Rodičovský príspevok v Rakúsku - Mutter Kind Pass
Ahojte, potrebujem poradiť. Doklady, ktoré treba doložiť k vybaveniu rodičovského príspevku v Rakúsku mám takmer skompletizované, ALE chýba mi jeden dosť dôležitý a to spomínaný Mutter Kind Pass. Má to byť nejaké potvrdenie od gynekológa a detského lekára. Poradíte mi prosím,či existuje nejaké tlačivo alebo ako takéto potvrdenie vybavím??? ĎAKUJEM
@maznacik007 suhlasim s babami, co napisali vyssie. Ja poberam na SVK primarne a v AT mam len dorovnanie, raz rocne, az ked vydokladujem, co som na SVK mala vyplatene.
UPSVaR o tom samozrejme vie, lebo prave on vydava potvrdenie pre Finanzamt a Krankenkasse, kolko mi v danom roku na SVK vyplatili.
@evko1 mne tiez pri druhom porode zamietli ziadost o wochengeld a ja som sa ani nevyznala a teda som to neriesila. Ale na andreasgasse vo viedni sedela mila osobka a tej sa to zdalo cudne, ked som ziadala o dorovnavaciu davku, preco mi to neschvalili a nakontaktovala ma na ustredi na pana Zwierzina a ten mi s tym pomohol. Pri tretom raze som sa tiez na neho obratila, ale to uz mi povedal, ze skutocne narok nemam....
...tak rodinne pridavky nam vyplacaju v dvojmesacnych intervaloch a to preto lebo zo SVK nedostavame nic, nevykonavam tu ziadnu zarobkovu cinnost a manzel pracuje v AT...o rodicovsky sme poziadali, po mesiaci od podania nam prislo ze musime zdokladovat dokedy som bola na SVK zamestnana - ukoncenie pracovnej zmluvy (neviem na co im to je) a poslali mi nejaky minidotaznik, ktory musim vyplnit a poslat spat...tak snad bude uz potom vsetko komplet a budu uz len peniaze posielat 🙂))
@katavinka ziaden pobyt ti nezaruci pravidelne poberanie prispevku .....davky vyplaca stat kde jeden z rodicov odvadza dane, to znamena ze ked ty si pracovala v at a manzel pracuje na slovensku dostanete vsetky prispevky na slovensku a o dorovnavacie davky ziadas v at raz rocne , spätne....
@katavinka Ak máš manžela, čo je zamestnaný na SR, nemáš šancu, jedine ak si slobodná matka, alebo ak by bol manžel nezamestnaný, tak to s veľkou dávkou šťastia môžeš vybaviť, ináč by si musela dokladovať zmluvu o nájme na byt v rakúsku na tvoje meno, faktúry za elektrinu , ply, televíziu atd. všetko na tvoje meno a auto by si musela mať na na AT značkách, teda platiť tam poistku za auto, ak je na tvoje meno, ak si si teda doteraz nárokovala Pendlerpaušál, tak si to vedia ľahko overiť. S fiktívnym prechodným ani trvalým pobytom to ani náhodou neskúšaj, je možné, že ti príde kontrola na uvedenú adresu)))
@lauraa Tak asi toto nie 😒 Oni sa bránia všetkými možnými spôsobmi, na jednej strane to chápem, lebo tam je cudzincou toľko, že to svet nevidel, havne Turkou aspoň toto v našom okolí Bruck a Hainburg no des((( ale mali by predsa robiť rozdiel, či si tam roky platila dane, alebo si sa tam iba kvôli tomu presťahovala, memyslíte baby??? Je to veľmi nepríjemné domáhať sa vlstných peňazí, ale tie dane, čo som tam ja za tie roky odviedla,..... 😀 😠
Baby, ktoré ste pracovali v AT, máte trvalý pobyt na SK, ako to bolo u vás so zdravotným poistením v AT. Kedy sa skončilo??? Po skončení poberania Wochengeld ste sa museli prihlásiť na SR v zdravotnej poisťovni, alebo ste boli poistené počas celého obdobia, čo ste poberali Kinderbetreungsgeld aj ked iba diferenzzahlung. Ďakujem za odpovede)))
ahojte baby.Chcela by som sa opytat ci niektora z vas nevie ci mi na sk uznaju rakusku matersku knizku(mutter-kind-pass)kedze na vysetrenia chodim tu v AT a na sk budem zit aj rodit...ALEBO POTREBUJEM SI DOMA VYBAVIT SLOVENSKU KNIZKU...DAKUJEM ZA VSETKY ODPOVEDE...
Ahojte. Mala by som na vás, lepšie informované, otázku. Manžel pracuje rok v Rakúsku a ja som na materskej v SK. Mne povedali na ÚPSVR, že si mám vybavovať v AT aj rodičovský príspevok. Máme 8 mesačné bábo. Len neviem kto má byť na tom ich tlačive uvedený ako žiadateľ. Ja či manžel. Keďže manžel zarobí viac ako 16.000 € ročne, tak by asi na ne nemal nárok ale ja tam zase nie som poistená. Tak mám z toho galimatiáš. Ďakujem
Ahojte chcela by som sa spytat či mate niektora skusenosť s RP z rakuska.Ja by som sa chcela spytat či mam narok na
differenzzahlung RP ked manzel pracuje v rakusku ale trvaly pobyt mame obaja na Slovensku?Manzel tam je poisteny a pracuje tam na TPP.Dakujem
ahojte zienky ja tiez poberam rod. prispevok z Rakuska mesacne, som rozvedena a priatel pracuje v Rakusku kde som pracovala aj ja. Aby som mohla poberat prispevok musela som si nechat aktivnu zivnost cize poistenie platim dalej. Na prve 2 dcery beriem pridavky raz rocne lebo ich otec je zamestnany na SK a na maleho kazde 2mesiace lebo obidvaja sme vedeni v Rakusku. Co sa tyka tych papierov dokladovala som moju prepustaciu spravu z nemocnice aj maleho ale teraz mi prislo ze mam dolozit ten Mutter Kind Pass. Radila som sa s jednym panom a ten mi povedal ze mi staci do nemciny prelozene a overene potvrdenie o vsetkych ockovaniach maleho. neviem ci sa da ta knizka zohnat aj tak aby mi tam podopisovala nasa lekarka vsetky ockovania a prehliadky. ak o tom nieco viete ozvite sa mi. Vdaka
@bepin áno,my sme si takto žiadali,manžel je žiadateľ a na UPSVaR Ti potvrdia papiere a mali by Ti pozastaviť výplatu materskej aj rodičáku (aspoň u nás to tak je) Bližšie sa dočítaš na tejto stránke http://www.opatrovanie-rakusko.sk/opatrovanie-r... alebo napíš IP 😉
@evko1 Ďakujem.. Práve dnes som bola na Finanzamte, už ma dojímajú fakt... U nás som čakala, kým mi potvrdia tie formuláre E411 či čo to bolo, prídem tam a ona mi to ani vziať nechcela, že to už neberú, že stačí rodný list dieťaťa, sobášny a to ich tlačivo v nemčine na differenzzahlung. Čumela som na ňu jak puk, reku ale práve v tomto od nás máte potvrdené čo som poberala a koľko. Že to už netreba, len Maďariek sa to vraj týka, Sloveniek nie. Nechápem doteraz, ale povedala som jej, že keď to už mám potvrdené, nech to nechá priložené k tomu.

@maznacik007 inak ten clanok velmi zhruba popisal ako to funguje a aj tam je pisane o naroku na dorovnavaciu davku 😉