Rodičovský príspevok v Rakúsku - Mutter Kind Pass
Ahojte, potrebujem poradiť. Doklady, ktoré treba doložiť k vybaveniu rodičovského príspevku v Rakúsku mám takmer skompletizované, ALE chýba mi jeden dosť dôležitý a to spomínaný Mutter Kind Pass. Má to byť nejaké potvrdenie od gynekológa a detského lekára. Poradíte mi prosím,či existuje nejaké tlačivo alebo ako takéto potvrdenie vybavím??? ĎAKUJEM
@iva87 ja uz 8 rokov zijem a pracujem v at a starsi syn na sk a kazdy rok dokladujem na FA hlavne o navsteve skoly chcu potvrdenie uz v maji hlavne zapiy na VS su az v septembri tak mam aj 4 mesiace pozastavene pridavky este aj na maleho syna ktory je rakusky obcan a nema so slovenskom nic ,ale ked vsetko zdokladujem tak mi vyplatia vsetko spätne,
@iva87 dostali ste z FA papier a na zadnej strane je napisane ktore potvrdenia potrebujete dolozit najcastejsie tam bolo potvrdenie od zamestanavatela,meldezettel, raz chceli fakt hlupost potvrdenie z metskeho uradu z nasho mesta na sk ze na slovensku zije starsi syn v spolocnej domacnosti so mnou,kebyze nemam aj na sk trvaly pobyt neviem co by som im tak doniesla a pritom vedia ze byvam v at ze pracujemod prveho dna ako som vstupila do at
Chcem sa este spytat na tych 58eur,danovy bonus je automaticky k familienbeihilfe alebo je to len pre tych co pracuju?
Viete mi poradit,keby si volim variantu 12+2 mozem potom na Slovensku poziadat o rod.prispevok? Co musim splnat? Mat tam trv.pobyt, alebo byt poistena na Slovensku??? Vdaka 🙂
@wildcat nemozes, lebo v at budu od teba ziadat potvrdenie od slovenskej strany kolko dostavas, respektive, ze na nic nemas narok. Pokial pridu na to, a to pridu, lebo si preveruju ziadosti aj par rokov dozadu, budes nutena vsetko na co nemas narok vratit spat. Jednoducho nemozes dostat na pridavkoch viac, ako je vrchny strop v at.
@wildcat
@sirinka ja len chcem dodat, ze moznost by tu aj bola, ale pri najdlhsej variante v at. Mne na urade pred par rokmi povedali, ze ked mi skonci prispevok v at po 30 mesiacoch tak mozem poziadat este 6 mesiacov zo svk. Ale to bolo v minulosti a za urcitych podmienok pobytu, poistenja a zamestnania manzela. Dnes neviem ci to plati
@wildcat najskor zisti co mas narok na sk..a to jedine ak na sk pracuje manzel/partner a treba poziadat na sk a bud Vam ich zamietnu alebo priznaju a potom ziadat v at bud plnu sumu alebo rozdiel medzi sk a at...uz ked priznaji plnu sumu z at uz sa neda spekulovat so sk pridavkamo ani o rok ani o dva
@mata.g no takto, ty mozes na sk poberat cele tri roky pridavky, ale v at po novom nevyplacaju tym padom plnu vysku, ale prave cakaju na ukoncenie poberania davok zo slovenskej strany, o com im je potrebne poslat doklad a na zaklade toho dopocitaju vysku dorovnanej sumy. Takze nie, v ziadnom pripade a variante nemoze dostat slovenka viac peniazkov na davkach ako rakusanka. Pokial sa tak stane a rakuska strana na to pride, ziada peniaze (rozdiel) spat.
@balkica pokial si poberatel na sk a v at ziadas dorovnanie raz rocne, tak pred par rokmi dollacali plnu vysku, ale tam prave dochadzalo k tomu, ze mamicky poberajuce aj na sk v konecnom dosledku mali vyssiu sumu tym, ze u nas sa pobera dlhsiu dobu. Teraz zvyknu doplatit len urcitu sumu s tym, ze do plnej vysky doplacaju az po ukonceni poberania na sk.

@marcah joj som myslela, ze konecne bude pokoj, ale stale nieco treba vybavovat 😒