icon

Rodičovský príspevok v Rakúsku - Mutter Kind Pass

peta78
2. nov 2012

Ahojte, potrebujem poradiť. Doklady, ktoré treba doložiť k vybaveniu rodičovského príspevku v Rakúsku mám takmer skompletizované, ALE chýba mi jeden dosť dôležitý a to spomínaný Mutter Kind Pass. Má to byť nejaké potvrdenie od gynekológa a detského lekára. Poradíte mi prosím,či existuje nejaké tlačivo alebo ako takéto potvrdenie vybavím??? ĎAKUJEM

mata.g
22. jún 2015

@peta28 Ked tam zavolas, oni by ta mali navigovat, co potrebuju k ziadosti. Mne na Antolskej ofotili knizku bez problemov. Do ziadosti uved hlavne meno (pripadne aj rodne cislo), adresu, datum porodu a ze ziadas o vystavenie kopie knizky. Urcite tam bude nejaky poplatok.

peta28
22. jún 2015

Tak som to uz vybavila a uplne bez problemov na telefone. Ani ziadost nepotrebovali a len mi zavolaju kedy to bude nachystane. Tak super som s tym ani neratala ze to takto jednoducho pojde. Kiezby aj ostatne vybavovacky isli tak lahko.

mata.g
22. jún 2015

@peta28 tak super, mna navigovali ze mam poslat oficialnu ziadost.

sirinka
22. jún 2015

@peta28 ano, v ruzinove nerobia s tym problem

veroni78
22. jún 2015

ahojte vedel by mi prosim vas niekto poradit ohladom rodinnych pridavkov a rodicovskeho prispevku v AT? Ja som bola doteraz na materskej ktoru som poberala z AT, teraz som uz ukoncila a mam zacat poberat rodicovsky prispevok avsak u nas na UPSVAR mi povedali, nakolko manzel robi este stale v AT tak na to nemam narok a ma o to poziadat on v AT. Cize momentalne som nikde, nezamestnana a na urade ma nechcu evidovat. Preco si ma o to ziadat manzel v AT a nie ja? aj o pridavok aj prispevok? A ked som volala na krankenkassu ohladom prispevku kazal mi doniest formular E401 a E411 kto mi ma ale toto tlacivo potvrdit? Finanzamt alebo krankenkassa nakolko u nas na UPSVAR mi to nechcu potvrdit bez ich peciatky? S tym ze este tieto iste dva formulare musim zaniest aj na finanzamt kvoli pridavkom tie mi potvrdia tam, aj tie druhe mi potvrdia na finanzamte ked ich potrebujem odovzdat na krankenkasse, Dakujem

xlolax80
24. jún 2015

@janinkad
@marcah
@mata.g kocky, tak aky je teda teraz postup pri vybavovani formularu e411? Najprv si ho vyziadat v at, vyplnit a zaniest na upsvar alebo vyziadat od upsvar, vyplnit a zaniedt potvrdit na finanzamt???
Inak neviete nahodou, kedy mozem ziadat differenzzahlung, ked mam model 20+4 a tych 20 mesiacov uplynie teraz koncom juna, ze ci hned alebo az koncom roka?
Diky

andrejka_misko
24. jún 2015

Ahojte😉idem si po radu! Ak mi priznajú rodičovský a prídavky v at.. Co uz je podané ,a v priebehu poberania manžel Odíde z prace tpp v at(žijeme na SVK ja som nezamestnaná) zrušia čerpanie rodicaku a pridavkov , alebo to nechajú plynúť dokonca?dakujem za info!!!😘😘

mata.g
25. jún 2015

@xlolax80 podla noveho postup zatial neviem presne, ale myslim, ze sa tu spominalo uz, ze najprv treba ist na finanzamt pre formular, ten by mal byt opeciatkovany ich peciatkou a asi to odniest na upsvar. Ale to je iba moj dovtip... Ak si podas ziadost o prispevok s opozdenim, uznaju iba obdobie od polroka pred datumom podania. Ja by som volila asi dlhsiu variantu v tomto pripade, neviem. Podavate to uz neskoro si myslim, najlepsie je to podat co najskor, max pol roka po narodeni dietata.

mata.g
25. jún 2015

@andrejka_misko ahoj, ked manzel odide z tpp v at, davky ti mozu automaticky pozastavit, pretoze finanzamt bude evidovat, ze uz v at nepracuje. Mozno ak by sa nahlasil na urad prace v AT! ako nezamestnany, davky by ti plynuli dalej. To si zistite. Ale ak by mal dalsi tpp na svk, myslim ze to uz si musis ziadat znova davky na svk.

marcah
25. jún 2015

@andrejka_misko zrusia, akonahle ho zamestnavatel odhlasi z poistovne v AT tak vam to stopnu

marcah
25. jún 2015

@xlolax80 suhlasim s mata.g, podaj si to cim skor. Pridavky ti vyplatia aj 5 rokov spatne ale rodicak iba 6 mesiacov. A ako vravi, aj ja si myslim ze najjednoduchsie si vyziadat opeciatkovany formular z finanzamt, vypisat a dat si ho na upsvr potvrdit. Ja som na krankenkassu poslala iba kopiu toho e411 co som mala na finanzamt.

janinkad
25. jún 2015

@xlolax80 hej najskor na finanzamt zaniest,ale oni ti ho spat do ruky nedaju,aspon mne nedali,povedali ze to poslu.tak teraz cakam,neviem ci ho poslu na moj prislusný UPSVR alebo mne na adresu.a diferenz na WGKK ako ti tu pisali ti vyplatia len 6 mesiacov spatne od podania ziadosti.preto to je najlepsie podat hned po narodení dietata,aj ked nemas este uznané pridavky z FA.aku variantu si zvolis,20+4 ci inu,peniaze su stale tie isté,len inak rozdelené na viac ci menej mesacne.Tak urýchlenie posielaj Antrag na WGKK.

xlolax80
25. jún 2015

@janinkad
@marcah
@mata.g dakujem. No skusim este upsvar, ze co oni povedia.... ale skusim krankenkasse poslat e411, co mi vystavili este v decembri. Snad to uznaju...
Na kbg mam podane uz davno, ale mi vyplatili len rok 2014 a len smiesnu sumu. A terazmi uplynie tych 20 mesiacov, tak by som chcela aj ten zvysok, nzjma ked o 2 mesiacemam nastupit znovu na matersku a rodicak uz nebudem moct poberat...

janinkad
25. jún 2015

@xlolax80 jaj,tak mi sme ta zle pochopili.zvysok KBG ti vyplatia ked prestanes poberat matersku na SK,teda predpokladam v 3 rokoch veku dietata.tie casy su uz davno preč ked to vyplatili ako skoncila ta varianta.Moja osobná skusenost,pri prvom dietati som to mala vyplatene hned po skoncení varianty a teraz ako u teba ta smiesna suma a v maji mala dcera 3 roky,a ked budem mat schvalený FA na rok 2015,tak podam na zvysok.

mata.g
25. jún 2015

@xlolax80 aha tak to je naozaj ina situacia, ako sme si mysleli, janinkad to presne napisala. U mna toto nenastalo, lebo ja uz mam plne davky z at odkedy sa tu muz zamestnal a chodia nam pravidelne..

peta28
28. jún 2015

Ahojte este raz. Podavame konecne tu ziadost o rodicovsky prispevok len sa chcem este poradit o ktoru z tych variant mam vlastne zaziadat, alebo ci je to vlastne jedno.Maly bude mat rok v auguste, manzel zacal pracovat v AT v junuari tohto roka, cize ak by to vyplatili tych 6 mesiacov spatne tak by sme to este stihli. Zatial som zaskrtla 20+4. Ako je to potom po tych 20 tich mesiacoch, to potom ma ziadat manzel na tie 4, ci to len ziada osoba ktora opatruje dieta? Dakujem za info 🙂

marcah
29. jún 2015

@peta28 ano. Ty budes dostavat 20 mesiacov a manzel si moze poziadat o dalsie 4 ale u manzela je to potom podmienene prijmom. To znamena ak jeho rocny prijem prekracuje urcitu sumu tak narok mat nebude

marcah
29. jún 2015

@peta28 inac ten rocny prijem by nemal prevysit 16.200 eur (vratane 13.a14.platu)

peta28
29. jún 2015

@marcah dakujem za info. Ta suma je v hrubom ci v cistom?

marcah
29. jún 2015

@peta28 tak som mrkla do papierov ktore mi prisli z Krankenkassy a tam je uvedene iba 16.200 eur, nepisu ci brutto alebo netto, ale raz som v jednej diskusii citala ze to vychadza nejakych 1260 eur brutto mesacne, co by vychadzalo ze tych 16.200 je brutto? ale tym si nie som ista, mozno sa este niekto ozve, kto to bude vediet presne....

peta28
30. jún 2015

Este sa predsa len spytam ci ste davali prekladat potvrdenie o trvalom pobyte a papiere o vyske rodicovskeho.Dik moc

marlene
30. jún 2015

@peta28 ,je to v hrubom.

ni13
1. júl 2015

Ahojte vie mi niekto poradit ze vybavovanie rodicovskeho musi byt trvaly pobyt spolu s priatelom nestaci prechodny? dakujem

mata.g
8. júl 2015

@ni13 ziadatel/ka by mal/a mat trvaly pobyt ak nie je zamestnany/a v AT

mari8390
9. júl 2015

ahojte babky..
chcela by som sa vas.. "skusenych zien"... 🙂 spytat.. ze keby som chcela matersku z rakuska.. potrebujem tam mat trvaly pobyt?.. bo ja zatial mam len prechodny.. dakujem
ale som tam normalne zamestnana..

vroni
9. júl 2015

@mari8390,nepotrebujes, ak si tam zamestnana, nemusis mat vobec ziaden pobyt.

mari8390
9. júl 2015

@vroni .. diky moc... 🙂 ..a este jedna otazka.. ak by si teda vedela..
ze .. materska, rodinne pridavky.. pridavky na dieta.. a danovy bonus... v akom poradi sa to vybavuje?
(nie zeby som bola chamtiva..:D)ale ze ci na vsetko budem mat narok ?alebo su na to nejake kriteria?.. lebo mam z toho uz mischung..... :/ dakujem...

vroni
10. júl 2015

@mari8390, najprv materska (pozor, nie rodicovsky prispevok!!!) este pred porodom na poistovni, hned po porode rodinne pridavky a danovy bonus (vyplacaju spolu v jednej davke) na danovom urade, rodinne pridavky a pridavky na dieta su to iste a potom rodicovsky prispevok znovu na poistovni. Na matersku budes mat narok bez problemov, rodinne pridavky a rodicovsky prispevok ti zrejme budu len doplacat k slovenskemu (kvoli pobytu), ale narok mas a doplatia ti ho do plnej vysky.

mari8390
10. júl 2015

@vroni dakujem za info.. 🙂

mari8390
13. júl 2015

@vroni a prosim ta... kto vyplaca matersku?... stat nie?..a zamestnavatel mi nieco vyplaca? len dalej odvody ci?.. dakujem