyjadrenie s odovodnenim (ak nebudu chciet, jednoducho ziadajte to formou pisomnej ziadosti). Ten „papier“ bude treba prelozit do nemciny (investicia kus 10€), a prilozit k podkladom a ziadosti o pridavky v AT. Ak Vam AT neda celú sumu, tak si date napisat zase u nich to vyrozumenie, z akeho dovodu nemate narok na celu sumu, ten „papier“ zase prelozit (investicia kus 10€), a podavate si na Sk novu ziadost o doplatenie RP spolu s tymto vyjadrenim na Slovensku a väcsinou ich doplatia. Ja viem, ze je to kopec penazi a papierovaciek, ale pri investicii 20€ je sanca na minimalne 12x20€ .

Poznamka 2: Ak nedostanete vyplatené rodinné, a máte pocit, že Vám prináležia, tak nezabudnite do 30 dní od doručenia vyrozumenia z úradu podať odvolanie (alebo si ho dajte spraviť, lebo na to univerzálnu formu Vám nevyrobí nik). A vydokladovať a popísať dôvody prečo ste presvedčené, že máte na ne nárok. Tam už sa treba trochu obracať v zákonoch, vyhlaškach, vyrokoch súdov za posledné obdobia atď....

8. januar 2012Po novom je mozne rodinne pridavky aj vydatym zenam poberat dvojmesacne, avsak vsetky zmeny v cinnosti (ci mam -nemam pracu) treba HLASIT! Ohlasovacia povinnost je na vasej strane. Casto, ak tak neucinite, daju Vam po zisteni "preslapu" vratit za cele minimalne rocne obdobie NARAZ, a az po presetreni, a znovuvydokladovani daneho obdobia Vam daju za mesiace , ktore Vam prisluchaju. V lepsom pripade bez pokuty. Pri nenahlasovani a aktivnom zabudani nahlasenia , myslite na to, ze nie vzdy je lahke naraz vratit 3000-5000€ Finanzamtu, lebo som "zabudla nahlasit 3 mesiace , co som nepracovala a nemala hlasenu cinnost v AT.

lauraa
14. feb 2014

@zuzanapd velmi pekne si to napisala 😉

lauraa
14. feb 2014

@janinka13 ty si na materskej a prechadzas na sk na rodicak.... takze teraz si das ziadost o doplatok rodinnych pridavkov na dieta za rok 2013, potom si das ziadost o KBg ( ano tie vyplacju len 6 mes. naspät od podania ziadosti) , tu ide o to aby ti ju evidovali lebo penizaky , teda doplatok dostanes az buduci rok 2014, je jedno aku variantu si zvolis rakusania slovenkam ktore tu neziju aj detmi vzyd rataju najdhsiu variantu.....formular v slovencine vid prispevok vyssie aj ked teba sa vsetko netyka lebo ty nie si zivnostnicka v at ale pracuje tu manzel.... ale vacsinou budes potrebovat vsetky doklady ako uviedla @zuzanapd

vikina257
15. feb 2014

dobry den, chcela som sa opytat manzel pracoval v rakusku od maja do decembra a chcela som podat ziadost na rodinne pridavky ci mi vyplatia za dane obdobie spätne. a ake doklady k tomu potrebujem. ziadost na pridavky mam vypisane. dakujem

janinka13
17. feb 2014

@zuzanapd
@lauraa Ďakujem Vám veľmi pekne za vysvetlenie, už mám v tom jasnejšie, žiadosť o rodinné poslaná, teraz skompletizujem všetky tlačivá a formuláre ku kgb.

janinka13
17. feb 2014

@lauraa takže rodičovský mi budú tiež spätne vyplácať potom?

janinka13
18. feb 2014

@lauraa A mám ešte jednu otázočku, ja som celý čas zamestnaná i pred materskou na SLovensku, manžel v AT, žiadateľ o rodičovský je kto z nás dvoch?? ďakujem

lauraa
18. feb 2014

@janinka13 ty budes ziadat o doplatok rodicaku v at , ano rodicak ti budu vyplacat spätne vzdy za kalendarny rok....

andulik33
20. feb 2014

ahojte mozte mi prosim vas poradit ake tlaciva je potrebne k vybaveniu rodinnych pridavkov a rodicovskeho prispevku v Rakusku? manzel sa tam zamestal a mne automaticky na slovesku vsetko zastavili.Dakujem pekne

andulik33
20. feb 2014

ahojte mozte mi prosim vas poradit ake tlaciva je potrebne k vybaveniu rodinnych pridavkov a rodicovskeho prispevku v Rakusku? manzel sa tam zamestal a mne automaticky na slovesku vsetko zastavili.Dakujem pekne

zuzis
24. feb 2014

@andulik33 ahoj, ja som tam bola dnes a chceli odo mna: FINANZAMT - vyplnenu ziadost - beih38, rodne listy oboch deti, sobasny list, E401, E411, E402 - kajka chodi uz do skoly, manzelovu pracovnu zmluvu, Lohnzettel za minuly rok a to je tusim vsetko.
Krankenkasse - potvrdenie z finanz ze nam priznali rodinne, samozrejme vyplnena ziadost, rodny list maleho, sobasny list, manzelovu prac. zmluvu, E401 a E411 a este MELDEZETTEL ze zo slovenska ale to neviem co chcu 😒

zuzis
24. feb 2014

podotykam ze toto bolo vo viedni

kalinka25
25. feb 2014

Ahojte baby;) chcem sa spýtať či o rodičovský príspevok treba žiadať každý rok,tak ako o prídavky??ďakujem

lauraa
25. feb 2014

@kalinka25 ano .

kalinka25
26. feb 2014

@lauraa a čo všetko treba poslať?ďakujem

lauraa
26. feb 2014

@kalinka25 ziadost a vsetky ostatne papiere ako po prvykrat , samozrejme aj z sk formulare E401 a 411

janka0408
3. mar 2014

@zuzanapd ahoj prosim ta poterbovala by som vediet ci je treba na vyplacanie rodicovskeho z rakuska,mat rakusky ucet?

ivanakr
3. mar 2014

@janka0408
...áno.....ja som si musela vytvorit....prave čakam na vyplatenie.....posledné 3 mesiace tam volame velmi často čo je s nimi...najnovsie chcu odo mna Mutter-Kind pass...ked som im povedala ze u nas taketo preukazy nie su tak mi povedal dotyčný,že stačí aj od lekara potvrdenie že som chodila na pravidelne kontroly a dieta po narodeni tak isto + prelozit to pitvrdenie...to je vsetko.Ale učet treba mat rakusky.

janka0408
3. mar 2014

@ivanakr aha,tak to si ma moc nepotesila...

drinka
8. mar 2014

@evko1 Ahoj, prosim ta a tych 8,15 € denne pri Differenzzahlung pri variante 20+4, to uz je odratany sk rodicovsky prispevok? Nam totiz dnes prislo rozhodnutie a priznali nam 6,54 € denne. Takze nam priznali malo? Zvyknu zvysok potom doplatit? Aj ked nam vlastne 20 mesiacov uz skoncilo, ale niekde som citala, ze to preratavaju este po 3 rokoch dietata? Dakujem ti za info 🙂