Rodičovský príspevok v Rakúsku - Mutter Kind Pass
Ahojte, potrebujem poradiť. Doklady, ktoré treba doložiť k vybaveniu rodičovského príspevku v Rakúsku mám takmer skompletizované, ALE chýba mi jeden dosť dôležitý a to spomínaný Mutter Kind Pass. Má to byť nejaké potvrdenie od gynekológa a detského lekára. Poradíte mi prosím,či existuje nejaké tlačivo alebo ako takéto potvrdenie vybavím??? ĎAKUJEM
@wildcat ano, pokial je iba jeden z vas ekonomicky aktivny a to v AT, tak prve kriterium je to, ze kde je ekonomicky aktivny a podla toho sa urcuje krajina vyplacania davok.... takze vo vasom pripade ak pracuje iba partner a pracuje v AT tak primarna krajina vyplacania davok je AT .... krajina pobytu potom vyplaca iba pripadny rozdiel ak by nejaky bol
@peta78 Peta,antrag auf Kinderbetreuungsgeld si mala podat do pol roka od narodenia dietata,aj ked to Kassa vypláca neskôr,podané to musí byt a takisto Familienbeihilfe...potvrdenie že si o to požiadala podávaš ku Kinderbetreuungsgeld...inak neviem ko to bude po tejto dlhej dobe relevantné...počula som že ked to podané nie je vyplatia Ti prachy len za pol roka a to je všetko...čo sa týka Mutterkindpassu...ked ho z Rakúska nemáš,potrebuješ potvrdenie od gynekologa a detskej lekárky že si absolvovala pravidelné prehliadky...týmto pádom Ti nebudú vyplatené celé vyrovnanie rodičovského príspevku z Rakúska ale iba jeho čast,jednoducho zavolaj na kassu a zisti si to tam,či existuje tlačivo kde ti to potvrdia aj gyndoš aj detská lekárka alebo to doložíš ako ty uznáš za vhodné
@wildcat tu nejde o to co chces. Napisem ti ako to bolo u nas: manzel sa zamestnal v at, ja som sla po nekjakom case na upsvar tam ma zjazdila kde som bola do teraz. Ze sme braní ako nezaopatreni členovia rodiny. Tym padom spadame pod socialny system at kde manzel pracuje. Zastavila mi rodicak a v at sme zacali vybavovat pridavky aj materskú. V zdravotke mi zabavili moj aj preukazy detí. A cakali sme naa európsky. Vzdu napisane poistenec v at alebo nieco také. Ked som zacala pracovať, zase mi dali slovenske karticky pre mna aj pre deti a prídavky mame uz "len" doplacane.
Inak. Posielali sme sobasny list tak fakt netusim ako to je ked nie ste zobrati
@6mia6 ahoj. Rada by som sa spytala, k tomu co pises, kedze ma zaujalo, ze vam zabavili zdravotne preukazy, lebo toto pocujem prvy krat. Som na rodicovskej dovolenke, firma kde som pracovala tak ku koncu januara zanikne, budem teda nezamestnana. To o tom rodicaku ze mi uz nebude vyplacany zo Slovenska to mi je jasne. Ale ked ostanem nezamestnana ale na RD tak je potrebne riest este aj zdravotnu poistovnu na Slovensku? Ved slovenske zdratovne poistovne vydavaju europske preukazy poistenia, ci vam dali zdravotne preukazy v Rakusku?
@peta28 ahoj ja teda neviem ci to tak musi byt. Ale ked si nezamestnana tak si nezaopatreny člen rodiny. My sme vypisali papiere a poistili nas pod manzela. Tu nam vystavili modre karticky poistenca- poistenec v zahraničí.
Neda sa mi to tu vlozit. Daj do uja googla: preukaz poistenca v zahranici
@6mia6
@peta28 ano, my sme to mali presne tak iste ako 6mia6 .... ja som bola nezamestnana a bola som poistena na SK, manzel pracoval v AT.... ked na to prisla positovna hned nas zacali riesit, ze sa musim pripoistit k manzelovi v AT, slovenske poistenei nam hned zrusili - takze sme nakoniec vsetci museli byt pripoisteni v AT, rakusko nam vydalo rakuske EU preukazy (modre) - tie su platne na plnu zdravotnu starostlivost v AT a v ostatnych EU krajinach iba na bezodkladnu staroslivost (pohotovost) ....na SK si potom musis vybavit E106.....
@wildcat ale tiez neviem ako to je ked nie ste manzelia,.... na tvojom mieste sa radsej informujem v poistovni aby si nemusela spatne nieco uhradzat (lebo akonahle si zaziadate o KBG a pridavky v AT tak urcite na tento problem s poistenim narazite)
baby, prosim mozte mi pomoct? neviem na koho sa obratit...
mam dve deti, 4,5 roka a 2,5 roka a teraz cakame tretie v septembri...v roku 2013 mi vyprsala pracovna zmluva na SR a odvtedy poberame rodicak a rodicovske z AT nakolko muz tam uz nejaky cas pracuje je to pisane teda na muza. Problem ale je co mam robit teraz ked som znovu tehotna...mozem si predlzit rodicak na SR aby stat za mna platil aspon odovdy do doby kym nastupim na matersku? Je moznost ze by som poberala matersku z AT hoci tam ja osobne nebyvam ani nepracujem? Problem je tiez ze AT mi zatial nevydala pisomne oboznamenie o vyplacani rodinných pridavkov a rodicaku...oni to jednoducho vyplacaju aj bez toho a ja potom nemam doklad ktory mozem predlozit na SR o tom ze poberame tieto davky z AT....
prosim pomozte....co by ste robili a ako by ste postupovali na mojom mieste.....budem vam velmi vdacna ...
@marcah nevedela by si mi prosim pomoct?
@6mia6 prepac, som nespomenula...mne ale konci rodicak v maji kedy ma mensi tri roky a do septembra by som co mala robit? na SR sa da predlzit rodicak ale ja neviem ci si ho mozem predlzit ked sme poberali rodicak v AT, neviete ako je to v AT? materska mi zacne az v auguste a dovtedy neviem co ...
budeš asi ako dobrovoľne nezamestnaná mňa teraz čaká to isté. končí mi v práci zmluva vo februári a včera mi vyšiel pozitívny test,. Takže tiež pôjdem zisťovať čo bude. ale predpokladám, že teda budem dobrovoľne nezamestnaná prípadne úrad práce a ako nezaopatrení členovia rodiny budeme poistení v AT pod manželom. no a ak všetko dobre dopadne keď sa bábätko narodí požiadame o prídavky a rodičák v AT.
Predlžovať rodičák v AT je asi zložité a pravdepodobne by muselo mať dieťa diagnózu ale o tom fakt nič neviem. Určite bude na nete o tom niečo.
Pôjdem u nás na úpsvar za pani čo ma mala na starosti kým nám nezriadili klientské centrum, lebo odvtedy má chúďa dievča na starosti všetkých a mám pocit, že kde je AT ani nevie. 🙂 ale to len na okraj. takže keď niečo zistím napíšem. Teda dúfam, že sa k nej dostanem.
@elsie16 a preco nepojdes na urad prace na sk , ved ked si pracovala tak snad budes mat narok na podporu alebo?inak mozes zostat doma ako dobrovlene nezamestnana a byt spolu s detmi pripojistena k manzelovi v at, narok na matersku nebudes mat kedze si tu nikdy nepracovala, ale od dna porodu mozes poberat rodicak podla varianty ktoru si vyberies..a samozrejme mate narok na rodinne pridavky zatial pokial sa zakon nejako neupravi...
Ahojte,sorry ze Vam do toho vstupujem,ale prave sme vybavovali rodinne na 3,5 rocneho syna a cakame uz len na schvalenie.muz pracuje v At,a byvame na slovensku.za mesiac sa nam ma narodit druhe babo a chceme si vybavit rodicovsky a rodinne na druhe,a chcem sa spytat uradnicka mi nieco naznacila ze budem pripoistena k muzovi,len som tomu nerozula ze preco a ako.a dalej som sa nepytsla lebo som vybavovala este rodinne na toho prveho syna
@lauraa na matersku narok nemam krdze som bola na urade prace.od maja 2015 sa to pomenilo.Tu na slovensku mi rodinne zastavili,tu uz nemam narok nanic,iba z At.uz sa rozdieli nevyplacaju.a ked sa mi druhe narodi,tu zo Slovendka kedze tu mame trvaly pobyt mam narok iba na ten jednorazovy prispevok tych 800 nieco.a rodicaj s prispevkami musime vybavit At
@edmi pretoze nie si ekonomicky ativna, nepracujes, neplatis poistne. Takze by si mala byt pripoistena k manzelovi, ktory poistne plati. A kedze ho plati v Rakusku, tak sa musis pripoistit k nemu v Rakusku. Potom si len vybavite E106 a budete mat poistenie v SR.
Rozdiely sa vyplacaju, ale kedze v AT maju pridavky aj rodicak vysie ako v SR tak ti SR nema co vyplatit....V podstate si v celkom dobrej situacii, dostanes aj jednorazovy prispevok z SR (ten v Rakusku nemaju) - a pridavky a rodicak dostanes omnoho vyssie nez by si mala v SR 🙂

@wildcat skus pozriet opatrovatelky v at. Ci tak nejak. Tam je pisane všeličo. Aspoň na ako taky prehlad. Ale najlepsie je aj tak ist na upsvar lebo od nich potrebujes formulare. A snad ti nejaka "mila" pani pomoze. Drzim palce.