icon

Rodičovský príspevok v Rakúsku - Mutter Kind Pass

peta78
2. nov 2012

Ahojte, potrebujem poradiť. Doklady, ktoré treba doložiť k vybaveniu rodičovského príspevku v Rakúsku mám takmer skompletizované, ALE chýba mi jeden dosť dôležitý a to spomínaný Mutter Kind Pass. Má to byť nejaké potvrdenie od gynekológa a detského lekára. Poradíte mi prosím,či existuje nejaké tlačivo alebo ako takéto potvrdenie vybavím??? ĎAKUJEM

peta28
10. dec 2015

@luslus ano urad prace mi dal len v slovencine papier odkedy a v akej vyske poberam rodicak. Teraz uz nie som si ista ci im dokonca nestacil ten papier ktory urad prace zasiela domov kde ti priznava narok na rodicovsky. Vsetko to zobrali a netrabalo to ani prelozit do nemciny. Tie E formulare sme riesili len s finanzamtom na pridavky na krankenkasse ich nechceli. My este stale nemame ale schvalene pridavky, takze tiez len cakame co bude. Na krankenkasse stale vymyslali boli sme tam na 3 x a za kazdym tam bola ina pani ktora potovedala este toto a uz mate vsetko. To sme doniesli, bola tam ina pani a ten este nieco chybalo, na treti krat ked sme doniesli uz aj tie zvysne papiere tak sa uplne iny panko cudovat ze naco to nosime ze to im ani netreba, ale podla tohto posledneho by mali mat vsetko. Pytali si dokonca potvrdenie odomna z prace dokedy budem na materskej. Take nieco ani na stranke nepisu..

luslus
10. dec 2015

@peta28 no len aby este nepytalifaco kedze este len cakate na schvalenie. Tak aj ja si toto len vypytam z upsvar a dam to do krankenkassy a som zvedava co povedia. A ako tu na sk povedali,ze mam sa sťažovať lebo toto si maju oni riesit sami

kovanka
19. dec 2015

vie mi prosim vas niekto napisat aka je vyska rodicovskeho aspon priblizne ked ho mame vo variante 30+6? kolko je to asi mesacne ?? dakujem

nikulka79
27. dec 2015

tuto variantu si nedavajte,pretoze od 2 rokov to budete mat tazke.musite potom kazdy mesiac dokladovat ze ste 7dni v mesiaci odrobili v at na finanzamte a co sa tyka tochto tretieho roku s rodicovskym to nemam doriesene.ale minuly rok som cakala na uznanie kbg 4mesiace. 200euro budete dostavat od sk a 300 euro kazdy neparny mesiac z at samozrejme zo ziadostou o priplatok.takze mi to vychadza okolo 14 euro plus 6 na den

kovanka
27. dec 2015

@nikulka79 toto som vobec netusila zial ziadost sme podali s touto variantou robila mi to tlmocnicka co sa tomu dost casto venuje a nic take nespominala, a ako mozem pracoat ked sa stara o dieta?

nikulka79
27. dec 2015

@kovanka no ja som si nasla rodinu ktora potrebuje len tak sem tam pomoc.mala som stastie ale zas smolu pretoze maly je chory a teraz este vybavujem papiere aby som si nemusela tych sedem dni este ten rok odrabat,pretoze maly ma potrebuje a hlavne este viac ako pred tym.potom tych sest mesiacov tiez nezabudnite poslat ziadost na manzela aby ste dostali kbg do tych troch rokov ale pozor nesmie prekrocit 16200 euro za rok

kovanka
27. dec 2015

@nikulka79 no ja s malou zijem na slovensku partner pracuje v at, jemu to prekroci kedze maju 13 a 14 plat, na toto som bola upozornena ze tie poslende mesiace treba podat este na neho.

nikulka79
28. dec 2015

ked vam partner pracuje v at.tak vam to je jedno na kolko mate matersku,pretoye tam odpracuvava on

kovanka
28. dec 2015

@nikulka79 aha dakujem, nahodou neviete kolko sa caka kym to vypaltia resp doplatia, oni maju so vsetkym dost casu . na pridavky sme cakali 7 mesiacov

nikulka79
28. dec 2015

no to si pockate.ja som naposledy musela uz pisat riaditelovy sva a potom mi prislo do troch tyzdnov.oni vraj maju odpoved na to 4-6-8..tyzdnov.volala som tam kazdy mesiac a dockala som sa vzdy inej odpovedi.takze bud tam bude stale chodit vas manzel alebo volat.prvy krat som mala do mesiaca no druhy krat po troch mesiacoch no a teraz sa necham prekvapit

marcah
28. dec 2015

@nikulka79
@kovanka toto pocujem prvykrat v zivote. Mam variantu 30+6, maly ma 2 roky a 3 mesiace. Jedine co som pred 2 mesiacmi dokladovala bolo predlzenie pridavkov z finanzamt (to je cca raz rocne nezavisle na variante kbg). Ziadne odpracovane dni po mne nikto nechce. Cele schvalenie kbg trvalo max 2 mesiace, peniaze boli vyplatene hned po schvaleni.

kovanka
28. dec 2015

@marcah no uvidime kedy nam vyplatia, pridavky prebehli v pohode ked sme vsetko dokladovali, a teraz budeme zase aby pokracovali, to vam prisiel nejaky papier alebo ste si sama posielala o pokracovanie pridavkov

fabovazuzana
7. jan 2016

dobry den.pozna niekto formular e.205

lauraa
8. jan 2016

@fabovazuzana naco ti to je? Ak SA nemyslim 205 potvrdenie o poistnych mesiacoch.

fabovazuzana
8. jan 2016

To nám dali V utorok z rakúska na rodinne pridavky

fabovazuzana
8. jan 2016

@lauraa to nám dali

luslus
19. jan 2016

Baby trosku mimo ale mozno mi budete vediet poradit. Robim v At,som tam poistena ale byvam na Slovensku. Momentalne som pn, pnka je od slovenského lekara. Viete mi poradit kam tu pn doniest?

sirinka
19. jan 2016

@luslus musis ohlasit pn na prislusnu socialnu poistovnu na sk, ta by to mala ohlasit do tvojej krankenkassy, len je omnoho jednoduchsie pokial mas formulare aj v nemcine zaciatok a ukoncenie pn.

luslus
19. jan 2016

@sirinka volala som do socialnej a absolutne nevedeli co robit,akoby dom bola jedina co ma takuto situáciu

sirinka
19. jan 2016

@luslus v podstate je naozaj malo takych pripadov, lebo vacsina si bud radsej zoberie dovolenku, alebo ma niekde za hranicami lekara, co mu vystavi rakusku pn. Ja osobne som tiez este nemarodovala, tieto info viem len od kolegyn.

nikulka79
19. jan 2016

@luslus je na to formular ktory potvrdi kazde dva tyzdne obvodny na sk a poslete do sva kde pracujete,ale oplati sa to len ked budete dlhsie ako 4tyzdne na chorej,lebo len od vtedy zacnu vyplacat.ja som tiez pripoistena a je mi to uplne na nic,pretoze viac ako mesiac lezat nedokazem

luslus
19. jan 2016

@nikulka79 ako pripoistena myslis? Ja som normalne poistena v at. A bydem pn 9 dni. Uz mi to jedna baba vysvetlila, mam pn doniest do socialnej,oni mi daju tlacivo e411 a to poslem do wgkk

nikulka79
19. jan 2016

neviem asi to mam nejak pomotane,porozumela som ze sa pytate za pn a nie rodinne.na rodinne potrebujete aj Beih 38 a ja pre istotu davam aj E401 no a uz aj ked robim tak aj potvrdenie o zarobku a vydavky

luslus
19. jan 2016

@nikulka79 ano pytala som sa na pn 😃

wildcat
21. jan 2016

ahojte chcem sa spýtať, som tehotná, mám hauptwohnsitz v AT, nepracovala som tam ani som tam neni poistená. Otec dieťa má tiež haupt. v AT, aj tam pracuje a je tam poistený(je slovák). V apríli mám termín, myslím že by nemal byť problém aby mi schválili KBG,ak bude mať aj dieťa haupt. v AT. Ale čo ak sa ja s dieťaťom v septembri odsťahujem na Slovensko, otec dieťaťa bude nadalej bývať a pracovať v AT, zostane mi nárok na KBG?????? Chcem najkratšiu variantu 12+2

kovanka
21. jan 2016

@balkica prosim ta, ked chceme ziadat pridavky na moju dceru ktoru mam z predosleho vztahu a teraz sme sa zobrali s priatelom stacia faromulare E401, E410, sobasny listm rodny list, pracovna zmluva . a neviem rpeco nam pozastavili pridavky na malu co mame spolu v decembri prisli a tento mesiac uz nie mame to ziadat spolu pre obidvne od znovu alebo sa to da nejak vybavit pokracovanie. doposial nam neprisiel ziadny papier . dakujem

6mia6
21. jan 2016

@wildcat u nas manzel pracuje v at ma tam nahlaseny pobyt a ja s detmi sme tu na slovensku. Ked som nepracovala mali sme cele pridavky z at a odkedy pracujem at doplaca k pridavku tu v sr

wildcat
21. jan 2016

@6mia6 takže pokial ja nebudem pracovať a priatel (niesme zobratý) bude pracovať v AT budem dostávať KBG celé z AT? Aj ked budeme s bábom bývať na Slovensku?

6mia6
21. jan 2016

@wildcat neviem ako to je ked nie ste zobrati ale to asi bude len zaskrtnuta ina kolónka v papieroch. O pridavky bude ziadat priatel. Mali by ste byt pod nim prihlaseni v at ako nezaopatrene osoby. Tzn. Dostanete karticky zahranicneho poistenca