icon

Rodičovský príspevok v Rakúsku - Mutter Kind Pass

peta78
2. nov 2012

Ahojte, potrebujem poradiť. Doklady, ktoré treba doložiť k vybaveniu rodičovského príspevku v Rakúsku mám takmer skompletizované, ALE chýba mi jeden dosť dôležitý a to spomínaný Mutter Kind Pass. Má to byť nejaké potvrdenie od gynekológa a detského lekára. Poradíte mi prosím,či existuje nejaké tlačivo alebo ako takéto potvrdenie vybavím??? ĎAKUJEM

mata.g
24. mar 2015

@marcah aha a ziadatelom si ty, ci manzel?

gurmanka
24. mar 2015

@mata.g
@marcah
Dakujem, asi budem musiet co najskor zbehnt na urady, nech sa potom nemusim stresovat, ze ma budu posielat hore dole. Dam potom vediet, ako to dopadlo, aby aj dalsi vedeli.

marcah
24. mar 2015

@mata.g teraz som ziadatel ja. Pred par rokmi ked sa narodil starsi sme zili na SK (ja som bola nezamestnana) a manzel pracoval v AT, vtedy som vsetko dostavala z AT ale ziadatel bol manzel (lebo sme ziadali na zaklade jeho prac.pomeru).

mata.g
24. mar 2015

@marcah Tak ano, to potom dava zmysel. To potom je vyhodnejsie ak ziada manzel, ktory je zamestnany v rakusku? Napr. ja sa po tejto prvej rodicovskej planujem znova zamestnat na svk ale moj manzel pracuje v rakusku plus byvame v rakusku. Pri druhom dietati je pre nas lepsie ak by ziadal o davky manzel? To by sme ich dostali v plnej vyske od at? Dik

marcah
25. mar 2015

@mata.g ano, urcite sa vam to vyplati a narok mate na cele davky, teda na pridavky a rodicak. Matersku teda asi nie kedze budes robi na SK

mata.g
25. mar 2015

@marcah ano matetsku by som mala mat zo svk. Tie dalsie davky bude asi jednoduchsie, ked bude ziadat manzel vsak? Ja musim potom dat uradom v at nejake vyjadrenie z upsvar, ze nebudem poberat ziadne davky zo svk? Dik 😉

marcah
25. mar 2015

@mata.g no myslim ze v pri podavani ziadosti v AT budu urcite chciet zo Slovenska formular E411, v ktorom ti upsvar potvrdi ci nieco (pripadne kolko) poberas, pripadne ze nemas narok alebo ze si si nepodala u nich ziadost (maju tam nieolko koloniek na zaskrtnutie). Idealne je ziadost si na SK podat aj ked vies ze nemas narok..... mne totiz na prvykrat napisali ze som si nepodala ziadost a v AT bol z toho problem...

mata.g
25. mar 2015

@marcah fuha tak to si musim dat pozor na to tiez. Ale oni tam na upsvar budu vediet, ze nemam narok na davky, ak vedia teda ze muz pracuje v rakusku?

jomini
25. mar 2015

@marcah
@gurmanka baby, prosim ako to je s prispevkami na dieta vseobecne z at. Mm pracuje v at uz dlhe roky, ja som zamestnana a pojdem na matersku. Budeme mat na nieco narok a priblizko kolko? Dakujem za info.

jomini
25. mar 2015

Este doplnim ze mame pobyt na sr, viem ze nejaky narok mame, lebo ho vyuzivaju aj mm kolegovia s pobytom na sr..len maju uz vascie deti, nie novorodencov.

marcah
26. mar 2015

@mata.g no budu, aj u mna vedeli, ale aj tak som musela podat oficialnu ziadost so vsetkymi podkladmi a pockat na zamietnutie... ale mozno zavisi od konkretneho uradnika....
@jomini narok budes mat na pridavky co je cca 170 eur mesacne a na rodicak (tam su rozne varianty ale ked si vyberies najdlhsiu variantu to vychadza vyse 14 eur na den takze cca 450 eur mesacne

@mata.g
@jomini ale pokial pracujes na SK a mate tam pobyt tak prvotnou krajinou vyplacania bude asi SK a v AT vam doplatia ten rozdiel

xlolax80
6. apr 2015

kocky, potrebujem surne poradit, ak viete... krankenkasse ziada odo mna steuerbescheid ( teda aby som si urobila danove priznanie, co je pre mna ale nevyhodne), inak mi vyratali tu sumu na kbg z tej minimalnej rocnej hodnoty 16200 eur. stalo sa to aj daktorej z vas? pritom vsetky moje prijmy hlasil zamestnavatel na finanzamt, takze by si to tam mohli/mali vediet zistit... budem velmi vdacna za akukolvek pomoc, ze co dalej s tym

iivuskaa
17. apr 2015

baby chcem sa spytat ak by ziadali od nas ten MutterKind Pass co im mam predlozit..??? (tehotenska knižka tu si nehali v porodnici,,,vobec ma netrklo si ju okopcit...) bude stacit nejake potvrdenie od mojej gyn.a detskej lekarky..?? mam 14 mesacne dvojicky a 5 rocneho syna...priatel robi v rakusku od polky februara..dnes som bola -
akurat na upsvar stopnut davky tu na SK a povedala mi tetula ze sa mame pripravit ze to bude trvat okolo
7-8 mesiacov 😝

marcah
17. apr 2015

@iivuskaa ja som to tento tyzden posielala ale nastastie som mala tehotensku knizku, tak som to okopirovala, ale myslim si ze ti bude uplne stacit ked ti gynekolog potvrdi papier kde vypise vsetky vysetrenia, ktore si v tehotenstve absolvovala + interne predporodne. Ale budes potrebovat aj potvrdenie od detskeho lekara, s terminmi kontrol v poradni, ktore dvojcata absolvovali - malo by byt ich min 5 v prvom roku + ortoped,kontrola na nozicky.
Ale to potrebujes ak k rodicaku, najrpv si musis aj tak poziadat o pridavky.
A ak budes mat vsetky papiere v poriadku, tak to vobec nemusi tak dlho trvat. U mna to bolo 3 tyzdne od podania ziadosti som mala peniaze na ucte.

marcah
17. apr 2015

@iivuskaa aha... teraz som si vsimla, ze pises aj o detskej lekarke, takze o tom vies 🙂.... no ano, uplne ti bude stacit nejaky potvrdeny papier

iivuskaa
17. apr 2015

@marcah jej tak to rychlo si vybavila...no ked mi to dnes povedala ze min pol roka cakat tak uvidime...viem ze najskor tie pridavky vybavit...a chcela y som sa spytat ci mal niekto skusenost ze si teh.knizku vyziadal na prefotenie z porodnice????

vroni
17. apr 2015

@xlolax80, prosim ta neblbni. Chcu od teba Steuerbescheid v pripade, ze POPRI RODICAKU zarabas viac nez 16400 euro cisteho rocne, pretoze POTOM ti musia vypocitat vysku KBG individualne. Ak to nie je tvoj pripad, tak nemusis robit vobec nic.

mata.g
17. apr 2015

@iivuskaa Ahojky, ja som pridavky zo zahranicia vybavovala tiez a vybavovalo sa to rok! Ake 3 tyzdne? 😀 Na sekretariate nemocnoce, v ktorej je porodnica kde si rodila, ti prefotia tvoju tehu knizku (ta uz ostava v atchive v nemocnici) ale musis poslat mailom oficialnu ziadost. Kopirovanie je spoplatnene, ja som platila okolo 10 eur.

iivuskaa
17. apr 2015

Dakujem

marcah
17. apr 2015

@mata.g a to si rok cakala na rozhodnutie z rakuska? Je pravda ze papiere som davala dokopy niekolko mesiacov ale to preto ze e411 som mala prvykrat zle vyplnenu, potom sa stahovala moja pobocka Upsvr, potom boli vianoce, ale ziadost so vsetkymi prilohami som odniesla na finanzamt zaciatkom marca a koncom marca prisli peniaze. Ked som to vybavovala pred 3 rokmi u starsieho syna tak tiez to trvalo par tyzdnov. Teraz som poslala ziadost na rodicak tak uvidim ako dlho bude trvat toto . . .

mata.g
18. apr 2015

@marcah No asi som sa pomylila, tusim pol roka sme cakali od podania na finanzamt. Doplnali sme tam este nieco. A teraz cakame na prispevok od novembra minuleho roku a zatial nic. Tam este krankenkasse ziada priamo upsvar o potvrdenie eu formularov priamo od nich takze sa to natahuje...

ivka484
18. apr 2015

ahojte, potrebovala by som poradit. 14.3.2015 mal syn 3 rocky. samozrejme v rakusku sa rodicovsky prispevok pobera len do 2,5 roka cize on poberal do 14.9.2014. potom som si mala vybavit tu na sk ten pol rok od 14.9. - 14. 3.2015. tu na svk uradoch mi povedali ze potrebuju papier ze na manzela zamietli rodicovky prispevok, takze sme si dali v septembri ziadost v AT na rodicovksky prispevok, LENZE tam nam ho schvalili az teraz v marci 2015 aj poslali peniaze vsetky komplet, LENZE manzel zaraba viac ako 16 300 rocne. Ako mame dalej postupovat??? my vieme ze nemame narok v AT na peniaze ale tu na SVK, lenze tu nam plynie polrocna lehota. dakujem velmi pekne za vsetky rady.....

mata.g
18. apr 2015

@ivka484 Ahoj neviem presne odpovedat, len sa chcem opytat, ze ci na svk si ziadatelkou ty alebo manzel a ze preco chceli to potvrdenie od manzela ze nepobera prispevok v at? On pracuje v at? Ak budes na svk ziadat ten zvysny rodicak ty, tak aj tak budu skumat rocny prijem manzela? Ja toto budem onedlho riesit tiez (ten ostavajuci polrok do 3.roka) tak ma to tiez zaujima, neviem ake vybavovacky nas cakaju 😖

ivka484
19. apr 2015

@mata.g na SVK som ziadatelkou ja, a manzel pracuje na zmluvu v AT. a chceli ten papier ze on nepobera v AT preto, lebo sme nezaopatreni rodinny prislusnici a patrime pod neho. samozrejme tam take potvrdenie nedavaju, tak sme si dali ziadost s tym, ze ju podla nas zamietnu a to bude stacit na SVK (tak nam poradili tu na SVK) lenze tam nam to schvalili s tym ze si nepreverili ten prijem, a ked sme sa boli pytat na to ze my ten prispevok z AT nemozeme mat kvoli prijmu, tak nam povedali ze oni malu pol roka spatne na to ze si mozu ziadat peniaze spat. lenze na druhej strane nam polrok zasa ubieha tu na SVK. KOCURKOVO.
takze nas usudok je asi taky, zo SVK nam to nedaju lebo povedali ze mame z rakuska, a z rakuska zasa si to vyziadaju spat lebo mame vacsi prijem, a ked si to vyziadaju spat tak uz nemam narok na svk lebo uplynula doba pol rocna.....

mata.g
19. apr 2015

@ivka484 ale na svk sa neda ziadat aj spatne hoci doba plynie? Aj tak nerozumiem naco chcu nase urady papier od manzela,.resp. zamietnutu ziadost, ked VEDIA ze v at sa pobera len 2,5 roka. A to podal muz znova ziadost o prispevok v at? Nejak tomu nerozumiem. V at sa prispevok schvaluje aj podla vysky rocneho prijmu? Ci ako?

marcah
19. apr 2015

@mata.g v AT je varianta 30+6, 30 mesiacov pobera matka a na tych 6 mesiacov si moze poziadat otec este ale tam je to prave limitovane tym prijmom

@ivka484 no pekne vam zavarili, neviem ti velmi poradit. Jedine ze rakusakov dokopete k tomu nech vam to zrusia

mata.g
19. apr 2015

@marcah Aha a tych +6 mesiacov mozno poziadat aj na konci rodicovskej dovolenky po 30.mesiaci veku dietata? Ako im mohli prehliadnut rocny prijem manzela? Tsss, to by mali naozaj naliehat na at urady.....

ivka484
21. apr 2015

@marcah
@mata.g presne manzel ziadal tych +6. a takto nam to domrvili, netusime vobec nic co robit. lebo v at na uradoch povedali ze maju pol roka spatne na to aby ziadali peniaze ze mame cakat. takze sme prisli asi o peniaze z AT aj z SVK pravdepodobne, inak to nevidim ako sa z toho vymotat.

mata.g
21. apr 2015

@ivka484 ahojky a to vam nevedia urobit promtne ked mate takuto situaciu? A na svk si to nemozes poziadat aj neskor spatne? Ja si myslim ze urady v at by vam mali dat potvrdenie, ze vam nespravne priznali davky a nemate na ne narok. Ved spravili chybu. Neda sa s nimi tam dohodnut?

xlolax80
21. apr 2015

@vroni ahoj, ale oni to chcu odo mna za rok 2012, t.j. rok pred narodenim dietata. A kedze mi pri modele 20+4 priznali na den len 2,7 eura miesto 20, tak to zrejmr ratali z tych 16200.