icon

Rodičovský príspevok v Rakúsku - Mutter Kind Pass

peta78
2. nov 2012

Ahojte, potrebujem poradiť. Doklady, ktoré treba doložiť k vybaveniu rodičovského príspevku v Rakúsku mám takmer skompletizované, ALE chýba mi jeden dosť dôležitý a to spomínaný Mutter Kind Pass. Má to byť nejaké potvrdenie od gynekológa a detského lekára. Poradíte mi prosím,či existuje nejaké tlačivo alebo ako takéto potvrdenie vybavím??? ĎAKUJEM

mari8390
13. júl 2015

@vroni a kolko rokov alebo mesiacov musim mat odrobenych ?yz akeho posledneho odbdobia?.. di

mari8390
13. júl 2015

@vroni a este jedno ma napadlo..materska je vyratana z brutto ci netto vyplaty?dik🙂

vroni
16. júl 2015

matersku i rodicovsky prispevok vyplaca zdravotna poistovna, u zivnostnikov socialna. Zamestnavatel ti neplati nic (ani odvody), si poistencom statu (pocas materskej rakuskeho, ak nemas trvaly pobyt tak pocas rodicovskeho slovenskeho)

vroni
16. júl 2015

na matersku musis mat odrobene tri mesiace, z tohto obdobia sa aj materska vyratava, malo by to byt z priemerneho netto platu, ak sa spravne pamatam

vroni
16. júl 2015
alena24
17. júl 2015

baby, poculi ste o tom ze od 2016 budu poberat pridavky a prsipevok z rakuska len rodicia ktorych deti a aj oni maju trvaly pobyt v AT? ... mne to dnes spomenula kamoska, skoro som okoktavela..... 🙄

marcah
17. júl 2015

@alena24 to by bolo proti eu nariadeniu ktore upravuje pravidla vyplacania soc.davok v ramci eu. V cr je tiez jednou z nutnych podmienok TP v CR. Nikdy som tam TP nemala a dva roky som odtial poberala rodicak . . . Netreba sa hned plasit, koktanie moze ostat natrvalo, bola by skoda 😀

alena24
17. júl 2015

@marcah celkom si ma potesila, lebo som fakt zostala zasocena....dufam ze ten zakon neprejde lebo by to bolo fakt o drzku...

baby, este sa vas chcem spytat, ked muz ktory robi v AT ale nema tam Trvaly pobyt da vypoved v praci, musi sa hlasit na urad prace v SR alebo v AT? viem ze kedysi to bolo AT ale teraz som cosi pocula ze kedze tam nema TP, musi sa hlasit v SR....ako to vlastne je?

engel76
17. júl 2015

@alena24 jedna pani povedala... nikde to nepisu, chcu tam nejake zmeny v zakone som nasla, ale urcite nie obmedzenie kvoli pobytu. vsak naco im platime/platili sme do ich kasicky a nemali narok. blbost.

tecko28
17. júl 2015

Ahojte, babulky, ktore mate skusenosti prosim poradte. Manzel pracuje 3 roky v AT ako opatrovatel na zivnost. Ja som bola ucitelka tu na SK, ale ucila som len na ciastocny uvazok, takze dost slaby prijem, cize narok na matersku mam, ale bude velmi biedna- takze by sa to malo po proode dorovnavat do rodicovskeho. Chcem sa spytat ci si manzel teda moze/nemoze vybavit rodicovsky a rodinne pridavky v Rakusku, ake su tam v pripade, ze sa to da podmienky a od kedy sa to da. Ci od vtedy co prestanem poberat Matersku tu, alebo hned po narodeni. Budem vdacna za kazdu radu, pripadne popis postupu. Dakujem

marcah
17. júl 2015

@tecko28 pokial zijete na SK, tak budete mat narok na dorovnanie z AT, to znamena ze si poziadas o pridavky a rodicak na SK a AT ti potom doplati do vysky rakuskych davok. Budes k tomu potrebovat kopec papierov ale hlavna podmienka je aby manzel pracoval v AT. Pridavky od narodenia baba, rodicak si nie som ista, pravdepodobne po docerpani materskej z SK

tecko28
17. júl 2015

@marcah super srdecna vdaka, takze ak rozumiem spravne dostanem riadne ja tu a oni jemu poslu zvysok. Nevies mi prosim este poradit kde by som sa dopatrala k tomu ake doklady si treba pripravit?

marcah
17. júl 2015

@tecko28 nedavno som to zistovala na finanzamte pre jednu maminu a chceli toto;
 - ziadost c.38
- formular E401 a E411 - potvrdene na UPSVR
- manzelovu pracovnu zmluvu
- rodne listy deti
- sobasny list
- potvrdenie o pobyte vsetkych clenov rodiny - to ti daju na vasom mestskom urade, podla adresy trvaleho pobytu
- potvrdenie zo skolky kde deti chodia (ak mate starsie deti)

tecko28
17. júl 2015

@marcah dakujem, on tam ma zivnost, takze predpokladam, ze Zivnostensky list asi bude treba. Cakame prve, tu niekde som sa docitala nieco, ze tehotensku knizku ci som chodila na pravidelne kontroly, , tak asi by som si ju mala po porode pre istotu pytat, ci?

alena24
17. júl 2015

baby, este sa vas chcem spytat, ked muz ktory robi v AT - je zamestanec, ale nema tam Trvaly pobyt da vypoved v praci, musi sa hlasit na urad prace v SR alebo v AT? viem ze kedysi to bolo AT ale teraz som cosi pocula ze kedze tam nema TP, musi sa hlasit v SR....ako to vlastne je? dakujeeeem

marcah
17. júl 2015

@tecko28 pre istotu si ju celu pred porodom ofot ak stihnes (aj s internym vysetrenim). Ak ti ju nechaju, o to lepsie, ale kopia ti staci

marcah
17. júl 2015

@alena24 a je v AT hlaseny k dlhodobemu pobytu, tj. ma Anmeldebescheinigung?

alena24
17. júl 2015

@marcah tak to veru neviem, pokial ho ma tak v AT a ak nie v SR?

alena24
17. júl 2015

@marcah takze anmeldebescheidigung ma....

marcah
18. júl 2015

@alena24 tak potom by s tym nemal byt problem, moze sa asi nahlasit v AT

luslus
18. júl 2015

Ahojte. Chcem sa spytat - som na rodicovskej ale mozno pojdem pracovat do at. Ako to je potom s roducakom? Budem dalej poberat tu na SR ci mozem poziadat v AT? Dakujem

katarinka576
20. júl 2015

Dajú ti príspevok na slovensku, a ak chceš poberať dávky z rakúska mali by ste mať rovnaké trvalé bydlisko, alebo napísať čestné vyhlásenie, že zijete v tej istej domácnosti.

katarinka576
20. júl 2015

@luslus môžeš požiadať, ale doplatia ti len 6 mesiacov spätne. Teda v prípade, ak máš pracovný pomer.

luslus
20. júl 2015

@katarinka576 ja rodicak este ani 6 mesiacov nepoberam. Predtym som mala matersku. A tp treba mat v at? Lebo ja budem dochadzat, na slovensku mame rovnaky tp. A dakujem 🙂

lauraa
20. júl 2015

@luslus o rodicak zrejme na sk prides, kedze na sk nemozes popri rodicaku pracovat alebo zostane doma s dietatom partner? normalne by si mala mat narok na doplatok rozdielu roinnych pridavkov a rodicak je komplikovane na dlhe lakte,zavisi aj od toho kolko budes zarabat, v at je totiz povolena hranica zarobku porpi rodicaku, ci ti vobec vsak vznikne narok ti da najlepsiu odpoved priamno krankenkassa u ktorej budes poistena....

luslus
20. júl 2015

@lauraa na sk mozem pracovat popri rodicaku. Ale aj tak bude s malou doma muz zatial,da sa mu prispospbit praca. No a zarabat budem cca 1400 brutto

avinika
22. júl 2015

ahojte kočky chcem sa spytat, dnes nam prisiel od Finanzamtu papier kde ziadaju formular E401, ten sme im uz davali ked sa dcerka narodila, narodila sa v Rakusku, teraz v auguste bude mat 3 roky a chcu ho zas, mozem im dat kopiu toho co sme davali pred troma rokmi? Tiez chcu "Kindergartenbestatigung", naco im to je? dcerka tu sice ide od oktobra do skolky, ale ved tu nieje v 3 rokoch povinna dochadzka 🙂.

marcah
22. júl 2015

@avinika tou skolkou si len overuju vase skutocne bydlisko. Ak im poviete ze mala este do skolky nejde tak nevadi. Ale ked zijete v rakusku tak tu e401 nechapem . . .

balkica
22. júl 2015

@avinika odo mna ziadaju E401 aj E411 kazdy rok, a kazdy rok nove, nie to iste

avinika
22. júl 2015

@marcah ano mame tu trvaly pobyt a manzel tu pracuje 10 rokov, len sme sa prestahovali minuly mesiac z Viedne do Burgenlandu, tak mozno preto chcu E401.
@balkica hm si ma nepotesila, a ty mas trvaly pobyt v Rakusku?